stat

Symfonia smaków: nowa restauracja w Sopocie

17 lipca 2017, 0:05
artykuł sponsorowany

Symfonia Smaków, nowa restauracja w Sopocie, to otoczone zielenią miejsce, w którym doświadczymy harmonijnego połączenia barw, smaków i zapachów. Czynna codziennie od godz. 12 do 22, zaprasza na polską i światową kuchnię w lokalnym wydaniu.



Restauracja mieszcząca się w Hotelu Opera przy ul. Stanisława Moniuszki 10zobacz na mapie Sopotu niedawno zadebiutowała na kulinarnej mapie Trójmiasta. Wyróżnia ją nie tylko nietuzinkowe menu, nad którym czuwa szef kuchni Rafał Lew, ale także piękne położenie: możemy delektować się kuchnią na wysokim poziomie z dala od miejskiego zgiełku.

- Symfonia Smaków to miejsce przepełnione ciszą i spokojem. Można się tu zrelaksować po ciężkim dniu, a duża w tym zasługa lasu, który otacza restaurację. Wystarczy usiąść na tarasie pod parasolem i cieszyć się śpiewem ptaków oraz bliskim kontaktem z naturą. Oprócz kreatywnego menu, w restauracji czeka na gości m.in. grill, zadbany ogródek oraz atrakcyjna strefa dla dzieci - mówi Katarzyna Chrzanowska, manager lokalu.
Kreatywne menu

W karcie, która jest dziełem Rafała Lwa, dominują dania inspirowane polską i światową kuchnią, ale w zupełnie nowej odsłonie. Nawet klasyczne potrawy, takie jak swojska kaszanka czy zupa grzybowa, zestawione są z odważnymi dodatkami - kaszance towarzyszą karmelizowane jabłka, mus z kiszonego ogórka i buraczkowy majonez, a w zupie kurkowej znajdziemy łososia i aromatyczne wino.

- Nasz uzdolniony szef kuchni podczas pracy nad kartą inspirował się smakami z dzieciństwa: wakacjami na wsi u babci czy wizytą u cioci, która wyczarowywała wspaniałe desery. Kierował się tęsknotą za prawdziwą kuchnią, która była smaczna, zdrowa, ale też daleka od typowych i dobrze znanych potraw. Szef kuchni pracował także z azjatyckimi kucharzami, dlatego czasem będzie można spotkać się z elementami dalekiej kuchni w naszym menu - dodaje Katarzyna Chrzanowska.
W menu, podzielonym na "przystawki", "zupy", "ryby", "dania mięsne" i "desery", skosztujemy dań, które w Trójmieście są rzadkością. Mowa o m.in. pâté z gęsich żołądków, rakach w maśle, czarnej soczewicy z turbotem, rösti z gotowanych ziemniaków czy króliku w ziołowym pudrze. Restauracja pochwalić się również może ciekawą listą win, stworzoną przez sommeliera Winers Tomasza Kalenika.

Restauracja przyjazna dzieciom

Symfonia Smaków przewidziała także miejsce dla małych gości. Żeby nie doskwierała im nuda, przygotowano specjalny kącik dziecięcy z drewnianym domkiem, zjeżdżalnią i huśtawkami. Do dyspozycji są również małe stoliki oraz krzesełka, jeśli chcemy posadzić kilkoro dzieci obok siebie.

Co ważne, menu dla dzieci ustalane jest indywidualnie, według upodobań każdego malucha, który odwiedzi restaurację.

Nie tylko na obiad

Sopocka restauracja to także idealne miejsce na zorganizowaną imprezę zamkniętą. Do dyspozycji gości jest duża sala oraz urokliwy taras.

- Organizujemy różne imprezy okolicznościowe, w tym obiady weselne, komunie, urodziny, imieniny i spotkania firmowe. Jesteśmy otwarci na propozycje i sugestie gości - dodaje Katarzyna Chrzanowska.
Symfonia Smaków
81-829 Sopot, Stanisława Moniuszki 10, w Hotelu Opera
Telefon: 58 555-56-04, 504-025-667
Mail: restauracja@symfoniasmakow.pl
Strona internetowa: Symfonia Smaków
Facebook