• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pechowa rewolucja Gessler. Restauracja "Pod Cielakiem" przestała istnieć, będzie nowa

Alicja Olkowska
4 sierpnia 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
Magda Gessler zazwyczaj skutecznie przeprowadza swoje rewolucje. Tym razem jednak, jak mówią właściciele lokalu, zignorowała jedną ważną rzecz: specyfikę okolicy. Magda Gessler zazwyczaj skutecznie przeprowadza swoje rewolucje. Tym razem jednak, jak mówią właściciele lokalu, zignorowała jedną ważną rzecz: specyfikę okolicy.

Miała być nowoczesna restauracja sygnowana nazwiskiem Magdy Gessler, wyszedł drogi lokal, który klienci omijali szerokim łukiem. Dziś właściciele "Pod Cielakiem" zgodnie przyznają, że "Kuchenne rewolucje" odbiły im się czkawką, a zmiany wprowadzone przez gwiazdę TVN omal nie doprowadziły ich do bankructwa. Stracili połowę obrotów oraz część klientów, a nowych po metamorfozie wcale nie zaczęło przybywać.



Czy lubisz program Magdy Gessler?

Magda Gessler rok temu postanowiła pomóc Jolancie i Markowi Witkowskim z Gdańska, którzy prowadzili na ul. Dmowskiego zobacz na mapie Gdańska lokal El Mundo. Właściciele nie mieli dużego doświadczenia w branży restauracyjnej ani wykwalifikowanej ekipy, więc ich marzenia o wielkich zyskach szybko zderzyły się z rzeczywistością. Przyjazd ekspertki z TVN-u miał im pomóc stanąć na nogi i rozwinąć biznes. I choć telewizyjna metamorfoza zakończyła się sukcesem, czas pokazał, że czasem lepsze jest wrogiem dobrego.

Restauracja "Pod Cielakiem" szybko zaczęła generować więcej strat niż zysków.
Od właścicieli odwrócili się też starzy klienci, którzy tęsknili za dawnym menu, zwłaszcza za pizzami. Dodatkowo nowe ceny wprowadzone przez Gessler okazały się dla wielu zaporowe. Za 8 pierogów z cielęciną trzeba było zapłacić 21 zł, za wątróbki cielęce z dodatkami 29 zł, a za mleczną cielęcinę, gotowaną w 63 stopniach Celsjusza 42 zł.

- Niestety, pani Magda zrobiła rewolucję, nie zwracając uwagi na okolicę, w której jest dużo młodzieży, wielu studentów. Starzy goście chcieli zjeść dobrą pizzę, a nie cielęcinę. Głównie mieliśmy ruch w weekendy, w tygodniu restauracja świeciła pustkami, bo taki jest właśnie Wrzeszcz - to nie jest zbyt zamożna dzielnica. Pani Gessler o tym wiedziała, ale i tak zrobiła po swojemu, przez co naraziła mnie na straty, bo po rewolucji obroty spadły o połowę. Do tego zmiany sporo mnie kosztowały - nowy wystrój oraz drogie składniki potraw. Cielęcina jest bardzo droga, a chciałam mieć mięso najlepszej jakości - mówi właścicielka, Jolanta Witkowska.
Przez dwa ostatnie miesiące w lokalu trwał gruntowny remont. 11 sierpnia zostanie otwarta nowa restauracja "Bazinga", która przede wszystkim będzie skierowana do mieszkańców Wrzeszcza i studentów. Właściciele wzięli pod uwagę to, co Magda Gessler zignorowała: specyfikę okolicy.

- Robimy remont po Magdzie Gessler, bo otwieramy restaurację na nowo i w zupełnie innym klimacie. Wracamy do tego, co było kiedyś i za czym klienci tęsknili. Będą doskonałe pizze z oryginalnej włoskiej mąki w normalnych cenach - dodaje.
W "Bazindze" (nazwa zaczerpnięta od popularnego programu rozrywkowego) nie znajdziemy już śladu po Gessler. Zmieniono praktycznie wszystko. Właściciele postanowili odsłonić zabytkowe ceglane ściany oraz rury, które coraz częściej są eksponowane w trójmiejskich lokalach i wpisują się w modę na lofty. Bar jest wykonany ze starych dech pochodzących z rozbiórki i to on ma być sercem restauracji. Dodatki, takie jak lampy, zostały własnoręcznie zrobione przez właścicieli.

  • To nie była łatwa rewolucja, a czas pokazał, że zmiany wprowadzone przez Magdę Gessler nie przyniosły oczekiwanych rezultatów.
  • El Mundo przed "Kuchennymi rewolucjami".
  • El Mundo po "Kuchennych rewolucjach" i z nową nazwą, "Pod Cielakiem".
  • Zdjęcie zrobione podczas remontu. Właściciele postanowili odsłonić m.in. zabytkowe ceglane ściany.
  • Zdjęcie zrobione podczas remontu. Właściciele postanowili odsłonić m.in. zabytkowe ceglane ściany.
W menu dominować będą pizze oraz przekąski w stylu tapas. W weekendy restauracja będzie czynna aż do rana.

- Chcemy stworzyć nie tylko restaurację, ale miejsce, gdzie każdy będzie się czuł jak w domu. Miejsce, gdzie można wyjść z przyjaciółmi, porozmawiać przy drinku i przy tym dobrze zjeść, gdzie można zabrać rodzinę na obiad oraz spotkać się na biznesowy lunch. Serwujemy włoskie specjały na oryginalnych importowanych prosto z Włoch produktach w połączeniu ze świeżymi, sezonowymi produktami, pochodzącymi od lokalnych rolników. Wyrabiamy własny świeży makaron oraz pizzę neapolitańską, którą przygotowujemy według tradycyjnej receptury z włoskich produktów m.in. mąki Caputo, pomidorów San Marzano i mozzarelli di Bufala Di Campana - mówi syn właścicielki, który dołączył do rodzinnego biznesu i chce tchnąć w miejsce odrobinę młodej energii.
Przypomnijmy, że Magda Gessler "zrewolucjonizowała" kilka restauracji w Trójmieście. "Pod Cielakiem" jako jedyna zrezygnowała ze zmian wprowadzonych przez telewizyjną gwiazdę.

Miejsca

  • Bazinga Gdańsk, Romana Dmowskiego 15

Opinie (360) ponad 10 zablokowanych

  • (2)

    Wszyscy wokół są winni, tylko nie cielaki. A przy okazji kolejna reklama.

    • 488 30

    • Gessler jak długo

      Przecież ta kobieta tylko mydli ludziom oczy . A to tylko że TVN ją popiera .

      • 5 7

    • Ta durna,tapirowana raszpla namieszała także w innej świetnej knajpce!

      Na Przymorzu jest węgierska restauracyjka Czardasz,mieli dosłownie niebiański w smaku Bogracz. Ta idiotka kazała im zmienić przepis,w wyniku czego Bogracz stał się niezjadliwy: zamiast wołowiny pakują teraz wieprzowinę (w tym karkówkę,a wg relacji jednego z gości panna z obsługi powiedziała że "co jest pod ręką"). Niestety, wg umowy z tym pudłem menu obowiązuje przynajmniej rok,dlatego zamierzam wrócić do Czardasza,ale nie wcześniej niż na wiosnę 2016. A Gessler należy gnać jak wściekłego psa od każdej porządnej restauracji,bo to babsko może z mediami się skumało,ale smaku to nie ma!

      • 8 7

  • widziałem tę rewolucję (14)

    właściciele nie mieli zielonego pojęcia o restauratorstwie, za drodzy dla nich byli kucharze, rotacja załogi już podczas programu, wiedziałem, że tak się skończy.
    To nie jest prosty biznes dla laików.

    • 620 20

    • Ja też wierzę we wszystko co pokazują w TV (6)

      Pani Gessler jest doskonałą specjalistką od Kuchennych Rewolucji i do tej pory żadna restauracja nie padła po jej rewolucji i to nie prawda, że ekipa tego programu może kręcić dowolne momenty obecności w lokalu, a następnie jest dowolnie montować. Jest to cudowny program o cudownej Pani tylko ci ludzie to idioci ale ona im pomaga i są szczęśliwi. Niech żyje telewizja.

      • 118 90

      • (2)

        no, walka na kciuki ciemnego ludu dającego wiarę telewizji i ludzi którym pozostały jeszcze ostatnie strzępy zdrowego rozsądku jak widzę - wyrównana. nie wiem co prawda, czy to dobrze, czy źle :)

        • 24 8

        • (1)

          jak to dobrze, ze chodz kilkadziesiat osob ma rozum i wie co to ironia...

          • 41 1

          • Dlaczego kilkadziesiąt osób ma chodzić? Podaj choć jeden powód.

            • 9 2

      • krzys

        Tylko idiota nie majacy pojecia o nagrywaniu moze tak napisac

        • 4 7

      • nieprawda razem Januszu

        • 0 1

      • Masz plusa za świetną ironię!

        Niestety,ja jestem zbyt wk...ny na Gessler,by na zimno sporządzić podobny komentarz.

        • 2 0

    • miejsce, gdzie każdy będzie się czuł jak w domu (2)

      (...) Chcemy stworzyć nie tylko restaurację, ale miejsce, gdzie każdy będzie się czuł jak w domu - przecież to właśnie wpaja M.Gessler.

      • 32 4

      • Miejsce gdzie każdy czuje się jak w domu nazywa się dom. (1)

        Restauracja to miejsce, gdzie człowiek ma się czuć jak w restauracji. A Gesler robi kasę na wmawianiu ludziom, ze księżyc jest kwadratowy.

        • 65 14

        • Jakby była taka świetna restauratorka, to by nie musiała gwiazdorzyć w telewizji tylko by sie wlasnym biznesem zajęła. Ale najwyraźniej czegoś jej brakuje

          • 38 15

    • pewnie mięli większe niż ty populisto

      i tyle

      • 0 2

    • nie istnieje cos takiego jak ,,prosty biznes dla laikow'' chcesz prowadzic wlasny biznes to przygotuj sie na nerwy,prace przez caly rok z weekendami i swietami wlacznie i moze moze ktoregos dnia uda ci sie przy sporym szczesciu cos zarobic tylko co wtedy? na dluzszy urlop nie pojedziesz bo ci klienci odejda do konkurencji a jak komus zostawisz aby cie zastapil to masz 50/50 ze najemnik cos grubego sp....i i bedziesz dlugie miesiace jego bledy naprawiac.

      • 6 0

    • Biznes

      nie chodzi o to że to biznes dla laików nie jest prosty ale o samo menu . Poszłam tam raz z mężem gdyż raz w miesiącu robimy sobie randkę . i nic nie było ostatni hamburger i polędwiczki .. więc nigdy więcej tam nie poszliśmy

      • 5 0

    • GESSLER

      Pani Magda tez za duzo pojecia nie ma ...

      • 3 8

  • Pod cielakiem (24)

    Jedzenie było wstrętne i nie sądzę ,że to wina pani Magdy Gessler, Jeżeli właścicielka jest taka obeznana w sztuce kulinarnej , dlaczego poprosiła o pomoc kuchennne rewolucje?
    Ps. W Gdańsku i w Sopocie są dwie włoskie restauracje z prawdziwego zdarzenia, trudno być dla nich konkurencją

    • 431 20

    • podpowiesz które? (22)

      Podpowiesz które? Chętnie spróbuję.

      • 25 3

      • (8)

        Da Mario i Tesoro

        • 27 11

        • Tesoro? (2)

          Współczuję gustu kulinarnego w takim razie.

          • 44 31

          • Współczuję chęci dyskutowania o gustach.

            • 41 11

          • zgadzam się...ceny w tesoro..w porównaniu do jakości są słabe...makaron pływający w oliwie to sława propozycja ;/

            • 20 5

        • Da Mario (3)

          Uwielbiam Da Mario, ostatnio jadłam kalmary w cieście z pysznym sosem, a w weekend patera z owocami morza dla 2 osób "niebo w gębie..."

          • 5 20

          • (1)

            Raczej "Niebo w Ziemi", można bez żadnych obawień :)

            • 32 0

            • apropo defakto

              • 22 0

          • Patelnia z owocami z morza

            Ja tam wole owoce z drzewa / krzaka, a nie jakies przechodzone, ktore ktos wyrzucil do morza.

            • 14 3

        • da Mario otworzylo filie w Rivierze w Gdyni

          Super są, polecam :D

          • 1 3

      • (3)

        A Modo Mio w Sopocie. Dobrze że już nie muszę jeździć do nich do Gdyni do małej knajpki, w Sopocie więcej miejsca i dojazd wygodniejszy.

        • 3 18

        • A Modo Mio to dno dna.Polecam jezeli ktos chce dostac raka żołądka!!!

          • 11 2

        • to nie jest dobre miejsce (1)

          ostatnim razem jak tam byłem musiałem piłować pizze sztućcami, a wszystko na gibiącym się stoliku z ceratą

          • 12 1

          • To widzę że wystrój mają taki jak mieli na Władka w Gdyni?

            • 1 0

      • we Wrzeszczu (3)

        Allora - przemili Włosi i pyszne jedzenie. Róg Do studzienki i Pileckiego

        • 23 4

        • potwierdzam

          • 7 1

        • (1)

          Tacy mili, a pensji nie chca placic pracownikom.
          Nie polecam !

          • 13 0

          • jak to wlosi,przekretasy ale milego pitolenia nie mozna im odmowic ot tacy mniej natarczywi cyganie.

            • 5 1

      • Trattoria (1)

        Trattoria La Cantina koło Akademii Medycznej, ul. Dębinki. Zupa rybna najlepsza! I Risotto z grzybami leśnymi :)

        • 14 2

        • najlepszą zupę rybną jaką jadłem sam zrobiłem

          to samo z resztą,
          ludzie nie potrafią gotować, restauracje w Polsce nie działają,
          w Polsce się nie jada na mieście,
          a jeśłi już to Mcdonald i inne paszodajnie,
          lepsze niż restauracje

          PS.
          Uogólniam ale mam prawo bo taka jest polska rzeczywistość,
          jeśłi trafiłeś dobrze to przypadek, kucharz, który dla ciebie gotował wkrótce odejdzie, tak to się właśnie dzieje

          • 11 1

      • la vita ale cię nie stać żeby jeść jak elita (2)

        • 0 11

        • to ta fastfoodownia stylizująca się na włoską knajpkę?

          • 10 0

        • Luiza, piękne imię dla kasztana

          patataj patataj

          • 10 1

    • Pizza Wlochy

      Prawdziwa Wloska pizzeria prowadzona przez Wlochow znajduje sie w Gdansku przy ul Garncarskiej.

      • 0 0

  • (3)

    Nie znając branży zaufali jednej osobie a teraz mają pretensje. Myśleć samemu i się ewentualnie radzić ludzi z większym doświadczeniem a nie robić coś wbrew sobie znając realia danej dzielnicy...
    Państwo chcieli mieć podane wszystko pod nos a to nie na tym polega. Restauratorstwo to ciężki kawałek chleba kto tego nie rozumie ten właśnie po kilku miesiącach zmienia wytruj, menu etc. albo sprzedaje lokal.

    • 160 14

    • (2)

      Teraz ciężko będzie zrobić coś dobrego z tego miejsca bo opinia, że było kiepsko już poszła w miasto. Nie byłem tam ale nie przyjdę sam z siebie bo do wyboru w Trójmieście mam sporo restauracji, które nie zaliczyły wtopy na początku jak ta opisana w artykule.

      • 14 3

      • a ja pójdę z przyjaciółmi, można dać szansę każdemu, kto chce zmieniać coś na lepsze (1)

        • 16 8

        • Oby tylko pózniej bólu żołądka nie było i innych przykrych rewolucji.

          • 10 2

  • Pizza i tapas ? (2)

    Pizza jest włoska, tapas hiszpańskie... znowu misz-masz, znowu wszystko i nic.... Ciekawe czy znowu będą siedzieć po ciemku oszczędzając prąd i zapalając światło tylko nad zajętymi stolikami a zimą przywozić przenośny ogrzewać do zajętych stolików....

    • 264 15

    • ryba z frytkami nad morzem to też misz-masz? (1)

      frytki z belgii
      ryba z chin

      • 16 25

      • Tak ale nie pod szyldem restauracji włoskiej......

        Lepiej się nie odzywać żeby nie być uznanym za idiotę niż się odezwać i rozwiać wątpliwości.

        • 26 7

  • pod cielakiek (5)

    brak pieniedzy dla personelu noszenie d*py wyzej głowy najmondrzejsi od wszystkich a na niczym sie nie znaja tylko płacza ze najbardziej poszkodowani, po rewolucji zaczeli zmieniac karte i dlatego jest nieywpal to tylko ich i tylko włascicieli wina bo niepotrafia prowadzic tego interesu...

    • 264 19

    • ORTOGRAFIA!!!! (4)

      najmĄdrzejsi Cielaku!!!

      • 12 11

      • (3)

        A "niepotrafią" już nie zauważyłaś?:P

        • 18 2

        • (2)

          Najmądrzejsi od wszystkich :-)

          • 6 1

          • cudna polszczyzna :-) (1)

            • 3 0

            • Chyba jakaś szczyzna....

              • 6 0

  • Ta najważniejsze to zrobić remont, a potem to już będzie cud, miód i orzeszki.

    A nie mądrzej zacząć od podstaw, kuchni, menu, a potem się bawić w przestawianie stołów?

    • 186 5

  • czyli co (5)

    najpierw były pizze które klienci tak lubili, że własciciele poprosili o pomoc Gesslerową, a teraz wracają do konwencji baru z pizzą ?

    • 333 6

    • To prose (4)

      Ta wstretna baba sploszyla im klientow.Aby interes sie krecil musza powrocic do starych wprobowanych receptur.

      • 26 55

      • no dobra ale te stare wypróbowane receptury sprawiły że biznes sie nie kręcił i dlatego poprosili o pomoc Gesslerową.

        • 62 2

      • To znaczy, że wcześniej tak doskonale sie kręcił, iż trzeba było kołtuna z Warszawy sprowadzać? (2)

        • 43 7

        • koltun z Warszawy sam sie wpycha (1)

          za to mu placą.Koltun sam ma problemy z swoimi knajpami a ten program to tylko kasa i dziwie sie,ze naiwniacy dają sie wystawiac na posmiewisko przez tego koltuna jak go nazywasz.

          • 22 18

          • Z tego co ja wiem (szarogesila się w knajpie znajomych) to wlasnie lokal sam się zglasza.

            • 10 0

  • Historia (1)

    W tym miejscu kiedyś był spożywczak .

    • 140 1

    • i telepizza

      • 11 0

  • reklama chyba sie nie uda (2)

    ostatnie dwa zdjęcia powalają;))

    • 45 1

    • To zdjęcia z czasu remontu :)

      • 5 0

    • zdjęcia z remontu...czytać ze zrozumieniem

      • 2 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane