Tłusta Kaczka zabłysnęła kuchnią w Warszawie

podziel się na Facebooku

VI edycja największego konkursu kulinarnego organizowanego w Polsce "Wine & Food Noble Night" dobiegła końca. Trójmiasto ma się czym pochwalić - gdyńska restauracja Tłusta Kaczka została bowiem wyróżniona aż w trzech kategoriach.



Do konkursu zakwalifikowało się 12 restauracji z całej Polski - w zaszczytnym gronie znalazło się dwóch reprezentantów Pomorza, Tłusta Kaczka oraz White House Restaurant & Lounge.

- Sam fakt znalezienia się w finałowej dwunastce był dla nas ogromnym zaszczytem. Późniejszy sukces, jaki odnieśliśmy w finale konkursu, był dla nas ogromnym zaskoczeniem - komentuje Agnieszka Łangowska, manager restauracji Tłusta Kaczka. - Istniejemy zaledwie od 1,5 roku, a jednak prześcignęliśmy kilka znanych restauracji z wieloletnią tradycją. To była prawdziwa próba sił i smaków - dodaje.

Pełna lista uczestników:

Aqua Marina (Ostróda, szef kuchni: Jacek Stępkowski),
Aruana (Serock, szefowie kuchni: Adam Kotomski , Witek Iwański),
Casa Pablo (Warszawa, szef kuchni: Gonzalo de Salas Smith),
Delight (Łódź, szef kuchni: Mirosław Jabłoński),
Kryształowa (Katowice, szef kuchni: Adam Naziębło),
Mare Monti (Zakopane, szef kuchni: Castello Longobardi),
Pod Różą (Kraków, szef kuchni: Radosaw Marcińczyk),
Smaki Warszawy (Warszawa, szef kuchni: Ben Ashlin),
Sunlight (Katowice, szef kuchni: Piotr Nadolski),
Tłusta Kaczka (Gdynia, szef kuchni: Tomasz Mrozik),
Weranda (Bydgoszcz, szef kuchni: Robert Jarych),
White House Restaurant & Lounge (Sopot, szef kuchni: Mariusz Pieterwas).

Finałowa Gala odbyła się na warszawskim Torze Wyścigów Konnych w sobotę, 21 września. Tego wieczoru szefowie kuchni swoje popisowe dania zaprezentowali jurorom oraz publiczności złożonej z tysiąca osób. Konkurowali w trzech kategoriach: przystawka, danie główne i deser.

W składzie kapituły znalazł się gdańszczanin, który w zeszłym roku zdobył pierwsze miejsce w konkursie w kategoriach: przystawka i danie główne oraz wyróżnienia jury profesjonalnego, Adam Woźniak, szef kuchni restauracji Mercato w Gdańsku. Pozostali członkowie to: Paweł Oszczyk - szef kuchni w La Rotisesserie (hotel Le Regina w Warszawie), Constant-Michel Labarre - prezes Academy Bocuse d'Or Poland, Kurt Scheller - mistrz kuchni, prowadzący obecnie autorską Akademię Kulinarną, Adam Chrząstowski - szef kuchni restauracji w hotelu Ancora w Krakowie, Jerzy Pasikowski - Prezes Fundacji Klub Szefów Kuchni.

Pierwsze miejsce we wszystkich trzech kategoriach przypadło Witkowi Iwańskiemu, szefowi kuchni restauracji Aruana w Serocku. Zdobył on również wyróżnienie jury profesjonalnego.

Tomasz Mrozik, szef kuchni Tłusta Kaczka w Gdyni, zajął zaszczytne drugie miejsce w dwóch kategoriach: danie główne i deser oraz trzecie miejsce w kategorii przystawka. Dania, którymi oczarował jurorów, to:

Przystawka: Zdekonstruowany cezar z piersią przepiórczą i rokiettą;
Danie główne: Podwędzana pierś z kaczki sous-vide, puree ze skorzonery, sos wiśniowy z miodem akacjowym;
Deser: Czekoladowy fondant, knel śmietankowo-waniliowy, świeże jagody.



- Nasz szef kuchni przygotował dwie propozycje konkursowego menu, a ostatecznego wyboru dokonała komisja konkursowa. Postawiliśmy na kaczkę, która jest najmocniejszą pozycją w karcie dań naszej restauracji - mówi Agnieszka Łangowska.

Co ciekawe, Tomasz Mrozik funkcję szefa kuchni Tłustej Kaczki objął w marcu br. i już zdążył osiągnąć tak znaczący sukces na kulinarnej arenie Polski.

- Jest to sukces całego zespołu. Gdyby nie wytężona, spójna praca, nie mielibyśmy szans na tak wysokie miejsce - mówi Tomasz Mrozik, szef kuchni w Tłustej Kaczce. - Podczas konkursu pojawiły się pewne problemy logistyczne. Wszystkie dania przygotowywaliśmy na miejscu, a niektóre restauracje, szczególnie te z Warszawy, w której konkurs się odbywał, miały możliwość pracy z półproduktami. Tym trudniejsze było dla nas to zadanie. Każdy uczestnik przygotowywał 350 porcji trzech dań konkursowych, co stanowiło ogromne wyzwanie. Na szczęście, udało się i odnieśliśmy niespodziewany sukces - dodaje.

Wcześniejsze doświadczenie zawodowe Mrozika to: Monteka, Sopot (szef zmiany); Hotel Dwór Oliwski (kucharz); Filharmonia, Gdańsk (kucharz), Perła Pucka, Puck (szef kuchni). Mianem dania popisowego określa dzikiego pstrąga bałtyckiego sous-vide na potrawce ze słonecznika z sosem maślano-winnym i palonymi szparagami.

Zwycięskie menu Witka Iwańskiego wyglądało następująco:

Przystawka: Wędzone jajko z sosem z kurczaka, chrupiącą skórą, grasicą cielęcą i okruchami chleba z czarnuszką;
Danie główne: Policzki wieprzowe z ruskimi pierogami, paloną kapustą, suszoną morelą i pudrem z chałwy;
Deser: Lody z palonego masła z orzechowym crumble, gorzką czekoladą i płatkami soli.



Pełna lista zwycięzców VI Wine & Food Noble Night:

Przystawka: I. Aruana, II. Casa Pablo, III. Tłusta Kaczka oraz Mare Monti (ex aequo)
Danie główne: I. Aruana , II. Tłusta Kaczka, III. Smaki Warszawy
Deser: I. Aruana, II. Tłusta Kaczka, III. Smaki Warszawy.
autor