• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kawa ekskluzywna - czy napijemy się takiej w Trójmieście?

Olga Miłogrodzka
17 października 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Dwie najdroższe kawy świata swoje nazwy zawdzięczają nie tyle gatunkowi ziarna, co sposobowi ich przetwarzania. Indonezyjski Kopi Luwak oraz tajlandzka Black Ivory "przepuszczane" są przez układ pokarmowy zwierząt: cywety i słonia. Ich ceny zaczynają się od 4 tys. zł za kilogram ziarna. 

Dwie najdroższe kawy świata swoje nazwy zawdzięczają nie tyle gatunkowi ziarna, co sposobowi ich przetwarzania. Indonezyjski Kopi Luwak oraz tajlandzka Black Ivory "przepuszczane" są przez układ pokarmowy zwierząt: cywety i słonia. Ich ceny zaczynają się od 4 tys. zł za kilogram ziarna.

Kawy ekskluzywne, podobnie jak wina, charakteryzuje wyjątkowy smak i aromat. Ich ziarna pochodzą zazwyczaj z drzew rosnących na niewielkich obszarach, w wyjątkowych warunkach klimatycznych. Rzadko produkowane są przemysłowo, raczej przetwarzane naturalnie i wybierane ręcznie. Za filiżankę najdroższej kawy zapłacimy dziś ponad 150 zł. Czy po taki luksus możemy sięgnąć w Trójmieście?



Najlepsze kawy świata

Najlepsza kawa:

Dwie najdroższe kawy świata swoje nazwy zawdzięczają nie tyle gatunkowi ziarna, co sposobowi ich przetwarzania. Indonezyjski Kopi Luwak "przepuszczany" jest przez układ pokarmowy cywety (inaczej luwaka) - niewielkiego ssaka z rodziny łaszowatych. Zwierzę, żywiące się tylko najlepszymi, bo najdojrzalszymi owocami kawowca, trawi miąższ, natomiast ziarno wydala w niemal nienaruszonym stanie. Na podobnej zasadzie w Tajlandii owocami kawowca karmione są słonie. W ten sposób powstaje najdroższa i najtrudniej dostępna na świecie kawa - Black Ivory. Ziarna poddane działaniu enzymów trawiennych zwierząt zmieniają swoje właściwości. Przede wszystkim pozbawiane są protein, którym czarny napój zawdzięcza charakterystyczną gorycz. W przewodzie pokarmowy przechodzą także proces fermentacji, który - jak tłumaczy Blake Dinkin, główny inwestor plantacji kawy Black Ivory - uwalania z nich cukier i daje dodatkowe aromaty - np. wiśni czy czekolady.

Kilogram kawy Kopi Luwak kosztuje w Polsce ok. 4 tys. zł. Szacuje się, że z odchodów dziko żyjących cywet rocznie produkuje się między 200 a 500 kg kawy, natomiast dzięki zwierzętom hodowanym na farmach aż 50 ton - ta bywa różnej jakości. Kopi Luwak traci także zwolenników ze względu na często złe warunki, w jakich hodowane są na farmach cywety. Kawie Black Ivory nie towarzyszy już tyle kontrowersji. Uzyskuje się ją dzięki "pracy" stada 30 słoni żyjących w obozie na terenie tzw. Złotego Trójkąta w Chiang Rai na północy Tajlandii. Jej roczna produkcja nie przekracza 150 kg. Dlatego napijemy się jej tylko w wybranych, pięciogwiazdkowych hotelach (głównie w Tajlandii i na Malediwach), w cenie przekraczającej 50 dolarów za filiżankę.

Podobnie wygląda sytuacja kawy typu Geisha, uprawianej na panamskiej plantacji Hacienda La Esmeralda - najczęściej nagradzanej kawy świata (cena: ok 700 zł/kg). Drzewa kawowe, z których zbierane są owoce Esmeraldy, rosną na wysokości 1400 m. n.p.m i należą do rzadkiego gatunku. Napar z ich ziaren słynie ze słodkiego smaku i pomarańczowego aromatu. Niewielkie ilości produkowanej tu kawy sprzedawane są raz w roku, na aukcji organizowanej przez samego plantatora.

  • Ziarna kawy wydalone przez cywetę. Zwierzę żywiące się owocami kawowca trawi miąższ, natomiast ziarna wydala w stanie niemal nienaruszonym. To właśnie lekkie nadtrawienie, a także początki fermentacji w żołądku zwierzęcia powodują zmianę aromatu kawy, a także usunięcie z niej części goryczki.
  • Ziarna poddane działaniu enzymów trawiennych zwierząt zmieniają swoje właściwości. Przede wszystkim pozbawiane są protein, którym czarny napój zawdzięcza charakterystyczną gorycz.
  • W obozie słoni, na terenie tzw. Złotego Trójkąta w Chiang Rai na północy Tajlandii, gdzie produkuje się najdroższą kawę świata - Black Ivory Coffee.
  • Black Ivory Coffee
  • Zbiór owoców kawowca na panamskiej plantacji Hacienda La Esmeralda

Dobra kawa w Trójmieście

W Trójmieście nie posmakujemy rzadkich i trudno dostępnych kaw Black Ivory czy Geisha Hacienda La Esmeralda, ale Kopi Luwak już tak. Jednym z takich miejsc jest od niedawna Villa Antonina w Sopocie (cena: 49 zł / filiżanka).

- Kawę przechowujemy w pojemniku próżniowym, z którego usunięte jest powietrze. Przed zaparzeniem kawy, a przygotowujemy ją metodą alternatywną, odmierzoną ilość ziarna mielimy w młynku, a następnie przez papierowy filtr zalewamy wodą o temperaturze 94 stopni Celsjusza. Napar parzy się ok. 20-30 sekund. Drip idealnie wydobywa z Kopi Luwak delikatne nuty owocowe i kwiatowe - mówi Katarzyna Dowgiałło-Edel, właścicielka Restauracji Projekt36.
W gdańskiej Marasce kupimy zarówno ziarna Kopi Luwak (cena: 3 990 zł/kg), jak i napijemy się kawy na miejscu, z ekspresu (cena: 59 zł/filiżanka). Jak twierdzi właściciel sklepu - Marek Krzoska - to słabo opłacalny towar handlowy. Kupowana jest w śladowych ilościach, raczej z ciekawości. Wśród kaw z górnej półki największą popularnością cieszą się Hawajska Kona (cena: 1290 zł/kg), przede wszystkim jednak Blue Mountain (cena: 1490 zł/kg, 25 zł/filiżanka) - w smaku łagodna, subtelna, bez wyczuwalnej goryczy. Drzewa kawowca, z których pochodzi, porastają Góry Błękitne (na wysokości od 900 do 1200 m) wschodniej Jamajki. Występująca tu niemal cały czas tropikalna mgła stwarza owocom kawowca szczególne warunki wzrostu - nie dopuszczając do nich słońca spowalnia ich dojrzewanie, dzięki czemu ziarna kawy rosną gęstsze.

Poza tym dobrej kawy napijemy się w Trójmieście w coraz popularniejszych gdańskich kawiarniach tzw. trzeciofalowych, stawiających na alternatywne sposoby jej parzenia.

Przeczytaj także: Kawa jak wino lub whisky. Kawowe alternatywy zdobywają Trójmiasto

- Nie jestem przekonany do tego, że najdroższe kawy świata są rzeczywiście tymi najlepszymi. Za markami typu Kopi Luwak czy Blu Mountain stoi przede wszystkim solidny marketing. Powiedzmy sobie to szczerze, smak kawy w dużej mierze zależy od tego, jak ją przetworzy palarnia. Tutaj zepsuć można nawet najlepszy surowiec - twierdzi Leszek Jędrasik, manager Black and White Coffee. - Dobra kawa to według mnie przede wszystkim kawa jednorodna - pochodząca z jednej plantacji i takie oferujemy - dodaje.
Jednorodnych kaw z segmentu speciality - stanowiących 1 proc. całego rynku kawy, których ziarna przechodzą rygorystyczne testy jakości - można kosztować także w gdańskiej Drukarni, która - podobnie jak Black and White Coffee - dużą wagę przywiązuje do współpracy z dobrymi, wybranymi palarniami z Polski i Europy.

- Tzw. single - podkreśla z kolei Łukasz SmukałaKreatywna Cafe - są zazwyczaj lżej palone, dzięki czemu oddają smaki, których stereotypowo nie spodziewalibyśmy się w kawie. Wyczuć w nich można różnego typu słodycze, smaki owocowe, nuty ziemne - w zależności od tego, skąd kawa przyleci, jak zostanie wypalona i oczywiście - jak przyrządzi ją barista. Sposób parzenia kawy ma także ogromne znaczenie dla jej finalnego smaku.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (123) ponad 10 zablokowanych

  • (10)

    Na urodziny dostałem młynek do kawy. Do młynka dokupiłem ekspres. Zwyczajny, przelewowy, za niecałe dwie stówki. Ma możliwość zaparzania kawy o wskazanej godzinie. Świetne rozwiązanie na poranną kawę.
    Do ekspresu dokupiłem papierowe filtry. Pięć złotych za osiemdziesiąt sztuk. No i kawę w ziarnach. Kremową. Trzydzieści złotych za kilogram. Do tego spieniacz do mleka za piętnaście złotych. Codziennie piję pyszne latte. Niestety zabrakło mi kasy na szklankę do latte więc kawę robię w kuflu do piwa.

    • 160 5

    • Latte to nie kawa (4)

      To kuriozum, które można porównać do piwa z sokiem.

      • 26 27

      • powiedz (3)

        to włochom:)
        poza tym piwo jest niedobre zawsze, obojętnie czy z sokiem, czy bez.

        • 4 12

        • włochów to my nauczyliśmy jeść widelcem :) (2)

          więc oni się nie znają na kawie,
          prawdziwa kawa to jest z żołędzi ipieprzu,
          można ją także zażywać jako tabakę,
          widzisz jacy jesteśmy mądrzy?
          mądrzejśi od wszystkich

          • 7 3

          • Widelcem to nauczyliśmy jeść Francuzów. Słyszysz, że dzwoni, ale nie wiesz gdzie. (1)

            • 0 1

            • Co ty pier... człowieku

              • 0 0

    • Powiem szczerze, że przy takim sprzęcie zafundował bym sobie czarną kawę z minimalną ilością mleka (1)

      Moim zdaniem szkoda marnować dobrą kawę na latte. Ale to moja opinia.

      • 19 2

      • dalem plus, mimo ze najczesciej pije latte :D

        • 4 0

    • przelewowym nigdy nie zrobisz dobrej esencjonalnej kawy
      jak już to tylko kafeterki ;-P

      • 20 1

    • Przelewowy trudno nazwać ekspresem, równie dobrze możesz zalewać fusy w szklance. Nie dziwię się, że pijesz latte, to chyba, żeby zamaskować brak smaku kawy.

      • 10 8

    • Pić kawę z ziarna które wyszły z czyjegoś odbytu

      w sam raz dla mnie.

      • 5 2

  • Ciekawy artykuł (4)

    Bardzo ciekawy artykuł. Fajnie, że są też do niego fotki. Co prawda mnie szkoda byłoby wydać 49,00 zł za filiżankę nawet najlepszej kawy, ale jeżeli kogoś stać to czemu nie. Swoją drogą, ale czasy się zmieniły! Pamiętacie film "Ile waży koń trojański?" w reż. Juliusza Machulskiego (w epizodzie zagrała nawet boska Dorota Kolak). Film polecam, bardzo śmieszny - uświadamia nam jak bardzo zmieniła się Polska za naszego życia. Ja wierzę, że zmiany idą w dobrą stronę! Pozdrawiam wszystkich kawoszów!!!

    • 61 1

    • A ja pozdrawiam (3)

      Wszystkich kawoszy :)!!!

      • 14 3

      • Biję się w pierś! (2)

        Masz rację. Przepraszam! P.S. ponieważ jesteś taki miły, to polecam Ci do przeczytania biografię Simony Kossak autorstwa Anny Kamińskiej. Rewelacyjna! Pijąc kawę jeden łyk będzie za Twoje zdrowie!

        • 16 1

        • Ładna, kulturalna wymiana zdań. (1)

          Gdyby tak było zawsze na forum. ...mmmm

          • 3 0

          • No

            Ale PS powinno być bez kropek

            • 0 0

  • Dobra kawa to nie tylko nazwa i wypromowana marka - to przede wszystkim smak (1)

    Aby wypić dobrą kawę, nie trzeba szukać górnolotnych marek typu Kopi Luwak czy Blu Mountain, które są przereklamowane, kto pił to wie o czym mówię.
    Myślę że jest wiele dobrych i co najważniejsze świeżych kaw na rynku, które są o niebo lepsze.
    Ostatnio parzyłem kawę marki Cafe Danzig " Nogat" - jest to najtańsza kawa tego producenta i uważam ją za znakomitą a co dla mnie najważniejsze jest świeżą i w opakowaniu znajdują się piękne całe ziarenka kawy.

    • 19 3

    • Cafe Danzig

      jakoś ta nazwa nie przekonuje mnie

      • 5 3

  • na dobrą kawke biegam z przyjaciółkami do mont blanc. pyszna:)).

    • 6 49

  • w żadnym z trójmiejskich lokali nie napilem sie dobrego espresso (11)

    Po co mieliby sprzedawać ekskluzywna kawę skoro nikt nie umie przygotować poprawnie kawy z ogólnodostępnych mieszanek tych gotowych i autorskich. Niw znam lokalu w którym napije sie dobrego, poprawnie przygotowanego espresso. O powtarzalności podania dobrej kawy nie śnię. Współczuje turysta, przyzwyczajonym do kawy dobrze przygotowanej. Cappuccino pijalnie, nie zalane mlekiem, często zreszta przegrzanym o odpowiednich proporcjach dane mi było wypić w dwóch lokalach w S na Długim Pobrzeżu w cenie 8,5 i w hotelu M w Sopocie chyba za 12. Espresso oczywiście było poza zasięgiem ich
    możliwości.

    • 23 9

    • Jak dajesz rade zyc z ta swiadomoscia? (3)

      • 26 1

      • Jako osobie która lubi kawę (2)

        I lubi pic ja na zewnątrz jest cieżko. Oczywiście dla ludzi którym wszystko jest obojętne, maja małe wymagania albo nie szanują swoich pieniędzy jest wszystko jedno co piją i jedzą.
        Dla ludzi którzy piją tzw rozpuszczalna kawę moze być nie do pomyślenia, ze ktoś ma jakieś wymagania.

        • 20 2

        • sugestywna opinia (1)

          "Rozpuszczalna" to nie kawa :)

          • 8 0

          • Moja babcia zawsze pyta czy chce kawę sypaną czy kakao dla dorosłych :p

            • 5 0

    • Próbowałeś kawy w Retro w Gdańsku? (1)

      Lokal niepozorny, głównie stawiają na domowe ciasta, ale barista zna się na rzeczy. W końcu, po długich poszukiwaniach, wypiliśmy w Gdańsku dobre espresso i dripa.

      • 9 0

      • Wpadnę, dzieki

        • 3 0

    • xxx

      • 0 0

    • Spróuj "Retro Cafe" na Piwnej w Gdańsku. Tam espresso parzone jest na trybie manualnym, z wagą i stoperem, ze świeżo palonej kawy. Zawsze dobre.

      • 2 0

    • E współczuje turystą, ja zaś współczuję baristą.

      • 8 3

    • Chociażby w cytowanym Black&White jest dobre espresso

      Zdaję sobie sprawę że potrzebujesz być pretensjonalny bo bez tego twoje życie jest puste ale można się napić kawy w Trójmieście na światowym poziomie.

      • 4 0

    • Spróbuj w Contrascie.

      Wbrew pozorom mają świetną kawe. Cappuccino jest moim faworytem.

      • 0 0

  • Najlepsza kawa - w Intelu (2)

    czasem tylko wywraca kichy :)

    • 7 7

    • W Intelu nie znają słowa nalepszy.

      • 1 1

    • zgadza sie, nie da rady doniesc kawy do biura :)

      • 0 0

  • najlepsza kawa jest z mojego ekspresu (4)

    wybieram rodzaj kawy, moc, grubosc ziarna i juz sie robi. I kosztuje mnie mniej niz 1 zl !

    • 29 0

    • ceny kavy Luvak (3)

      wczoraj byl program o Bali i innych rejonach Swiata i tam kawa Luvak filizanka kosztowala 3$, 2 funty itp czyli ok 12-13 zl za filizanke to czemu u nas kosztuje 59 ?

      • 20 1

      • czemu w uk zakupy spozywcze, typowy koszyk

        kosztuje mniej niz w pl..? bo nas stac.

        • 16 0

      • Tam na Jawie lub Bali w każdym sklepie z pamiątkami można kupić kawe Kopi Luwak w różnej cenie ale znacznie taniej niż w Polsce

        Sama kawa Luwak jest rzeczywiście bardzo łagodna w smaku w porównaniu np z Robustą, która lepsza? kwestia smaku
        A kto pamięta kawiarnie Pożegnanie z Afryką? co się stało z tą siecią ????

        • 7 1

      • tam tydzień w hotelu 5*

        o luksusach przewyższających większość europejskich kosztuje 3-5k (w europie powyżej 10k) oczywiście są tam też droższe hotele, ale ich się nie da porównać:)

        • 1 0

  • Przereklamowane

    Każdy ekspert to potwierdza, również ten z powyższego artykułu. Za 100-150 zł za kg można kupić świetną kawę jakości "speciality". A każdemu może smakować inny gatunek kawy. Kto powiedział, że akurat Kopi Luwak lub Blue Mountain musi mi smakować?

    • 31 0

  • !!!!! (5)

    Ogejrzyjcie filmy w jakich warunkach są trzymane luwaki , jak się męczą.... wstyd, że ktokolwiek sprowadza / pije tę kawę.

    • 54 5

    • !!!!! (2)

      Ogejrzyjcie filmy w jakich warunkach są trzymane krowy w Polsce , jak się męczą.... wstyd, że ktokolwiek sprowadza / pije mleko.

      • 8 4

      • dlatego wlasnie nie pije mleka i nie jem produktow pochodzenia zwierzecego (1)

        • 9 2

        • Obejrzyj jak uprawia się obecnie owoce i warzywa, jak się męczą w uprawach monokulturowych. Wstyd, że ktokolwiek to sprowadza/spożywa.

          • 8 4

    • to do tępaków nie dociera, chcieliby żeby tych zwierzątek więcej cierpiało

      produkując więcej odchodów, dzięki czemu cena by spadła

      • 6 2

    • Jak lewaki to dobrze im tak

      he he he

      • 2 4

  • klamstwa (3)

    kawa luvak w Polsce kosztuje ok 2100 zl za 1 kg prosze oto link dla profesjonalistow kupujacych kawe po 4 tys/kg http://www.tommycafe.pl

    po raz kolejny robia z ludzi idiotow

    • 10 6

    • we wskazanym sklepie (2)

      jest po 2900 za kg, czyli o połowę droższa, niz sugerujesz. zapewne cena takiej kawy jest mocno zmienna z powodu kosztów importu, więc 4 k za kg nie jest nieprawdopodobne i wybitnie irracjonalne.

      • 0 0

      • cos ciezko u Ciebie z liczeniem (1)

        skoro 0,5kg kosztuje 1053 pln to ile kosztuje kilogram ? no tak 2900 hahahah

        • 0 1

        • widzę tylko

          145zł za 50g. buhaha.

          • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja na 6 rąk

385 zł
degustacja

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

5 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja