• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Trójmiejski poradnik kebabowy. Gdzie zjeść po imprezie?

Borys Kossakowski
22 maja 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
W sopockim Kebabistanie ruch jest przez całą dobę. W sopockim Kebabistanie ruch jest przez całą dobę.

Polskie kebabownie niepostrzeżenie opuściły epokę dzikiej gastronomii spod znaku przyczepy kempingowej i plastikowych krzesełek. Coraz więcej barów bistro z tureckim przysmakiem przypomina berlińskie knajpki, w których można usiąść, napić się herbaty lub piwa czy podyskutować o tytoniach do sziszy. Jednak podstawową funkcją kebabowni pozostaje oczywiście nakarmić zgłodniałych miejskich wędrowców. Gdzie jest najlepszy kebab w Trójmieście? Gdzie można się pożywić w środku nocy?



Sopockie centrum kebabu na Monte Cassino w sezonie tętni życiem prawie przez całą noc. Sopockie centrum kebabu na Monte Cassino w sezonie tętni życiem prawie przez całą noc.
Jedna z największych kebabowni w Trójmieście - Kebab u Turka koło dworca PKP we Wrzeszczu. Jedna z największych kebabowni w Trójmieście - Kebab u Turka koło dworca PKP we Wrzeszczu.
Jeden z najstarszych kebabów w Trójmieście A'la Turka w Gdyni na 10 lutego. Specjalność - pirzola, czyli baranina z kością. Jeden z najstarszych kebabów w Trójmieście A'la Turka w Gdyni na 10 lutego. Specjalność - pirzola, czyli baranina z kością.
Kebab po turecku znaczy mięso. A w zasadzie kebap, bo tak zapisuje się to słowo nad Bosforem (choć na Wschodzie można też spotkać kabab, kebob, kabob). Zazwyczaj baranina lub wołowina, wieprzowiny, jak wiadomo, Muzułmanie nie tykają. Döner kebap to z kolei mięso obracające się na ruszcie. W Turcji podawane w bułce z cebulą i sosem. Choć połowa trójmiejskich przybytków sprzedaje "oryginalny turecki kebap", nie dajcie się zwieść. To w istocie oryginalny niemiecki kebap, bo przepis na niego został opracowany przez imigranckich kucharzy zza Odry. W języku polskim najbardziej rozpowszechniona i zupełnie poprawna jest pisownia kebab i jej będziemy się trzymać.

W Gdańsku nocny dyżur pełni malutka Alanya przy ul. Kołodziejskiej, tuż koło Klubu Parlament. Tam w weekend można pożywić się kebabem aż do piątej rano. Menu standardowe - kebab w bułce i rollo, ale można też napić się piwa. Jednym z pracowników jest Turek z Macedonii, który twierdzi, że najlepsze jest jugosławiańskie kebabcziczi, którego jednak Antalya póki co nie serwuje. Może czas wypełnić niszę na rynku?

Kto ma ochotę przy kebabie usiąść, pogadać z przyjaciółmi lub posurfować w sieci (w Gdańsku, w Głównym Mieście jest ogólnodostępne Wi-Fi), może wybrać się do pobliskiego Babaimu na Piwnej (czynny w weekendy do 1). Lokal dysponuje własnym tarasem, z którego korzystają chętnie amatorzy Rulonu, czyli kebabu z wołowiny w grubym naleśniku. W menu znajdziemy też pizzę i ryby, a co ważne - jest też toaleta z prawdziwego zdarzenia (taka wiedza może czasami uratować życie). Godny polecenia jest też Original Burger przy ul. Długiej, naprzeciwko Neptuna. Niedawno otwarty lokal przyciąga skoczną serbską muzyką. W środku można się skryć w razie niepogody. Czynne do ostatniego klienta.

Gdyńscy taksówkarze, policjanci i imprezowicze najchętniej korzystają z lokali przy 10 lutego - AntalyaKebab A'la Turka. Antalya (otwarta do piątej) to ostatni przystanek na drodze do Dworca PKP, z którego chętnie korzystają wracający ze Skweru Kościuszki. Jeśli ucieknie wam kolejka, Antalya służy tzw. "ogródkiem", czyli stolikami na chodniku. Jeszcze dłużej, bo do szóstej rano otwarty jest Kebap A'la Turka, jedna z najstarszych kebabowni w Trójmieście. Specjalnością zakładu są dania z grilla: szaszłyk (şiş kebap) i pirzola (mięso baranie z kością), dostępne tylko w ciągu dnia. Można tu też napić się tureckiej herbaty serwowanej do potraw, jak w Berlinie, za darmo.

Kebab:

Na uwagę zasługuje także Kebab U Turka na Skwerze Kościuszki, w którym można się zaopatrzyć w fajkę wodną (sziszę), tytoń i melasę, a do kebabu można zamówić piwo z beczki, ser turecki, zaś na deser połknąć baklawę, czyli turecki smakołyk z ciasta listkowego z orzechami, cukrem lub miodem. Co ciekawe - na ladzie widnieje napis: "do kebaba widelców nie podajemy". W Turcji to ponoć nie do pomyślenia, żeby kebab jeść widelcem, ale tamtejsza wersja potrawy nie zawiera sałaty, kapusty, pomidorów czy oliwek, które z polskiego kebaba lubią się wysypywać na spodnie. Czasem warto zrobić ukłon w stronę lokalnego klienta.

Głodomory zaś często zaglądają na ul. Władysława IV do Don Kebab, który pracuje o dziwo tylko od piątku do soboty i zamykają o 20. Specjałem zakładu jest spory Kebab XL Studencki z dodatkiem frytek oraz monstrualny Studencki bez Granic.

Prawdopodobnie największa kebabownia w Trójmieście to drugi z trzech Kebabów u Turka, zaraz koło dworca PKP. Prócz standardowego menu dostaniemy tam rozmaite tradycyjne frykasy znad Bosforu, takie jak iskender kebab czy baranina grillowana na szpadzie (te dania serwuje także Sakarya przy ul. Do Studzienki) oraz całą masę tureckich przysmaków i przypraw, które można używać w domu. Lokal nie jest jednak czynny nocą. Imprezowiczów kusi natomiast kebabownia na Dmowskiego, która jest czynna do godziny piątej w piątek, sobotę i... we wtorek (to specjalny ukłon w stronę klientów pobliskiego V-Clubu).

I na koniec Sopot, imprezowe centrum Trójmiasta. Tutaj główną rolę odgrywają dwa bary zlokalizowane niemal w środku Monciaka. To Kebabistan oraz Imbiss Istanbul. Ten pierwszy jest znacznie większy, z siedzeniami w środku i ogródkiem, gdzie prócz kebaba można dostać także baklawę czy ayran oraz tytoń do sziszy. Ten drugi to typowy take-away z malutkim stolikiem. Oba lokale są w sezonie zatłoczone od rana do nocy - w ciągu dnia karmią się tam plażowicze, wieczorami imprezowicze, których w Sopocie nie brakuje.

O gustach się nie dyskutuje, każdy ma swoje preferencje smakowe. Moim skromnym zdaniem we Wrzeszczu znajdują się dwa kebaby, które szczególnie warto polecić. Pierwszy z nich to syryjski Aleppo przy ul. Grunwaldzkiej (blisko ul. Do Studzienki), w których serwują wspaniałe falafele z sosem czosnkowym (świetny dodatek do bardzo dobrego kebaba) oraz Alabalakebap przy ul. Do Studzienki, gdzie prócz niezłych kebabów serwują cudowne ręcznie robione... pierogi (na miejscu i na wynos).

Kebab to temat rzeka. Nowe bary powstają jak grzyby po deszczu, więc jest pewnie sporo lokali, do których nie zdołaliśmy trafić, a które podają niezłe jedzenie. Jakie są wasze ulubione kebabownie w Trójmieście?

Miejsca

Opinie (299) ponad 20 zablokowanych

  • dobre to nie jest (20)

    po kebabie ma się problemy żołądkowe

    • 95 165

    • przepraszam, po czym???? (14)

      chcesz powiedzieć, że zdanie
      "po wodzie ma się problemy żołądkowe"
      jest prawdziwe?

      Ja twierdzę, że podobne zdanie, "powietrze jest szkodliwe"
      nie jest prawdziwe.

      Zaszkodzić może tłusty sos, stary majonez, pieprz, ocet,
      sól, twarda cebula, stare mięso.

      Jeśli kebab zawiera te rzeczy to te rzeczy zaszkodzą żołądkowi.
      Ale sam kebab to tylko konstrukcja logiczna.
      Logika nie oddziałuje na żołądek.
      Prędzej oddziałuje na żołądek analogia idąc za słowami wieszcza.

      • 28 28

      • "Ale sam kebab to tylko konstrukcja logiczna" (4)

        a ja głupi myślałem, że kebab to potrawa kuchni orientalnej. Dziękuję za nieuświadomienie.

        jeżeli
        "Ale sam kebab to tylko konstrukcja logiczna."
        a
        "Logika nie oddziałuje na żołądek."
        to
        kebeb nie oddziałuje na żołądek.

        Brawo dla logika :)

        • 19 8

        • oszukujesz, podstawiłeś konstrukcję pod logikę a to nieuprawnione (3)

          to co zrobiłeś to się nazywa zwykłe oszustwo.
          Ewentualnie jesteś zwykłym debilem.

          • 7 4

          • przepraszam (2)

            proszę o wybaczenie. bardzo nisko się kajam. Jeszcze raz przepraszam. Wybaczysz debilowi? Wybacz proszę, błagam. Nie każdy jest tak inteligentny jak Ty, by widzieć sprzeczności nawet w swoich wypowiedziach i nie każdy na tyle kulturalny, by zamiast argumentów logicznych używać argumentum ad personam typu "debil"

            • 3 2

            • zatem przyznajesz, że to nie było oszustwo (1)

              widzisz jak łatwo młodego człowieka pokonać i do myślenia zmusić

              • 5 3

              • ośmieszasz się

                • 3 3

      • (1)

        Ty docent nie filozofuj mnie tu

        • 9 5

        • nie filozuj

          • 9 3

      • heh

        • 1 1

      • zastanawiam sie co w tym wypadku odzialuje na mózg (1)

        • 4 3

        • nas twój to pewnie telewizja państwowa

          i reklama z Lidla

          • 3 1

      • Mocno się nudzisz?

        • 2 2

      • (2)

        nie powołuj się na logikę, której nie rozumiesz.
        dostało się na filozofię i się szpanuje, co? :D

        • 4 2

        • Opinia została zablokowana przez moderatora

        • logiki się nie rozumie bo ona jest aksjomatyczna matole futrzany

          • 1 3

    • są bardziej niezdrowe fast foody

      np. pizza, frytki, albo skrzydełka z kurczaka w grubej na pół centymetra i smażonej w głębokim oleju panierce. dziwne, że wszyscy czepili się akurat tych kebabów, w których przynajmniej są jakieś warzywa a co za tym idzie błonnik i witaminy

      • 16 2

    • chyba ty

      • 2 0

    • A co z Kebabem w sopocie od 1970? (1)

      Autor artykulu albo nie zna tematu albo nie zaglebil sie wystarczajaco bo pominal slynny Kebab na monciaku przeniesiony po wybudowaniu multikina na druga strone. To ejst najstarszy kebab w trojmiescie. Nikt inny nie robi takich specjalow jak Kubba, hashu czy ich oryginalny kebab

      A przepraszam podobny kebab mozna jeszcze kupic u szwagra w oliwie na petli

      • 7 3

      • Szwagra się nie czepiaj, dobre hamburgery robi, a przede wszystkim ludzie chodzą do niego po sosy.

        • 1 0

    • to nie jedz wieśniaku!!!!!

      • 0 3

  • Powodzenia później tam, gdzie król chodzi piechotą! (2)

    Smacznego.

    • 58 82

    • niebo w gębie...

      piekło w d*pie... :)

      • 12 3

    • najlepszy kebab to jest w domu jak sie samemu zrobi plus piwo i tv

      jakos nie bawi mnie czekanie o 3 w nocy w lokalu wsrod zachlanej klienteli na kebab z miesem ktore nie wiadomo gdzie wczesniej biegalo

      • 7 6

  • ISTAMBUL na ZASPA SKM mrr pycha (11)

    ISTAMBUL na ZASPA SKM mrr pycha

    • 39 115

    • (2)

      ostatnio tam jakiś murzyno/latynos robił kebaby a potem pieniądze łapskami liczył
      i wciskał mi że tak nie było...tylko mi się przywidziało

      • 15 5

      • Hahha (1)

        Tam strasznie w środku śmierdzi jakimś starym olejem, a żarcie przeciętne. Wole już w chacie kanapki sobie zrobić w nocy, albo poczekać do rana na głodniaka niż tam jeść.

        • 17 0

        • Kicha

          Byłem tam wczoraj po bardzo długim czasie, zamówiłem kebaba i dostałem frytki z czymś co przypominało obierki od kartofli.
          Nigdy więcej, szkoda kasy!!!!!

          • 9 1

    • Badziew do kwadratu (1)

      skrobią miecho jaką maszynką do strzyżenia owiec na takie cienkie wióry,
      sałatki nedzne,nie polecam

      • 16 2

      • najgorzej!!

        dokladnie.. wlasnie chcialem napisac o tych wiorach tam..

        • 6 1

    • surówka według Istambul Zaspa -

      cebula na drobno, cebula na grubo - wszystko zalane kapustą w dwóch kolorach

      • 13 0

    • kiedyś było lepiej

      kiedyś było tam lepiej. jedzenie lepsze, obsługa fajniejsza i az się chciało iść posiedziec.
      teraz sami małolaci, brudno, nieprzyjemnie, jedzeniee niedobre i porcje jak dla dziecka

      • 8 0

    • A najlepsze było jak się zapytałem gdzie jest sos do kebabu a sprzedawca opryskliwie "jest bardzo gęsty i jest na bułce! więcej pan nie dostanie". Najbardziej suchy kebab na świecie. Nie smacznie.

      • 7 0

    • istambul tak, ale nie na zaspie

      • 3 0

    • syf najgorszą i to spalona zapiekanka jaką jadłem

      nie polecam wrogowi!!!

      • 0 0

    • najgorszy

      syf w miescie, warzywa smierdzace , sosy tortexu i mieso surowe

      • 0 0

  • najlepszy na kościuszki, ale w Gdańsku (7)

    sosy na miejscu robione, nie kupowane z 'makro' wymiary godne a smak świetny:)

    • 38 13

    • A Społem w Sopocie? (6)

      Zapomnieli o kebabie w Społemie w Sopocie (sezonowo). To jest nastarsza kebabownia w 3city bo ma już ze 30 lat! I co ważniejsze - najbliżej ma do kuchni arabskiej - przede wszystkim szisz kebab a nie germański döner do tego haszu albo kubba

      • 12 0

      • (1)

        dokładnie; kotlet w kształcie rulonika, ogórki kiszone z cebulą i chrupiąca bułka, no i sos ostry lub łagodny - niby żadna filozofia, ale smak niepowtarzalny;

        • 4 0

        • To ten lokal jeszcze istnieje? Ja myślałem, że już dawno nie. A tam jadłem pierwszy Kebab w życiu. :)

          • 2 0

      • Dokladnie od 1970 czyli ponad 40lat!!!!!!!!!

        Jak piszac artykul o kebabowniach mozna pominac najstarszy, i jedyny w ktorym robia kubbe czy haszu.

        • 2 0

      • a gdzie jest ten społem?

        • 0 0

      • (1)

        gdzie dokładnie?

        • 0 0

        • Za spatifem

          • 0 0

  • obok Parlemantu w Gdańsku i Alepo we Wrzeszczu (4)

    • 73 15

    • najlepszy jest na Żabiance obok SKM, jak tylko wychodzi się z tunelu od strony Ergo Areny (2)

      • 2 1

      • (1)

        Chyba za dużo popiłeś, jedyna kebabownia na Zabiance znajduje się przy skrzyżowaniu Chłopska-Pomorska i muszę przyznać, że kebab tam jest naprawdę super.

        • 0 1

        • Słabo tam ostatnio. Zamówiłem dużego, widząc ze na ruszcie kręci się tylko wołowe mięso nie powiedziałem ze chce akurat wołowe a nie kurczak. Jakie było moje zdziwienie gdy dostałem z kurczakiem i to letnim. Pewnie jakieś resztki z zaplecza. Już lepszy ten przy guldenie chociaż za dużo jakiś sorowek dają a cebuli brak.

          • 0 0

    • he

      i d*pa rośnie

      • 2 2

  • Dla mnie najlepiej mają.... (3)

    ...mieszkańcy Trzech Gracji na BMCassino w Sopocie!!!!!!
    Kupili mieszkanka po 20 tys. za metr i wali im od rana do nocy kebabem!!!
    A jeszcze do tego obsługa w/w kebabów - totalne dno!!!

    • 84 14

    • Nic nie czuję,okna zamknięte bo ciepło,klima pracuje........ (2)

      Zapewne bardziej capi u ciebie na klatce ze sypu na śmieci.

      • 15 21

      • super, parę tygodni (łącznie) w roku bardzo gorących, a Ty się w klimie zamykasz. cudownie.

        • 12 4

      • ta

        ej ty "zamknięte okno" pisze się zsypu. a klimę to masz pewnie w dziurawych kalesonach

        • 14 2

  • a gdzie jest najgorsza obsługa?? (21)

    nominuję XL burger we wrzeszczu :D

    • 218 8

    • Zgadzam się

      Non-stop naćpani palanci

      • 52 3

    • (2)

      eee tam. Zawsze jest zabawnie. Szczególnie jak idzie szydera z ledwo stojących studentów, albo kozaków z Aviatora, którzy nie potrafią sie wysłowić. ;)

      • 42 10

      • ja na drugi dzień bede stał prosto (1)

        a on dalej będzie składał kebaby, no ale jak to daje chlopowi poczuć się na chwilę lepiej.

        • 57 11

        • DO STUDENTA

          ON PRZYNAJMNIEJ PRACUJE :D

          CIEKAWE CO TY BEDZIESZ ROBIŁ PO STUDIACH :D

          • 9 8

    • Racja (3)

      Jeszcze powienienes przeprosic ze przyszles

      • 26 6

      • Ehh (1)

        Gramatyka się kłania. Pewnie jesteś właścicielem tego żenującego baru.

        • 9 3

        • nie czepiaj się i wyczuj ton

          • 2 6

      • matko z córko

        przyszłem bo to blisko było, polska język trudna język

        • 5 0

    • Wciaż pracują tam te prymitywy co 5-6 lat temu? (3)

      • 41 4

      • bez zmian xD

        • 25 3

      • ci sami xD (1)

        ja już magisterke robie a oni ciągle kebaby

        • 48 5

        • może to ich hobby, przyjemne i jeszcze im płacą

          • 9 0

    • e tam, chłopaki są wporządku

      • 5 21

    • PRZECIEZ JEDZENIE W TYM LOKALU WYGLADA JAK PASZA (1)

      MASÓWKA, BEZ GUSTU I TALENTU, NIE TANIO I DO TEGO kijOWO

      • 10 3

      • BO TO JEST PASZA?

        ale co innego zjesc o 4 nad ranem? wtedy pasza jest jak najbardziej ok. nie jadlem tam nigdy w dzień.

        • 12 1

    • (2)

      Aha, prostactwo maksymalne.
      Wchodzę ja z żoną i synem (12 lat) do XL i patrzymy co tutaj podają.
      Gość za ladą patrzy na syna (któremu już ślina cieknie na cokolwiek) i zachwala zarąbISTĄ zapiekankę.
      Normalnie kultura aż z butów się wysypuje......

      • 6 10

      • szczerze - tego nie kumam (1)

        że niby "zarąbisty" to przekleństwo, czy chodzi ci o niekulturalną ślinę twojego syna?

        • 22 3

        • Automatyczny cenzor zamienił "ZAJE....STĄ" na "zarąbISTĄ".
          Super reklama na zapiekankę dla 12 latka.
          Wyszliśmy z tamtąd.

          • 2 6

    • dokładnie najgorsza obsługa

      dlatego zawsze tam wpadam jak sie narąbie , dzięki tej obsłudze czlowiek uczy sie pokory.

      • 7 0

    • obsługa - klasyka sama w sobie

      keczup czy sos ? ostry łagodny ? nie ma lipy....

      • 1 0

    • dokładnie

      100 razy lepiej isc do aleppo kolo sary, duzo smaczniej taniej i 100 razy lepsza obsluga

      • 0 0

  • BAR GYROS W JASTARNI

    POLECAM
    NIE ŻAŁUJĄ MIĘSKA

    • 8 33

  • Każdy z tych kebabów szczypie dwa razy.

    Te drugie szczypanie może być połączone z pełnymi portkami jak nie wyrobimy.

    • 48 12

  • Turkish Pizza (15)

    W Berlinie w Tureckich Kebabach nasze rollo to Turkish Pizza(naleśnik ale z przyprawami i sosem jak w pizzy). Jest po prostu rewelacyjne. Szkoda, że u nas tego nie ma.

    • 35 2

    • Bo u nas tureckie kebaby robią egipcjanie albo syryczycy, turków tu nie ma bo siedzą u rodziny w Hannowerze

      • 15 1

    • racja

      niedawno byłam w Berlinie i jadłam kebaba serwowanego w turkish pizzy. Coś pysznego! Też żałuję, że tego u nas nie serwują.

      • 5 2

    • Jadłem w Gdyni na Świetojańskiej, ale nie wiem czy jeszcze jest..

      • 0 2

    • w Trójmieście jest jedno miejsce gdzie robią prawdziwy kebab :) (1)

      Jest tanio i smacznie, ale nie powiem gdzie, bo będzie za dużo osób i miejsce straci klimat.

      • 3 6

      • debil

        • 1 1

    • (2)

      ten idiota co napisał artykuł chyba nigdy nie był w Berlinie... tam są najlepsze Kebaby na świecie, zwłaszcza na Zoo jest jeden w przejsciu niedaleko sklepu HIT obsługuje od wielu lat ta sama obsługa serb z wąsikiem wymiatający we wszystkich dialektach arabskich i mały arab...miło sympatycznie smacznie i sosy tak doprawione że takich nigdy w Polksce nie będzie... polecam podróżującym do Berlina za 3,5 Euro a max kebab za 4,5 :))

      • 4 6

      • (1)

        3,5 euro to jakieś 16 zl. mam jechac do berlina na kebaba za ponad 16 zl?
        "ten idiota co napisał artykuł chyba nigdy nie był w Berlinie... tam są najlepsze Kebaby na świecie" - fajnie, że byłeś zagranicą, wszsyscy ci zazdrościmy, ale nie wiem, kto tu jest idiotą. Artykuł dotyczy trójmiejskich kebabowni, chyba że Berlin należy już do Trójmiasta, a Gdańsk jest stolicą Kaszub...

        • 10 3

        • Nauka

          Skoro tam są najlepsze to trójmiejskie mają sie skąd uczyć

          • 0 0

    • (1)

      ta turkish pizza to się chyba nazywa lahmacum i sprzedają ją na pewno U Turka we Wrzeszczu. Ręcznie robione ciasto zapieczone z sosem, do tego świeże warzywa i to za 8 zł. Uwielbiam

      • 0 1

      • turecka pizza i Lahmacun to co innego.

        Inne ciasto.

        • 2 0

    • "PizzaTurecka" (1)

      Jest rzeczywiście spoko i jest dostępna w... GORZOWIE WIELKOPOLSKIM! :P Restauracja Sofra.

      • 0 0

      • Tak samo nazywała się kebabownia we Vlissingen w Holandii.

        • 1 0

    • Bzdury piszesz (1)

      W Berlinie jak i w całych Niemcach polskie Rollo to Durum a turecka pizza o której piszesz to Lahmacum z mięsem i sałatami za którym sam przepadam

      • 1 0

      • wlasnie to samo zauwazylem... normalnie Durum, w polsce moze rollo sie przyjelo, ale rollo to Durum, zgadzam sie z toba

        • 0 0

    • ja w Niemczech normalnie jadłem Durum, a nie Turkish Pizza.. ciekawostka :-p

      • 0 0

  • DROGI ubermensz

    Polecam bar KMAR



    24h

    • 10 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane