• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Płatki owsiane dobre na wszystko

Agnieszka Majewska
22 stycznia 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Czekolada - leczy i pielęgnuje czy tylko smakuje?
Ziarno owsa to bogate źródło witamin B1, B2, B6, E, PP i pierwiastków cynku, żelaza, wapnia, selenu, magnezu, sodu, potasu. A to wszystko w towarzystwie wartościowych tłuszczy, węglowodanów i błonnika. Podpowiadamy, jak wykorzystać płatki owsiane w kuchni oraz dla zdrowia i urody. Ziarno owsa to bogate źródło witamin B1, B2, B6, E, PP i pierwiastków cynku, żelaza, wapnia, selenu, magnezu, sodu, potasu. A to wszystko w towarzystwie wartościowych tłuszczy, węglowodanów i błonnika. Podpowiadamy, jak wykorzystać płatki owsiane w kuchni oraz dla zdrowia i urody.

Owies jest traktowany po macoszemu, a ponad 95 proc. jego zbiorów jest przerabiane na karmę dla zwierząt, i niestety wciąż bardzo daleko mu do popularności pszenicy i żyta, a szkoda. Zaufaj naturalnym rozwiązaniom i sięgnij po płatki owsiane, które biją na głowę składem zarówno pszenicę, jak i żyto.



W naszym cyklu "Natura dla zdrowia i urody" podpowiadamy, jak samodzielnie i i szybko zrobić domowe kosmetyki czy produkty wykorzystywane w lecznictwie lub kuchni. W tym odcinku główną rolę grają płatki owsiane.

Czytaj więcej artykułów z cyklu

Czy jadasz owsiankę?

Skład, który robi wrażenie

Ziarno owsa uznawane jest za bogate źródło witamin B1, B2, B6, E, PP, i pierwiastków: cynku, żelaza, wapnia, selenu, magnezu, sodu, potasu, a to wszystko w towarzystwie wartościowych tłuszczy (ważne nienasycone kwasy tłuszczowe, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć), węglowodanów i błonnika. Mimo znacznie większej niż inne zboża gamy witamin, minerałów i przeciwutleniaczy wciąż nie jest zbyt rozpowszechniony. Czas to zmienić.

Płatki owsiane w służbie urody

Pora przypomnieć sobie, że upiększające właściwości owsa były znane już dawno temu. Obecnie powoli zaczynamy ponownie korzystać z jego dobroczynnych właściwości, bo coraz częściej bywa stosowany jako składnik kremów, maseczek, balsamów, jak również w pielęgnacji włosów, szamponów, masek i odżywek. Koi, tonizuje, zmiękcza, odżywia i nawilża. Szczególną uwagę powinny zwrócić na niego osoby o skórze wrażliwej i podatnej na alergie, które to po zastosowaniu owsianych specyfików pokryją skórę cieniutkim, niewyczuwalnym filtrem ochronnym, który osłoni ją przed czynnikami zewnętrznymi. Dodatkowo złagodzi podrażnienia i stany zapalne sprzyjając jej regeneracji. Ten hipoalergiczny produkt sprawdzi się również w pielęgnacji tzw. suchej skóry (np. egzemy, atopii). Polecany jest także do cer dojrzałych i starzejących się z racji tego, że zawiera silne przeciwutleniacze. Oprócz działania zewnętrznego posiada także wewnętrzną moc sprawczą, która opóźnia procesy starzenia, wzmocni nasze włosy i paznokcie i znacznie poprawi wygląd cery! Rano skosztujmy "surówki piękności", jaką jest musli (którego podstawą są właśnie płatki owsiane), stosowaną między innymi w salonach piękności Heleny Rubinstein, a wieczorem sięgnijmy po domowe kosmetyki, by wykorzystać chociaż część cudownych właściwości owsa.

Owsianka - dlaczego warto ją jeść? Owsianka - dlaczego warto ją jeść?

Domowe kosmetyki coraz częściej stają się konkurencją dla gotowych. Są tańsze i niejednokrotnie bardziej skuteczne, dlatego by ukoić, nawilżyć i naprawić drobne uszkodzenia skóry rąk warto sięgnąć po płatki owsiane. Wykorzystanie ich do peelingu zapewni delikatne złuszczenie bez podrażnień czy suchej skóry. Pomoże w utrzymaniu naturalnej równowagi wilgoci, pozostawiając ją przy tym gładką i miękką.

Peeling z płatków owsianych nadaje się zarówno do skóry twarzy, jak i dłoni, a także całego ciała, do stosowania np. pod prysznicem. Zalewamy płatki przegotowaną wodą i odstawiamy aż zmiękną (około 10-30 min.). I już właściwie jest do użycia. Kolistymi ruchami wmasowujemy peeling w skórę, dobrze też jest pozostawić powstałą papkę na 10 minut zanim ją zmyjemy. Wedle gustu i potrzeby możemy dodać soku z cytryny, który rozjaśni drobne przebarwienia, lub oliwy z oliwek, która dodatkowo nawilży, a zastępując wodę mlekiem, wzmocnimy jeszcze efekt nawilżenia skóry.

Maseczka z płatków owsianych sprawdzi się idealnie przy cerze trądzikowej i tłustej. Do dwóch łyżek zmielonych płatków (w mikserze bądź młynku) dodajemy ubite na sztywno białko. Nałożoną papkę nakładamy na twarz i pozostawiamy do wyschnięcia, po tym czasie zmywamy ciepłą wodą. Cera będzie oczyszczona i nawilżona, ale matowa, a pory będą oczyszczone i zmniejszone. Wpłynie też korzystnie na drobne urazy i podrażnienia. Jeśli nie boicie się zapachu świeżej cebuli, warto wypróbować jej antybakteryjne działanie i dodać ją (wcześniej zmiksowaną na puree) do rozdrobnionych płatków zalanych łyżką wrzątku.

Ale korzyści z owsa mogą czerpać posiadacze każdej cery, dobierając odpowiedni komponent do bazy, jaką są płatki z łyżką miodu. Maseczkę oczyszczającą uzyskamy dodając łyżkę jogurtu naturalnego, nawilżającą - połowę dojrzałego banana, a połowa zmiksowanego jabłka będzie przeciwdziałać starzeniu się skóry. Innymi dodatkami może być sok z cytryny, glinka czy oliwa z oliwek.

Pod koniec długiego dnia zapewni nam relaks kąpiel, która będzie miała także właściwości zdrowotne i pomocne w leczeniu chorób skóry takich jak łuszczyca, egzema czy wypryski. Do wody wlewamy szklankę mleka i wsypujemy dwie szklanki płatków oraz łyżkę miodu. Innym sposobem jest umieszczenie płatków i mleka w proszku w bawełnianym woreczku i umieszczenie ich pod strumieniem wlewanej wody. Po takiej kąpieli każdy poczuje się wypoczęty i odprężony.

Na zdrowie!

To kopalnia witamin, a ich właściwości zdrowotne są bardzo liczne. Owsianka pomaga w złagodzeniu stanów depresyjnych, rozdrażnienia, dużej ilości stresów, poprawia samopoczucie, skutecznie zwalcza zmęczenie oraz poprawią pamięć i koncentrację. Pomaga zachować sprawność psychiczną i fizyczną.

- Płatki owsiane chronią przed rozwojem cukrzycy typu drugiego (stabilizują poziom cukru we krwi), chorobami serca, obniżają poziom złego cholesterolu i ciśnienie krwi, zmniejszają też ryzyko zachorowania na raka jelita grubego - zapewnia dietetyk Aneta Dylak, z Dietetycznej Poradni. - Niewskazane są jedynie w alergii, nadmiernej nietolerancji na gluten i celiakii. Dla osób z chorobami układu trawienia jedzenie płatków owsianych jest sprawą bardzo indywidualną i tu najlepiej jest wsłuchiwać się we własny organizm, ale każdy z nas powinien pamiętać, że nadmiar szkodzi, dlatego płatki owsiane należy jeść z umiarem.
Zapobiegają miażdżycy, zakrzepom, a ich jedzenie wpływa bardzo korzystnie na układ pokarmowy, sprzyjając rozwojowi dobrych dla organizmu bakterii jelitowych. Błonnik usuwa produkty przemiany materii i poprawia trawienie, a z racji tego, że pęcznieje w żołądku, dając na długo uczucie sytości i ograniczając podjadanie między posiłkami, idealnie nadaje się dla osób odchudzających się. Osoby aktywne fizycznie docenią płatki owsiane, które w połączeniu z innymi składnikami dadzą energetyczny i odżywczy posiłek, który ma niski indeks glikemiczny i jest lekkostrawny. Energię na długo dają stopniowo uwalniające się cukry, co sprawia, że owsianka jest wymarzonym śniadaniem czy posiłkiem dla ciężko pracujących, podczas intensywnych treningów i innych prac ze wzmożonym wysiłkiem fizycznym, jak i umysłowym.

- Co do smaku i przyrządzania płatków z całą stanowczością można włożyć między książki mit, że płatki owsiane nie są smaczne. Wręcz przeciwnie - są przepyszne, wystarczy tylko odrobina wyobraźni i płatki gotowe - mówi Katarzyna Studzińska ze Smakoszewa, cateringu dietetycznego i okolicznościowego. - Zabieganym polecamy szybkie wsypanie niewielkiej ilości płatków do porannego mleka i spożycie ich, to samo można uczynić z jogurtem porannym. A tym, którzy mają dłuższą chwilkę z rana, polecamy zalanie płatków niewielką ilością wody i postawienie na małym gazie. Dodajemy szczyptę wanilii, łyżeczkę cukru i mieszając czekamy, aż zacznie z całości wydobywać się para. To znak, że można dodać już tylko nieco mleka migdałowego, całość chwilę mieszamy, a następnie przykrywamy szczelnie talerzem, odstawiając na małą chwilę z kuchenki. Tak przygotowane płatki należy przełożyć na talerz i na wierzch pociąć banana w plasterki. Takie śniadanie jest niezwykle istotne dla naszego organizmu, pozwala mu wystartować z należytą siłą - przekonuje Katarzyna Studzińska.
Przepis na owsiane ciasteczka

Szybki przepis na niedzielne ciasteczka owsiane według cateringu Smakoszewo:
1,5 szklanki płatków owsianych górskich, 4 łyżki otrębów, 1 jabłko, 1 jajko, 1 banan, 8 śliwek suszonych (opcjonalnie miód). Można dodać (lub zastąpić) również inne bakalie wedle gustu, takie jak żurawina lub rodzynki. Jabłko trzeba włożyć do mikrofalówki na 3-5 minut. Powstały mus przekładamy do miski (mus nie jest obowiązkowym składnikiem, wyjdą równie dobre bez niego). Dodajemy banana zmiażdżonego widelcem, śliwki pokrojone na drobne kawałki i pozostałe składniki. Powstałą masę zagniatamy rękami. Odstawiamy na kilka minut. aż płatki owsiane napęcznieją. Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na blaszce i spłaszczamy. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 °C, na 15 min. Takie proporcje dadzą nam ok. 9 ciasteczek, każde po ok. 130 kcal.

Jakie płatki wybierać?

Możemy wyróżnić 3 rodzaje: zwykłe (powstające z całego ziarna), górskie (powstałe z pokrojonego ziarna) i błyskawiczne (pokrojone ziarno poddawane jest obróbce hydrotermicznej). Jak łatwo można się domyślić, im mniej procesów do uzyskania końcowego efektu, tym lepiej, dlatego najbardziej przetworzone płatki błyskawiczne posiadają najmniej wartościowych substancji, i należy sięgać po nie tylko wtedy, kiedy nie mamy czasu. Także warto trochę dopłacić, żeby mieć pewność, że jest to wyrób najwyższej jakości, i kupić płatki ekologiczne (lub inne w stylu "bio").

Prozdrowotne właściwości owsa, dla całego ciała, są niezaprzeczalne, dlatego zanim znów sięgniemy po drożdżówkę w biegu na śniadanie, zastanówmy się, co jest dobre dla naszego zdrowia.

Miejsca

Opinie (71)

  • po co liczyć kalorie? nie lepiej liczyć węgle? (1)

    • 6 3

    • Nie

      • 6 2

  • owsianka! zawsze (1)

    od zawsze. Choć nazwa taka mało przyjazna.

    • 2 3

    • nazwa mało przyjazna?

      • 1 0

  • Płatki. ....

    Owsiane pewnie zdrowe ale z tego co mi dietetyczka powiedziała to mam jeść otręby owsinne a nie płatki bo to nie to samo

    • 6 3

  • (3)

    Szkoda tylko, że ma gluten

    • 3 6

    • no szkoda.

      Nie martw się, może jeszcze wszystko się odwróci i nie jedzenie glutenu przestanie być modne.

      • 8 4

    • gluten

      Płatki owsiane same w sobie NIE zawierają glutenu. Jednak z powodu zanieczyszczenia glutenem w czasie zbiorów lub młynie, często odradzane są pacjentom chorym na celiakię. .. przy "zwykłej nietolerancji na gluten" - owsianka jak najbardziej ok!!

      • 3 2

    • są też płatki owsiane bezglutenowe- gwarantowanybrak glutenu, widziałam w sklepie

      zielarskim i znajoma osoba "bezglutenowa" spożywa , i ma się dobrze

      • 4 0

  • (2)

    Baaaardzo lubię owies.

    • 6 2

    • (1)

      Rafał, to Ty?!

      • 2 0

      • Nie, to ja, Ed.

        • 1 0

  • Płatki owsiane podobno wypłukują z organizmu wapń i magnez!
    Trwa moda na tak zwane zdrowe odżywianie, a tak naprawdę nikt nie wie jak człowiek powinien się odżywiać.

    • 6 3

  • Płatki owsiane dobre na wszystko? Na obiad chyba nie najlepsze...

    • 2 4

  • Owsianka tylko na wodzie z żurawiną a na wierzchu owoce mix w/g upodobań(pomarańcz,banan,papaja,kiwi,granat)...i do lekarza chodzisz tylko na profilaktycznie badania

    • 2 1

  • w Szwecji platki owsiane gotuje sie na wodzie, dodaje szczypte soli.

    potem platki owsiane podaje sie w miseczce z ugotowanymi sliwkami suszonymi, z musem jablkowym, troche cukru jak ktos woli i zalewa sie to wszysko zimnym mlekiem.

    • 6 2

  • no nie wiem.. (4)

    Od kilku lat zwracam cholerną uwagę na odżywianie. Zmieniając własną dietę metodą prób i błędów udało mi się wyleczyć problemy dermatologiczne, które lekarze chcieli leczyć izotretynoiną, uregulowałam perystaltykę jelit i osiągnęłam taki stan, w którym mój organizm sam komunikuje co jest ok z jedzenia a co nie. Ostanie wspomnienie dotyczące zjedzenia owsianki pochodzi sprzed ok pół roku. Postanowiłam jednego dnia, dla urozmaicenia menu, zjeść na śniadanie te zdrowe, wspaniałe płatni owsiane. Oczywiście bez krowiego mleka i oczywiście w ich najzdrowszej postaci. Wynik tej konsumpcji to doznanie uczucia ciężkostrawności. Wniosek dla mnie był jeden - płatki owsiane chyba jednak nie są tak zdrowe jak się o nich mówi. Zaczęłam szukać info i trafiłam na taki wpis: http://gurbacka.pl/te-platki-sniadaniowe-niszcza-twoje-hormony-oslabiaja-cialo-i-przyspieszaja-tycie/

    • 3 7

    • Kłania się czytanie ze zrozumieniem (1)

      Przytoczony tekst odnosi się do płatków pszennych, a nie owsianych. A autorka bloga robi podstawowe błędy np. twierdzi, że pieczywie ryżowym jest gluten. Co za bzdura...

      • 5 0

      • w cytowanym przeze mnie artykule także jest mowa o owsianych. to raz. a dwa - podałam przykład z własnego życia. ja nie uważam płatków owsianych za zdrowe skoro mi zaszkodziły. Jeśli zaszkodziły mi to mogą każdemu innemu...
        I zachęcam każdego do wyciągania własnych wniosków a nie bezkrytycznego przyjmowania cudzych poglądów.

        • 1 0

    • (1)

      Przeczytałam wspomniany artykuł - dotyczy płatków śniadaniowych, a nie owsianych - to zasadnicza różnica...

      • 2 0

      • jak to? na pierwszym zdjęciu owsiane i tekst zaczyna się od owsianych

        reszty nie czytałem bo to zazwyczaj brednie,
        wchodzę tu tylko pokomentować
        bo mądrzejści tu komentują
        niż ci którzy piszą te artykuły

        • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane