stat

Hotel Central i PG4 w Gdańsku oficjalnie otwarte

14 czerwca 2017, 10:15
Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
Zobacz wnętrza Central Hotelu i browaru PG4:

Hotel Central oraz znajdujący się w jego wnętrzach browar PG4, którego nazwa wskazuje lokalizację przy ul. Podwale Grodzkie 4 zobacz na mapie Gdańska, tuż przy Dworcu Głównym w Gdańsku, zostały oficjalnie otwarte. Elegancki, czterogwiazdkowy hotel posiada 39 pokoi, a w powstałym browarze, poza klasycznymi stylami piwnymi, warzone będzie także piwo jopejskie, według starej, gdańskiej receptury.



Poznaj historię przemiany zrujnowanej przychodni w hotel i browar restauracyjny

Właściciele hotelu i browaru, Beata i Cezary Zielińscy, przywitali przeszło 100 gości w asyście straży stylizowanej na żołnierzy garnizonu gdańskiego z połowy XVIII wieku. Wszystkim zaproszonym zaserwowano powitalny kieliszek z dwoma stylami piwnymi do wyboru.

Wśród zaproszonych gości znaleźli się przedstawiciele władz miasta, trójmiejscy biznesmeni, m.in. piekarze Andrzej Szydłowski i Grzegorz Pellowski, twórca gdańskich hoteli Hanza i Hilton Jan Wójcikiewicz, rektor Akademii Sztuk Pięknych Krzysztof Polkowski, były wojewódzki konserwator zabytków Dariusz Chmielewski oraz ks. Bartłomiej Stark.

Zanim zaproszeni goście zeszli do mieszczącej się w piwnicach budynku restauracji i browaru, właściciele podziękowali wszystkim, którzy przyczynili się do powstania hotelu Central.

- Gdańsk jest miastem, z którym czujemy się związani i to zdeterminowało decyzję o otworzeniu hotelu właśnie tutaj. W tym miejscu trzeba rozgraniczyć działalność hotelową i browarniczą, choć niewątpliwie, właśnie browarem, chcemy się wyróżnić. Goście mogą korzystać z restauracji już od trzech tygodni, natomiast część noclegowa zostanie uruchomiona na przełomie czerwca i lipca - mówiła właścicielka hotelu, Beata Zielińska.
Zdjęcia z pleneru fotograficznego w zniszczonych wnętrzach przychodni kolejowej - przed przebudową.

Hotel i browar w jednym

Central Hotel i browar restauracyjny PG4 znajdują się w dawnej przychodni kolejowej, której modernizacja i adaptacja trwały łącznie siedem lat. Hotel położony jest w pobliżu budynku dworca Gdańsk Główny PKP, co widać w jego wnętrzach oraz zdobieniach elewacji. Z kolei odwołaniem do utworzonego tu browaru są nazwy pokoi: każda nawiązuje do jednego gatunku piwa. Przestronne apartamenty utrzymane są w klasycznych i stonowanych barwach.

W browarze skosztujemy różnych stylów piwnych: obecnie serwowane są pils, witbier, rauchbier oraz dry stout. Asortyment jednak ma się zmieniać. W przyszłości największą atrakcją browaru ma być najsłynniejsze historyczne gdańskie piwo - jopejskie (jopenbier), którego recepturę postarał się odtworzyć niemiecki piwowar Johannes Herberg. Podczas uroczystego otwarcia browaru restauracyjnego nastawił on symboliczną, pierwszą warkę jopejskiego. Ma być ono gotowe za miesiąc.

Restauracja PG4 to jednak nie tylko browar, ale też przemyślane menu, za które odpowiada doświadczony szef kuchni Przemysław Formela. Proponuje on gościom połączenia serwowanych tu piw z konkretnymi posiłkami (tzw. foodpairing).

- Chcemy zaproponować naszym gościom coś nieszablonowego. Dlatego ciągle udoskonalamy nasze menu wsłuchując się w głosy klientów. Staramy się również używać jedynie naturalnych, znanych produktów, które wytwarzamy sami lub korzystamy z zasobów lokalnych wytwórców. Ważnym składnikiem naszej kuchni jest oczywiście piwo, które dodajemy do mięs czy sosów - opowiadał szef kuchni PG4.

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

autor: Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl