• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Magiel: nowa restauracja z historią w tle

Olga Miłogrodzka
22 lipca 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Live cooking w wykonaniu kucharzy restauracji Magiel. Live cooking w wykonaniu kucharzy restauracji Magiel.

W działającym od miesiąca gdańskim hotelu Almond, w czwartkowy wieczór oficjalnie otwarto restaurację Magiel. Ciekawie zaaranżowane wnętrze, widok na marinę, a także live cooking - to znaki rozpoznawcze nowego lokalu.



Nowa restauracja przy ul. Toruńskiej 12 zobacz na mapie Gdańska - tak, jak i hotel Almond - zajmuje wnętrza budynku, który pod nadzorem konserwatora, zbudowano na miejscu znajdującego się tam wcześniej zabytku. W XIX wieku, pod zaborem pruskim, w tej właśnie części Gdańska stacjonowały odziały wojskowe, a opisywane miejsce pełniło funkcję garnizonowej pralni. Jednym z elementów, jaki łączy hotel i lokal z dawnym jego przeznaczeniem, jest stary magiel - sprowadzony został specjalnie po to, aby - jako ozdoba - zająć w restauracji widoczne miejsce (w trakcie otwarcia stanął przed drzwiami wejściowymi do lokalu). Ten sam budynek kilka dekad później przekształcony został w fabrykę kakao i marcepanu. Projektanci wnętrza z gdyńskiej pracowni Ideograf pamiętali i o tym rozdziale historii. Dębowy bruk na podłodze, a także czarno-białe, geometryczne kafle nawiązują do stylistyki lat 20. ubiegłego wieku i przemysłowych funkcji obiektu.

Czyta także: Zaprojektowała wnętrza nowych hoteli w Trójmieście

Najważniejsza jednak jest tutaj kuchnia, a ta zajmuje w Maglu - dosłownie - miejsce centralne. Jest otwarta, a dzięki koncepcji live cookingu goście czekający na posiłek podpatrywać mogą pracę kucharzy, jednak tylko tę wykończeniową. Zaplecze kuchni okazuje się całkiem solidne.

- Live cooking ma na celu zacieśnienie kontaktu kucharza z klientem, 90 proc. dań składanych jest właśnie tutaj. Na zapleczu kuchni prowadzimy zaś produkcję. Mamy własną przetwórnię mięs - wędlin w ogóle nie kupujemy, serwujemy własne kiełbasy i konserwy z trzech rodzajów mięs, które są najpierw marynowane, a potem prasowane i gotowane. Mamy także swoją cukiernię i swój garmaż - mówi Przemysław Langowski, szef kuchni Magla.
  • Przemysław Langowski - szef kuchni, Marcin Buniek - cukiernik, Beata Komorek - PR manager, Grzegorz Drzozdowski - zastępca szefa kuchni, Bartosz Czyżyk - kucharz, Damian Łoźniewski - kucharz.
  • Goście
  • Przekąski podawane na otwarciu restauracji, w tym szyjka gęsi nadziewana wątróbką.
  • Ogródek restauracji Magiel.
  • Marcin Muniek (Szef Cukierni).

Menu ma być tu zróżnicowane, pojawią się w nim dania śródziemnomorskie i azjatyckie (w końcu Magiel przyjmować będzie także gości hotelowych). Jednak do polskich, tradycyjnych smaków Przemysław ma słabość, dlatego w miarę możliwości kartę chce upraszczać - serwować potrawy konkretne, sprawdzone w Olsztynie, na Mazurach, gdzie się wychował, tak jak podane na otwarciu szyjki gęsi faszerowane wątróbką. Oryginalne mają tu być lunche. Na najbliższe dni zaplanowano ravioli z policzkami wołowymi oraz krem z pieczonej papryki z dodatkiem pesto z migdałów.

Desery przygotowywać będzie w Maglu Macin Buniek. Szef cukierni niespecjalnie lubi opowiadać o swoich wyrobach - poleca po prostu przyjść i ich spróbować. Na zachętę jednak zdradził składniki swojego topowego przysmaku - to mus z czekolady miodowej, z wiśniami i kawiorem z limonki. Torcik bezowy z dziką różą i syropem kawowym także - zdaniem Marcina - nie ma w Gdańsku sobie równych.

Niewątpliwym atutem Magla jest widok z okien na małą przystań jachtową.
Widać ją dobrze ze stolików na obu kondygnacjach lokalu oraz niewielkiego letniego tarasu. W trakcie otwarcia wszystkie w zasadzie były zajęte. Gości poczęstowano przysmakami, które już są lub w najbliższym czasie pojawią się w karcie restauracji, m.in.: kwiatami cukinii faszerowanymi ricottą, okoniem z borowikiem w białym winie, rostbefem marynowanym w sosie sojowym z sezamem, krewetkami, łososiem z pieprzem, pierożkami z baraniną.

Oprawę muzyczną wieczoru zapewnił zespół Uhuru Trio.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (64) 9 zablokowanych

  • a gdzie jest ten historyczny budynek, skoro historyczny rozebrali?

    i na jego miejscu atrapa

    • 24 5

  • Polecam "MAGIEL" (3)

    Jedno z niewielu miejsc w Trójmieście które ma tak wyśmienitą restauracje, jest wiele miejsc ale mało tak dobrych :)

    Krewetki, kiełbasa z gęsiny oraz desery oszałamiająco dobre.

    Widać że nad projektem pracował sztab ludzi, dobierając starannie najdrobniejsze detale wystrój naprawdę ciekawy, ogródek z widokiem na Starą Motławę przepiękny- tym bardziej popijając Procceso

    Z czystym sumieniem polecam- ja z pewnością przy najbliższej okazji zawitam ponownie :)

    • 15 23

    • ..daj na luz chlopie.

      • 9 1

    • "processo"?

      ..? brzmi jak denaturat..

      • 8 0

    • "Procceso", ale LOL

      Albo Kawę Brud.

      • 4 0

  • cały Gdańsk jest odbudowany (3)

    tym tokiem myślenia powinniśmy mówić "Gdańska Nówka" zamiast "Gdańska Starówka", bo całe centrum Gdańska zostało odbudowane pod okiem konserwatora zabytków; trzeba cieszyć się tą nawet odbudowaną i odrestaurowaną historią do której my mieszkańcy Gdańska możemy jeszcze nawiązywać, nawet przy okazji nowej restauracji

    • 16 6

    • Ten klinkier to nawiazanie do historiii?

      Blagam Cie. Nie wiem, co tam robil konserwator,nale jezeli pozwolil na taki klinkier, to pomylil profesje.

      • 6 1

    • Wpis dyletanta.
      Obiekt ALMOND nie ma nic wspólnego z tym co było wcześniej, bo wszak budynek w którym mieścił się Bacutil, był dokładnie tym historycznym.
      Wszystko zostało wyburzone i wybudowane w nowych trendach czyli beton, beton, beton i dla niepoznaki klinkier na elewacji.
      Pisanie że "starówka" była odbudowana itd to też wpis dyletancki, bowiem wszyscy pomijają, że odbudowywano ją wedle starej sztuki budowlanej czyli cegły na zaprawę wapienną i takiez tynki, w dodatku barwione w masie a nie malowane jak się to teraz robi.

      • 6 2

    • co za ignorant

      A gdzie ty masz starowke w Gdansku? Zanim zaczniesz pouczac innych sam poczytaj elementy historii i topografii miasta. Starowke masz 3 godz jazdy pendolino stad.

      • 1 3

  • "live cooking".. - (2)

    ..za brak poszanowania jezyka kraju w ktorym sie urodziliscie, mieszkacie i pracujecie..za brak poszanowania potencjalnych klientow przeklamywaniem faktow o historycznosci budynku - nigdy was nie odwiedze. a szkoda, bo moze akurat jedzenie macie niezle..

    • 23 11

    • to idź do makdonalda albo kejefsi na czisburgera :P

      • 6 10

    • Nie odwiedzę

      Bardzo dobra opinia.tez nie pójdę

      • 2 1

  • Rewelacyjne jedzenie (2)

    W restauracji najważniejsza jest chyba kuchnia? A w tej jest przepyszna!Szef kuchni dał z siebie wszystko.Byłam , jadłam mogę wyrażać opinie.

    • 16 7

    • szpinak- pychota (1)

      Podzielam zdanie, byliśmy jedliśmy- jedzenie wyśmienite :) Ciasto szpinakowe BAJKA

      • 7 2

      • Dostaliście od szefa polecenie komentowania waszej reklamy?

        • 13 4

  • chyba ktoś tutaj nie ma pojęcia co znaczy "historyczny budynek"

    ani wygladem nie przypomina,
    ani zawartością nie nawiązuje,

    komuś zabrakło weny, albo dał się zwieźc ulotce reklamowej,
    albo artykul pisany na zamówienie,

    Pasowało by conajwyżej: ten nowo wybudowany obiekt znajduje sie w historycznej części miasta.

    • 19 3

  • Historyczny ? Jak wyburzona przychodnia w Oliwie, gdzie teraz jest

    "Odbudowywana" z lanego betonu ...

    • 16 1

  • Bardzo smacznie. (3)

    W ostatnim czasie z moją dziewczyna odwiedziłem restaurację Magiel. Bardzo podobał nam się wystrój lokalu, a dania były pyszne, szczególnie krewetki. Przyjemnie było spędzić czas w ogródku z widokiem na małą marinę.
    Bardzo dobrze, że powstają takie miejsca w tej części miasta. Niefortunne sformułowanie o historycznym budynku, nie umniejsza historyczności tego miejsca.

    • 16 7

    • haha. Naprawdę myślisz, że ktoś uwierzy w to co napisałeś?

      Jeżeli już się wysilacie na kupowanie komentarzy to się postarajcie.

      • 12 7

    • człowieku nie osmieszaj sie

      takie teksty łykano w latach 90` na początku internetu w Polsce.

      • 14 3

    • pisane przez właścicieli...

      • 7 3

  • (2)

    Jakie ceny?

    • 4 0

    • ceny

      Drogo, bardzo drogo!

      • 4 1

    • jesli pytasz to cie nie stać

      • 1 6

  • Dobra kuchnia..

    pod niezbywalnym warunkiem kiedy szef kuchni zrozumie że "gwiazdorzenie" to nie to samo co gotowanie..

    • 17 6

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane