Ksiezyce waniliowe niemiecka nazwa to Vanillekipferl
ciasteczka bardzo kruche, delikatne i rozplywajace sie w ustach
Skladniki:
30 dag maki
8 dag cukru
20 dag masla
10 dag mielonych migdalow lub orzechow laskowych (ja uzylam migdalow)
2 opakowania cukru waniliowego ale takiego oryginalnego
https://www.planetafit.pl/cukier-waniliowy-aromatyczny-skladnik-wypiekow/
Z podanych skladnikow zarobic ciasto, podzielic na 2 czesci, i wstawic do lodowki na 1 godzine. Ja przed wlozeniem uformowalam z ciasta 2 walki (rolki d'oh! ) i zawinelam je w folie aluminiowa. Wychlodzone ciasto kroic na krazki ok. 2 cm i przekrawac na polowe, formowac polksiezyce, wstawic do nagrzanego piekarnika, 175°C i piec ok. 10-15 minut (uwazac, zeby sie nie spiekly).
Jeszcze cieple ksiezyce zanurzac w przygotowanym cukrze pudrze zmieszanym z waniliowym (4 lyzki cukru pudru i 2-3 opakowania waniliowego).