• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Przepyszne steki w Hotelu Kuracyjnym

23 czerwca 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
W Brittanica Steak House można zamówić steka podawanego na różne sposoby. W Brittanica Steak House można zamówić steka podawanego na różne sposoby.

Przyrządzane z najlepszej wołowiny steki, grillowane za pomocą suchego powietrza i podawane w przeszklonej sali z widokiem na efektowny ogród. To pomysł na niebanalny posiłek w Hotelu Kuracyjnym zobacz na mapie Gdyni w Gdyni.



Jedna z tajemnic przyrządzenia dobrego steka tkwi w dopiekaniu go już poza grillem. Jedna z tajemnic przyrządzenia dobrego steka tkwi w dopiekaniu go już poza grillem.
Fasadę Hotelu Kuracyjnego zna większość osób odwiedzających Orłowo. Niewiele z nich zdaje sobie jednak sprawę, że jest tam również malowniczy ogród, zasłonięty od zgiełku ulicy. Od niedawna działa też otwarta dla gości z zewnątrz restauracja, która specjalizuje się w znakomitych stekach.

Sekret przyrządzenia dobrego steku to przede wszystkim najwyższej jakości wołowina. Jej dostawcę udało się wyselekcjonować po półrocznych poszukiwaniach i próbach jeszcze przed otwarciem restauracji. Dzięki temu Brittanica Steak House serwuje grillowane suchym powietrzem steki z polskiej wołowiny.

- Suche i gorące powietrze sprawia, że zewnętrzne części mięsa brązowieją i dochodzi do karmelizacji. Daje to złożony, rumiany smak, który jest wynikiem przechodzących złożone reakcje cukrów, zwane "reakcją Mailarda". Wilgoć na powierzchni mięsa paruje, a soki tężeją, tworząc brązową skorupkę - uchylają rąbka tajemnicy szefowie restauracji, w której można zamówić steki o różnym stopniu wysmażenia.

Dzięki temu można uzyskać smakowite efekty końcowe. Dzięki temu można uzyskać smakowite efekty końcowe.
Steki w Hotelu Kuracyjnym to nie tylko wołowina od najlepszych dostawców, ale też zaangażowany zespół, który potrafi je przygotować. Począwszy od wybrania sztuk mięsa o strukturze "marmurkowej", czyli z cienkimi nitkami tłuszczu, przechodzącymi przez mięso, które dają lepszy smak i zwiększają jego kruchość. Istotna jest też odpowiednia grubość steka, która jest ważniejsza, niż jego waga.

- Należy też pamiętać o tym, by steka nie smażyć od razu pow wyjęciu z lodówki, a zaczynać, gdy osiągnie temperaturę pokojową i jest całkowicie suchy. Smażenie lub grillowanie zimnych steków to najczęściej popełniany błąd, który sprawia, że stek się zmniejsza - podkreślają szefowie kuchni w Brittanica Steak House.

Hotel Kuracyjny

81-525 Gdynia
al. Zwycięstwa 255 zobacz na mapie Gdyni

tel: 58 667 78 23
fax: 58 667 78 23

e-mail: rezerwacja@hotelkuracyjny.pl
www.hotelkuracyjny.pl

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

Opinie (7)

  • Rumiany smak

    "Rumiany smak" - a to dopiero ciekawostka. Gdzie zjem steka o purpurowym smaku?

    • 6 3

  • (1)

    Pół roku szukali wołowiny?
    Przecież nie trudno znaleźć lidla na dzielnicy.

    • 4 4

    • odp

      znaleść dobra wołowine to sztuka ja ich odwiedze i sam stwierdze czy warto :)
      ps. wołowina z lidla nie nadaje sie do niczego:)

      • 0 0

  • Do rzeczy

    Dobra nie filozofujcie tylko proszę powiedzieć jaki jest koszt, cena jaka?. Czy szary człowiek ma tam po co iść czy nie.

    • 2 1

  • Byłem ok roku temu i mam jak najgorsze wspomnienia. Jakoś dania poniżej wszelkiej krytyki. Może w ciągu roku się poprawili, ale raczej wątpię....

    • 0 3

  • steak (1)

    panowie szefowie kuchni chyba zapomnieli autoryzować tekst,albo wiedza jak te steki. może jeden szef starczy? gdzie kucharek sześć......

    • 1 3

    • POLECAM

      Obsługa-pierwsza klasa(pozdrowienia dla Pani Oli oraz Pana Jakuba), jedzenie-wyśmienite! Niedługo zawitamy ponownie:)

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane