• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Wegeuczta w Maneżu. Relacja ze Smakuj Trójmiasto

Łukasz Stafiej
15 maja 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Smakuj Trójmiasto w nowym miejscu

Zobacz, jakie wegetariańskie przysmaki przygotowali trójmiejscy restauratorzy.


Kuchni wegańskiej i wegetariańskiej w wykonaniu trójmiejskich restauratorów można było spróbować podczas kolejnej odsłony imprezy Smakuj Trójmiasto, która odbyła się w niedzielę w klubie Stary Maneż.



Festiwal Smakuj Trójmiasto na stałe wpisał się w trójmiejski kalendarz imprez kulinarnych. Impreza startowała pół roku temu w klubokawiarni Sztuka Wyboru w Garnizonie, a obecnie odbywa się w sąsiednim klubie Stary Maneż. Przeprowadzka do większej przestrzeni była koniecznością, bowiem wydarzenie z miesiąca na miesiąc cieszy coraz większą popularnością.

Każda edycja posiada motyw przewodni, wokół którego zaproszenie restauratorzy czy sprzedawcy spożywczych półproduktów przygotowują ofertę na swoich stoiskach. Tematyką majowej, czwartej odsłony Smakuj Trójmiasto, która odbyła się w niedzielę, była kuchnia wegetariańska i wegańska.

Organizatorka Justyna Zalewska zaprosiła do udziału czterdziestu wystawców. Można było między innymi spróbować potraw przygotowanych przez wegański duet z Atelier Smaku, zdrowych, lekkich dań warzywnych od Food Art Company, ciecierzycowej pasty w kilku smakach z Hummuslandu, warzywnych i owocowych szejków z bistro Bosko, egzotycznych ciekawostek kulinarnych od Koreańskich Przysmaków, koktajli przygotowanych z jagód acai z food trucka Surf Acai czy zdrowych słodkości na bazie karobu od Bakry.

Smakuj Trójmiasto to jednak nie tylko targi kulinariów. Na stoiskach można było kupić również półprodukty do samodzielnego gotowania, zioła i przyprawy, ekologiczne warzywa, a także designarskie przedmioty kuchenne i ceramikę. Imprezie towarzyszyły również prelekcje ekspertów - można było posłuchać między innymi o zdrowej diecie dla aktywnych, rozsądnym planowaniu zakupów czy sztuce łączenia ziół z jedzeniem.

Kolejna edycja Smakuj Trójmiasto odbędzie się w klubie Stary Maneż 5 czerwca. Tym razem tematem przewodnim będą słodkości. Bilety wstępu, podobnie jak tym razem, będzie kosztował 5 zł.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (49) 1 zablokowana

  • (3)

    Szkoda że nie wiedziałam :(.

    • 25 17

    • nie ma co żałować

      • 7 10

    • trojmiasto zawsze wie wszystko dzien po (1)

      • 7 4

      • Nieprawda, w piątek była informacja, że taka impreza się odbędzie.

        w trzecim pasku od góry strony.

        • 1 2

  • (6)

    freeganie ustawiaja sie juz w kolejce po odrzuty..

    • 43 6

    • (5)

      chyba się nie obłowią, wystawcy jeszcze przez tydzień będą odgrzewali przygotowane dania dla ewentualnych klientów, potem freeganie

      • 14 3

      • Gorzej jeśli już wystawcy są freeganami ;-) Wtedy będzie drugi obieg freegański i trzecie życie marchewki za tydzień ;-) (1)

        • 15 2

        • mnie nic nie zadziwi , nie wiedzieli co zrobić z starymi daniami- to do maneżu

          • 5 3

      • .. (2)

        Akurat większość wystawców wyprzedała się przed końcem imprezy :)

        • 3 3

        • (1)

          większość wystawców wyprzedała się
          czyli co prostytuowali się

          • 0 2

          • masz na myśli tak jak ty tutaj na forum

            z żalu że nie masz własnego życia?

            • 0 0

  • (3)

    Nie zdrowo jesc te liscie. Schabowe, mielone trzeba a nie wynalazki słoiki wy

    • 33 47

    • No to do dzieła (2)

      To idź teraz sobie i zastrzel żywą świnię, wypatrosz jej wnętrzości, zmiel sobie i usmaż kotlecik. Ja jednak pójdę nazbierać liści np. do słoika.

      • 3 3

      • ja osobiście nie mam z powyższym najmnijeszego problemu (1)

        a taka świnia to starczy 5 osobom na rok

        • 4 3

        • Obyś sie nie żygał

          • 0 1

  • generalnie jedzenie bez mięsa to nie jest jedzenie (5)

    a wegetarianie kiedys byli uważani za cio....y ktore nie umieją sobie upolowac jedzenia

    • 40 66

    • (2)

      rozumiem że ty jesz tylko mięso jak je upolujesz, kupione ze sklepu nie jesz

      • 33 5

      • słowo "kiedys" odgrywa w powyższym zdaniu istotną rolę (1)

        czyt. ze zrozumieniem było w szkole??

        • 11 23

        • kiedyś, to za takie gadanie skończyłbyś u czubków

          a teraz nawet skończyłeś szkołę

          • 10 4

    • a ty kim jesteś ?

      a ty kim jesteś skoro obrażasz ludzi a nie umiesz rozróżnić weganina od wegetarianina???

      • 0 0

    • :)

      A Ty jak polujesz na swoje jedzenie? ;)

      • 0 0

  • Czy to ma jakis związek z freeganami? (2)

    • 13 16

    • (1)

      nie

      • 6 4

      • a skąd wiesz

        • 4 3

  • Vege jedzenie jest najzdrowsze tylko (2)

    w knajpach za małe porcje płacisz jak za złoto. W domu te same potrawy zjesz za 1/3 ceny. Poza tym nie wiadomo czy składniki używane w knajpach są świeże

    • 34 9

    • (1)

      może i jest zdrowe ale na pewno nie te sałąty z marketu - jak sobie sam zieolne na działce wyhodujesz lub kupisz eko z pewnego źródła to spoko - w takim wypadku nawet chude mięso będzie ok :D

      • 1 2

      • po co chude jak można tłuste?

        tłustsze jest smaczniejsze,
        to chyba jest oczywiste dla każdego
        czy jeszcze nie?

        • 1 2

  • (8)

    im większa wiocha mentalna tym więcej udziwnień.

    • 27 27

    • (2)

      a freeganie byli?

      • 23 1

      • doopiero będą:) (1)

        • 14 1

        • a to dla freegan nie było?

          • 0 0

    • (3)

      po ile był wstęp?

      • 4 7

      • (2)

        przecież pisze po ile

        • 2 2

        • to się doczytałem a ile konsumpcja

          • 2 2

        • "jest napisane"..

          • 2 0

    • pozerstwo

      jedzące zupy na oleju

      fuj

      • 7 7

  • Płacić żeby wejść do stołówki ?!

    Coraz łatwiej naciągnąć gawiedź bo coraz więcej słoików w Gdańsku co u siebie tego nie mieli.

    • 42 13

  • zmiana miejsca koniecznie (2)

    za mało miejsca w menażu na takie imprezy, zdecydowanie przerost formy nad treścią u organizatorów. jak robić taką imprezę, to chociaż zapewnijcie ludziom wystarczająco miejsca do jedzenia, kupowania i rozmów ... a biżuteria i warzywniak po co? zabrakło chętnych wystawców?
    ps. jedzenie smaczne i nawet przystępne cenowo!
    wejściówka zł na os. skutecznie przesiała ew. "przypadkowych bywalców" takich spędów ;)

    • 10 8

    • kolejny słoik na wybiegu

      • 8 3

    • w menażu pewnie tak - w Maneżu było wystarczająco miejsca

      • 1 2

  • (1)

    pomysł super, ale jak to bywa życie zweryfikowało event i pokazało że organizatorzy poszli na żywioł....
    maszerowanie w tłumie z talerzem przez cała salę na antresole..... brak miejsc by przysiąść.... za wąskie przejścia wzdłuż stoisk... było ciasnoo za ciasnoo..... przy takie imprezie nie można ustawiać tak wąskich przejść... za to wystawcy spisali się na medal.... jedzenie pyszne i różnorodne...wszyscy pełni pozytywnej energii i pasji do gotowania, no i ceny przystępne :-) pozdrawiam i czekam na kolejna edycję !

    • 17 12

    • oj słoiku słoiku

      a czego ty się spodziewałeś...?

      • 10 9

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane