• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Wołowe, wieprzowe i z dorsza. Gdzie na wykwintne policzki?

Justyna Michalkiewicz-Waloszek
3 czerwca 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Gdzie zjemy ostrygi w Trójmieście?
Propozycja restauracji Pieterwas Krew i Woda - policzki wołowe, kluski śląskie, szpinak oraz wołowy sos demi glace. Propozycja restauracji Pieterwas Krew i Woda - policzki wołowe, kluski śląskie, szpinak oraz wołowy sos demi glace.

Ostatnio w cyklu "Smaki Deluxe" pisaliśmy o wytrawnych deserach. Dzisiaj postanowiliśmy przyjrzeć się bliżej jednemu z nietypowych dań głównych. Mowa o policzkach, które jeszcze do niedawna wzbudzały kontrowersje na polskich stołach. Dzisiaj cieszą się powodzeniem, zwłaszcza w restauracjach z wyższej półki. Oto one - policzki wołowe, wieprzowe i te z dorsza.



Sekretem przygotowywania policzków jest ich długa obróbka termiczna w niskiej temperaturze. Dzięki konfitowaniu stają się miękkie i kruche, wręcz rozpływają się w ustach.

Sztuczka - duet polędwicy i policzka wołowego (70 zł)

Duet polędwicy i policzka wołowego to danie, które zrodziło się z pasji Rafała Wałęsy, szefa kuchni i właściciela gdyńskiej restauracji Sztuczka. Poza kruchym i delikatnym mięsem, przykrytym serkiem brie (roztopionym za pomocą palnika, co nadaje mu lekko wędzony smak), na talerzu znajdują się również: puree ziemniaczane z gałką muszkatołową i szalotki confit. Całość jest posypana czarną truflą, polana sosem własnym z policzków oraz wykończona czipsem ziemniaczanym. Duet działa na zasadzie kontrastu - z jednej strony otrzymujemy produkty luksusowe (trufla, polędwica), a z drugiej proste policzki.

Aby podkreślić smak duetu, sommelier Łukasz Chwojnicki poleca zamówić kieliszek szorstkiego, argentyńskiego Malbeca 2013 z Manos Negras (27 zł/150 ml), a jeżeli chcemy sięgnąć po butelkę czegoś naprawdę wyjątkowego, to warto skusić się na rustykalne Chateau Cos Labory, 5ème Grand Cru Classe Saint-Estephe AOC, z rocznika 2010 (352 zł/butelka).

- Polędwicę wołową z Pniew najpierw oczyszczamy i porcjujemy, a następnie krótko acz intensywnie smażymy na patelni, zamykając pory z każdej strony. Odstawiamy ją, aby 'odpoczęła', czyli aby soki rozeszły się równo po mięsie. Najlepsza jest krwista w środku, ale stopień wysmażenia zależy od preferencji gości. Na polędwicę sypiemy sól morską w płatkach, która podkreśli jej smak. Z kolei policzki kruszeją przez 12 godzin w czerwonym winie, a ich smak podkręcamy warzywami korzeniowymi, anyżem i cynamonem. Policzki są smażone, a następnie duszone do miękkości w czerwonym winie i warzywach. Po ich wyjęciu pozostały płyn redukujemy do konsystencji sosu - mówi Jacek Koprowski, zastępca szefa kuchni w restauracji Sztuczka.
  • Delikatne wołowe policzki i krucha polędwica w towarzystwie puree ziemniaczanego, szalotki, serka brie oraz czarnej trufli.
  • Przypalanie sera brie za pomocą specjalnego palnika. Dzięki temu, serek delikatnie roztapia się na polędwicy, a sam nabiera lekko wędzonego smaku.
  • Danie prawe gotowe. Jeszcze tylko ułożenie chipsa ziemniaczanego, który dopełni całość i...
  • ... ostatni krok, czyli ścieranie czarnej trufli.
  • Jacek Koprowski, zastępca szefa kuchni w restauracji Sztuczka.
  • Jacek Koprowski, zastępca szefa kuchni w restauracji Sztuczka.

Krew i Woda - policzek wołowy konfitowany w gęsim tłuszczu (42 zł)

Tym razem propozycja wołowa, z dodatkiem odrobiny konfitowanego boczku, skąpana w sosie wołowym demi glace. Całość podana razem ze szpinakiem i kluskami śląskimi. Szef kuchni, Mariusz Pieterwas poleca połączyć danie z jednym z czerwonych win dostępnych w karcie restauracji - włoskim Acanto Primitivo Salento IGT Cantine Ionis (19 zł za kieliszek / 90 zł za butelkę) bądź hiszpańskim Antonio Moral D.O Ribera del Duero Tempranillo (45 zł za kieliszek / 215 zł za butelkę).

- Wprowadzając to danie do karty byliśmy przekonani, że goście podejdą do niego z pewną ostrożnością. Ku naszemu zaskoczeniu, to jedno z najpopularniejszych dań wołowych w restauracji - przekonuje Mariusz Pieterwas.
  • Zbliżenie na danie. Tak się prezentuje w pełnej okazałości.
  • Przygotowywanie polędwicy wołowej. Jest już prawie gotowa.
  • Szef kuchni i właściciel restauracji Krew i woda - Mariusz Pieterwas smaki deluxe: policzki wołowe
  • Szef kuchni i właściciel restauracji Krew i Woda Mariusz Pieterwas prezentuje policzki wołowe wolno konfitowane w gęsim tłuszczu.
  • Szef kuchni Mariusz Pieterwas podaje danie do stołu.


Szafarnia 10 - policzki z dorsza (48 zł)

Szef kuchni restauracji Szafarnia 10, Grzegorz Labuda, poleca policzki z dorsza na puree z pasternaku z dodatkiem borowików i pora. Całość otulona sosem homarowym. Policzki są krótko smażone na maśle klarowanym tak, aby ich struktura pozostała delikatna i kolagenowa. Ostatecznie są aromatyzowane pietruszką i czosnkiem oraz skropione odrobiną białego wina Chardonnay. Sos przygotowywany jest ze skorupiaków przebywających w restauracyjnym homarium. Szef kuchni dodaje do niego odrobinę koniaku. Do policzków z dorsza najlepiej zamówić wino białe wytrawne np. nowozelandzkie Matua Sauvignon Blanc Marlborough, by Matua (129 zł za butelkę).

Propozycja restauracji Szafarnia 10 - policzki z dorsza na puree z pasternaku z dodatkiem borowików i pora. Całość otulona sosem homarowym (48 zł). Propozycja restauracji Szafarnia 10 - policzki z dorsza na puree z pasternaku z dodatkiem borowików i pora. Całość otulona sosem homarowym (48 zł).
Tłusta Kaczka - wolno gotowane policzki wieprzowe (36 zł)

Szef kuchni restauracji Tłusta Kaczka Paweł Kwitniowski poleca wolno gotowane policzki wieprzowe z dodatkiem ruskich pierożków, plastrów grillowanego bekonu, pieczonej cebuli, duszonego jabłka oraz sosu własnego z kwaśną śmietaną. Policzki, tuż po oczyszczeniu z nadmiaru ścięgien i tłuszczu, są doprawiane według ścisłej i tajnej receptury. Następnie gotują się w niskiej temperaturze przez około 14 godzin. Po konfitowaniu są krótko obsmażane i duszone w sosie własnym. Glazurowane jabłka dodają potrawie słodkiego charakteru, a cała kompozycja smaków doskonale wpisuje się w tradycję polskiej kuchni.

Jakie wino pasuje do tego dania? Jak przekonuje szef kuchni, najlepszym wyborem będzie lekko owocowe, np. południowoafrykański Babylon's Peak Shiraz/Carignan (22 zł/ 150 ml).

Propozycja Tłustej Kaczki - wolno gotowane policzki wieprzowe z dodatkiem ruskich pierożków, plastrów grillowanego bekonu, pieczonej cebuli, duszonego jabłka oraz sosu własnego z kwaśną śmietaną (36 zł) Propozycja Tłustej Kaczki - wolno gotowane policzki wieprzowe z dodatkiem ruskich pierożków, plastrów grillowanego bekonu, pieczonej cebuli, duszonego jabłka oraz sosu własnego z kwaśną śmietaną (36 zł)
Inspiracja by Kopicki - policzki wołowe (49 zł)

To propozycja dla tych, którzy na wykwintne policzki pragną wybrać się poza miasto, z dala od zgiełku aglomeracji. W otoczeniu pięknej przyrody możemy zamówić policzki wołowe z chrupiącą kaszą i marynowanymi warzywami. Szef kuchni Rafał Kopicki piecze je przez cztery godziny w 140 stopniach Celsjusza. Mięso polane jest sosem, który stanowi mocną esencję wywaru z palonych kości. Jako że restauracja stawia na lokalne produkty, warzywa sezonowe najczęściej pochodzą z własnej, przypałacowej uprawy.

Propozycja restauracji Inspiracja by Kopicki w Pałacu Kościeszy - policzki wołowe z chrupiącą kaszą i marynowanymi warzywami (49 zł). Propozycja restauracji Inspiracja by Kopicki w Pałacu Kościeszy - policzki wołowe z chrupiącą kaszą i marynowanymi warzywami (49 zł).

Miejsca

Opinie (74) 6 zablokowanych

  • dorsz (5)

    to duży dorsz musiał być, skoro miał takie duże policzki
    pierwszy raz o tym słyszę, żeby podawać policzki ryby

    • 46 12

    • Spróbuj, są pyszne :)

      Niewielkie kąski, ale bardzo smaczne.

      • 8 8

    • dorsze naturalnie są, a raczej były, dość dużą rybą

      Niestety udało się człowiekowi doprowadzić do zapaści populacji dorsza (rzędu 90-95%). a jeszcze wcześniej przez odławianie nastąpiła selekcja wsteczna i obecnie osobniki są znacznie mniejsze niż jeszcze 100-200 lat temu. Dlatego teraz w rybnych masz okazy ważące po 2 kg, a nie np. 20 czy 30 kg.
      Historycznie takie dania jak rybie policzki w kuchni funkcjonowały, a dziś to właśnie "małe kąski", które dziwią.

      • 9 3

    • policzki z kransoludka są najlepsze (2)

      albo ze Smurfa
      albo z pająka (chyba, że udka)

      • 14 1

      • cycki kreta (1)

        • 13 1

        • pękam ze śmiechu :D kret rozwala :D

          • 6 2

  • zamknąć pory polędwicy (2)

    Zamknąć pory - chyba kucharza. Stale powtarzana jak mantra bzdura . Opieka sie aby uzyskać smak / brązowienie/. Chemicznie to nazywa się reakcją Mailarda

    • 18 9

    • i tak i nie

      zależy co chcesz zrobić i z czego
      bo nie zawsze chcesz mieć zbrązowienie
      np na wielkiej tuszy pod pieczeń

      • 1 1

    • co ma miś Uszatek?

      pora na dobranoc

      • 3 0

  • Wyrafinowane babcine smaki (5)

    Emulsja z gumy do żucia w enturażu prażonych mentosów z dodatkiem ekstraktu z karmelizowanych michałków, lub consomme z kukułek w sosie z duszonych landrynek zapiekane w ekstrakcie z bounty. Na drugie danie Prince polo w tempurze z przecierem z kinder czekolady w akompaniamencie suszonych mlecznych krówek i sashimi z galaretki. Na deser coś na słodko: Zredukowany mus z twixa w otulinie siekanych lizaków...

    • 108 2

    • (1)

      Zatwardzenie murowane:d ja jednak dorzuce swoje dwa grosze do tak fantastycznej potrawy zaproponowanej przez cyca:)
      cycu a co z popojką. Proponuje do tego wino owocowe byk, lezakowane na slomie w beczce po soku owocowym przez 2 lata. Za kieliszek 4,50

      • 18 2

      • Kieliszek?!

        Byka się pija wyłącznie z plastikowych kubeczków, lany równiutko do kreski. Tak to jest jak się parweniusze za trunki biorą...

        • 4 0

    • Rewelka

      • 3 0

    • podudzia z gawrona (1)

      i kotlet z matoła

      • 4 1

      • mucha na dziko! mucha na dziko!

        paskudztwo, obrzydlistwo!

        • 2 0

  • (5)

    dawniej policzki to były odrzuty, żarcie dla plebsu, a dziś robią z tego ąę, a ceny z kosmosu...

    • 50 8

    • aaa

      no nie bardzo

      • 6 11

    • (3)

      Charakterystyczne dla janusza jest przeliczanie wszystkiego na kilogram pyrków, które można ze słoninką najtaniej usmażyć na patelence. A takie tam dekadenckie pomysły jak sushi, połączenie ostrego ze słodkim, porządnie zrobione żeberka BBQ czy inny stek - czyli codzienność obywatela dowolnego kraju na zachodzie - to dla niego ąę.

      • 8 22

      • Nie zes.raj się... (2)

        • 20 5

        • łatwiej jednak rozwolnienia dostać po kartoflach na smalcu lub mielońcu z psa

          • 2 9

        • ot, prostyś jak lini prosta...

          • 3 0

  • (1)

    Policzki i ozór wcale nie sa dobrymi mięsemi (przynajmniej wołowe, a może po prostu źle trafiłam). Ogon jest dobry.

    • 13 10

    • Bo to mięso ma specyficzną strukturę, która nie każdemu podejdzie. W buzi jest trochę tak jak rozgotowane mięso, ale to tez nie dokładnie oddaje jego charakteru. A jak jeszcze ktoś np. nie lubi smaku wołowiny to już wogóle.

      • 6 0

  • Nie jestem snobką. (2)

    Po prostu kocham smak policzków.

    • 9 16

    • Gdzie zjeść najlepsze ścięgna? (1)

      Bo najlepsze gałki oczne podają w El Vafankulo, Sopot. Py-szo-ta!

      • 31 4

      • El vafankulo...

        Wspaniała nazwa, wprost dla wyrafinowanych podniebień smakoszy
        hodowanych w niewoli i zamordowanych zwierząt...

        • 9 1

  • Na policzki tylko do Karczmy Irena w Sopocie. Koniec, kropka.

    • 8 10

  • Dziąsła też zjecie? (1)

    • 34 10

    • Nie, ale ty jadasz je często w parówkach.

      • 7 1

  • Czytałem o policzkach z dorsza w jakimś komentarzu na forum, myślałem że to żart.

    Ale chyba nie...

    • 21 0

  • najlepsze policzki jadłem w A la française

    nic nie jest w stanie się równać z tym delikatnym mięsem, szczególnie jeżeli jest tak rewelacyjnie przygotowane jak w A la française - niestety policzki nie są stałą pozycją w karcie :-( ale kiedy się pojawiają, to po prostu mamy kawałek nieba na talerzu :-)))))))))

    • 6 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane