• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Smaki deluxe: zakąski na ostatki

Aleksandra Sobocińska
4 marca 2014 (artykuł sprzed 10 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Gdzie zjemy ostrygi w Trójmieście?
Tatar z siekanej wołowiny to jedna z najpopularniejszych zakąsek serwowanych do wysokoprocentowych trunków.  Tatar z siekanej wołowiny to jedna z najpopularniejszych zakąsek serwowanych do wysokoprocentowych trunków.

W tym roku ostatni dzień karnawału przypada 4 marca. Wtorek poprzedzający środę popielcową, zwany w naszym kraju "śledzikiem", to ostatnia szansa na huczną zabawę - przynajmniej dla osób wierzących. Tego dnia, a raczej wieczora, na stołach pojawią się napoje wysokoprocentowe w towarzystwie zakąsek, wśród których tradycyjnie już królować będzie śledź w różnych odsłonach - śmietanie, oleju, czy też w formie koreczków. Co jeszcze warto zaserwować?



O ulubionych ostatkowych - i nie tylko - zakąskach porozmawiałam z trójmiejskimi szefami kuchni. Niektórzy zdradzili swoje autorskie przepisy, inni zainspirowali do uruchomienia pokładów kreatywności i wykorzystania jej w kuchni.

Zanim jednak je zdradzę, pozwolę sobie przytoczyć definicję zakąski. Jest to rodzaj przystawki, spożywany po wypiciu wódki lub innego trunku, która poza funkcją kulinarną, pełni również rolę kulturową i pozwala zacieśniać więzi osób wspólnie pijących. Oddajmy się zatem już tylko lekturze, a zdobyte dzięki niej informacje, wykorzystajmy w sposób właściwy podczas celebracji ostatków.

Łosoś marynowany w białym winie i cebuli czosnkowej wg. Rafała Doczyka, szefa kuchni restauracji "Pasjami..." w Hotelu Rezydent Sopot.

- Marynowany łosoś to doskonała, lekka i nieskomplikowana w przygotowaniu zakąska, która doskonale będzie prezentować się na stole "śledzikowym" - mówi Rafał Doczyk.

Surowy filet łososia kroimy w plastry, zalewamy białym wytrawnym winem z dodatkiem soli, które delikatnie zneutralizuje posmak ryby, i pozostawiamy na ok. 1,5 godziny w temperaturze pokojowej. Cebulę czosnkową kroimy w pióra, delikatnie sparzamy wrzątkiem, dodajemy oliwę z oliwek i doprawiamy solą oraz pieprzem - nada ona mięsu wyrazistego smaku i aromatu.

Układamy na talerzu, przekładając warstwami. Miłośnicy mocniejszych smaków mogą dodatkowo wzbogacić zakąskę ziarenkami marynowanego zielonego pieprzu.


Sandacz marynowany w cytrusach - przepis szefa kuchni restauracji Dworu Oliwskiego


Receptura na 2 osoby:
Filet sandacza bez skóry i ości 160g
Limonka 2szt
Cytryna 1szt
1/2 pomarańczy
Sól, pieprz młotkowany, cukier
Oliwa z oliwek 5ml.
Pieprz czerwony do dekoracji
Gałązka świeżego tymianku i rozmarynu

Marynata:
Dokładnie myjemy i parzymy dwukrotnie cytrusy, ocieramy skórę na drobnej tarce, filetujemy owoce, filety kroimy w drobna kostkę. Z końcówek wyciskamy sok, który mieszamy z oliwą i otartą skórką, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Sandacz:
Sandacza kroimy po lekkim ukosem na bardzo cienkie płatki .
Układamy na talerzu na płasko i zalewamy marynatą na 20 min. przed serwowaniem. Płatki ryby powinny być na lekko surowe i orzeźwiająco świeże w smaku.

Tatar ze śledzia - przepis szefa kuchni restauracji Hotelu Gdańsk.

- Propozycją naszego szefa kuchni, która de facto znajduje się z naszej aktualnej karcie, jest tatar ze śledzia podawany z buraczkami, awokado i octem balsamicznym - mówi Karolina Wójcik, dyrektor Hotelu Gdańsk.

Inną, acz równie interesującą propozycją, jest podanie filetu ze świeżego śledzia bałtyckiego w aromatycznym sosie salsa verde z grillowanymi warzywami. Sos, składający się z anchois, kaparów, cytryny i świeżej natki pietruszki, świetnie komponuje się z rybą.

Przykładowe menu na "śledzika" wg. szefa kuchni w Restauracji Filharmonia.

Przystawka zimna: krewetki z miodem pomarańczowym, dynią Hokkaido, gruszką, wanilią i likierem Galiano lub carpaccio z młodego jelenia z owocami jałowca, sorbetem śliwkowym i śliwkami flambirowanymi wódką śliwowicą.

Przystawka ciepła: rizotto z winem Prosecco i grzybami smardzami

Na trawienie: sorbet cytrynowy z tymiankiem i wódką z młodych ziemniaków

Danie główne: jagnięcina z pieczona z rozmarynem i kasztanami podana z burakami gotowanymi w malinach i pieczonymi ziemniakami

Deser: Żurawina z marcepanem, mascarpone, ciemną czekoladą i płatkami owsianymi.

- Doskonałą zakąską do wszelkiego rodzaju trunków jest tatar. Mam trzy propozycje: tatar z wołowiny, tatar z ekologicznej marchwi i wątróbki drobiowej z jajkiem, dzikim bzem, sielawą oraz tatar z przegrzebków z emulsją z ikry łososia, esencją z jabłka i pianką z fenkułu - typuje Andrzej Kosmol, manager Restauracji Filharmonia.



Smaki Deluxe to cykl odkrywający tajniki trójmiejskich - i nie tylko - kulinariów. Serwujemy w nim zaskakujące dania, zdradzamy, jak zostały przygotowane, przybliżamy nietypowe produkty i rozmawiamy o nich z szefami kuchni. To pyszny cykl dla spragnionych wyrafinowanych smaków.

Miejsca

Opinie (36) 6 zablokowanych

  • (1)

    pychota

    • 9 4

    • pychota, ale ze w pierwszym komentarzu nie ma zdania znawcy luksusu, pewnego szofera, to zem siem zdziwila...;)

      • 0 1

  • ostatki (1)

    Rok temu ostatki spędziłam w Brovarni Gdańsk :D w tym roku też wybiorę ten lokal :D

    • 4 41

    • nie masz wyjścia, skoro tam pracujesz

      • 30 1

  • śledź z burakami

    Dobre i smaczne polaczeNie

    • 18 0

  • Rezerwacja zrobiona! (4)

    ze znajomymi wybieram się wieczorem do Brovarni, do śledzika będzie tam ponoć wódeczka w dobrej cenie :)

    • 5 49

    • a za reklame ile płacą?

      • 35 1

    • ja właśnie zrezygnowałem po tak prymitywnej reklamie

      dziękuję, od tej pory wybieram konkurencję

      • 23 1

    • ceny to tam akurat

      są stanowczo za wysokie i zupełnie nieadekwatne do usług

      • 9 1

    • az glupio wygladacie tak promujac te Brovarnie. Mnie to osobiscie zniecheca. Zwlaszcza po akcji Gdansk za pol ceny

      • 6 0

  • Sorki, ale zżeranie surowego mięcha to znak upadku naszej cywilizacji. (3)

    • 5 44

    • Samiec alfa z gojolandi :) (2)

      • 10 4

      • to powiedz to japończykom (1)

        robia sushi z ryb surowych Fugu np.

        • 3 0

        • tak, a pozniej najwiekszy odsetek zachorowac zwiazanych z robactwem w jelitach...fuu

          • 4 4

  • Sandacz marynowany w cytrusach wg. szefa kuchni restauracji Dworu Oliwskiego. (2)

    To ma być danie czy resztki po zjedzonym posiłku? To się teraz zapewne nazywa nowoczesna kuchnia.. Wysypać na plastry ryby kilka dodatków no i danie gotowe...

    • 24 5

    • :) (1)

      Ja musiałem zdjęcie powiększyć, aby rybę tam znaleźć. Dobra zabawa, gdy się idzie na obiad z dziećmi. Kelner przynosi talerz z jedzeniem i rozpoczynamy zabawę - gdzie jest jedzenie !

      • 2 0

      • kucharz zjadł sandacza

        a resztki z kucharzego stołu dekoracyjnie wplótł w koperek i ziarenka młotkowanego pieprzu...
        czy w dalszym ciągu nie płacą pensji pracownikom DO?
        jak głód przyciśnie to nie ma zmiłuj..

        • 3 0

  • Pyszności w Dworze Oliwskim (4)

    Akurat zdjęcie jest niekorzystne... Czy byliście tam kiedyś? Świetne miejsce po cudownym spacerze w lesie... Pyszna kawa, idealne dania obiadowe, przepyszny stek czy rewelacyjna sałata z kurczakiem...A i deser - lody w bezie - to co zapamietałem - a jak zapamietalem to znaczy ze bylo ekstra. Takze Polecam.

    • 5 26

    • Beretka (3)

      Zapomniałaś dopisać w jakim dziale Dworu Oliwskiego pracujesz

      • 21 2

      • Jak to w jakim? (2)

        marketingu

        • 13 1

        • strzał w 10 (1)

          W marketingu ale w firmie transportowej :) Nie chciałbym tam pracować...Nie lubie gotować :(

          • 3 4

          • a jakby kogoś interesowało

            to ta firma transportowa jest wynajmowana przez Dwór Oliwski

            • 3 1

  • smardze są pod ochroną

    pewnie sprowadzane ;)

    • 4 1

  • Pokaz stroików (2)

    po raz kolejny pod reklame knajp. Najlepszy ze stroików jest ten z dwóru oliwskiego - ktoś chyba pożarł sandacza, a zostały pozostałości po jedzeniu:-)
    Następny -tatar ze słoika chyba poleciał i jakieś tam śmieci do tego. Tatar z marchewki!? WTF? chyba to jakiś PRL owski de lux na dni bezmięsne + resztki z innych dni.
    Pytam, gdzie jest porzadny tradycyjny tatar??
    Sorbet z wódka z młodych ziemniaków (bimber??) . Jak co, to wódka żytnia, do tego zimna. Chyba stoikowcy zrobili po pół litra na głowe przed montażem tej paszy:-)))

    • 19 4

    • w Dworze niestety słabo.

      Duzo tej cytryny i limonki na tego biednego sandacza.Trochę się biedactwo ugotuje przez te 20 min.

      • 1 0

    • to samo skojarzenie:) gdzie do chol...ten sandacz;)

      • 1 0

  • rano panowie z policji sprawdza kto i jak sie bawił na sledzika (2)

    • 9 1

    • (1)

      mogliby sprawdzanie zacząc od siebie...

      • 2 1

      • i "polityków" polskich, którzy jak szmaciarze zasłaniają sie immunitetem,

        • 3 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane