2017-02-23 11:11
Pani Agnieszko, dorsz atlantycki zawiera 195mg omega-3 a np makrela 2670mg, Różnica jest 14 krotna, więc jak na rybę zawartość tych kwasów jest mała. Po drugie Instytut Żywności i Żywienia nigdy nie ustalił dziennego
Pani Agnieszko, dorsz atlantycki zawiera 195mg omega-3 a np makrela 2670mg, Różnica jest 14 krotna, więc jak na rybę zawartość tych kwasów jest mała. Po drugie Instytut Żywności i Żywienia nigdy nie ustalił dziennego zapotrzebowania, więc proszę nie wprowadzać czytelników w błąd, że porcja pokryje zapotrzebowanie. Po trzecie NNKT (również n-3) nie odpowiadają za prawidłową pracę mózgu (chociaż go budują), tylko głównie pełnią rolę w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Polecam lektury: normy żywienia dla populacji polskiej- nowelizacja, oraz Gawęckiego Żywienie człowieka.
3 zdania- 3 merytoryczne błędy, w ten sposób zaufania do zawodu dietetyka się nie zbuduje.
2017-02-23 14:18
2017-02-23 14:33
Gluten i laktoza.
2017-02-25 21:04
i nic więcej nie trzeba dodawać
(i płotka bo słodka)
2017-02-23 14:37
2017-02-24 22:51
prosto w sedno.
2017-02-23 11:40
Kwasy tłuszczowe omega-3 są kwasami któei szybko ulegającymi procesowi utleniania pod wpływem światła, powietrza oraz wysokiej temperatury.
W smażonej rybie znajdują się znikome ilości kwasów omega-3. Smażąc lub gotując rybę pozbywamy się kwasów omega-3 do ilości śladowych.
2017-02-25 21:02
to zaleta łąk na których się pasą
2017-03-25 08:41
się ich smażyć
2017-02-23 11:52
Pomuchle z bulwami i wreki to je łobiad, a nie jakie skreli..
2017-02-23 18:25
To je pełnie te stary wreku
2017-02-23 13:08
Jesli naprawde ta ryba zyje na wolnosci to ok. Ale jesli jest hodowana to .......... Przez lata mowiono ze ryby z norwegi sa przezdrowe a teraz wychodzi na jaw ze te z hodowli sa karmione dziwna pasza. Taka ryba z hodowli jest rakotworcza.
2017-02-23 14:19
2017-02-24 15:27
Tak karmione są niestety łososie norweskie. Im bardziej czerwone mięso, tym więcej antybiotyku w rybie. Najlepsze są łososie dzikie, których mięso jest blado różowe. Dorsze atlantyckie również żyją dziko.
2017-02-26 15:22
Pestycydy są najgroźniejsze ,ale bez nich niestety nie ma tam chodowli.
2017-02-23 13:23
2017-02-23 14:21
Przecież to są zwykłe zarodki, takie jak w kurzym jajku. A jaki jest Twój stosunek w kwestii aborcji na życzenie?
2017-02-23 14:50
W ten sposob za kilka lat nie bedzie tych ryb.
2017-02-23 14:53
Łowcy kawioru mają inne zdanie w tym zakresie.
2017-02-23 14:45
Skrei'a przygotowujemy zgodnie z zasadą, że ryba musi pływać trzy razy, w wodzie, maśle i winie.
sam pan chyba tę zasadę wymyślił
2017-02-23 15:19
Jest takie powiedzenie: Aby ryba była świeża musi pływać trzy razy: w wodzie, w maśle i w winie! :)
2017-02-23 15:21
W wódce czystej.
2017-02-23 14:50
Przecież w Selgrosie reklamują teraz dokładnie tego dorsza po trzydzieści kilka zł za kilogram filetów... No ale skoro w lokalu kg wychodzi ze dwie stówki to trzeba trochę podnieść cenę produktu wyjściowego...
2017-03-02 16:41
kolejny przysmak deluxe z promocji w markecie. brawo Szefowie Kuchni. brawo.
2017-03-02 19:34
nawet jest reklama na 3miasto
2017-02-23 15:37
Kto nie kosztuje i nie próbuje to nie wie jaki smak ma prawdziwa ryba dobrze zrobiona .Do dobrze zrobionych Ryb zaliczamy Dorsza Skrei'a w BY THE WAY ..RESTAURACJA, dawno tak przygotowanej smacznie ryby nie jadłam. Moje
Kto nie kosztuje i nie próbuje to nie wie jaki smak ma prawdziwa ryba dobrze zrobiona .Do dobrze zrobionych Ryb zaliczamy Dorsza Skrei'a w BY THE WAY ..RESTAURACJA, dawno tak przygotowanej smacznie ryby nie jadłam. Moje kubki smakowe oszalały ...a znam się troszkę na rybach bo nie dość że wychowałam się na nich ale i sama lubię je przyrządzać.
Sam dorsz jest jak dla mnie Rybą szlachecką i bardzo delikatną w smaku.Mogę godnie każdemu polecić .
2017-02-23 17:54
a do tego porcja za 39 zł!
2017-02-23 22:37
2017-02-23 18:38
i to jest dla nas Trójmiasto delux
2017-02-24 10:05
Skrei er torsk (Gadus morhua)
Czyli zwykły dorsz atlantycki tylko po norwesku.
2017-02-24 15:38
Skrei to ten sam gatunek co dorsz atlantycki, ale jest zasadnicza różnica - skrei jest dorszem dziewiczym, czyli przed tarłem, dlatego ma bardzo szlachetne, wartościowe i śnieżnobiałe mięso. Tak jak napisane w artykule, można go poławiać tylko między styczniem a kwietniem.
2017-02-24 17:07
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.