Re: garnki do kuchni
> Z jakiego materiału są najlepsze?
Plastikowych nie polecam :D
Aluminium, nawet pokryte teflonem, to badziew.
Żelazne są upiardliwe w obsłudze. Aczkolwiek warto mieć chociaż jedną porządną żelazną patelnię z własnoręcznie naniesioną nieprzywieralną powłoką węglanową. Działa jak wok. Wyguglaj sobie, jak się taką powłokę robi. Banalnie proste, tylko strasznie śmierdzi :D
No i na indukcji tego nie zrobisz. Potrzebny porządny palnik.
W zamian.. powłoka jest rzeczywiście nieprzywieralna. Mięsko smażysz jak na teflonie. Jedynie musisz pamiętać, żeby nic a nic kwasnego na tym nie robić... czyli np. pomidorom wstęp wzbroniony.
No i nie szorować druciakiem.
Ale w jednym i drugim przypadku zawsze możesz patelnię naprawić, nanosząc ponownie warstwę węglanową.
Pozostaje stal szlachetna.
Nie musi być Zepter czy Philipiak. No.. chyba, że ktoś zdoła mnie przekonać, ze są warte swojej ceny ;)
Marketówka też się sprawdza. Jest w naprawdę szerokim zakresie cen, co zazwyczaj (nie zawsze) przekłada się na jakość.
Dojrzysz to gołym okiem: precyzja wykonania, grubość dna, jakość połączenia dna z resztą gara, rodzaj plastiku na rączkach (a lepiej: drewna).
No i przede wszystkim - nie kupuj garów ze zgrzewanymi rączkami. Tylko nitowane :D
Aaa.. są jeszcze aluminiowe pokrywane warstwą ceramiczną. Słyszałem dobre opinie, ale sam zdania nie mam, bo nie uzywałem.
0
1