• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tłusta Kaczka zabłysnęła kuchnią w Warszawie

Aleksandra Sobocińska
23 września 2013 (artykuł sprzed 10 lat) 
Gala Wine&Food Noble Night. Gala Wine&Food Noble Night.

VI edycja największego konkursu kulinarnego organizowanego w Polsce "Wine & Food Noble Night" dobiegła końca. Trójmiasto ma się czym pochwalić - gdyńska restauracja Tłusta Kaczka została bowiem wyróżniona aż w trzech kategoriach.



Tomasz Mrozik, szef kuchni gdyńskiej restauracji Tłusta Kaczka. Tomasz Mrozik, szef kuchni gdyńskiej restauracji Tłusta Kaczka.
Do konkursu zakwalifikowało się 12 restauracji z całej Polski - w zaszczytnym gronie znalazło się dwóch reprezentantów Pomorza, Tłusta Kaczka oraz White House Restaurant & Lounge.

- Sam fakt znalezienia się w finałowej dwunastce był dla nas ogromnym zaszczytem. Późniejszy sukces, jaki odnieśliśmy w finale konkursu, był dla nas ogromnym zaskoczeniem - komentuje Agnieszka Łangowska, manager restauracji Tłusta Kaczka. - Istniejemy zaledwie od 1,5 roku, a jednak prześcignęliśmy kilka znanych restauracji z wieloletnią tradycją. To była prawdziwa próba sił i smaków - dodaje.

Pełna lista uczestników:

Aqua Marina (Ostróda, szef kuchni: Jacek Stępkowski),
Aruana (Serock, szefowie kuchni: Adam Kotomski , Witek Iwański),
Casa Pablo (Warszawa, szef kuchni: Gonzalo de Salas Smith),
Delight (Łódź, szef kuchni: Mirosław Jabłoński),
Kryształowa (Katowice, szef kuchni: Adam Naziębło),
Mare Monti (Zakopane, szef kuchni: Castello Longobardi),
Pod Różą (Kraków, szef kuchni: Radosaw Marcińczyk),
Smaki Warszawy (Warszawa, szef kuchni: Ben Ashlin),
Sunlight (Katowice, szef kuchni: Piotr Nadolski),
Tłusta Kaczka (Gdynia, szef kuchni: Tomasz Mrozik),
Weranda (Bydgoszcz, szef kuchni: Robert Jarych),
White House Restaurant & Lounge (Sopot, szef kuchni: Mariusz Pieterwas).

Finałowa Gala odbyła się na warszawskim Torze Wyścigów Konnych w sobotę, 21 września. Tego wieczoru szefowie kuchni swoje popisowe dania zaprezentowali jurorom oraz publiczności złożonej z tysiąca osób. Konkurowali w trzech kategoriach: przystawka, danie główne i deser.

W składzie kapituły znalazł się gdańszczanin, który w zeszłym roku zdobył pierwsze miejsce w konkursie w kategoriach: przystawka i danie główne oraz wyróżnienia jury profesjonalnego, Adam Woźniak, szef kuchni restauracji Mercato w Gdańsku. Pozostali członkowie to: Paweł Oszczyk - szef kuchni w La Rotisesserie (hotel Le Regina w Warszawie), Constant-Michel Labarre - prezes Academy Bocuse d'Or Poland, Kurt Scheller - mistrz kuchni, prowadzący obecnie autorską Akademię Kulinarną, Adam Chrząstowski - szef kuchni restauracji w hotelu Ancora w Krakowie, Jerzy Pasikowski - Prezes Fundacji Klub Szefów Kuchni.

Pierwsze miejsce we wszystkich trzech kategoriach przypadło Witkowi Iwańskiemu, szefowi kuchni restauracji Aruana w Serocku. Zdobył on również wyróżnienie jury profesjonalnego.

Tomasz Mrozik, szef kuchni Tłusta Kaczka w Gdyni, zajął zaszczytne drugie miejsce w dwóch kategoriach: danie główne i deser oraz trzecie miejsce w kategorii przystawka. Dania, którymi oczarował jurorów, to:

Przystawka: Zdekonstruowany cezar z piersią przepiórczą i rokiettą;
Danie główne: Podwędzana pierś z kaczki sous-vide, puree ze skorzonery, sos wiśniowy z miodem akacjowym;
Deser: Czekoladowy fondant, knel śmietankowo-waniliowy, świeże jagody.

  • Zdekonstruowany cezar z piersią przepiórczą i rokiettą z menu Tomasza Mrozika.
  • Podwędzana pierś z kaczki sous-vide z menu Tomasza Mrozika.
  • Czekoladowy fondant z menu Tomasza Mrozika.


- Nasz szef kuchni przygotował dwie propozycje konkursowego menu, a ostatecznego wyboru dokonała komisja konkursowa. Postawiliśmy na kaczkę, która jest najmocniejszą pozycją w karcie dań naszej restauracji - mówi Agnieszka Łangowska.

Co ciekawe, Tomasz Mrozik funkcję szefa kuchni Tłustej Kaczki objął w marcu br. i już zdążył osiągnąć tak znaczący sukces na kulinarnej arenie Polski.

- Jest to sukces całego zespołu. Gdyby nie wytężona, spójna praca, nie mielibyśmy szans na tak wysokie miejsce - mówi Tomasz Mrozik, szef kuchni w Tłustej Kaczce. - Podczas konkursu pojawiły się pewne problemy logistyczne. Wszystkie dania przygotowywaliśmy na miejscu, a niektóre restauracje, szczególnie te z Warszawy, w której konkurs się odbywał, miały możliwość pracy z półproduktami. Tym trudniejsze było dla nas to zadanie. Każdy uczestnik przygotowywał 350 porcji trzech dań konkursowych, co stanowiło ogromne wyzwanie. Na szczęście, udało się i odnieśliśmy niespodziewany sukces - dodaje.

Wcześniejsze doświadczenie zawodowe Mrozika to: Monteka, Sopot (szef zmiany); Hotel Dwór Oliwski (kucharz); Filharmonia, Gdańsk (kucharz), Perła Pucka, Puck (szef kuchni). Mianem dania popisowego określa dzikiego pstrąga bałtyckiego sous-vide na potrawce ze słonecznika z sosem maślano-winnym i palonymi szparagami.

Zwycięskie menu Witka Iwańskiego wyglądało następująco:

Przystawka: Wędzone jajko z sosem z kurczaka, chrupiącą skórą, grasicą cielęcą i okruchami chleba z czarnuszką;
Danie główne: Policzki wieprzowe z ruskimi pierogami, paloną kapustą, suszoną morelą i pudrem z chałwy;
Deser: Lody z palonego masła z orzechowym crumble, gorzką czekoladą i płatkami soli.

  • Wędzone jajko z sosem z kurczaka ze zwycięskiego menu Witka Iwańskiego.
  • Policzki wieprzowe z ruskimi pierogami ze zwycięskiego menu Witka Iwańskiego.
  • Lody z palonego masła z orzechowym crumble ze zwycięskiego menu Witka Iwańskiego.


Pełna lista zwycięzców VI Wine & Food Noble Night:

Przystawka: I. Aruana, II. Casa Pablo, III. Tłusta Kaczka oraz Mare Monti (ex aequo)
Danie główne: I. Aruana , II. Tłusta Kaczka, III. Smaki Warszawy
Deser: I. Aruana, II. Tłusta Kaczka, III. Smaki Warszawy.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (40) ponad 20 zablokowanych

  • "Tłusta kaczka" (2)

    Czy to nie jest w Orłowie nieopodal Klifa?

    • 25 1

    • tak

      • 6 0

    • dokładnie tam

      • 3 0

  • "Prawie"

    "Prawie" robi wielka różnicę;)

    • 3 5

  • A co podają na codzieńi jakiej jakości

    Ten konkurs w Polsce, ale osobiście dostaję alergii jak czytam te nowomodne zagraniczne nazwy polskich restauracji. Pan czy pani manager jest zwyczajnie zarządcą restauracji. Czy naprawde brak juz restauratorom i ich właścicielom godności? Myślą, ze jak nazwa lokal w obcym języku to już o jakość nie muszą dbac? Żałośni nuworysze. "byznesmeni" od siedmiu boleści co tylko lansować sie potrafią. A swoją droga, dlaczego brak wyników ankiety przeprowadzonej wśród konsumentów tych lokali? wydałoby się jak jest naprawde a konkursy tylko na pokaz i dla reklamy.

    • 23 8

  • Czyli na bogato :) Wiadomo Gdynia ! (2)

    Oczywiscie gratulacje za smakolyki itd. Ale dlaczego '' Tlusta kaczka '' nie zrobila wspanialej polskiej kaczki ? z jablkami !!!!!!!!! . Kaczka to polski '' czarny kon '' kulinarny i hit i jak to mozliwe ze '' tlusta kaczka '' nie zrobila polskiej tlustej kaczki ?:). Kaczka jest ogolnie tania i gdyby zaczac ja tam lansowac jako atrakcje kulinarna to by tlumy tam byly przy rozsadnej cenie i duzej porcji. Uwielbiam kaczke z jablkami i ten jablkowo winny tluszczyk do polania ziemniakow i do tego czerwona kapusta i dobre wino !!!!!! Ech :) smacznego !!!

    • 16 8

    • Tłusta Kaczka (1)

      Kaczka jest ogólnie tania?! A przepraszam gdzie?

      • 3 1

      • Gdzie jest tania kaczka '' Storm'' ?

        Przy trasie na Szczecin :) to chyba rosjanka bo ma na imie Tania :)a kaczka to jej pseudonim artystyczny :)

        • 2 0

  • NIE WIERZĘ! (3)

    To stosunkowo nowa knajpa w mieście, aby móc szczycić się takim tytułem potrzeba na pewno wyrobienia sobie marki wśród lokalnej społeczności.
    Konkurs, w którym wzięła udział nieliczna grupa wzajemnej adoracji o niczym nie świadczy.

    • 22 21

    • Skąd podstawy do takiej opinii, znawco tematu? (2)

      • 1 0

      • ... (1)

        coś o tym wiem, codziennie robię kanapki z nutellą - i to sam.

        • 1 0

        • Gratuluję

          • 0 0

  • byłam i jadłam kaczkę w tłustej kaczce (3)

    szkoda, że do kaczki podają jakieś małe kleksy purre z ziemniaków zamiast ziemniaków w całości gotowanych z wody lub w całości pieczonych z pieca. Purre jako kleks z tutki podpieczony z wierzchu jest może efektowne w wyglądzie ale nie można się nim najeść ani nie jest zbyt smaczne.

    • 19 10

    • Dla Ciebie to najlepszy będzie McDonalds, tam się najesz i taniej będzie.

      • 6 10

    • najadać się należy w barze (1)

      a do restauracji idziemy po to, by poznać nowy smak, spotkać się ze znajomymi, rozmawiac, znaleźć na talerzu cos, czego w domu nie mamy. "Najeść się i żeby było dużo ziemniaków"i a to heca :-) Daleko nam do świata :-)

      • 6 1

      • Na całym świecie

        do restauracji chodzi się po to, aby się NAJEŚĆ, choć niekoniecznie akurat ziemniaków ;) To w PL jest teraz moda na "jedzenie oczami".

        • 1 0

  • Joda pisał to?

    Przedziwna składnia zdań. Prosty news, a kilka razy trzeba czytać zdanie, żeby zrozumieć, że gdańszczanin nie jest nagrodzony jako przystawka.

    • 6 4

  • Tłusta Kaczka --- zerżnięta nazwa .... wstyd! (1)

    Tłusta Kaczka to nazwa restauracji Hestona Blumentala (3 gwiazdki Michelin) która znajduje się pod Londynem. Jak pracować na własny sukces to wysilił bym się na coś bardziej oryginalnego niż tłumaczenie. Nawet jeśli aspirujemy do takiego poziomu jaki prezentuje Heston.

    • 30 12

    • swtyd to pisać takie banialuki!

      Gdybyś był choć trochę mądrzejszy, to dwa razy byś pomyślał, zanim byś się odezwał. Zamiast z zazdrości kogoś obrażać, to rusz głową i wymyśl coś swojego, powodzenia

      • 0 0

  • A ja polecam Tłustą Kaczkę (4)

    organizowałam przyjęcie komunijne syna w 2012 roku (czyli jeszcze przed obecnym szefem kuchni) na 14 osób i wszyscy byli oczarowani smakiem potraw, ich wyglądem i wysokim poziomem obsługi - przez cały czas dwóch kelnerów do dyspozycji. Kaczka faszerowana genialna! Na stole panował porządek, ale nie zabierano gościom całej zastawy jak tylko zjedli i wypili, co nagminnie ma miejsce w wielu restauracjach.
    Żałuję tylko, że w tym roku wybrałam inne miejsce na przyjęcie komunijne córki. Smacznie może było, ale estetycznie z pewnością nie.

    • 6 18

    • (3)

      Jezus byłby z ciebie dumny...

      • 17 0

      • Co syn dostal na komunie ?? (2)

        Bo ciekawi jesteśmy..

        • 6 0

        • Audi Q7 i drogie perfumy (1)

          • 2 0

          • a szkoda

            mógł otrzymać coś pożytecznego...

            • 1 0

  • White House (1)

    Ciekawe, które zajął miejsce?

    • 6 7

    • Jechał po pierwsze, więc chyba pierwsze?

      ;)

      • 4 1

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane