• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kaszubskie dania w nowej restauracji Cafe Polskie Smaki

Olga Miłogrodzka
19 sierpnia 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Eskalopki z polędwiczki wieprzowej, kasza orkiszowa, pieczone jabłko - jedno z głównych dań serwowanych w nowej, sopockiej restauracji Cafe Polskie Smaki.  Eskalopki z polędwiczki wieprzowej, kasza orkiszowa, pieczone jabłko - jedno z głównych dań serwowanych w nowej, sopockiej restauracji Cafe Polskie Smaki.

Rotunda Domu Zdrojowego w Sopocie, z widokiem na morze i molo, to idealne miejsce na ucztę kulinarną. W maju, z inicjatywy hotelu Sheraton, powstał tu nowy lokal - Cafe Polskie Smaki. Potrawy w nim podawane określić można jako współczesne wariacje na temat tradycyjnych polskich dań, kaszubskich w szczególności. Menu degustacyjnego, skomponowanego przez Krystiana Szidela - szefa kuchni restauracji, mieliśmy okazję posmakować podczas czwartkowej kolacji.



- Impuls do powstania lokalu dali nam w rzeczywistości goście hotelu - często pytali o miejsce, w którym spróbować będą mogli tradycyjnych polskich potraw. Postanowiliśmy tę lukę wypełnić. Restauracja funkcjonuje od maja i od tego czasu czaruje polskimi, ale także regionalnymi smakami, które w sposób szczególny chcemy promować. Pracujemy na lokalnych produktach i recepturach. Chcemy pokazać, że polska kuchnia jest wyjątkowa, bazuje na mocnych podstawach, do których warto wracać i interpretować na swój sposób, trochę nowszy, bardziej współczesny. Cafe Polskie Smaki to miejsce dla każdego. Formalności dodaje mu historyczna lokalizacja, ale z drugiej strony podajemy tu dania na każdą kieszeń. Swoją ofertę kierujemy nie tylko do gości hoteli i turystów, ale także do mieszkańców Trójmiasta - mówi Iwona Von Schada-Borzyszkowska z hotelu Sheraton.
Menu restauracji - co podkreśla Krystian Szidel - jest proste i w tej prostocie chce widzieć jego siłę. Kuchnia regionalna, kaszubska, jest główną jego inspiracją. Odnajdziemy w nim dużo ryb (śledzia, troć bałtycką, sandacza, dorsza), kaczkę, grzyby i owoce leśne - wszystko to, co charakterystyczne dla regionu.

Restauracja stara się bazować na lokalnych przepisach. Do tych ciekawszych należy zupa rybna zakwaszana sokiem z ogórków kiszonych.

- W ten sposób właśnie zupę doprawiali na kutrach rybacy. Gdy okazała się mdła w smaku, zakwaszali ją. Zamiast cytryny używali tego, co mieli, czyli soku z ogórków kiszonych w słojach. Kontynuujemy tę tradycję. Nigdzie indziej w Trójmieście takiej zupy nie zjemy. Tak samo, jak nigdzie indziej w Sopocie nie posmakujemy sielawy. U nas sielawa z Wdzydz Kiszewskich widnieje w menu sezonowym i dostępna będzie pewnie do końca sierpnia - mówi Krystian Szidel.
  • Krystian Szidel - szef kuchni w restauracji Cafe Polskie Smaki
  • Vestal - kaszubska wódka z ziemniaków, produkowana przez Johna Borrella niedaleko Kania Lodge.
  • Sandacz smażony z sosem rakowym, gołąbek z kapusty z soczewicą, szalotki z tymiankiem, karmelizowane rzodkiewki
  • Szarlotka z owocami leśnymi, sos kardamonowy, lody waniliowe
  • Wnętrze lokalu
  • Goście
Dania powstają - oczywiście - wyłącznie w oparciu o regionalne produkty i składniki, a na miejscu szefowie kuchni przygotowują samodzielnie to, na co tylko pozwala im zaplecze kuchenne - wypiekają chleb, wędzą pierś z kaczki, przygotowują lody do deserów.

- Sery, w tym kozi, sprowadzamy tylko z Kaszub, od lokalnych dostawców. Można u nas zjeść - według mojej opinii - najwyższej jakości wołowinę w Polsce, z czego akurat jestem wyjątkowo dumny. Mięso pochodzi z hodowli w Pniewach, jest sezonowane, długo dojrzewające, a podajemy je w postaci steka z rostbefu - mówi Krystian Szidel.
W trakcie czwartkowej kolacji goście zachwalali także pierogi z farszem z kaczki oraz deser - szarlotkę z owocami leśnymi, sosem kardamonowym oraz lodami waniliowymi. Wyraźnie regionalnym przysmakiem, podanym w trakcie kolacji, był - oprócz zupy - śledź marynowany w cytrynie i occie jabłkowym. Zestawiono go z kwaśną śmietaną i kozim serem.

Karta alkoholi także wypełniona została polskimi pozycjami, w tym lokalnymi. W Cafe Polskie Smaki dostaniemy np. kaszubską wódkę Vestal wyrabianą przez Johna Borrella niedaleko Kania Lodge. Znajdziemy tu także bogaty wybór polskiego wina, cydru oraz nalewek.

Przeczytaj także: John Borrell. Mógł wybrać świat, wybrał Kaszuby.

- Oprócz dużego wyboru polskich wódek - takich jak Vestal Pomorze, J.A. Baczewski, Ostoya, Potocki, Belvedere, w menu Polskich Smaków znajdziemy między innymi znakomity Cydr Tradycyjny z Trzebnicy oraz nieprzeciętne piwo z Browaru Starogdańskiego. Browar ten tworzy piwo oparte o tradycyjną recepturę, takie same składniki oraz takie same technologie jak 50 lat temu. Co ciekawe, piwo jest warzone przez legendarnego gdańskiego piwowara - Lucjana Iwanowicza. Godne polecenia jest także wino Pinot Gris ze Srebrnej Góry. Winnica jest położona na zboczach Srebrnej Góry, u stóp klasztoru O.O. Kamedułów na Bielanach w Krakowie. Nawiązuje do sięgającej początku X wieku historii lokalnych upraw winorośli oraz klasztornych tradycji wytwarzania wina - mówi Andrzej Strzelecki, sommelier.
Warto dodać, że naczynia, w których serwuje się w restauracji potrawy, przygotowane zostały dla restauracji - wraz z unikatowym na nich wzorem - przez zakład porcelany stołowej Lubiana koło Kościerzyny.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (84) 1 zablokowana

  • A je chetnie pojde (3)

    zeby sprobowac i stac mnie ...

    No zacznijcie juz minusowac frustraci .. kto pierwszy ten lepszy

    • 5 26

    • chcesz minusa to masz ode mnie (2)

      pisowcu podły. Albo partyjny albo złodziej.

      • 0 11

      • dla mnie on wygląda na (1)

        POstkomucha z PO z takimi tekstami.

        • 4 4

        • boli cie co?

          a postkomuchach to sie nie wypowiadaj pisowski gamoniu, bo PO mogalaby sie od was uczyc

          • 3 5

  • Pniewy to na Kaszubach?

    • 13 0

  • Zalać balsamico i dać 10% normalnej porcji (1)

    czyli jak podbić cenę stwarzając pozory premium

    • 22 2

    • nie rozróżnia balsamico od demi glace

      i się mądrzy :) bo balsamico zna

      • 3 0

  • kaszubskie jedzenie - tylko mestwin na glównym miescie w Gdańsku

    • 8 2

  • Ble (2)

    Dajcie spokój. Porcje male, ceny duze a kaszubskie smaki to z czapki do nazwy wzieli. Na danie czekasz nawet 50 min przy 4 zajetych stolach. Nie polecam.

    • 23 3

    • jak czekasz to chyba dobrze (1)

      jakby po pieciu minutach podali to bylo dziwne

      • 5 6

      • Ble

        Ale ty glupi jestes, 20,25 min ok ale nie 50

        • 7 0

  • Ile płaci się za artykuł sponsorowany?

    Którego nie oznacza się, że to reklama?

    • 17 1

  • Kuchnia kaszubska to...

    proste, duże i tanie chłopskie jadło, a tu na zdjęciach prosto, mało i zapewne drogo.

    • 25 1

  • smaki

    dla kogo to dla kogo ?pytam sie???
    kaszubi zawsze byli biedni i to nie ich działka
    prosze ich nieobrazac

    oni napewno tu sie nie pojawią bo za co?

    • 12 5

  • (1)

    Mam dzisiaj na obiad kasze krakowską z sosem z kurek i ogórki małosolne - wszystko domowej roboty. Tyle, że porcje mega większe. To znaczy, że to nasze menu jest XXXXXXXL de luxe?

    • 30 1

    • to znaczy ze jestes cbulakiem

      • 3 10

  • (1)

    Kaszubskie klasyki to: tatar z torsza i jajecznica ze śledziami, ale tam tego nie serwują

    • 10 2

    • W wersji

      "de luxe" - tatar z łososia, o ile wiem. A już dorsz "po grecku"= niebo w gębie!!! (cudzysłów, bo Grecy raczej tego nie znają). Węgorz w sosie koperkowym - podobnie. No i śledzie na co najmniej sto sposobów... To takie menu na co dzień i od święta :).

      • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane