• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dania na Wielkanoc - tradycyjne czy nowoczesne?

Anna Żukowska
10 kwietnia 2014 (artykuł sprzed 10 lat) 
Dawniej na stole wielkanocnym musiało być słodko, wystawnie i tradycyjnie. Czy dziś wciąż kultywujemy ten zwyczaj? Dawniej na stole wielkanocnym musiało być słodko, wystawnie i tradycyjnie. Czy dziś wciąż kultywujemy ten zwyczaj?

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Na stołach nie zabraknie żurku, domowych wędlin, jaj, bab wielkanocnych, mazurków - słowem: tradycyjnych, polskich potraw. Ale czy tylko takie dania zagoszczą w naszych domach podczas Świąt?



Co zagości na twoim wielkanocnym stole?

Wśród nas znajdują się zarówno zwolennicy tradycyjnych potraw wielkanocnych jak i ci, którzy chcą zaserwować bliskim coś innego.

- W mojej kuchni króluje stare wydanie "Kuchni Polskiej", które moja mama dostała w dniu ślubu, a potem - ze swoimi notatkami - przekazała mi - mówi Ula z Gdańska. - Zamierzam przygotować m.in. pasztet z królika, żurek w chlebie z białą kiełbasą i pieczoną kaczkę. Wielkanoc to wyjątkowy czas i chcę to także wyrazić poprzez dania, które pojawią się u nas w domu. Liczą się tylko potrawy, które znam z dzieciństwa i najlepsze produkty do ich wykonania.

Czytaj też: Wielkanoc od kuchni, tradycyjne wypieki

Zupełnie inne podejście mają Maja i Mark. Ona jest z Gdyni, on z RPA, ale obecnie mieszkają w Sopocie. - Mark nie jest fanem naszej tłustej kuchni - mówi Maja. - I na szczęście, bo ja też nie najlepiej wspominam święta, podczas których musiałam jeść "żeby się nie zmarnowało" i żeby babci nie było przykro. Widziałam, jak babcia i mama przygotowywały potrawy i ciasta niemal tydzień przed Wielkanocą, a potem były już tak zmęczone, że nie miały siły cieszyć się wolnym. Ja chcę spędzić Wielkanoc w rodzinnej atmosferze, ale bez całej tej harówki. Planuję więc potrawy nawiązujące do Świąt, ale niekoniecznie pracochłonne. Na przystawkę szykuję grzanki z pastą jajeczną z oliwkami, na obiad tajską zupę z krewetkami, bo bardzo ją lubimy, do tego kaczkę w żurawinie z pieczonymi mini-marchewkami a na deser tartę cytrynową z bezą. Chcemy część rzeczy zamówić, żeby w Święta wyjść na spacer zamiast siedzieć cały czas w kuchni.

W wielu restauracjach w okresie wielkanocnym możemy się spodziewać zmienionego menu. Często na talerzach zobaczymy potrawy, które nawiązują do tradycyjnych dań, jednak wyglądają i smakują zupełnie inaczej. - Nasze dania nie będą przypominały tego, co można zobaczyć na tradycyjnych stołach wielkanocnych - zapowiada Adam Woźniak, szef kuchni restauracji Mercato w hotelu Hilton Gdańsk. - W tym roku na Wielkanoc zaserwujemy m.in. pasztet z mlecznej cielęciny z marynowanymi rydzami i domową ćwikłą czy królika z cytrynowymi kopytkami. Na deser zaproponujemy paschę z dodatkiem palonego masła, puder z białej czekolady i sos z czarnego bzu.

Również Hotel Gdańsk postawił na dania, które - choć podane w nowoczesnej formie - są oparte na znanych smakach. - Będzie można u nas zjeść m.in. gęsinę z czosnkowym puree, chrustem z boczku i konfiturą z czerwonej cebuli i jabłek - mówi Mateusz Kinda, manager restauracji. - Co roku staramy się naszych gości zaskoczyć.

Z kolei typowe polskie dania, podane w tradycyjnej formie, znajdziemy między innymi w gdyńskiej restauracji W Ogrodach. - W końcu nadszedł czas, kiedy ludzie wracają do polskich smaków - cieszy się Jolanta Kanka, właścicielka restauracji. - Po boomie na kuchnię włoską, grecką czy amerykańską, nastał moment, w którym klienci doceniają smaki znane im z dzieciństwa. Polska kuchnia jest dostosowana do klimatu, w którym żyjemy. Zimą dominują potrawy tłuste i ostre, latem lżejsze i żadne danie nie pojawia się na stole bez uzasadnienia. Na Wielkanoc podamy klasyczny żurek na białej kiełbasie, piersi z gęsi w sosie podgrzybkowo-tymiankowym, kaczkę pieczoną z jabłkiem i czerwoną kapustą a na deser baby, mazurki i ciasta drożdżowe.

Tak naprawdę najważniejsze nie jest to, jakie potrawy zaserwujemy ani jakimi dekoracjami świątecznymi przyozdobimy stół. Święta to czas, który spędzamy z rodziną, łapiąc oddech i odpoczywając od codziennych obowiązków. Także wszystkim życzymy zdrowych, radosnych, wesołych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych!

Tradycyjne bułki maślane prababci Krysi


Składniki: 1 kg mąki tortowej, 1 kostka margaryny do pieczenia, 1 jajko, 3 żółtka, 1,5 szklanki mleka, pół szklanki wody, trzy łyżki cukru, 10 dkg drożdży, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 1 płaska łyżeczka soli.

Zaczyn: drożdże, pół szklanki ciepłego mleka i łyżeczka cukru, odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Do miski z zaczynem dodać resztę składników, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia (na ok. godzinę).
Z ciasta wyrobić małe bułeczki, zostawić na stolnicy, pod lnianą ściereczką do dalszego wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym żółtkiem i makiem, sezamem lub grubo zmieloną solą. Piec w temperaturze 180 stopni C ok. 20 minut, aż bułeczki się zarumienią.

Nowoczesny mazurek wiśniowy z bezą

Składniki: ciasto: 180 g mąki pszennej, 90 g mąki ziemniaczanej, 60 g cukru, 200 g zimnego masła, 1 jajko. Beza: 2 białka z dużych jajek, 100 g cukru pudru, łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Sposób przygotowania:
Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę ziemniaczaną, cukier i pokrojone na kawałeczki masło. Rozetrzeć palcami masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko i zagnieść w jednolitą kulę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować, wyłożyć spód i boki blachy (wymiary ok. 20x30 cm). Podziurawić widelcem. Wstawić do nagrzanego (160 st. C) piekarnika i piec ok. pół godziny. Beza: Białka wlać do miski i ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier puder cały czas dokładnie ubijając. Ubijać białka jeszcze przez kilka minut, pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Upieczony spód posmarować konfiturą wiśniową (ok. 400 g) i wyłożyć bezę (łyżką lub rękawem cukierniczym). Piec w temperaturze 15-20 minut.

Miejsca

Opinie (26) 2 zablokowane

  • (2)

    Naturalnie, że tradycyjnie!!! Precz z homarami i bagiennymi krewetkami !!!

    • 43 8

    • naturalnie, że z biedronki.

      • 10 3

    • Ale tajska zupa nawiazujaca do Swiat to chyba moze byc?

      • 12 6

  • Czy w Mc donald lub KFC beda otwarte w czasie Wielkanocy ? (1)

    bo tych domowych dan sie jesc nie da . Podobno promocje maja byc na hamburgery wiec ktos o tym ?. Madlena

    • 11 19

    • Maja McWiesniaki Wielkanocne rzucic

      • 2 1

  • Znalazłem przepis babuni na super ciasto

    "Bierzemy kilo mąki żytniej (jak nie mamy mąki to 1 litr wódki żytniej), 5 żółtek (jak nie mamy jajek to może być 0,5 l ajerkoniaku), szklanka wody (jak nie ma z kranu to może być 60% woda konserwowana 40% C2H5OH), zarabiamy, odstawiamy. Rozwałkujemy (jak się da) i na wierzchu rozkładamy wydrylowane śliwki lub wiśnie (w razie braku śliwek lub wiśni wlewamy butelkę śliwowicy lub wiśniówki). Wstawiamy do gorącego piekarnika (a w przypadku użycia substytutów do lodówki) Po godzinie ciasto gotowe do spożycia."

    • 15 6

  • Dlaczego ludzie należący do Koscioła (8)

    akceptują pogańskie obyczaje tych świąt

    • 11 17

    • (1)

      Bo, nie mogąc z nimi wygrać, kościół wchłonął słowiańskie tradycje. Nawet terminy świąt pozostały, mniej więcej, te same.

      • 6 3

      • mogą wypisać się z kościoła

        • 2 2

    • Bo ludzie, którzy wymyślili katolicką Wielkanoc (1)

      ... mieli bardzo ekumeniczne podejście :)
      Bo w innym przypadku chyba nie urządzaliby jej zgodnie z rytmem lunarnym. Już w ogóle sama nazwa Wielka-noc dużo mówi na temat tego święta :)
      A Ty sobie powtarzaj, że to kościelne święto. Moim zdaniem raczej trochę adaptowane.

      • 6 6

      • to święto pogańskie czyli kościelne

        • 1 6

    • nie karmic trola niech sobie dalej sam odpowiada!!

      • 4 0

    • Rozmawiałem kiedyś z pewnym człowiekiem

      Na początku mnie popierał, gdy udowadniałem, jak daleko od chrześcijaństwa jest dogmatyka Kościoła Katolickiego. Gdy zrozumiał, jak wiele musiałby zmienić w swoim życiu, aby zostać chrześcijaninem, wtedy zaczął mnie unikać. Czyżbyśmy więc akceptowali jakąś wiarę, dopóki jest ona dla nas wygodna?

      • 4 3

    • Chrześcijaństwo się rozrastało wtapiając się w zastaną kulturę różnych zwyczajów, kultur, narodów

      Zauważmy, że otoczka Mszy świętej jest inna w Polsce i inna dajmy na to w Afryce. U nas organy, tam bębny i /bywa/ tańce. Można by rzec - "odwieczne" (pogańskie) bębny i tańce. Co z tego, że w dawnych wiekach służyły szamanom, skoro współcześnie te same atrybuty służą Bogu. Bo nie tyle postawy są istotne, co przede wszystkim motywacja.

      • 2 0

    • obchodze dlatego, ze nie jestem wrogiem kosciola

      to jedyne prawdziwe slowianskie-poganskie swieto, ktore mimo stuleci indoktrynacji, przetrwalo do naszych czasow. Dla mnie to prawdziwe starozytne obrzedy naszych przodkow, nie jakeis przywleczone przez niemcow i czechow z rzymu

      • 4 1

  • Dania na Wielkanoc? A ja tam jadę na Kaszuby - bliżej i taniej (1)

    • 8 1

    • to będziesz mial Równo z Górki

      a ja jade na Domki w Słupsku i bede uprawial Tenis w Porcie

      • 2 0

  • Ważne żeby wiedzieć o co chodzi w tych świętach i tę tradycję pielęgnować. (1)

    "nawiązujące do Świąt," --->na obiad tajską zupę z krewetkami, bo bardzo ją lubimy. Rozumiem niechęć do tłustych polskich potraw no ale to jest oszukiwanie samych siebie.

    • 12 5

    • a o co chodzi

      • 1 0

  • (3)

    Rok temu najedliśmy się z moim mężem trochę wstydu. Podczas święcenia koszyczka wypełzł z niego żywy homar, którego mój mąż sprowadził prosto z Francji. W sumie to było nawet śmiesznie, ludzie w kościele patrzyli się jakby nigdy nie widzieli homara hi hi hi.

    • 11 25

    • jej, jej, ale wstyd

      kokietka

      • 5 3

    • Dżesika..

      • 4 2

    • Dżesika...

      Imie wszystko tłumaczy

      • 4 2

  • Mazurek z jedną bezą ... sok z czerwonego grejfruta ... chleb ze śliwką, jedną oczywiście ...

    maturka z jednego przedmiotu, ciekawe z którego skoro ani liczyć nie potrafią ani pisać po polsku ... dziennikarze ...

    • 1 1

  • oto moje dania

    ogórki kiszone śledzik w oleju sok pomarańczowy 3 l 1.5 l czystej I po świętach

    • 4 1

  • U mnie nie ma Wielkanocy bez żurku, w tym roku robiłam go na bazie koncentrau Żurku Krakusa i wyszedł naprawdę bardzo naturalny w smaku a do tego jest bardzo szybki w przygotowaniu więc warto w takie rozwiązania inwestować.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane