Kurczak w sosie Worcestershire
Teraz coś dla mięsożerców - kurczak w marynacie z angielskim sosem Worcestershire. To opcja dla tych, którzy szukają nowych smaków pieczonego kurczaka.
Tu jest film z gotowania tego cudeńka :) https://www.youtube.com/watch?v=lmLHG1U9zps
1. do 1 kg udek lub podudzia z kurczaka
2. 2 łyżeczki sosu Worcestershire
3. pół łyżeczki przyprawy Maggi
4. pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
5. pół łyżeczki pieprzu czarnego
6. 100 ml miodu (ja użyłem gryczanego, bo jest ciemny i nadaje mięsu kolorytu, ale może być dowolny)
7. łyżeczka soli
8. łyżka stołowa przyprawy curry
9. pół pęczka natki pietruszki
10. 100 ml oleju
Kroimy drobno pietruszkę i wrzucamy do naczynia. Dodajemy olej, sos Worcestershire, Magii, miód, paprykę ostrą, pieprz, sól i curry. Na koniec wrzucamy mięso z kurczaka i mieszamy dłońmi, tak by najlepiej marynata pokryła mięso.
Po wymieszaniu na godzinę odstawiamy marynatę z mięsem. Niech przenika smakiem.
rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Celsjusza i wykładamy na blachę. Pieczemy ok. 1 g.
Kurczak w sosie Worcestershire można podawać z frytkami, ale my polecamy ziemniaki z parowaru - smaczniej i zdrowiej.
Tu jest film z gotowania tego cudeńka :) https://www.youtube.com/watch?v=lmLHG1U9zps
1. do 1 kg udek lub podudzia z kurczaka
2. 2 łyżeczki sosu Worcestershire
3. pół łyżeczki przyprawy Maggi
4. pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
5. pół łyżeczki pieprzu czarnego
6. 100 ml miodu (ja użyłem gryczanego, bo jest ciemny i nadaje mięsu kolorytu, ale może być dowolny)
7. łyżeczka soli
8. łyżka stołowa przyprawy curry
9. pół pęczka natki pietruszki
10. 100 ml oleju
Kroimy drobno pietruszkę i wrzucamy do naczynia. Dodajemy olej, sos Worcestershire, Magii, miód, paprykę ostrą, pieprz, sól i curry. Na koniec wrzucamy mięso z kurczaka i mieszamy dłońmi, tak by najlepiej marynata pokryła mięso.
Po wymieszaniu na godzinę odstawiamy marynatę z mięsem. Niech przenika smakiem.
rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Celsjusza i wykładamy na blachę. Pieczemy ok. 1 g.
Kurczak w sosie Worcestershire można podawać z frytkami, ale my polecamy ziemniaki z parowaru - smaczniej i zdrowiej.