• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kolejne święto restauracji w Trójmieście

Łukasz Stafiej
11 kwietnia 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Dla gości Restaurant Week szefowie kuchni blisko trzydziestu trójmiejskich restauracji przygotowali specjalne trzydaniowe menu w cenie 39 zł. Dla gości Restaurant Week szefowie kuchni blisko trzydziestu trójmiejskich restauracji przygotowali specjalne trzydaniowe menu w cenie 39 zł.

Blisko trzydzieści restauracji z Trójmiasta weźmie udział w kolejnej edycji festiwalu Restaurant Week, który potrwa od 21 do 30 kwietnia. Trzydaniowe menu festiwalowe zjemy za 39 zł. Rezerwacje już trwają.



Restaurant Week to festiwal kulinarny, który organizowany jest równocześnie w największych miastach Polski. Organizatorzy zapraszają do udziału wybrane restauracje, których szefowie kuchni przygotowują specjalną festiwalową kartę. W Trójmieście impreza odbędzie się po raz piąty.

- Wiosenna edycja dedykowana jest doznaniom i emocjom towarzyszącym wspólnemu spędzaniu czasu przy stole i to na tym skupili się szefowie kuchni komponując swoje menu - mówi trójmiejska koordynatorka Restaurant Week, Natalia Taranta-Pelc. - Dania zostały stworzone z myślą o uczuciach, jakie towarzyszą nam przy wspólnym stole: szczęściu i zaskoczeniu, harmonii i pożądaniu, radości i wzruszeniu, miłości i ekscytacji, euforii i dumie czy wolności i niepewności. Wspomnienie kojącego smaku dzieciństwa i zadziwiające niespodzianki - to wszystko goście znajdą podczas nadchodzącej edycji festiwalu.
Podobnie jak podczas poprzednich edycji, w każdym lokalu będzie można spróbować trzydaniowego, popisowego menu szefa kuchni składającego się z przystawki lub zupy, dania głównego i deseru. Większość miejsc oferuje kartę mięsną oraz wegetariańską. Koszt zestawu dla jednej osoby wynosi 39 zł. Ewentualne napoje nie są wliczone w cenę.

W imprezie weźmie udział prawie trzydzieści restauracji z całego Trójmiasta. Pełną ich listę można znaleźć na stronie wydarzenia restaurantweek.pl. Tam też można dokonać rezerwacji. Po wybraniu miejsca i daty należy opłacić rezerwację. Następnie na podany adres mailowy wysyłany jest kupon rezerwacyjny, który trzeba zabrać do lokalu.

  • Kaczka w By The Way
  • Zapiekanka rybna w Seafood Station
  • Makrela w Grono di Rucola
  • Wołowina po burgundzku w Delmonico Cut Steakhouse
Co będzie można zjeść? Na przykład w restauracji z nowoczesną kuchnią polską By The Way będzie można zjeść m.in. podany na ciepło żytni tost z wątróbką drobiową, remoladą z cebuli i warzywami; pierś kaczki z chrupiącą skórką z karmelizowaną marchewką, brukselką, musem z pieczonych jabłek oraz ciepłe brownie z bitą śmietaną i mrożonymi malinami. W specjalizującej się w wołowinie Wagyu restauracji Delmonico Cut Steakhouse podawany będzie tatar z wołowiny Wagyu, wołowina po burgundzku z puree ziemniaczanym oraz crème brûlée. Z kolei Seafood Station przygotuje m.in. pastę z wędzonej makreli na bagietce, zupę z kawałkami ryb i owocami morza w pomidorach, zapiekankę z ryb w sosie beszamelowym, pod puree ziemniaczanym z parmezanem oraz eton mess na deser. A to tylko kilka spośród kilkudziesięciu potraw festiwalowych, które przygotowali szefowie kuchni na Restaurant Week.

- W ramach festiwalu odbędzie się także szereg wydarzeń dedykowanych kulturze stołu, smakom, aromatom, emocjom oraz towarzyskości, która sprawia, że wspólnie cieszymy się restauracyjnym doświadczeniem - dodaje Natalia Taranta-Pelc.
​Restauracja Eliksir przygotowała specjalne menu degustacyjne, a w Olivia Business Centre odbędzie się panel dyskusyjny "Emocje na talerzach" połączony z kolacją przygotowaną przez restaurację Lobster. ​O emocjach na talerzach rozmawiać będą dietetyczka, blogerka i autorka cyklu "Okiem Dietetyka" na portalu Trojmiasto.pl - Viola Urban - oraz przedstawiciele Banków Żywności w Trójmieście. Wydarzenie odbędzie się 28.04 (piątek) o godz. 18, wstęp bezpłatny, ale wymagana jest rezerwacja.

Wydarzenia

Restaurant Week (2 opinie)

(2 opinie)
39 zł

Miejsca

Zobacz także

Opinie (30) 2 zablokowane

  • Idę! (2)

    • 8 13

    • Nie idę ...

      Na Idę ...

      • 11 1

    • Optymist

      Po co. Wczoraj w Easy Barze na Morenie z żoną za dwa obiady dwudaniowe zapłaciliśmy 32 pln. Do tego kawa lub herbata za free. Świeże smaczne i co tu chcieć. No chyba ze Kelnera - a to co innego:):)

      • 2 0

  • Wiosenne porządki z zamrażarkach trwają w najlepsze:) (1)

    • 27 9

    • racja!

      Każdy chce Cię tylko oszukać, ale Ty, tropicielu spisków, oszukać się nie dasz i pokażesz tym krętaczom, że nie z Tobą te numery.
      Jest taki mechanizm psychologiczny - projekcja. Polega na przypisaniu innym swoich własnych emocji, poglądów i zachowań.

      • 14 6

  • 3 mikro porcyjki za 39 zł + napój np woda za 8 zł. (6)

    • 28 11

    • Zależy gdzie (3)

      Byłam na poprzedniej edycji w 5 miejscach i z każdego wyszłam najechodza. W jednym porcje były tak duże, że nie byłam w stanie dokończyć deseru. Serio.

      • 8 6

      • to gdzie sie tak najadlas?

        chetnie sprawdze

        • 6 0

      • z każdego wyszłam najedzona a byłam w 5 -- ciekawe

        • 4 2

      • No co ty gadasz?

        • 0 0

    • Komentarz z cyklu - nie wiem, ale coś napiszę

      Gdzie dostałeś(-aś) tę "mikro porcyjkę"? Czy w ogóle brałeś(-aś) udział w tym wydarzeniu?

      • 5 6

    • pomnóż to przez 30 restauracji aby mieć pełny przegląd
      a jak wziąć żonę to dawny kredyt dla młodych małżeństw ledwo starczy

      • 2 1

  • Czyli znowu swieto kombinowania po znajomosci (1)

    Jak ostatnio - 3/4 ludzi mialo miejsca zalatwiane po znajomosci z Pawelkiem albo Madzia. Potem buzi buzi, tu macie miejsce kochani a Ci tam przy wejsciu - a tym sie najwyzej powie, ze niestety sie nie udalo.

    • 10 8

    • Chyba Ci się wydarzenia pomyliły....?

      • 6 5

  • (1)

    degustacja - powinna być za darmo i porcyjki na jeden kęs a nie pełne dania
    jak kaczka to tylko ona bez kilograma ziemniaków, marchew i brukwi
    jak brukiew to sama bez kaczki

    i koniecznie za darmo w ramach promocji.

    • 7 2

    • czyli to nie będzie w hali Olivia, ani w Maneżu - to taki rozproszony festiwal - każdy sobie rzepkę skrobie a klijeńci zaganiani między lokalami

      • 1 1

  • (4)

    Święto kleksa na talerzu za 39PLN.... Sorry Nie!

    • 11 8

    • zaladuj!!! (2)

      za 5 ziko ziemniory z biedry (1kg), potem kilo karkowki (12.99) i popij argusem mocnym(3 szt).bedziesz do przodu jeszcze 5 ziko!!!! ps.(a jak sie na wpier...)

      • 7 3

      • (1)

        Widzę znasz się, no cóż fajną masz żonę, super kuchnie, i wiesz gdzie co i za ile kupić ^^

        • 3 1

        • fajną masz żonę

          twoje wizje mnie zniewalaja!!!!!!

          • 0 0

    • O nie, tylko nie to! Oki przyjdź do nas, błagamy Cię!

      Bez Ciebie nie damy rady, a Twój post jest dla nas bardzo ważny, bo widać że wiesz o czym piszesz. Wiemy, że masz mnóstwo znajomych i regularnie jadasz w restauracjach. Oki nie rób nam tego i przyjdź!

      • 4 4

  • Dojenie kasy (1)

    na połowie porcji lub jeszcze mniej czas zacząć :)

    • 6 6

    • Byłeś?

      • 1 2

  • polecam

    Byłam w zeszłym roku w jednej z restauracji i było świetnie :) Obsłużeni zostaliśmy jak normalni goście - nikt na nas krzywo nie patrzył, że zapłaciliśmy tylko 39 zł za trzydaniowy obiad. Poszliśmy do restauracji, którą i tak planowaliśmy odwiedzić, ale dzięki festiwalowi sprawdziliśmy ją za dużo mniejsze pieniądze. Było tak smacznie, że z automatu zarezerwowaliśmy stolik na kolejny tydzień. Ja polecam i w tym roku wybieram się ponownie :)

    • 10 6

  • odmrożą stare i ucztę naiwniakom zrobią

    ą

    • 3 5

  • Zapłacę, pójdę, zjem i jak co roku będę zadowolony.

    A internetowym frustratom pozostanie pisanie bzdurnych postów.

    • 9 3

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane