• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Luty ekskluzywnie. Gdzie warto bywać

Olga Miłogrodzka
2 lutego 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Lipiec deluxe. Gdzie warto bywać
Luty to miesiąc, który jak co roku zdominują karnawałowe bale oraz romantyczne walentynkowe atrakcje. Luty to miesiąc, który jak co roku zdominują karnawałowe bale oraz romantyczne walentynkowe atrakcje.

Tak jak w poprzednich miesiącach, tak i w lutym, nie zabraknie w Trójmieście okazji do skosztowania wykwintnych dań, zabawy podczas niecodziennych imprez oraz spotkania ciekawych ludzi. Mimo tego ofertę wydarzeń deluxe zdominowały w tym miesiącu kończące karnawał bale oraz walentynki.



Bale karnawałowe

Czy obchodzisz walentynki?

W pierwszy weekend lutego mieszkańcy Trójmiasta przebierać będą w bogatej ofercie zabaw karnawałowych. Niektóre z nich połączono z akcją charytatywną. Goście balu, zorganizowanego w hotelu Sofitel Grand Sopot, wesprą Dom Hospicyjny Caritas im św. Józefa w Sopocie. W tym celu licytować będą przedmioty przekazane przez znanych artystów i sportowców. Wieczór poprowadzi Mateusz Hładki - dziennikarz programu "Dzień Dobry TVN", natomiast swoją obecnością uświetni go Katarzyna Sokołowska (Koszt: 490 zł/para).

Niecodziennie, bo w Gdańskim Parku Naukowo Technologicznym, 6 lutego odbędzie się Bal dla Hospicjum - dochód ze sprzedaży biletów zostanie przekazany na rzecz Hospicjum im. ks Eugeniusza Dutkiewicza w Gdańsku. Obsługę i menu zapewni Restauracja nad Potokiem. (Koszt: 160 zł/os.)

Na balu karnawałowym w Restauracji pod Pasjami, w hotelu Rezydent, posmakować będzie można m.in. pieczonej kaczki na modrej kapuście z sosem z zielonego pieprzu i karmelizowanymi jabłkami (Koszt: 195 zł/os.). Podczas gdy Królowa Śniegu witać będzie gości balu w Hotelu Wieniawa (Koszt: 130 zł/os.), brazylijskie dźwięki poprowadzą zabawę w restauracji L'Entre Villes w Sopocie (Koszt: 240 zł/os.). W programie przewidziano m.in. oprawę artystyczną, pokazy tańca oraz obfite całonocne bufety.

Goście Ostatkowego Balu w Teatrze Muzycznym w Gdyni obejrzą z kolei aktorów w karnawałowym programie rewiowym. Całość odbędzie się na foyer Sceny Dużej (koszt: 150 zł/os.).

Walentynki


Z wielu walentynkowych ofert wybraliśmy te, które zainteresują przede wszystkim miłośników wykwintnego menu.

Dzień przed walentynkami, w Hotelu Haffner, odbędzie się Uczta miłości. Organizatorzy zapewniają, że hotelowy szef kuchni zadba o każde, nawet najbardziej wymagające, podniebienie. (Koszt: 290 zł/para). Natomiast na niedzielę zaplanowano Niedzielny Brunch z romantycznym menu, połączony z kojącymi dźwiękami pianina. (Koszt: 130 zł/os.)

W hotelu Hilton, w cenie 250 zł za osobę, posmakować będzie można ostryg w szampanie, bisgue z homara z fregolą, turbota, ravioli z wołowiną i truflą. Do tego pyszne desery i dodatkowo płatny szampan. Salę restauracji Hotelu Rezydent, podczas "Wieczoru z czułością", wypełni światło świec i dźwięki fortepianu. W skład serwowanego menu wejdą: truskawkowo-wiśniowe Martini z miętową nutą, kremowa zupa z pieczonych kasztanów oraz pieczony w papilocie filet barweny, podany na tagiatelle z cukinii z fioletowym bazyliowym pesto. Wszystko to w cenie 240 zł za parę.

"Kolacja afrodyzjakowa"Hotelu Dwór Oliwski składać się będzie m.in. z przepiórki w ziarnach, krewetek pełnych afrodyzjaków, granity cytrynowej z yuzu i bazylią, halibuta z pieca oraz czekoladowego brownie (Koszt: 350 zł/para). Restauracja Wave w hotelu Sheraton z kolei oferuje walentynkowy brunch. Bogate i urozmaicone menu dostępne będzie dla zainteresowanych par za 300 zł. Wszystko to w oprawie muzycznej duetu Duo Amore, grającego muzykę zarówno klasyczną, jak i nowoczesną. Natomiast w Rotunda Cafe, podczas Romantycznej Kolacji Walentynkowej, goście przekonają, jakie wspaniałości przygotował szef kuchni, Kristian Szidel. W "programie" m.in. brulle z foie grass, sałatka z kraba i mango, comber z jelenia oraz egzotyczne desery (koszt: 300 zł/para).

W gdyńskiej Sztuczce wieczorem podane zostaną: ostrygi, rillette z kaczki, risotto truflowe, polędwica wołowa i beza z białą czekoladą i malinami (koszt: 220 zł/os. z aperitifem, bez selekcji wina lub 320 zł/os. z aperitifem i selekcją wina).

Natomiast w Villi Uphagena zaplanowano wieczór pełen emocji. Nie zabraknie doskonałego włoskiego wina, pysznego jedzenia i muzyki na żywo. (Koszt: 300 zł/para)

Pozostałe wydarzenia

Warto także pamiętać o możliwości skosztowania szkockiej whiskyEliksirze 5 lutego. Degustację pięciu szkockich Single Malt z różnych regionów poprowadzi Piotr Puchalski - przedstawiciel Whisky Embassy Group oraz pasjonat tematu. Dla wszystkich uczestników przygotowano "foodpairing" dla każdej pozycji z degustacji, czyli specjalnie dobraną do danego trunku przekąskę tak, aby podkreślić jej walory smakowe (koszt: 150 zł/os.).

Tradycyjnie, w pierwszą sobotę miesiąca, na kolację degustacyjną z winem na VIP trasie zaprasza Szafarnia 10. Tym razem szef kuchni zaserwuje m.in. carpaccio z wołowiny z parmezanem i rukolą, saltimboccę z razowym spaghetti oraz ossobuco wołowe z włoską kapustą i podwędzanym puree ziemniaczanym (koszt: 170 zł/os. lub 320zł/para).

11 lutego dla fanów wina szykuje się prawdziwa gratka w restauracji Mondo di Vinegre, gdzie po raz pierwszy zostaną zorganizowane warsztaty "Świat wina", w trakcie których sommelierzy Jakub Słapiński oraz Marek Przyborek wprowadzą uczestników w tajniki związane z winem i nie tylko. Podczas warsztatów odbędzie się 5-daniowa kolacja degustacyjna z winami oraz "ślepy" test win musujących. (Koszt: 225 zł/os.)

12 lutego w Amber Expo zagości "Gala evening Pracodawców Pomorza". W trakcie wydarzenia wręczone zostaną statuetki i wyróżnienia w konkursie "Pomorski Pracodawca Roku 2015". Oprawę muzyczną zapewni Maciej Miecznikowski z orkiestrą. Gościem specjalnym wydarzenia będzie Jerzy Stuhr. Cena jednoosobowego zaproszenia wynosi 290 zł - obejmuje udział w gali wraz z uroczystą kolacją oraz zabawą.

Wydarzenia

Opinie (18) ponad 10 zablokowanych

  • mont Blanc jak co roku (3)

    • 4 7

    • ile masz lat że tam chodzisz? 70? (2)

      • 2 5

      • a co 70-latek nie może się bawić? (1)

        nie zawsze był stary, tez miał swoją piękna młodość,
        na dodatek- w dużo lepszych czasach

        • 11 2

        • bo tam sama senionrnia. nawet obsługa o swoich klientach

          Mówi geriatria

          • 1 0

  • A mnie tam karnawał nie interesuje, jak mam ochotę wyjść i się pobawić to ide

    • 38 2

  • (2)

    Walentynki a co to?

    • 30 3

    • Walę tynki

      • 12 1

    • Toż to przecież dzień murarzy i tynkarzy, nasze polskie, tradycyjne święto a nie jakiś tam amerykański wymysł :-)

      • 15 1

  • Tytuł

    Po co marnować czas na takie głupoty? Nie czujecie że życie wam ucieka, nie pozostawiacie nic po sobie (poza dzieckiem i jakimś mieszkaniem). Zróbcie coś więcej niż tylko zabawa, pozostawcie po sobie ślad dla przyszłych pokoleń. Nie szwendajcie się jak smród po gaciach tylko po to by tępo popatrzeć się na sukcesy innych. Do roboty.

    • 26 7

  • A co to jest walentynkowy brunch? (2)

    • 31 3

    • (1)

      Jak poszalejesz w sobotę i nie wstaniesz na śniadanie, to brunch jest tym co łączy śniadanie z lunchem

      • 1 0

      • śniadanie z obiadem, tak?

        brunch, lunch hahaha

        • 0 0

  • Gdzie warto bywać... może raczej gdzie dużo zapłacisz i g... dostaniesz? (1)

    • 33 3

    • a jak się tam pokażesz to pomyślisz że jesteś kimś, a...

      i tak będziesz dalej zwykłym człowiekiem tylko wydymanym po raz kolejny z kasy...

      • 4 0

  • najlepiej kupic wino za 50 , paluszki i czekolade (2)

    i do lozka

    • 20 3

    • kadarka jest za 15 zł (1)

      • 6 1

      • Przepłacasz, u mnie w promocji 8,99 :D

        • 3 0

  • w przyszłą środę zaczyna się

    Wielki Post.

    • 10 5

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane