• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Za rok wypijemy piwo z browaru w dawnej przychodni kolejowej

Ewa Budnik
12 listopada 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat PG4 obok dworca w Gdańsku ma już pięć lat
  • Od strony południowej dawnej przychodni dobudowana została znajdująca się w oryginalnych planach budynku część drugiego piętra. Dzięki temu obiekt stanie się bardziej symetryczny.
  • Pęknięcia ścian w sali bankietowej zostały "zszyte" stalowymi elementami. Malowidła na suficie tego pomieszczenia uda się częściowo odsłonić.
  • Piwnica dawnej przychodni. Widać tu, w jaki sposób podbite zostały fundamenty. Górna, zabezpieczona izolacją część to oryginalna ława fundamentowa. Poniżej nowe, żelbetowe podbicie.
  • Odkopywanie fundamentów od wewnątrz to żmudna, ręczna praca.
  • Stare stropy kolebkowe nie gwarantują nośności ani bezpieczeństwa. Dlatego wszystkie po kolei są rozbierane...
  • ... i układane na nowo tradycyjną metodą.
  • Docinanie kolejnych cegieł wykonywane jest przez robotników na placu budowy.
  • Ze względu na swój stan większość okien zostanie wymieniona na nowe. Część z nich - ze względu na swoją unikatowość - musi zostać jednak poddana renowacji.
  • Poddasze podzielone zostanie na dwie kondygnacje.
  • Pomieszczenie dobudowane do budynku dawnej przychodni od strony południowej.
  • Dopóki ściana nie zostanie pokryta tynkiem, widać na niej miejsce, gdzie do niedawna przebiegała linia dachu.
  • Wewnętrzne ściany działowe w środkowej części budynku zostaną zachowane, wymagają jednak licznych uzupełnień. Wykorzystywana jest do tego cegła rozbiórkowa.
  • Ponieważ w piwnicy znajdzie się minibrowar, węzeł centralnego ogrzewania znajdzie się na drugim piętrze. W pomieszczeniu, gdzie zostanie zamontowany, właśnie wylano nowy strop.
  • W obu klatkach schodowych zachowanych zostanie jak najwięcej oryginalnych elementów.
  • Oryginalna stolarka otworowa, która musi zostać wymieniona na nową, zostanie wykorzystana do wystroju wnętrz części restauracyjnej.

Trwa remont w budynku byłej przychodni kolejowej obok Dworca Głównego w Gdańsku zobacz na mapie Gdańska. Piwa jopejskiego w browarze restauracyjnym zlokalizowanym w piwnicach obiektu będzie można napić się w październiku przyszłego roku.



Nadawanie nowych funkcji dawnym budynkom to:

Przy remoncie dawnej przychodni pracuje codziennie około 30 osób. W efekcie większość prac mających na celu wzmocnienie konstrukcji budynku została już wykonana. W całym wnętrzu porozkładane są deski, po których poruszają się taczki z gruzem i cegłami rozbiórkowymi. Wszystkie prace wykonać trzeba tu ręcznie - tak wygląda codzienność przy remoncie zabytku.

- Wszystkie fundamenty tego budynku zostały odkopane od wewnątrz i wzmocnione żelbetowym, sięgającym na półtora metra poniżej istniejącego fundamentu podbiciem - tłumaczy Cezary Zieliński, właściciel firmy Versus, która jest właścicielem i remontuje dawną przychodnię. - Wykorzystany został przy tym specjalny, rozprężający się beton. To jeden z zabiegów, dzięki któremu zabytek będzie bardziej stabilny.

W tej chwili trwa wymiana struktury wewnętrznej budynku. Między innymi wyburzona zostanie część ścian wewnętrznych. Wymieniane są także stropy. Tam, gdzie się one znajdowały oryginalnie, odtwarzane są także tzw. stropy kolebkowe (to m.in. cały strop nad piwnicą).

- Trzeba to zrobić ze względu na ich stan. Konstrukcja nowych - żelbetowych stropów - jest nie tylko mocniejsza, ale także "spina" ściany i pomaga w utrzymywaniu konstrukcji całego budynku - mówi Rafał Recław z firmy Versus. - Niektóre ściany, na przykład w byłej sali bankietowej, ze względu na istniejące pęknięcia wymagały specjalnego "zszycia" stalowymi elementami.

Wszystkie prace: rekonstrukcja stropów, uzupełnienie ubytków w ścianach konstrukcyjnych i działowych czy dobudowa niewielkiego, oryginalnie zaprojektowanego fragmentu budynku od strony południowej, odbywają się przy wykorzystaniu oryginalnych cegieł rozbiórkowych z tego budynku.

Co ciekawe, na sklepieniu sali bankietowej pod wieloma warstwami farby znajdują się malowidła. Nie ma możliwości, aby odsłonić je w całości, ale po odrestaurowaniu będzie można podziwiać część z nich.

Zobacz, jak wyglądały wnętrza tego budynku podczas pleneru fotograficznego, który odbył się tu w 2011 roku

Na przyszły rok zaplanowane są prace związane z odkopaniem fundamentów z zewnątrz. Na nowo wykonana zostanie izolacja pionowa, a cały budynek otoczony zostanie opaską antywibracyjną, która pochłaniać będzie drgania emitowane właściwie z każdej strony budynku.

Co znajdzie się w wyremontowanym i odnowionym budynku?

- Właśnie uprawomocniło się pozwolenie na wybudowanie w piwnicy browaru restauracyjnego. Wejście do niego będzie prowadziło przez szklane foyer, które dobudowane zostanie od strony torów kolejowych - opowiada Cezary Zieliński. - W budynku znajdzie się hotel z 40 pokojami. Na parterze znajdzie się recepcja oraz pomieszczenia techniczne.

Właściciel zakłada, że piwa z pierwszego warzenia napić się będzie można w październiku przyszłego roku. Piwowarem będzie Niemiec z 25-letnim doświadczeniem i kierunkowym politechnicznym wykształceniem, który wraz z rodziną przeprowadzi się do Gdańska, aby zająć się warzeniem piwa w budynku dawnej przychodni.

Znany jest także orientacyjny termin usunięcia reklam z elewacji przychodni.

- Znikną one na przełomie pierwszego i drugiego kwartału przyszłego roku, gdy prace remontowe będą już na takim etapie, że nie będzie potrzeby przesłaniania elewacji - tłumaczy Cezary Zieliński - Teraz budynku nie można odsłonić, bo nie jest jeszcze wymieniona czy odrestaurowana stolarka okienna, a elewacja nie została wyczyszczona. Obiekt tylko by straszył.



Na ukończeniu są prace przy elewacji budynku dawnej poczty, sąsiadującej z budynkiem dawnej przychodni. W zimie prowadzone będą prace wewnątrz obiektu. Na ukończeniu są prace przy elewacji budynku dawnej poczty, sąsiadującej z budynkiem dawnej przychodni. W zimie prowadzone będą prace wewnątrz obiektu.
Trwa remont dawnej poczty - sąsiadki przychodni

W maju informowaliśmy o rozpoczęciu prac przy renowacji budynku poczty obok dworca głównego. Od PKP kupił go Krzysztof Kwiecień, jeden z gdańskich restauratorów. Wstępne plany przewidywały stworzenie tu restauracji z kuchnią śródziemnomorską, pubu w piwnicach oraz hostelu.

- Budynek jest wewnątrz wyczyszczony i przygotowany do dalszych prac. Prace przy odnawianiu elewacji zostaną zakończone za około dwa tygodnie - mówi Bartosz Chwazik, manager gdańskich lokali Tekstylia, Pikawa i Bistro 24 dania. - W pierwszej kolejności otwarta zostanie restauracja na parterze, w piwnicy planujemy otworzyć pub, natomiast wyższe kondygnacje staną się prawdopodobnie dwugwiazdkowym hotelem.

Z deklaracji inwestora wynika, że restauracja ma zostać otwarta jesienią przyszłego roku. Dla klientów oznacza to, że w podobnym czasie zyskają dwa doskonale zlokalizowane obiekty gastronomiczne.

Czytaj także: o niezrealizowanych planach rewitalizacji kompleksu dworcowego

Historia budynku przy dworcu Gdańsk Główny

Projekt budynku przy ul. Podwale Grodzkie 4 powstał w 1898 r., jednak pełnej realizacji obiekt doczekał się dopiero w latach 1905-1910. Przed wojną był on siedzibą inspekcji kolei żelaznych, znajdowały się w nim także mieszkania służbowe.

Budynek podlegał wielu remontom i modernizacjom, w tym w latach 1908, 1912, 1933 i 1939 (wówczas zaprojektowano w poziomie piwnic pokoje mieszkalne i toalety). Z badań dokonanych na elewacjach obiektu i w jego wnętrzach wynika, że północne skrzydło elewacji zachodniej zostało wtórnie podwyższone o jedną kondygnację, być może podwyższono także oba piony klatek schodowych w tej elewacji.

Po II wojnie światowej, którą obiekt przetrwał w stosunkowo dobrym stanie, urządzono tu kolejową przychodnię lekarską, działającą do początków XXI w. Nastąpiły w tym okresie kolejne zmiany w zakresie układu komunikacji i podziałów wnętrz, aby w końcu - po zaniechaniu w budynku działalności medycznej - obiekt zaczął popadać w coraz większą ruinę.

W 2010 r. przychodnię kupiła firma Versus, która prowadzi remont budynku i jego adaptację na hotel.

Opinie (175) 9 zablokowanych

  • Wypijemy. (6)

    • 141 10

    • (4)

      do czasu jak wybuduja forum radunia ktore zniszczy glowne miasto. zabierze klientow malym restauracjom, sklepom, butikom w glownym miescie.

      forum radunia to bedzie taki sam rak dla glownego miasta jak riviera dla gdyni

      • 23 10

      • spokojnie, nie zabierze

        ja nie mam zamiaru tam isc. Moi znajomi rowniez. Pojdzie troche gawiedzi. Ogolnie moze wreszcie sie okaze, ze jednak jest juz nadmiar centrow handlu.

        • 24 3

      • Rakiem w Gdyni jest obecnie panujący wszechwładny prezydent...
        Kocham to polskie narzekanie, że jakieś centrum handlowe wykańcza konkurencje. Jest to kompletna bzdura. Lata dominacji małych sklepików, restauracji, butików skończyły się teraz mają konkurencje i to cieszy bo skończą się opryskliwi i chamscy wielmożni właściciele małego biznesu dla których wszytko jest problemem a klient to zło Konieczne...

        • 13 3

      • spokojnie.

        Obecnie panujący w Gdyni prezydent nie jest żadnym rakiem. Owszem, ma on swoje minusy, ale to jak każdy - nie ma idealnych prezydentów. Poza tym jest całkiem wporzo. W dalszym ciągu też chętnie chodzę zarówno do Riviery jak i na Świętojańską. Podobnie jak na piwo chętnie się wybiorę i do Forum Radunia, i na Główne Miasto, i za rok do nowego browaru przy dworcu.

        • 3 0

      • browar kolejowy... browar i browarem pogania, pijani gdańszczanie

        • 0 2

    • jak wygramy to sie nachlamy jak przegramy to sie nachlamy jak zremisujemy...

      to sie naje...iemy

      • 2 0

  • (11)

    Wreszcie znikną te okropne reklamy.

    • 179 4

    • Versus - WŁAŚCICIEL również centrum Kwiatkowskiego w Gdyni

      to wiele tłumaczy dlaczego ta reklama na całym froncie tam była a w innych miejscach Gdańsk zasłaniał - Gdańska karuzela się kręci

      • 4 0

    • wole wyjechać do Norwegi niż za 1600 pracować jako kelnerka nabijając kasę (7)

      właścicielą Gdańskiej gastronomi niejednokrotnie radnym tego miasta którzy drugą połowe pensji płaca na czarno pod stołem. Chory kraj życze wam powodzenia i duuużo nadzieji na lepsze czasy - przyda wam się :)

      • 10 16

      • Właścicielom! (5)

        -om nie -ą.
        Pominę resztę błędów.
        1600 to i tak za dużo.

        • 17 5

        • belfer śmieszny człowieczku masz 2 miesiąca płatnego urlopu z moich podatków to się nie mądrz nie o błędy tu chodzi a o treść (4)

          Może napisze ci coś po angielsku ale nie wiem czy to twój PO wski mózg ogarnie

          • 0 19

          • Czy twój dostawca netu każe ci płacić za postawienie kropki?

            Dobrze, że chociaż spacje są.

            • 14 0

          • Po łangielsku lepiej już nie pisz, bo ze śmiechu popękamy...

            • 10 0

          • Jedź dziecko do tej swojej Norwegii, (1)

            skoro ojczystego języka nie znasz. Może tam mniej się ośmieszać publicznie będziesz.

            • 4 1

            • mniej ośmieszać publicznie

              Ale więcej rozbierać publicznie :)

              • 0 0

      • ,,U Dzika" tak marnie płacą ?

        Może chociaż napiwki były znośne...

        • 3 0

    • Dziś budyn ma 8 - 9 mieszkań ile obstawiacie będzie miał po kolejnej kadencji ???

      • 11 7

    • Założę się że powiszą jeszcze rok, remont trzeba jakoś sfinansować...

      • 2 0

  • Teraz czas najwyższy uporządkować okolice tych budynków. (4)

    • 133 2

    • No właśnie... (3)

      Hotel będzie, a gdzie goście hotelowi będą mieć parking? Za zieleniakiem? Bo w około to raczej miejsca nie ma.

      • 13 1

      • będzie obowiązywać obowiązkowe wypicie sikow czyli lokalnego piwa. (1)

        wiec i goście będą pieszo.

        • 4 6

        • Ale z ciebie jołop

          • 1 0

      • To będzie hotel dla wielbicieli piwa podróżujących koleją...

        I co w tym złego, samochodów u nas już za dużo, powinny być nawet zniżki po okazaniu biletu na pociąg, lub dwa piwa gratis

        • 7 0

  • Super wiadomość. (4)

    Mnie cieszy powstawanie nowych mini browarów. Czekam z niecierpliwością.

    • 156 6

    • (1)

      Już nie mogę się doczekać kiedy poproszę tam o kufel tyskiego

      • 6 26

      • proscic możesz ale nie dostaniesz:)

        • 10 0

    • nie cierpliwość... w środku kadzie rurki, od zaplecza kranik i beczkowóz z napisem szambo dla niepoznaki

      a w środku tyskie albo Lech... ble

      • 4 13

    • zapomniałem rano

      zapomniałem rano dopisać , że ta blondynka to ,, palce lizać...." ahh .... co za reklama na budynku . Ładna jest ... ha ha ha

      • 2 1

  • W końcu! Dobra wiadomość! (1)

    Artykuły o tym były już od 2011 roku, mam nadzieje, że tym razem jest to prawda.

    Kiedy powstaną skwery w miejscach dziur wstydu - na starym i głównym mieście?
    przy NOT-cie, i co ze spichlerzami na Chmielnej?

    Ogrodzone metalowym płotem i zarośnięte straszą ludzi.

    • 80 2

    • najnowsza dziure i to docelowa planuje pkp

      odkopujac fundamenty dworca głównego i tworząc podziemny plac na wzór tego przy City forum. Boże uchowaj! Mam nadzieje, ze ten chory pomysł zostanie pogrzebany.

      • 9 0

  • tylko jaka będzie cena ha ha (10)

    • 17 42

    • Atrakcyjna.

      • 6 3

    • było kilka razy droższe niż zwykłe piwa (1)

      Więc cena może być mało przystępna

      • 5 4

      • Jopejskie bylo dodawane tez do jaanych piw jak sok - mysle ze taka opcja bedzie najbardziej popularna.

        • 3 1

    • A no Panie cena będzie pewnie niemiecka 2.50 czyli ok 10zł. (3)

      Tylko Niemiec chwilę pracuje na to , a polak nawet 2 godziny .
      No cóż musi polak niewolnikiem niemca

      • 9 12

      • ja nie pracuje 2h (2)

        w jakiej branzy pracujesz? Dlaczego obwiniasz innych swoja sytuacja zyciowa? Jestes niewolnikiem, czy wolnym czlowiekiem?

        Jesli wolnym czlowiekiem, to Ty musisz dbac o swoje zycie. Nikt nic z tym nie zrobi.

        • 16 9

        • Nie myliłbym "obwiniania" z rzetelną diagnozą sytuacji co właśnie robisz choć rozumiem że jeżeli nie możesz zakwestionować prawdziwości postawionej tezy z powodu barku merytorycznych argumentów to skupiasz się na intencjach autora postu dodając parę frazesów. Prostactwo i żenada w jednym.

          • 9 2

        • Podałem tylko przykład

          Dowiedz się ile zarabia osoba na twoim stanowisku w Niemczech ,to przejrzysz na oczy . Dałem przykład , bo wiele osób dostaje w naszym kraju 5zł na rękę.

          • 12 1

    • Szczyny dla kiboli.

      Ceny nie dla kiboli .Patole niech piją te szczyny typu Lech,Żywiec,Tyskie - kwasielizna gdy się odbije.Dobre piwo nie może się odbić kwasem - po tym można poznać co się piło szczyny czy prawdziwe piwo.

      • 6 2

    • Skalkulowana odpowiednio

      aby zwykłe społeczeństwo nie zakłócało swoją obecnością atmosfery jaśniepańskiego luksusu nowobogackich.

      • 3 1

    • ..........

      15 PLN W Polsce TO norma .

      • 1 0

  • Heveliusa zniszczyliście a teraz ma być jakiś niemiecki sikacz? Sami pijcie. Na zdrowie (16)

    • 104 73

    • piwo jopejskie-ani niemieckie, (10)

      ani tym bardziej sikacz:-)

      • 20 4

      • Sprowadza się Niemiec z rodziną? (4)

        Już znamy z historii, czym się skończyło to sprowadzanie Niemców do Gdańska. Ta gościnność wyszła nam bokiem

        • 21 19

        • To ciebie kanciata glowo sprowadzili na nie swoje

          • 6 11

        • (1)

          Trzeba być debilem, aby w naszych czasach jeszcze cos takiego napisać!

          • 9 6

          • No właśnie! To zaściankowiec i hetero!

            • 6 0

        • pewnie jesteś sprowadzony ze wschodu.. przed wojna w Gdansku myslalo się po niemiecku.. wystarczylo 60 lat polskich rządow i mamy przepasc cywilizacyjna miedzy polskimi, a niemieckimi miastami

          • 2 1

      • (2)

        Oby. Bo zakladam ze skonczy sie na lagerze.

        • 9 0

        • pytanie skąd recepture wezmą (1)

          bo takowa się nie uchowała - tylko ogólny przekaz dotyczący smaku i wyglądu

          • 7 0

          • Receptura jest odtworzona nawet w Holandii odtworzyli gatunek plesni z gdanskich piwnic co pomagal przy fermentacji. Podobno z produkcja kombinowali goscie z ale browaru ciekawe czy wezma od nich recepture.

            • 3 0

      • Piwa jopejskiego się faktycznie nie pijało, to był dopiero składnik do wyrobu innych piw.

        • 5 0

      • Jopejskie...???

        Na piwo Jopejskie nie dostaną zgody sanepidu, który piecze sprawuje nad każdym warzonym piwem. Chyba, że mają taką władzę, że nawet sam sanepid nie będzie miał nic do powiedzenia:) Powodzenia

        • 13 0

    • Kto "wy", towarzyszu? (1)

      Do kogo mowisz niby? Glupcze. Pewnie z pisu jakis oszolom.

      • 8 13

      • POpierdułkom POwinno ustawowo zabronić dostępu do internetu, bo tylko

        Trójmiastu psują opinię

        • 6 10

    • Zamknij się śledziu.

      • 5 3

    • Zamiast inwestować w okręgowy browar to (1)

      Sprzedaje sie jego udziały
      Właściciel zamyka browar jako konkurencje
      Sprzedaje resztki + grunt deweloperowi
      Powstają budynki biurowo / mieszkalne

      A po kilkunastu latach sprowadza sie pana z UE by zaczął browar otwierać
      w miejscu po przychodni !
      Leczcie sie złodzieje i kombinatorzy traktujący wszystko jak swoje!

      • 14 6

      • Zamiast budować coś nowego to

        Wyciąga się wydarzenia sprzed ćwierćwiecza
        Rzuca się oskarżenia o korupcję
        Podważa wiarygodność inwestora
        Poddaje się w wątpliwość wysokość należności
        Nasyła się kontrole i wzywa do śledztw
        Po zmianie władzy rozwiązuje umowy

        Polacy, leczcie się z tego ciągłego malkontenctwa!

        • 7 6

  • Za rok (1)

    to już nie będzie komu tam pracować, bo następnych 1000 osób znowu ucieknie za chlebem za granice.

    • 46 32

    • ktoś zostanie , bo to przecież Niemca knajpa,

      • 5 3

  • Jopejskie? (7)

    Receptura tego piwa nie zachowała się do dnia dzisiejszego, zresztą to był dodatek do zup i sosów a nie piwo stołowe!!!!

    • 50 7

    • Jopen (5)

      Receptura piwa jopejskiego jest znana, po drugie piwo Jopen serwowano w kilku odsłonach, także w wersji "stołowej".

      • 10 1

      • Jego głównym składnikiem była woda z Raduni (2)

        czy ta część receptury również zostanie zachowana? A zatem dziękuję, nie skorzystam.

        • 15 5

        • teraz woda będzie z unii bez rad

          • 15 0

        • W czym problem?

          Przecież teraz pół Gdańska pije wodę z Raduni i żyje.

          • 4 0

      • nie jest znana (1)

        Jopen, który obecnie jest dostępny na zachodzie to nie piwo jopejskie

        • 7 1

        • Jest znana, ja znam i z tego co wiem jeszcze kilka innych osób też ją zna.

          Jeśli Ty nie znasz tej receptury, to napisz, że jej nie znasz, a może jesteś z tych co ich prawda jest najmojsza...

          • 6 3

    • Nie ma receptury

      No właśnie niektórzy eksperymentują i próbują po swojemu odtworzyć tą recepturę sam piłem próbkę takiej rekonstrukcji i do picia w większych ilościach to się nie nadaje :) . Piwo jopejskie było też używane do wzbogacania smaku i mocy piw z wysp brytyjskich.

      • 2 0

  • (18)

    Szkoda że się nie napijemy Artusa albo hevelka! Jezu co to było za piwo...a gdańskie to rozwala 99 szajsu a la tyskie i inne sci...a. eeehh II LO.. łza się w oku kręci.

    • 85 8

    • (14)

      Pije tylko Tyskie i jest to mój ulubiony browar. Wszystkie sikacze typu gościszewo,amber ,czarnków ,ciechan itp to jakaś masakra. Nie bez powodu Tyskie wygrywa wszystkie festiwale,laury konsumenta zbiera. Pokaż mi kogoś kto powie,że Tyskie jest niedobre.

      • 2 52

      • (1)

        mi osatnio po tyskim chcialo sie sikac, ale to mogla byc wina dopalaczy.

        • 11 0

        • mi też !

          to nie może być przypadek

          • 9 0

      • zdejm kapelusz (1)

        plask

        BIPP!!!

        • 5 0

        • Stracony weekend :(

          • 4 0

      • Te szczyny uważasz za dobry browar? Wszystkie inne które wymieniłeś są o wiele lepsze.Tak powiem Tobie że Tyskie nie stało nawet koło browara.bo to jakieś ścierwa piwo podobne, jak wszystkie siki z dużych koncernów.

        • 23 0

      • (3)

        Tyskie jest przeciętne. Da sie wypić, ale nie wzbudza szczególnych emocji. Z tej samej półki cenowej znacznie lepszy jest niepasteryzowany Kasztelan, który wśród masówki obecnie nie ma konkurencji za te pieniążki, moim zdaniem. Dobre, ale mniej znane są piwa z Browaru Kormoran. Zwycięstwa w festiwalach mnie nie przekonują, ponieważ mam wątpliwości, co do obiektywizmu "żury" festiwalów. Generalnie Co jakiś czas któraś z piwnych marek robi dobre piwko, ale to po jakimś czasie się kończy, cena zostaje, jakość spada i trzeba szukać innego. Może to zależy od jakości zbiorów w danym roku, a moze od cięć kosztów - trudno powiedzieć.

        • 18 3

        • (2)

          Dokładnie jak piszesz, dodam że Kasztelan również się już zepsuł na pewno to nie to samo co na początku.Najlepsze piwa to te regionalne i wolę dać 1zł do 2 więcej i wypić browarka ze smakiem.

          • 17 1

          • Zgadza się!

            Kasztelan był zupełnie inny na początku, przed kampanią reklamową w TV

            • 10 1

          • bach i po piwku

            Też mi się wydaje, że coś ostatnio sknocili w Kasztelanie. Spotkałem tzw. piwa sezonowe z Kasztelana - były tanie i smaczne, choć mam wątpliwości, co do ich "sezonowości niemarketingowej" :). Kiedyś mi smakował Koźlak, ale po jakimś czasie przestał. Koledzy ostatnio zachwalają Perłę. Regionalne, tak jak piszesz są zazwyczaj dobre, ale trzeba sprawdzać daty produkcji, bo wyższa cena spowalnia obrót i czasami można trafić na przeterminowane, albo zepsute przed terminem od zbyt długiego niewłaściwego przechowywania (za dużo ciepła i światła, wahania temperatur).

            Dobre picie i jedzenie musi być świerze i nieprzesadnie trwałe. Jeśli coś się nie psuje przez rok, to z pewnością nie jest zbyt przyjazne organizmowi - prosty eksperyment - wypić duszkiem litr piwa, a wypić litr wódki :)))) Nadmiar konserwantu w wodzie jest ewidentnie szkodliwy :)))

            • 7 0

      • zobacz krzysiu jak sie barany daja trolowac.

        • 7 0

      • Prostak.

        • 2 1

      • tyskie to ścierwo. Najlepsza jest Czarna Kobra.

        • 3 1

      • Krzysiu weź się napij wody i odsuń od klawiatury chłopaku

        • 3 1

      • pewnie nigdy porządnego piwa z ambera nie piłeś i pitolisz bzdury

        • 2 0

    • I to dziwi ze inaczej skonstruowane zdanie daje 4 minusy a

      A w drugim przypadku ponad 30 minusów !

      • 3 0

    • napijemy, napijemy...

      W listopadzie następnego roku ma powstać też mikrobrowar restauracyjny we Wrzeszczu:)

      • 4 0

    • Biwoszem w ogólniaku nie byłem

      Ale do dziś mnie dziwi jak można było taki browar zamknąć... Mieliśmy takie fajne sąsiedztwo - echh... II LO. Nasze gdańskie piwo....

      • 4 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane