• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Smaki deluxe: pyszny brzydal na talerzu

Aleksandra Sobocińska
11 czerwca 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Gdzie zjemy ostrygi w Trójmieście?
Mięso zębacza zasługuje na miano "wybitnego". Jest soczyste, delikatne, jędrne i zwarte. Niektórzy jego smak porównują do... kurczaka. Mięso zębacza zasługuje na miano "wybitnego". Jest soczyste, delikatne, jędrne i zwarte. Niektórzy jego smak porównują do... kurczaka.

Ma jędrne, białe mięso o niezwykłych walorach smakowych. Jest przy tym niewiarygodnie... brzydki. Mowa o zębaczu, rybie, która w jednych wzbudza niechęć, a w innych - pożądanie.



Może mieć nawet 1,5 metra długości i ważyć 25 kg. Posiada bardzo silne szczęki i zęby, niezbędne do rozłupywania krabów, jeżowców i skorup różnych stworzeń, którymi się żywi. Najczęściej żyje przy skalistym dnie, na głębokościach do 500 m i jest gatunkiem poławianym na wędkę. Podczas wyhaczenia warto zachować ostrożność, bowiem istnieje ryzyko utraty palca lub połamania wędki - szczęki zębacza są bardzo silne, a zęby - niezwykle ostre.

- W latach 60-tych widziałem, jak na gdyńskim nabrzeżu portowym wędkarze łowili ryby, które nazywali diabłem morskim. Były to ryby o paskudnym wyglądzie i wyłupiastych oczach, jako nieliczny gatunek wydające dźwięki, niejadalne, a  traktowane jedynie jako atrakcja, przez co wzbudzały nasz zachwyt - wspomina Andrzej Ławniczak ze Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. - Dzisiaj wiem, że ryba,  o której wspominam, nie miała, poza obrzydliwym wyglądem i nazwą, nic wspólnego z prawdziwym zębaczem, czyli diabłem morskim.

Istnieje kilka rodzajów zębacza - pasiasty, smugowy, czy pospolity. Jest to gatunek ryby okoniokształtnej z rodziny zębaczowatych (Anarhichadidae), potocznie zwany wilkiem morskim (wolf fish) i rybą kotem (cat fish). Zębacz występuje w północnym Atlantyku, a najbliższe łowiska zębacza znajdują się u wybrzeży Norwegii. Jest to niezwykle cenne trofeum dla każdego wędkarza morskiego.

Zębacz jest przysmakiem w wielu europejskich krajach, chociaż w Polsce nie cieszy się specjalną popularnością. A szkoda, bo jego mięso jest naprawdę pyszne - jędrne i zwarte, a przy tym delikatne i soczyste. Jego smak porównać można do żabnicy lub... kurczaka.
 
Niewątpliwym walorem tej ryby jest jędrne i delikatne mięso o  niepowtarzalnym smaku, podobnym do smaku kurczaka. Oczyszczony filet ma mało ości, jest więc rybą idealną  dla dzieci. Z tego względu jest  przysmakiem w kuchni wielu krajów. Mięso zębacza idealnie poddaje się obróbce termicznej - smażeniu, gotowaniu, pieczeniu. Ponadto, skóra zębacza jest bardzo ciekawie ubarwiona, przez co wykorzystywana jest do wytwarzania galanterii skórzanej - mówi Andrzej Ławniczak.

Na forach internetowych znaleźć można wiele negatywnych opinii o zębaczu, który po obróbce w domowych warunkach wcale nie powalał smakiem - wręcz przeciwnie, był gorzki i niezbyt dobry. Możliwe, że nieprzyjemny posmak pochodził od niedokładnego oddzielenia skóry od mięsa. Zębacz nie posiada łusek bocznych, nie musimy zatem go skrobać. Niemniej, skóra musi być całkowicie z niego usunięta.

Jeśli ktoś nie jest pewien swoich umiejętności i nie wie, jak dokładnie wyfiletować rybę, zawsze można kupić gotowe filety. Zębacza kupić można (choć nie zawsze jest dostępny) na halach targowych lub zmówić w sklepie internetowym.

- Generalnie można powiedzieć, że jest to ryba bardzo atrakcyjna i smaczna, pomimo odstraszającego wyglądu, która nijak nie przywodzi na myśl pysznego dania. Osoby mniej odważne zawsze mogą kupić gotowy filet, wówczas nie musimy martwić się obróbką, aby uzyskać danie o wyjątkowym, niepowtarzalnym smaku. Pamiętajmy jednak, że gwarancją dobrego smaku jest ryba świeża, a nie mrożona - radzi Andrzej Ławniczak.

Zawsze też można skusić się na gotowe danie. Poszukiwania zębacza w kartach trójmiejskich restauracji doprowadziły mnie do Sopotu.

- Mimo że zębacz jest pyszny, nie widziałem go w żadnej pobliskiej restauracji, postanowiłem zatem przetrzeć szlaki i stworzyłem danie główne z zębaczem - mówi Rafał Doczyk, szef kuchni restauracji Pasjami. - Nie jestem zwolennikiem smażenia zębacza, bo jego mięso robi się wówczas gumowate i twardnieje. Zdecydowanie wolę je upiec.

Szef kuchni zdradził nam swój autorski przepis na doskonałego zębacza ze słodką nutą miodu.
Pieczony filet z zębacza
Filet z zębacza solimy, polewamy miodem wielokwiatowym i dodajemy świeże zioła - tymianek i końcówki kopru włoskiego. Tak przygotowane mięso zawijamy w papilot z folii aluminiowej i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 st. C na ok.15-20 minut.

Przygotowujemy koper włoski. W dużym rondlu podgrzewamy masło, dodajemy posiekane bulwy kopru włoskiego, wlewamy niewielką ilość białego wina, solimy i pieprzymy do smaku. Całość dusimy na małym ogniu przez ok. 20 min.

Danie doskonale komponuje się z ziemniakiem pieczonym w piekarniku.

Innymi warzywami, których smak dobrze skomponuje się z mięsem zębacza, są szparagi lub karmelizowane młode marchewki. - Z ryżem nie podajemy tej ryby. To polskie przyzwyczajenie, które niestety, nie zawsze jest dobrym pomysłem - radzi Rafał Doczyk.

Wino jest kropką nad i, która dopełni smak potrawy. Z delikatnym zębaczem, który w tym daniu ma słodką nutę, doskonale komponować się będzie wytrawne chardonnay.

- Proponuję białe hiszpańskie chardonnay z Nawarry lub amerykańskie chardonnay, robione na wzór win burgundzkich - radzi Krzysztof Rybacki, szef restauracji Pasjami.


Smaki Deluxe to cykl odkrywający tajniki trójmiejskich - i nie tylko - kulinariów. Serwujemy w nim zaskakujące dania, zdradzamy, jak zostały przygotowane, przybliżamy nietypowe produkty i rozmawiamy o nich z szefami kuchni. To pyszny cykl dla spragnionych wyrafinowanych smaków.

Miejsca

Opinie (52) 3 zablokowane

  • ..pożądanie....:D ...ja jego...

    • 3 2

  • propagowanie wykroczenia

    Zębacz jest rybą będącą w naszym kraju pod całkowitą ochroną. Propagowanie pozyskiwania tych ryb przez panią redaktor jest namawianiem do popełnienia wykroczenia

    • 43 25

  • czy ktoś się zastanawia (9)

    nad tym, jak niemoralne i nieetyczne jest rozpatrywanie wartości żywego, czującego stworzenia pod względem jego.. smaku?? przecież to ohydne!

    • 16 70

    • Ja też tak to odbieram.

      • 6 15

    • Nie.

      Po co?

      • 7 3

    • a wiesz co czują marchewki wyrywane z ziemi?! (2)

      • 10 0

      • wiem. (1)

        nie czują. nie mają układu nerwowego.

        • 0 6

        • Albo my nie mamy wiedzy na ten temat.

          • 1 0

    • Prawa zwierząt

      Od dawna walczę o prawa zwierząt! Zwierzęta mają prawo być smaczne!

      • 7 0

    • Wyjadanie

      Jasne, najlepiej żywić się roślinnością i wyjadać ją innym stworzeniom :(

      • 1 0

    • Jakiś fanatyk matki natury?

      • 0 0

    • barbarzynskie rozpatrywanie

      konsumpcja jadla w calosci jest ohydna!!! mam niesmak moralny i czuje wstret do tego wszystkiego ,co sie tutaj promuje!! !! te chore wynalazki,rywalizacje niespelnionych garkotlokow ,z ktorych raptem banda snobow potworzyla artystow,a z ich poronionych wynalazkow uczynila sztuke!!! mamy jesc po to ,aby przetrwac,przede wszystkim!!! a final tej sztuki tak,czy siak,jakikolwiek miszczu tematu by jej nie stworzyl konczy sie ,niestety banalnie!!!! GDZIE??? wszyscy wiecie,bo z tego caly swiat korzysta!!!

      • 0 1

  • "Zębacz nie grzeszy urodą. Okaz ze zdjęcia ma i tak dość małe zęby" (4)

    Gdzie pani redaktorka widzi tam zęby ?
    Nawet małe ?

    • 13 10

    • na przedzie. Nie widzisz? do okulisty! (1)

      • 4 5

      • Te pypcie to nie zęby.

        do szkoły gimbazo.

        • 1 2

    • zeby

      Slepy jesteś. W kompie jest taka funkcjia powiekszania wiec zrob to i zobaczysz a jesli nie widzisz to okulary albo nie pisz tego co ci slina na jezyk przyniesie.Ty znawco i smakoszu z bozej lub pisu laski

      • 1 0

    • zęby ma nawet bardzo ostre

      • 0 0

  • Sama jesteś brzydal, szanowna pani redaktor

    Nieładnie tak obrażać nieświadomych tego istot.

    • 14 13

  • (1)

    To taki przyrodniczy paradoks. To co jest "szare" i "brzydkie" jest zdrowe i służy. To co kolorowe, z pozoru piękne, okazałe, zazwyczaj jest trujące. Dotyczy to zarówno flory jak i fauny.

    • 28 1

    • taak.

      zwłaszcza truskawek.

      • 1 0

  • dla tej ryby to my jesteśmy brzydcy :D

    • 24 0

  • złowiłem, jadłem, dobra

    • 8 2

  • ja tam wolę falujące śledzie.

    • 11 1

  • (4)

    =ryba, o której wspominam, nie miała, poza obrzydliwym wyglądem i nazwą, nic wspólnego z prawdziwym zębaczem, czyli diabłem morskim.=
    Zębacz to zębacz, diabeł morski to żabnica, tez pyszna zresztą.

    • 6 2

    • nazwa potoczna-zębacza (2)

      Wolffish Atlantic ( Anarhichas lupus ), znany również jako Seawolf , zębacz , oceanu, sum , diabeł ryby , wilk węgorz (wspólna nazwa dla jego Pacific stosunku ), albo morze kot , to ryby morskie, największy z rodziny Wolffish Anarhichadidae . Numery z Wolffish Atlantic szybko się wyczerpują, najprawdopodobniej z powodu nadmiernych połowów i przyłowów , a obecnie gatunki Koncernu według Narodowego Oceanic and Atmospheric Administration jest Rybołówstwa Morskiej Służby Narodowej . Choć wygląda przerażający, Zębacz jest tylko zagrożeniem dla ludzi, kiedy broni się z wody. Oprócz ich niepowtarzalny wygląd Wolffish wyróżniają się naturalnym przeciw zamarzaniu, które produkują, aby utrzymać ich krew porusza się bardzo płynnie w swoim zimnym środowisku, zaangażowanie zarówno mężczyzn i kobiet w potomstwa łożyska, i duży rozmiar ich jaj. Są one także ważnym czynnikiem w kontrolowaniu zielony krab i jeżowca populacji, które mogą stać się zbyt uciążliwy do siedlisk przypadku zlekceważenia. Sukces ludności Wolffish jest również ważnym wskaźnikiem zdrowia innych populacjach mieszkaniec dołu, jak dorsz .

      • 0 4

      • W jakim języku napisałeś? (1)

        • 3 0

        • skopiował

          i to nieporadnie na dodatek

          • 0 0

    • Ze skora

      Skóry nie obdzierac. Jest bardzo dobra. Między nią a mięsem jest warstwa smacznej galaretki. Pozdrawiam

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane