• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Moda, taniec i kuchnia. Kolejne spotkanie z cyklu "Jak pięknie być kobietą"

Michalina Domoń
23 października 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
Gotowanie na żywo było jednym z punktów programu. Gotowanie na żywo było jednym z punktów programu.

Jakie kolory i kroje zdominują jesienny sezon modowy, jak tańczyć we dwoje, żeby nie pogubić kroków i jak ugotować przepyszną zupę z dyni? Jesienne trendy, kuchnia i tango - to tematy siódmego już spotkanie z cyklu "Jak pięknie być kobietą", które odbyło się pod hasłem "Feria barw".



Twoja ulubiona zupa krem jest:

W czwartkowy wieczór w hotelu Mercure w Gdańsku odbyło się kolejne spotkanie kobiet. W ciepłej, jesiennej atmosferze, przy akompaniamencie muzyki na żywo w wykonaniu zespołu Anytime, lampce wina i aromatycznej herbacie z imbirem, panie miały okazję porozmawiać z gośćmi o jesiennej modzie oraz skosztować smaków jesieni.

Nową kolekcję zaprezentowała lokalna marka Sobora. To rodzinna firma z Redy, która tworzy ubrania dla kobiet ceniących elegancję i klasykę. Jej przedstawicielka, Magdalena Bronk opowiadała o modnych w tym sezonie kolorach. - Dominują grafity i czernie oraz odcienie czerwieni - skomentowała Magdalena Bronk. Nowa kolekcja jest skierowana zarówno dla młodych pań, jak i kobiet dojrzałych. Hitem są białe koszule w delikatną kratkę oraz spodnie typu slim. Odzież Sobora dostępna jest m.in. na stronie internetowej marki, w salonie Elegant w Klifie oraz, od niedawna, w salonach Royal Collection w całej Polsce. Ceny są zróżnicowane - za żakardową spódnicę z modnym wzorem zapłacimy 189 zł, za sukienkę 299 zł.

O jesiennych trendach opowiadała również blogerka, Katarzyna Gwizdała. Przedstawiła ona 10 trendów aktualnego sezonu, do których należą m.in.: kratka, rozkloszowane spódnice, długie swetry, botki, printy, futra i spodnie typu boyfriend.

Ręcznie robiona biżuteria i akcesoria z bursztynu to z kolei specjalność firmy z dwudziestoletnią tradycją - Rav, która zaprezentowała swoje wyroby. - Biżuteria z bursztynu zmieniła się na przestrzeni lat. Współczesne wyroby są lżejsze, delikatniejsze i znacznie prostsze w formie. Największą popularnością cieszy się obecnie biały bursztyn - mówiła Anna Basiukiewicz.

Z dużym entuzjazmem spotkało się gotowanie na żywo w wykonaniu Tomasza Latosa, kucharza z Hotelu Mercure, który przygotował dla pań jesienną zupę z dyni z mlekiem kokosowym. Jego przepis wygrał konkurs na najlepszą zupę sezonową, a kucharz uchylił rąbka tajemnicy swojej receptury.
Krem z dyni z mlekiem kokosowym według przepisu Tomasza Latosa

Składniki:

seler

por

450g obranej i oczyszczonej dyni

2 duże marchwie

2 łyżki masła

2 łyżki wiórków kokosowych

1 cm świeżego imbiru

250 ml mleka kokosowego

mała papryczka chili

kolendra

bulion warzywny

sól, pieprz, cukier trzcinowy

Dynię kroimy w kostkę. Pozostałe warzywa obieramy i kroimy w talarki. W rondelku rozgrzewamy masło. Wrzucamy dynię i marchewkę i smażymy około 6-8 minut. Dorzucamy wiórki kokosowe, papryczkę chili i kolendrę i smażymy jeszcze 2 minuty. Całość zalewamy bulionem 1 cm ponad warzywa, dodajemy pokrojony imbir i gotujemy na średnim ogniu 15 minut.

Dodajemy mleczko kokosowe, sól, pieprz i cukier do smaku. Miksujemy na gładki krem. Całość przelewamy przez sitko o małych oczkach dla uzyskania idealnego kremu.


Romantyczny akcent spotkania stanowił pokaz tanga argentyńskiego zaprezentowany przez Katarzynę Press i Irka Michalewicza ze szkoły Tangoki.- Tango argentyńskie to improwizacja, do której kluczem jest dobry kontakt między partnerami - mówił tancerz, Irek Michalewicz.

Było to już siódme spotkanie z cyklu "Jak pięknie być kobietą" organizowanego przez Hotel Mercure. - Wydarzenie stało się rozpoznawalne i przyciąga coraz więcej osób - zauważa Emilia Gałdyn, dyrektor sprzedaży Hotelu Mercure i organizatorka spotkań. Kolejne odbędzie się w okolicach grudnia. - Będzie to spotkanie przedświąteczne, które chciałabym połączyć z warsztatami kulinarnymi - zaprosić panie do lepienia pierogów i wykrajania pierników wspólnie z naszymi kucharzami - mówi organizatorka. Udział w spotkaniach jest bezpłatny. Wymaga jednak wcześniejszego potwierdzenia.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (10) 3 zablokowane

  • Wykluczony.

    Niestety nie byłem.

    • 1 1

  • Zapomniano o paskach i turkusie.

    • 1 0

  • "Jak pięknie być kobietą" i znowu ta dyskryminacja!!!

    • 1 0

  • Jaki ma sens podawanie informacj po wydarzeniu? (1)

    Chyba, że organizatorom nie zależy na tym by ktokolwiek się tam pojawiał?

    • 7 0

    • Przecież zawsze przed wydarzeniem na trojmiasto.pl i Facebooku zamieszczony jest plakat z informacją kiedy jest spotkanie i jak się zapisać.Proponuję najpierw sprawdzić,a później głupoty pisać...

      • 0 0

  • Normalna kobieta ma inne zmartwienia...

    Kolory, kroje i taneczne kroki - to egzystencjalne rozterki i zmartwienia współczesnych snobów i celebrytów.

    • 4 1

  • Jesiennie...

    Jesienną imbirową herbatę mają świetną....

    • 1 0

  • Moja ulubiona

    To zupa krem z pora :-)

    • 0 0

  • Naprawdę pod takim hasłem się to odbywało???? (1)

    Feria barw? A co znaczy? Ludzie, chyba "fEEria". Czy to błąd piszącej pani redaktor, czy organizatorów imprezy? Nie wiem, co gorsze. Poziom posługiwania się językiem - właściwie poziom wszystkiego - dramatycznie spada. I jakoś nikomu z komentujących wcześniej też to nie przeszkadza.

    • 2 0

    • na plakacie reklamującym wydarzenie było poprawnie, więc to pomyłka pani redaktor, zdarza się...

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane