• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Test browarów w Trójmieście: Browar Piwna

Michał Saks & Testsmaku
13 maja 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Test browarów w Trójmieście: Stary Maneż
  • W Browarze Piwna goście mogą zamówić trzy porcje degustacyjne w cenie 9 zł. W ofercie są dwa piwa stałe i jedno specjalne.

Miłośnicy dobrego piwa coraz częściej szukają alternatyw dla trunku z wielkich koncernów. Naprzeciw ich oczekiwaniom wychodzą browary restauracyjne. W Trójmieście jest ich sześć. Wspólnie ze znawcą piw - piwowarem Michałem Saksem - przetestowaliśmy wszystkie. Dziś dzielimy się wrażeniami z Browaru Piwna. Za tydzień w piątek opiszemy Browar Port Gdynia.



Browar Piwna znajduje się w samym sercu Gdańska, w kamienicy przy ul. Piwnej 50/51 zobacz na mapie Gdańska. Został otwarty w 2012 roku. Podzielony jest na trzy poziomy. Na parterze mieści się warzelnia, bar oraz kilkanaście stolików dla gości. Na pierwszym piętrze znajduje się sala, z której można obserwować proces warzenia piwa. Poniżej parteru jest kolejny bar, nowoczesna leżakownia i dwie sale. Jedna duża, przestronna, z widokiem na bar. Druga - mniejsza, kameralna, w której można zorganizować piwną ucztę dla znajomych.

Wystrój jest prosty, nowoczesny, typowy dla współczesnych pijalni piwa. Jak to często bywa w browarach restauracyjnych, sercem lokalu są kotły warzelnicze, które są najważniejszym elementem dekoracyjnym. W Browarze Piwna jest przyjemnie, jasno i przestronnie. W okresie letnim czeka na gości spory ogródek, w którym można, oprócz uciech dla ciała, oddać się wnikliwym obserwacjom gdańskich widoków.

Instalację browarniczą w Browarze Piwna wykonała słowacka firma PSS Svidnik. Usytuowana tuż przy wejściu warzelnia jednorazowo może uwarzyć 800 litrów piwa. Piwowarem jest Paweł Mękarski. Browar słynie z warzenia piw w wielu stylach, pochodzących z takich krajów jak Belgia, USA, Czechy, Niemcy czy Wielka Brytania. Pojawiają się one jako uzupełnienie regularnej oferty składającej się z popularnego Pilsa i piwa pszenicznego. Goście mogą zamówić trzy porcje degustacyjne po 100 ml w cenie 9 zł.

Pils (10 zł/0,4 l)
Tradycyjne, jasne pełne w wykonaniu Browaru Piwna to Pils, który ma bardzo zdecydowany chmielowy charakter pochodzący z odmian Iunga, Lubelski i Sybilla. Mocny aromat kontynentalnego chmielu oraz bardzo zdecydowana goryczka czyni z tego piwa trunek, który zadowoli każdego miłośnika chmielowych doznań. Jednak dla podniebienia mniej przyzwyczajonego do goryczki może być zbyt gorzkie. Jeśli jesteś hopheadem, spróbuj koniecznie.

Pszeniczne (10 zł/0,4 l)
Bawarski styl słynący z goździkowo-bananowego aromatu i aksamitnej pszenicznej treściwości. Interpretacja z Piwnej pochmielona chmielem lubelskim ma wszytko to, co rasowy Weizen mieć musi. Piwo jest treściwe, nieklarowne, bardzo świeże i orzeźwiające. Najłagodniejsze w ofercie browaru.

Piwo specjalne - American Stout (10 zł/0,4 l)
Klasyczny brytyjski styl pochmielony nowofalowymi odmianami chmielu zza oceanu Columbus, Simcoe i Sorachi Ace. Czarne wytrawne piwo z solidną goryczką znaną z piw w stylu IPA. Świetnie łączy w aromacie nuty palonych słodów z aromatem egzotycznych owoców pochodzącym z amerykańskiego chmielu. Kolejna pozycja dla fanów zdecydowanie gorzkich piw.

Oferta przekąsek typowo piwnych w Browarze Piwna nie zachwyca. Są chipsy, orzeszki, prażynki krewetkowe i paluchy serowe. Propozycje bardziej treściwe możemy zamówić z oferty dań głównych - na przykład golonkę duszoną w tutejszym piwie, żeberka bbq czy roladę z kurczaka. Do piwa wybraliśmy:
- Paluchy serowe (9,90 zł/100 g) oraz pikantne świderki (9,90 zł/80 g). Klasyczne piwne przekąski zdały egzamin - były kruche i treściwe.
- Smażoną kaszankę z wędzonym boczkiem, aromatyzowaną wiśniówką (17,90 zł/200 g) - danie regionalne. Całkiem przyjemna w smaku kaszanka podana z tutejszym niezbyt zachwycającym chlebem.
- Białą kiełbasę (18,90 zł/150 g) - danie regionalne. Podana na gorąco w sosie chrzanowym w towarzystwie ogórka kiszonego. Niestety trochę kwaśna.

Plusy:
  • Mocno pochmielone piwa zadowolą spragnionych goryczki i aromatów hopheadów.
  • Browar wprowadza piwa w bardzo wielu stylach jako uzupełnienie regularnej oferty.
  • Przejrzyste informacje na temat stylów piw w ofercie.

Minusy:
  • Tylko dwa piwa regularne i jedno specjalne w ofercie - dla poszukujących różnych doznań może to być zbyt krótka lista.
  • Brak delikatniejszych piw dla osób nieprzyzwyczajonych do silnej goryczki. Alternatywą jest tylko piwo pszeniczne.
  • Obsługa nie posiada dokładnej wiedzy o stylach warzonych piw, stara się za to nadrabiać sporym zaangażowaniem, jednak dla kogoś szukającego konkretnych informacji może to nie wystarczyć.
  • Oferta piwnych przekąsek składa się głównie z produktów gotowych.


Browar Piwna to na pewno świetna alternatywa dla innych okolicznych pubów, w których serwuje się głównie piwa koncernowe. Niewątpliwie na frekwencję w tym miejscu wpływa bardzo atrakcyjna lokalizacja.

Michał Saks - absolwent Politechniki Gdańskiej o specjalności Technologia, Biotechnologia i Analiza Żywności. Piwowar i miodosytnik z tytułem mistrza Świata z 2010 roku, certyfikowany sędzia konkursów piw, współzałożyciel i piwowar AleBrowaru. Przygodę z piwem zaczynał jako piwowar domowy, obecnie jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych i uznanych piwowarów na polskiej scenie piwa rzemieślniczego.
Michał Saks & Testsmaku

Miejsca

Opinie (117)

  • Bywa często i tylko dla pszenicznego. (8)

    Dla mnie najlepsze pszeniczne w Trójmieście, niestety jedzenie tam cholernie drogie, więc tylko dwa piwa i w długą ;)

    • 51 3

    • Przekąski do piwa

      Wzorem dla przekąsek jest lokal Ambasada we Wrocławiu. Kto był ten wie o co chodzi. Każda kiełbaska, tatar, śledzik w cenie 5pln. No i lufka Jacka Danielsa też 5pln.
      Knajpa na każdą kieszeń.

      • 9 2

    • Kolesiostwo (1)

      Otworzył Ale Browar i ocenia konkurencje???? Coś tu jest chyba mocno nie tak. Niech wezmą niealeznego eksperta a nie

      • 9 9

      • Co innego gdyby

        panowie browarnicy z 3city w komplecie zasiadali do trunków i oceniali siebie nawzajem, a tak rzeczywiście wychodzi jakiś sponsoring...

        • 1 0

    • (1)

      Po pszeniznym miałem mocne sr.anie ostatnio. Nie polecam :/

      • 7 8

      • do janusza

        bo tego piwa nie pije się x10

        • 7 4

    • to powinien być tytuł Artykuł sponsorowany (2)

      lokal powiązany z Gdańską Strefa Prestiżu , Skibą , Kosycarzem to towarzystwo które sie zna i spotyka i mysli ze pociąga za sznurki w 3 city .. Sa m Browar fajny i gratuluje determinacji oraz pomysłu

      • 3 5

      • aa (1)

        Chory człowieku, ludzie się znają jeszcze ze szkoły. Co żal d*pę ci ściska czy o co ci chodzi.

        • 2 3

        • po czym poznać chama i prostaka? ano patrz powyżej

          • 1 1

  • Dlaczego? (4)

    Dlaczego nie ma piw regionalnych?....Wszystkie browary restauracyjne czerpią receptury z zagranicy...nikt nie próbuje nawet, choć trochę powrócić do tego co warzono przed wojną w Gdańsku....

    • 55 4

    • (3)

      a jakie piwo warzono przed wojną w Gdańsku?

      • 5 11

      • Od sredniowiecza byly tradycje

        • 10 2

      • Wiele piw, bo było i mnóstwo browarów, choć większość została wchłonięta przez browar w Wrzeszczu

        Artus Bräu, Banken Bräu, Patrizier Bräu (piwa ciemne), Artus Gold, Malzbier (piwa jasne), Waas Märze(czyli marcowe), Caramel Vollbier, Caramel,Karamel (zgodnie z nazwą piwa "karmelowe"), Edel Pils, Artus Pils, Hansa- Pils (pilznery), Jopenquell czyli jopejskie oraz piwa Münchener, Putziger, Weissbier i wyłącznie beczkowe - Uhbrock

        • 40 1

      • Hm...

        Chociazby jopejskie...

        • 0 0

  • Gdańskie eksportowe (3)

    W Polsce najlepiej wychodzi wszystko co jest pod nazwą angielską, A gdzie nasze rodzime nazwy gdzie Gdańskie

    • 33 2

    • Takie piwo jest, ale nie ma nic wspólnego z prawdziwym Gdańskim poza nazwą. (2)

      Marketingowa ściema jednym słowem. Jak szukasz Gdańskiego, to zainteresuj się piwem "Starogdańskie" produkowane przez browar Gościszewo, które warzy dawny pracownik browaru w Wrzeszczu. Jest to ta sama receptura, choć smak zapewne nie do końca ten sam, bo wiadomo - inna woda niż w Wrzeszczu.

      • 9 1

      • Mają Starogdańskie również w Brovarni

        na Szafarni, chyba najlepsze z ich równie niezbyt bogatej oferty, jakkolwiek warto.

        • 1 6

      • Starogdańskie faktycznie dobre. Wchodzi jak woda i widać, że porządnie zrobione. Na plus jeszcze to, że cały czas trzyma poziom, a nie jak u innych można trafić niestety czasem na kwas

        • 4 0

  • Panie Saks - a gdzie Porter Baltycki?

    • 23 3

  • Pawel lipy nie czyni ;)

    • 11 3

  • Odkąd AleBrowar otworzył się w Gdyni to, cała reszta pozostaje w cieniu! (6)

    Tylko franczyza BrewDog może tu bardziej namieszać. Ale puki co jedyny BrewDog jest w Warszawie a do "słoikowa" za daleko :(

    • 9 38

    • Póki co to się puknij

      • 20 2

    • o czym ty piszesz? a warzą coś w tej Gdyni na miejscu czy tylko wożą kegi? (2)

      • 16 1

      • AleBrowar wozi

        ale Port Gdynia warzy na miejscu

        • 1 0

      • ta pewnie z biedronki

        kupują

        • 1 0

    • Z tą Gdynią to wielkie kuku (1)

      Mają na jej tle słoiki.

      • 9 4

      • prowokator

        • 1 0

  • Najlepsze piwo w Gdańsku- było. (4)

    Uwielbiałem tam chodzić, fajny klimat, ładne kelnerki i co najważniejsze pyszne piwko, które można pić i pić. Tak było do pewnego czasu. Jakoś w zimie umówiłem się ze znajomym na pyszne piwko, a dostałem rozwodnione coś, gdzie po minucie nie było już piany. Ustaliliśmy, że coś musiało im nie wyjść w tej partii, zdarza się. Po około 2 miesiącach zawitałem tam znowu, piwo jeszcze gorsze, cena ta sama 22,25zł za litrowy kufel.
    Życzę powodzenia Januszom biznesu, a moja noga już tam nie postanie.

    • 24 4

    • Od zimy jest jeszcze lepsze, od kiedy zatrudnili lepszego piwowara. (3)

      • 0 3

      • Nie dziwię się że tamten stracił robotę, bo wychodząc z stamtąd czułem się oszukany. (2)

        • 6 0

        • Nie stracił roboty

          tylko przeniósł się do innego miasta, gdzie rónież warzy w browarze restauracyjnym i dla Twojej wiadomości, receptury pilsa i pszeniczniaka, które są obecnie warzone w Piwnej, to własnie dzieła byłego piwowara, nie obecnego. Obecny warzy tak, jak przeszkolił i pokazał mu poprzednik.

          • 1 1

        • Wojtek Piasecki przeniósł się do Browaru Gloger w Białymstoku, za dużo lepszą pensję.

          Czyli sam się zwolnił

          • 3 0

  • (6)

    Gdzie piwo Gdanskie czy przdwojenne piwo Jopejskie warzone w Gdansku Nr1 w Europie,w browarze FISZERA w N.PORCIE.

    • 20 3

    • Jopejskie ma być warzone w PG 4 ale dostępne będzie najwcześniej w okolicach jesieni 2017 o ile uda się je nastawić jeszcze tej jesieni.

      • 3 0

    • Warzenie Jopejskiego (3)

      to nie taka łatwa sprawa. Poza tym takie piwo na bardzo długi okres czasu blokuje zbiorniki leżakowe, które można by było przeznaczyc na inne, krócej leżakujące piwa, co w przypadku browarów restauracyjnych, a szczególnie Piwnej jest bardzo istotne. Nikt o zdrowyych zmysłach w Piwnej, czy Brovarnii, czy Lubrowie, czy Port Gdynia nie uwarzy Jopejskiego, by na sezon blokować tank, gdy i tak liczba tanków jest ograniczona i trzeba się mocno spinac, by nadążyć za popytem. Mam nadzieję, że w PG4 dokładnie to sobie obliczyli i będa mieli jeden (dwa) tanki ekstra specjalnie dedykowane dla Jopejskiego i innych mocarzy.

      • 2 0

      • PG 4 (2)

        Dokładnie to sobie wyliczyliśmy i zbudowaliśmy w ramach budynku dodatkowe pomieszczenie (piwnicę) z 4 zbiornikami tylko i wyłącznie do Jopena. Pomieszczenie aby sprostać skomplikowanemu procesowi produkcji Jopena ma specjalne zbiorniki jak i system wentylacji tak by stworzyć bardzo wymagające i zarazem różnorodne warunki środowiskowe jakie są niezbędne do zachowania prawidłowego procesu produkcji tego mocarza.

        • 7 0

        • no dobra co to jest to piwo (1)

          jopejskie????

          • 0 0

          • Trudno określić ale cos jakby piwny ... syrop :)

            • 0 0

    • Gdańskie grupa Żywiec zaorała.

      • 1 0

  • A co jest z Browarem Babajaga?? (1)

    Pan tomek jestbardzo mily

    • 1 6

    • To kontraktowa działalność.

      • 2 0

  • Mam już trochę dosyć tej pseudo fachowości w smakowaniu piwa (11)

    Nie chodzi mi o browarnictwo- tam fachowość jest jak najbardziej potrzebna i my, jako konsumenci piwa możemy tylko na tym zyskać.
    Mam jednak już dość tej mody, że wszyscy znają się na piwie. I tylko rzemieślniczym, przepraszam, kraftowym. 4 chmiele, aromat owoców i goryczka taka i owaka. A i jeszcze pijalność!
    Czy piwo nie może być dobre, świetne, słabe i OK?
    Jasna sprawa, że piwa rzemieślnicze są lepsze od koncernowych (dla mnie). Ale są ludzie, którym one nie smakują i preferują łągodniejsze lagery z największych browarów zamiast kolejnej wersji IPY.

    • 38 14

    • Baa.. Bo taki Pan Michał Saks musi mieć okazję do sfotografowania swojej osoby w pozie badawczego wąchacza piany..

      • 14 10

    • Wszyscy jesteśmy janushami? (3)

      Są też ludzie którzy wolą mortadelę od włoskiej pizzy. Czy to wystarczający powód żeby nie mówić nic o pizzy, nie komentować pizzerii i nie wymieniać się przepisami.

      • 12 6

      • (2)

        Mortadela w panierce, czy bez?

        • 13 0

        • Mortadela, Mortadela, piasek w zębach mocno strzela (1)

          A to ludzi rozwesela
          Mortadela, mortadela!

          • 5 0

          • Kiedy ranne wstają zorze

            z Mortadelą idź nad morze,

            • 3 0

    • Jak coś oceniasz, to musisz podać parametry

      Bez parametrów to nie ocena a opinia. Pisząc tylko dobre, słabe, OK - pokazujesz, że nie masz podstaw do oceny, bo Twoja opinia jest opinią... tylko Twoją. I nikt inny nie będzie wiedział dlaczego.

      Oceniasz coś, używając wcześniej założonych kryteriów i sprawdzasz jak się do nich ma to, co oceniasz.

      • 9 7

    • słusznie! (2)

      Sam też mam dość masowych siuśków po 2-3 zł, ale też mnie całe to wymądrzanie się i ciągłe robienie "piwnej rewolucji" trochę śmieszy. Oferta po prostu jeszcze coraz szersza i to dobrze, dla każdego coś miłego. Ja też sobie lubię czasem walnąć jakiegoś krafta, ale generalnie cena z poziomu 7-10 zł jest raczej dużą barierą, zresztą nie każdy kraft posmakuje, więc trochę to droga zabawa jest w testowanie nowości :-) więc to raczej od święta, a na co dzień wchodzę raczej w piwka z browarów regionalnych (Pilsweizer, Konstancin itp.) - fajne, a w dużo lepszej cenie

      • 8 4

      • Widać że dostałeś minusa, od osobnika który o piwie wie tyle co dorosła jętka o życiu.

        P.S. Jętka to taki owad, którego postać dorosła żyje tylko jeden dzień.
        P.S.2. To powyżej wyjaśnienie dla kolejnych minusiarzy, teraz znających się na piwie, wcześniej na winach a jeszcze wcześniej na wodach mineralnych.

        • 3 2

      • yhm, też tak podchodzę

        mam swojego ulubieńca z Kormorana i tego się trzymam

        • 5 0

    • Rozumiem że tak samo uważasz o winie, po co smakować, degustować wino, przecież niektórzy piją "jabole"-napoje winopodobne i im smakuje

      • 1 2

    • IPA sripa

      a gdzie przeniczniaki, pilsy i mniej agresywne goryczkowo piwa??? Nic, tylko IPA sripa.

      • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane