• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Czarna rzepa - moc urody i krzepa

Agnieszka Majewska
25 marca 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Czekolada - leczy i pielęgnuje czy tylko smakuje?
Czarna rzodkiew znana była w medycynie i kosmetyce od dawna. Po dziś dzień jest składnikiem lekarstw, suplementów wzmacniających i przyspieszających odchudzanie. Czarna rzodkiew znana była w medycynie i kosmetyce od dawna. Po dziś dzień jest składnikiem lekarstw, suplementów wzmacniających i przyspieszających odchudzanie.

Czarna rzepa, a właściwie czarna rzodkiew (chociaż te nazwy używane są zamiennie) była znana już 3 tysiące lat p.n.e. kiedy to w połączeniu z czosnkiem i cebulą stanowiła podstawę pożywienia robotników budujących piramidy. Już wtedy doceniano jej wzmacniające i lecznicze właściwości. Jak jest dziś?



Czy korzystasz z dobrodziejstw czarnej rzepy?

Skład, który robi wrażenie

Ta czarna bulwa, z wyglądu niepozorna, jest prawdziwą bombą witaminową.

- Miąższ czarnej rzodkwi w swoim składzie zawiera ogromne bogactwo witamin C, PP oraz kilka witamin z grupy B, soli mineralnych - potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, molibden, a także białek, węglowodanów, błonnika, kwasu foliowego oraz olejków eterycznych (odpowiedzialne za intensywny zapach i ostry smak warzywa), przy czym jest bardzo mało kaloryczna - mówi Magdalena Speichert, dietetyk z Poradni Żywienia i Dietetyki Klinicznej PRO ZDROWIE.
Czytaj więcej artykułów z cyklu: "Natura dla zdrowia i urody"

Czarna rzodkiew w służbie urody

Najbardziej znanym jej zastosowaniem w kosmetyce są szampony i odżywki.

- Wyciąg z  roślin czarnej rzodkwi przywraca włosom połysk, wzmacnia je oraz pobudza cebulki włosowe do szybszego odrastania. Zawiera organiczne formy siarki, przez co reguluje pracę gruczołów łojowych, redukuje rozwijającą się florę bakteryjną, poprawiając mikrocyrkulację krwi w mieszkach włosowych, wzmacnia je i pobudza do wzrostu. - informuje Anna Wściubiak, fryzjerka ze Scarlet Studio Anny Lisewskiej. - Czarnej rzepy używamy do włosów przetłuszczających się, wypadających i z problemem łupieżu. Warto spróbować, bo ma rewelacyjne i wartościowe działanie na każdy typ włosów.
Sok z czarnej rzepy jest nieoceniony w poprawie kondycji włosów. Zapobiega wypadaniu, pobudza do wzrostu, likwiduje łupież. Sok z czarnej rzepy jest nieoceniony w poprawie kondycji włosów. Zapobiega wypadaniu, pobudza do wzrostu, likwiduje łupież.
W domu można w szybki i łatwy sposób zatroszczyć się o swoje włosy, zwłaszcza te wypadające garściami i potrzebujące natychmiastowej regeneracji, a ta odżywcza maska to najlepsze, co możemy dla nich zrobić.

Wcierka z czarnej rzepy

Utrzeć na tarce 2-3 rzepy i odcisnąć sok (lub skorzystać z sokowirówki). Wmasować (można też użyć strzykawki lub butelki z atomizerem) w skórę głowy na około pół godziny/godzinę przed planowanym myciem włosów, później stopniowo można wydłużać czas trzymania nawet do 2-3 godzin. Nałożyć czepek lub folię ochronną i ręcznik. Uwaga! Sok jest ostry i drażniący, dlatego należy uważać na oczy. W początkowej fazie może wywołać pieczenie i uczucie mrowienia (tak działa duża ilość związków siarkowych pobudzających krążenie).

Większość z nas zna specyficzny zapach czarnej rzepy, a świeżo wyciśnięty sok jest jeszcze bardziej intensywny niż kupione w sklepie kosmetyki z tym warzywem w składzie, dlatego można dodać odrobinę miodu, by trochę zmniejszyć esencjonalność. Lepiej też użyć starego ręcznika, bo usunąć tę specyficzną woń jest bardzo trudno. Jednakże warto. Taka kuracja stosowana co 2-3 dni przez miesiąc sprawi, że włosy będą mocniejsze, odzyskają blask, zmniejszy się ich wypadanie, będą rosły silne, zdrowe i bez łupieżu. Gospodarka lipidowa skóry głowy zostanie przywrócona - zniweluje przesuszanie i zapobiegnie nadmiernemu przetłuszczaniu się. Sok z czarnej rzepy można przechowywać przez 2 dni w lodówce, jednak jego zapach jest wtedy jeszcze bardziej intensywny.

Sok z czarnej rzepy poza korzystnym wpływem na włosy ma wiele innych korzyści. Poprawia nawilżenie, przyspiesza gojenie się ran, odkaża, pobudza ukrwienie i delikatnie rozjaśnia skórę, a codzienne picie soku wzmacnia i oczyszcza organizm. Sok z czarnej rzepy poza korzystnym wpływem na włosy ma wiele innych korzyści. Poprawia nawilżenie, przyspiesza gojenie się ran, odkaża, pobudza ukrwienie i delikatnie rozjaśnia skórę, a codzienne picie soku wzmacnia i oczyszcza organizm.
Mniej znane właściwości rzodkwi to między innymi jej wpływ na piękną cerę i mocne, zdrowe paznokcie. Poprawia nawilżenie, przyspiesza gojenie się ran, odkaża, pobudza ukrwienie i delikatnie rozjaśnia skórę. Wysoki poziom witaminy C sprawia, że jest ona naturalnym przeciwutleniaczem, korzystnym w walce ze zmarszczkami i starzeniem się skóry. Jest ceniona również ze względu na korzystny wpływ na skórę trądzikową i problematyczną. Reguluje sebum, działa bakteriobójczo i przeciwłojotokowo. Takie działanie ma sok z czarnej rzodkwi, który odpowiednio przygotowany może posłużyć za tonik do przemywania nie tylko twarzy czy zmian trądzikowych, ale i egzemy, opryszczki, odleżyn czy łuszczycy na całym ciele.

Na zdrowie!

- Spożywanie czarnej rzodkwi poleca się głównie osobom cierpiącym na kłopoty trawienne oraz na choroby nerek i wątroby. Wyciągi z czarnej rzodkwi posiadają silne właściwości moczopędne, odtruwające, wzmagające produkcję żółci i odkażające układ pokarmowy - informuje dietetyk Magdalena Speichert. - Działają rozkurczowo - usuwają nadmierną produkcję gazów z organizmu poprzez przyspieszoną perystaltykę jelit. Są bardzo skuteczne w leczeniu zaparć, wzdęć i w leczeniu niedostatecznej produkcji soku żołądkowego. Ponadto pobudzają krążenie krwi, mają zastosowanie przeciwreumatyczne, przeciwbólowe i przeciwzapalne. Regularne spożywanie korzenia bądź picie soku pomaga złagodzić stany zapalne gardła i błony śluzowej jamy ustnej. Ze względu na dużą zawartość witaminy C oraz właściwości bakteriobójcze, rzodkiew jest również polecana przy infekcjach grypowych oraz przeziębieniach. Ponadto czarna rzodkiew zawiera także wiele cennych minerałów: wapń i fosfor odpowiedzialne za zdrowe kości, żelazo potrzebne do budowy czerwonych krwinek czy potas dla zachowania prawidłowego ciśnienia tętniczego.
Stosowana jest także przy braku apetytu, anemii i wzmacniająco oraz oczyszczająco przy ogólnym osłabieniu. Niestrawności, schorzenia wątroby czy pęcherzyka żółciowego już dawno leczono czarną rzepą, wystarczy wspomnieć, że znany lek raphacholin jest produkowany właśnie z jej wyciągu. Działanie tego warzywa jest kompleksowe. Pozbywa się zarówno bakterii gram dodatnich, jak i ujemnych, niszcząc drobnoustroje, które wykazują dużą odporność na antybiotyki, sama jest niczym antybiotyk, a jej substancje mają dużą łatwość w przenikaniu przez błony śluzowe, dociera wszędzie i jest dobrze przyswajalna.

Nalewka z czarnej rzepy

Rzepę ścieramy na drobnej tarce i zalewamy alkoholem 40-70 proc. w proporcji 1 część rzepy do 5 części alkoholu. Po dwóch tygodniach trzeba ją przefiltrować i jest gotowa do użycia.

Stosujemy przy wypadaniu włosów (wcierając w skórę głowy), do nacierania mięśni, stawów (np. po urazach i kontuzjach), przy nerwobólach (działa lekko rozgrzewająco) czy do przemywania trudno gojących się ran.

Czarna rzepa w kuchni

- Czarna rzepa, ze względu na pikantny smak, doskonale sprawdza się w sałatkach i surówkach z dodatkiem słodkich jabłek, które równoważą ostry smak warzywa. Przed dodaniem rzepy do sałatki należy ją wcześniej drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. Następnie dodać odrobinę soli, by rzepa puściła sok. Tak przygotowana surówka doskonale sprawdza się jako dodatek do dań głównych, a nawet i kanapek. Sok natomiast należy zachować do celów leczniczych. Rzepę można ponadto piec, gotować, robić z niej puree, zupy i potrawki - poleca dietetyczka Pro Zdrowie.
Surówka z czarnej rzepy z dodatkiem jabłka i kolorowych papryk to idealny wyrazisty dodatek do dań obiadowych. Surówka z czarnej rzepy z dodatkiem jabłka i kolorowych papryk to idealny wyrazisty dodatek do dań obiadowych.
Przeciwwskazaniem do spożywania są: silna niewydolność serca, nerek, nieżyty jelita cienkiego i nadkwaśność żołądka.

Warto pamiętać o tym, że rzepa łatwo chłonie szkodliwe azotany, dlatego kto jada ją w dużych ilościach powinien wybierać tę pochodzącą z upraw ekologicznych. Wszyscy ci, którzy nie są w stanie znieść wyjątkowo mocnej woni mogą sięgnąć po jej sproszkowaną formę lub gotowy sok, który - przykryty innymi substancjami zapachowymi - ma trochę łagodniejszy zapach.

Miejsca

Opinie (23) 4 zablokowane

  • (5)

    No niezle:) jesli faktycznie rzepa byla zrodlem krzepy egipcjan budujacych piramidy to wielki szacun dla tego warzywa. Pojedyncze bloki skalne piramid wazyly tyle co limuzyna i nieprawdopodobne jest, by zostaly ulozone przez czlowieka w zaledwie 20 lat. Polecam obejrzec fascynujacy dokument na youtube: Tajemnice Piramidy Cheopsa. Pozdrowienia dla wszystkich :-)

    • 7 5

    • Zainteresowałeś mnie tym dokumentem (2)

      Jednak forma (typowy "sensacyjny dokument" dla Amerykanów) jest niestrawna. Powtarzanie po 5 razy tego samego, jakiś pseudo montaż z filmów akcji...
      Treść ciekawa, forma niestrawna.

      • 1 0

      • Polecam Tajemnice Piramid

        Dokument zgrany z Canal+ Family z lektorem.

        • 0 1

      • łatwo znajdziesz

        Jest wiele lepiej zrobionych dokumentów z odziałem profesjonalistów i naukowców dających kawę na lawę w postaci twardych i niezaprzeczalnych dowodów na kłamstwo egipskie. Są to dowody geologiczne, biologiczne, botaniczne, a także te poparte przez obliczenia z udziałem superkomputerów. Tego nie da się skontr-argumentować, jednak obecna nauka zakneblowana jest żydowskimi grantami typu - chcesz kariery, chcesz dotacji na badania, to masz mówić to co ci każemy.

        • 0 0

    • Źródłem krzepy było i jest

      ale nie sądzę że piramidy budowali Egipcjanie.

      • 0 1

    • masz rację

      Piramidy nie zostały nawet zbudowane przez Egipcjan, są na to dziesiątki dowodów. Ale zakłamana żydowskimi grantami nauka celowo knebluje usta naukowcom byśmy nie poznali prawdy o prawdziwym pochodzeniu człowieka i naszej cywilizacji. Egipcjanie nawet jednym hieroglifem nie chwalą się, że to oni zbudowali piramidy, jedyne co zrobili to parę grobowców na wzór piramid i poprawili twarz sfinksa, na co też są dowody. Jednak ogłupiały w zakłamaniu motłoch nawet jak zobaczą, dotną to i tak powiedzą, że to kłamstwo.

      • 0 0

  • cos w tym jest

    Nie wiem o co chodzi ze składnikami rzepy, ale jak ją widzę albo czuję, to musze ją zjeść! Czyli jest moc. Tylko szkoda, że nie można tego robić publicznie ze względu na jej intensywny zapach:-(

    • 10 0

  • Kupiłam czarną rzepę

    w markecie - i w środku też okazała się czarna od pleśni. To co jest teraz w sklepach to chyba ostatnie niedobitki zimowego magazynowania. Przed zakupem nie ma jak tego sprawdzić. Loteria z tym warzywem.

    • 11 0

  • Czarna rzepa dobra do wlosów ale tylko czarnych do blond sie nie nadaje (1)

    • 4 2

    • do blond włosów

      polecam zwykła ,białą rzodkiew

      • 1 1

  • Smakuje świetnie ale uwaga! (3)

    Trzeba ją bardzo drobno pokroić lub dokładnie rozgryźć!
    Czarna rzepa działa ostro na żołądek. Ostatnio tak się obżarłem rzepą, potem po 2 godzinach popiłem. W efekcie po 2 godzinach skręcałem się z bólu.

    • 10 0

    • Rzepę ściera się na tarce (1)

      lekko soli i dodaje jogurt naturalny(można śmietanę).pyszna surówka do obiadu.

      • 11 0

      • I starte jabłko do tego! Nie ma lepszej surówki :)

        • 7 0

    • Rzepa bardzo pobudza wydzielanie żółci, jak ktoś ma kamienie żółciowe to nie radzę jeść bo faktycznie tragedia. Znam to z autopsji.

      • 0 0

  • Praktycznie (2)

    Czy wie ktoś gdzie w Trójmieście można kupić czarną rzepę z uprawy ekologicznej?

    • 7 2

    • Gdańska Kooperatywa Spożywcza?

      • 1 0

    • NIGDZIE - jeszcze nikt nie wyhodował "czarnej rzepy". Nie rozróżniacie czarnej rzodkwi od rzepy.

      I proponuję nie sięgać do Wikipedii, bo ta też nie rozróżnia tych dwóch roślin.Trzeba wrócić do podręczników biologii.

      • 2 0

  • Każdy sobie rzepkę skrobie to ja chyba też mogę.

    • 2 0

  • (2)

    Ktoś wie gdzie ją dostać? Jakos nie moge trafić :(

    • 1 3

    • Stragany przy Hali Dominikanskiej

      • 2 0

    • W każdym porządnym warzywniaku !!!!!!!!!!!!

      • 0 0

  • To jest czarna rzodkiew a nie czarna rzepa.Rzepa to inna botanicznie roślina!!!!!!!!

    To ,że niechluje mylą te nazwy, to nie powód, by te błędy powielać!!!!!!!!
    podobnie , jak mówienie np.."ta pora" zamiast ten por.!!!!!!!

    • 2 1

  • Tak robie z niej sok.Nie jest smaczna ale jest zdrowa.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane