szpinak

Mam prosbe moze jest ktos na forum kto podpowie mi jak przyrzadzic szpinak??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Płuczesz, odcedzasz, szatkujesz i wrzucasz na patelnię z masłem.
Raczej spory ogień, żeby szybko odparować nadmiar wody (a będzie jej sporo). a nie rozgotować go na miazgę.
Dodajesz soli, czosnku i gałki muszkatołowej.
Jak woda odparuje, dajesz kleksa słodkiej smietanki kremówki (30-36%) i kiedy zgęstnieje, szpinak jest gotowy.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

I jeszcze przypomniała mi się mała uwaga:
Do szpinaku (oraz innych potraw zawierających kwasy, np. pomidorów) nie wolno używać patelni aluminiowych, nie pokrytych ceramiką lub teflonem (lub z ich uszczerbkami) z przyczyn zdrowotnych
Vide: http://www.igya.pl/wszystkie/428-zwipzek-choroby-alzheimera-z-aluminium.html

Nie wolno używać również patelni żelaznych/żeliwnych. Wchodzą w reakcje z kwasami.
Szpinak zrobi się czarny od szcz*wianu żelaza ;)

Najlepsze są patelnie ze stali kwasoodpornej lub pokryte solidną ceramiką.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Robię dosłownie tak samo :) Chociaż jeszcze dodaję do szpinaku młodej sałaty. Dzięki temu danie jest jeszcze bardziej aromatyczne oraz lżejsze Koniecznie również jajeczka.
Dla urozmaicenia możecie jeszcze zrobić makaron z sosem szpinakowym
http://przepisy.pl/przepis/makaron-z-sosem-szpinakowym

O ile sam szpinak podaje się u nas na kolację albo jako przekąskę. To makaronem można naprawdę się najeść.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Robię podobnie do Sadyla ale daję kwaśną śmietanę 18% ;) i trochę mielonego czarnego pieprzu :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

na patelnię z olejem i masłem ;) samo masło ma bardzo niską temperaturę spalania, olej ją podnosi przy czym zachowuje się smak masła ;)
no i ja szpinaku nie szatkuję ale obcinam długie pręciki w liściach bo często są łykowate.
sól, pieprz, czosnek, śmietanka. osobiście wolę bez gałki muszkatołowej ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja robię często sos szpinakowy do makaronu... szpinak umyć, posiekać, wrzucić na patelnię łyżkę masła, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę i dorzucić szpinak, poddusić razem do odparowania wody, dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową, do tego ser pleśniowy, kilka kawałeczków i zalać to słodka śmietanką 18 z kartonika. Pogotować chwilkę aż sos lekko zgęstnieje. Do tego wrzucić ugotowany makaron np. szerokie wstążki, wymieszać i zjadać:) Można też dodać do sosu podsmażone piersi z kurczaka :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Moja żona robi czasami zapiekane bułki z farszem ze szpinaków i z suszonymi pomidorami. Są super na kolacje.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja najczęściej kupuję szpinak mrożony, w takich kulkach. Dodaję do wszystkiego - do tart, zup, curry...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja uwielbiam naleśniki ze szpinakiem. Nie ma nic lepszego.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

O, też je lubię, są bardzo dobre! :) Aż zgłodniałam :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mrożony czy liście? Mrożony wrzucasz na patelnie doprawiasz, możesz do tego oddać śmietanę i gotowe. Wszystko zależy od tego jaki przepis Cię interesuje.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pyszne są też burgery jaglane ze szpinakiem. Uwielbiam je!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pyszny jest taki szpinak podsmażany, z sałatką z innymi warzywami lub liśćmi rukoli itp. Takie sałatki to źródło witamin.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja nawet częściej nie szatkuję tylko rzucam liście w całości. Ogólnie fajnie jak się dorzuci do niego ser feta albo trochę gęstej śmietany i czosnek. Wtedy smak jest bardziej wyrazisty.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ale ze świeżego szpinaku można też zrobić pyszną sałatkę :) Szpinak, słonecznik, oliwa z oliwek (2 łyżki), pomidorki, kukurydza z puszki, papryka. Wszystko pomieszać i jeść :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja przyrządzam mrożony szpinak tak, że rzucam na rozgrzaną patelnie i smażę na oliwie z oliwek. Dodaję soli, pieprzu, czosnku, trochę startego bulionu w kostce i troszkę śmietany. Czasami dodaję przyprawę z suszonych pomidorów i bazylii. Wychodzi pycha :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja najcześciej przesmażam szpinak z czosnkiem. W takiej postaci jest najsmaczniejszy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

domowe wędliny (90 odpowiedzi)

robicie? proszę o przepisy... na początek ja podaję taki co znalazłam kiedyś w necie i jest...

Ciasta na komunię - gdzie? (9 odpowiedzi)

Polećcie proszę cukiernię (lub prywatną osobę) która upiecze mi w Gdańsku smaczne ciasta, sernik...

Gdzie w Gdańsku kupię móżdżek cielęcy? (11 odpowiedzi)

Orientuje się ktoś gdzie w Gdańsku mogę kupić móżdżek cielęcy?