• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kulinarne odkrycia w Żaku

Łukasz Stafiej
8 lutego 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
Sebastian Nażarty kilka lat temu rzucił pracę i zajął się gastronomią. Organizuje kulinarne happeningi oraz zajmuje się cateringiem w Trójmieście. Sebastian Nażarty kilka lat temu rzucił pracę i zajął się gastronomią. Organizuje kulinarne happeningi oraz zajmuje się cateringiem w Trójmieście.

Klub Żak zobacz na mapie Gdańska rusza z nowym cyklem imprez, które spodobają się miłośnikom kulinariów. Kolacje Proszone będą okazją, aby spróbować eksperymentów i odkryć kulinarnych trójmiejskich pasjonatów gotowania i szefów kuchni. Pierwsze spotkanie poświęcone podrobom zaplanowano na niedzielę, 14 lutego.



Gdański Żak z kulinariami raczej się nie kojarzy. To przede wszystkim jeden z najprężniej działających klubów koncertowych w Trójmieście. W tutejszej kawiarni kuchnia co prawda funkcjonuje, ale serwuje przede wszystkim proste dania obiadowe i przekąski do alkoholu. Cykl spotkań Kolacje Proszone to próba zaprezentowania w tym miejscu jedzenia bardziej finezyjnego.

- Nasza muzyczna oferta celuje w klienta o wyrobionym guście. Również podczas imprez Kolacje Proszone chcemy pokazać jedzenie nieoczywiste, które dla gości może być okazją do kulinarnych odkryć - mówi Beata Duszyńska, kierownik kawiarni w Żaku. - Będzie to okazja, aby poznać nie tylko nowe smaki, ale i innych pasjonatów jedzenia, ponieważ goście będą siadali przy jednym, dużym stole.
Pierwsza odsłona imprezy odbędzie się w niedzielę, 14 lutego o godz. 17. W cenie 50 zł od osoby będzie można spróbować czterodaniowego menu przygotowanego przez grupę trójmiejską Smaczność, którą współtworzy pasjonat gotowania o pseudonimie Sebastian Nażarty i szef kuchni zamkniętego już bistro Pies i Róża, Tim Giles.

Gdański Żak z kulinariami raczej się nie kojarzy. To przede wszystkim jeden z najprężniej działających klubów koncertowych w Trójmieście. Gdański Żak z kulinariami raczej się nie kojarzy. To przede wszystkim jeden z najprężniej działających klubów koncertowych w Trójmieście.
- Tego dnia wypadają akurat walentynki, a to świetna okazja, aby pobawić się na talerzu całą tą romantyczną otoczką - tłumaczy Nażarty. - Tego dnia tak często podkreślamy, że w miłości liczy się wnętrze, dlatego przewrotnie postanowiłem zaserwować między innymi podroby. Głównymi bohaterami menu będą serca, ozorki i policzki. W Polsce wciąż kojarzą się one z niskiej jakości produktami, ale warto przypomnieć, że w kuchni francuskiej to klasyka, stawiana na równi na przykład z polędwicą wołową. Podroby są bardzo smaczne i bogate w koenzymy czy witaminy z grupy B.
Goście będą mieli okazję spróbować m.in. pikantnych kurzych serc podanych na różowym winnym risotto z jadalnymi kwiatami czy ozorków gotowanych w court-boullion, serwowanych z marynowanymi w czerwonym barszczu i pieczonymi policzkami wołowymi z buraczanym puree. Na przystawkę podana zostanie niespodzianka, a na deser galaretka z szampana z kawiorem z porzeczkowego likieru Creme de casis.

Nażarty chciałby, aby każde spotkanie było okazją do kulinarnego eksperymentu i zabawy z jedzeniem. Podczas kolejnych edycji planuje zaprezentować m.in. kuchnię meksykańską czy japońską, a także przygotować wyłącznie z surowych produktów kolację witariańską.

Spotkania z cyklu Kolacje Proszone organizowane będą nieregularnie, maksymalnie dwa razy w miesiącu. Klub Żak nie wyklucza również współpracy z innymi trójmiejskimi pasjonatami gotowania i szefami kuchni.

Wydarzenia

Kolacje proszone / Nr 1 (2 opinie)

(2 opinie)
100 zł
walentynki

Miejsca

Opinie (35) 5 zablokowanych

  • (7)

    z tym "jednym z najprężniej działających klubów koncertowych w Trójmieście" bym nie przesadzała ;)

    • 70 9

    • a jednak- kto bywa, ten wie (4)

      jeśli byś widział(a) liczbę gości na koncertach-ale nie wyrywkowo, dotyczy to łącznie wszystkich, których jest sporo,
      to, myślę, że nie byłoby sprzeciwu do nadania Żakowi opinii "jednego z ..."

      • 7 9

      • no właśnie - kto bywa, ten wie. (3)

        bywam i wiem.
        koncerty są owszem, bardzo fajne.
        ale jeden koncert na miesiąc to naprawdę niedużo.
        nie mówię tu o festiwalach...

        • 10 4

        • (2)

          Tok rozumowania raczej bez sensu
          A co za różnica czy koncert odbywa się pod szyldem festiwalu czy nie?
          Czy gdyby wszystkie koncerty odbywały się pod szyldem festiwalu znaczyłoby, że nie ma tam żadnych koncertów?

          • 3 4

          • festiwale odbywają się raz na pół roku, człowieku. (1)

            • 2 3

            • uuu, dawno się nie było i się nie orientuje w ofercie co?

              • 1 4

    • O co Ci chodzi z tym przesadzaniem??
      Przecież tam się odbywają jedne z najlepszych koncertów w Polsce, i to często

      • 4 7

    • No co ty!

      Na pewno jest w pierwszej setce

      • 3 2

  • (2)

    galaretka z szampana z kawiorem z porzeczkowego likieru Creme de casis.

    co to ma być:
    kawior z porzeczkowego likieru
    galaretka z szampana
    szampan z kawiorem
    czy jeszcze coś innego

    • 25 2

    • Panie Nażarty (tzn najedzony czy żartujący)
      proponowane policzki to nie podroby

      • 7 1

    • Crème de cassis
      panie Nażarty warto wiedzieć co z czego się robi

      • 6 1

  • Nażarty nie na żarty (4)

    Z takim nazwiskiem nie mógł robić nic innego :)

    • 31 2

    • nie sam
      Nażarty i gastro-partyzanci z kolektywu SMACZNOŚĆ

      • 1 2

    • powinien zrobić z tego markę handlową- nazwisko genialne :-) (1)

      • 4 7

      • przecież to pseudomin

        • 15 1

    • a kabaret?

      • 0 0

  • (1)

    50 pln za podroby ,,,to w pobliskim Kirkorze da nie 4 dania a 5 kg gotowego produktu

    • 15 4

    • uwielbiam te "januszowe" komentarze z przeliczaniem wszystkiego na kg schabu w mięsnym

      Każdy artykuł o restauracjach ma kilka tego typu wypowiedzi. "co tak drogo, to za tyle to mogę mieć X kilo mięcha". Ewentualnie porównywanie cen w restauracji do jakiegoś baru, gdzie jest taaaaki wielki schabowy i ziemniaków "nie żałujo".

      • 2 1

  • Jak się ogoli to (5)

    Może wpadnę

    • 25 0

    • tera takie noszo

      • 8 1

    • (1)

      gdzie ogoli?

      • 5 0

      • ?

        u nergala we war szafie

        • 6 0

    • hehe to samo chciałem napisać, cholera wie ile ludzie zje włosy z jego brody lub bujnej fryzury

      • 7 0

    • Nie ma co zazdrościć...

      ... jak skończysz gimnacjum to też Ci broda urośnie.

      • 0 4

  • Ile można żr^^^?

    • 7 0

  • Żak rulez :)

    • 7 5

  • tylko nie piszcie że byście chcieli schabowego, bo bez schabowego i taniej kiełbasy z biedry to nie życie

    • 5 5

  • Na zarty...

    .. mu sie zebralo.

    • 5 0

  • Nażarty :D po wizycie po tych kulinarnych hapenningach wyjdziesz nie nażarty a z nazwiskiem Zygmunt Straconakasa - Głodny. :D

    • 9 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane