• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kuchnia śródziemnomorska zamiast kurczaków na skwerze Kościuszki

Patryk Szczerba
7 kwietnia 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Gastronomia wraca na skwer Kościuszki
  • Lekka zabudowa modułowa ma różnić się od tego, co można było do tej pory oglądać przy fontannie na skwerze Kościuszki w Gdyni.
  • Przestrzeń poza nimi nie ma być zajęta. Na skwer wróci też plac zabaw.
  • Budynki będą drewniane i modułowe. Staną w trzech miejscach wokół fontanny.

Lodów, kawy, potraw z kuchni śródziemnomorskiej oraz alkoholu będzie można skosztować od czerwca przy fontannie na skwerze Kościuszki w Gdyni zobacz na mapie Gdyni. Miasto rozstrzygnęło przetarg na sezonową dzierżawę terenu na trzy lata. Miesięczny czynsz wyniesie 14,5 tys. zł plus VAT.



Czy podoba ci się koncepcja budynków gastronomicznych przy fontannie w Gdyni?

Gastronomia przy fontannie na skwerze Kościuszki po raz pierwszy zagościła podczas Euro 2012, a później pojawiła się ponownie w 2014 roku. Wtedy teren został przez Gdynię oddany w dzierżawę firmie AmRest, właścicielowi m.in. marek KFC i Starbucks, których produkty można było kupować w sezonie przez trzy lata. Obok dwóch pawilonów pojawiły się krzesła, a po drugiej stronie zbudowano plac zabaw dla dzieci.

Dwóch chętnych w przetargu

Mimo wielu krytycznych uwag co do wyglądu i asortymentu sprzedawanego przy skwerze Kościuszki urzędnicy postanowili udostępniać teren przy fontannie gastronomom przez kolejne trzy lata. O trwającym przetargu pisaliśmy kilka tygodni temu. Wzięło w nim udział dwóch chętnych.

Oprócz firmy AmRest swoją ofertę przedstawiła gdynianka, Dominika Wilandt. I to ona właśnie wygrała licytację, która rozpoczęła się od poziomu 8 tys. zł.

Miesięcznie za dzierżawę będzie musiała zapłacić 14,5 tys. zł plus VAT.

Wiadomo już, że w czerwcu przy fontannie staną trzy tymczasowe pawilony. Zgodnie z regulaminem przetargu każdy będzie mógł mieć powierzchnię zabudowy do 100 m kw. i wysokość 3,5 metra. Na skwer wróci również plac zabaw.

Pasta, makarony i alkohol

Na pewno nie wrócą za to kurczaki. Przy fontannie latem będzie można najprawdopodobniej skosztować kuchni śródziemnomorskiej. Poza tym w ofercie pojawi się kawa i lody naturalne, produkowane przez jedną z pomorskich firm.

Nowością będzie bar, w którym - oprócz koktajli - chętni kupią piwo i wysokoprocentowy alkohol. Sprzedaż takich produktów została dopuszczona warunkami w przetargu.

Obecnie trwa załatwianie formalności i urzędniczych pozwoleń.

- Jestem gdynianką i wiem, że skwer Kościuszki jest dla mieszkańców ważny. Chcę przyciągnąć w to miejsce ludzi, coraz częściej kierujących swoje kroki w kierunku bulwaru, gdzie gastronomia rozwija się - opowiada zwyciężczyni przetargu.
Zabudowa modułowa

Zapowiada, że tym razem architektura nie będzie budzić kontrowersji.

- Planujemy postawić drewniane budynki modułowe o jasnej kolorystyce, które będą pasowały do otoczenia. Raczej nie będziemy adaptowali przestrzeni na zewnątrz - dodaje.
Budynki będą pojawiały się przy fontannie co roku od czerwca do końca września, aż do 2019 roku.

Miejsca

Opinie (147) 6 zablokowanych

  • (5)

    Ciekawe jakie ceny..?

    • 48 7

    • takie dla turystów (1)

      • 24 0

      • Wolę kurczaki.

        • 5 4

    • 500 zł dziennie sama dzierżawa haha, herbata będzie pewnie po 50 zł szklanka. Gratuluje wygranej

      • 20 13

    • Ceny mają być jak w Biedronce,adekwatne do zarobków,czyli nie drogo

      • 3 3

    • 14,5 tys netto samo się nie zapłaci

      a jeszcze zarobic trzeba, ludziom zapłacić... Tylko fiskus tu się cieszy

      • 14 0

  • (1)

    Dwie kawy i dwie wuzetki... bijemy się o złotą patelnie

    • 76 3

    • Zestaw obowiązkowy

      • 6 0

  • Wolałem KFC (8)

    Przynajmniej wiadomo z czego to i jak będzie smakować. Takie "śródziemnomorskie" wynalazki, to może być absolutnie wszystko w środku. No ale, wygrali, niech zarabiają...

    • 39 96

    • (3)

      jak wolisz śmieciowe jedzenie to zawijaj to Riviery ;)

      • 38 8

      • Bedzie takie samo jakosciowo, w tych pseudo domkach nie ma miejsca na porzadne zaplecze kuchenne...

        • 20 4

      • bo krewtki niewiadomego pochodzenia to nie smieci :)

        restauratorzy ladnie ci wyprali glowe

        • 16 0

      • Ooo, wypraszam sobie

        W Rivierze można zjeść dobrze i w miarę tanio

        • 7 5

    • kurczak faszerowany chemią (2)

      jednakowy smak jak z laboratorium

      • 11 1

      • (1)

        Wszytko co nas otacza to chemia :)

        • 3 0

        • A człowiek to czym jest, jak nie przetwórnią chemiczną?

          • 5 1

    • o fuuuuuu

      kurczaki z kfc wyglądają jak z drugiego trawienia

      • 4 1

  • I fajnie (7)

    Kurczaka to se w Kościerzynie mogę zjeść.

    • 71 13

    • W Koscierzynie (5)

      Nie ma KFC

      • 9 3

      • ale jest zigi bar po kuchennych rekolekcjach

        • 14 1

      • Ale są za to mega wypasiona i mega dobre hamburgery (i nie tylko) za piątaka za sztukę. KFC nie dorasta mu do pięt.

        • 7 0

      • Jest United Chicken, również sieciówka z kurczakami :)

        • 3 0

      • ale tam kury po ulicach biegają (1)

        I można sobie upolować i usmażyć na grilu

        • 5 0

        • Autentyczne

          Prawdziwe kury z wolnego wybiegu.

          • 2 0

    • Wieśnior

      Chyba w kartezach - taka blacha...

      • 5 0

  • Mniam mniam. (3)

    Super.zjem włoska pizzę. Zjem polskie lody i mapie się szkockiej whisky i to w jednym miejscu.

    • 35 13

    • (1)

      A ja wolę dwadzieścia minut czekać na gofra z dżemem.

      • 8 1

      • Z musztardą lepszy.

        • 1 0

    • I zostawisz całe 500+,a potem zęby w ścianie

      • 7 1

  • Kiedy na skwerze wreszcie powstanie miasto (7)

    Przecież tam wyglada jak na przystanku Woodstock albo innym kiermaszu czy festynie. To jest serce miasta a wyglada tam jak w Krynicy Morskiej budy stragany przybudówki do drewnianych pawilonów, wszędzie skwierczy tłuszcz i króluje piwo w plastiku

    • 167 9

    • To jest własnie ten klimat!!!

      Po co jechać gdzieś do skansenu skoro skansen jest pod nosem
      Mi tam się przypomina dzieciństwo...

      • 15 2

    • Panie buduj! Nikt cię nie powstrzymuje.

      A nie, czekaj przecież Ty tylko narzekasz i mówisz innym co mają robić, a sam palcem nie ruszasz. No tak.

      • 7 13

    • Wszystko zalać betonem i pomalować na szaro. Wsadzić identyczne duże szyby. Szyldów zabronić. (2)

      Będzie dobrze.

      • 7 6

      • Zburzyć budynki w centrach miast

        Postawić budy, dodać kolorowe szyldy i poustawiać maszyny do gier zręcznościowych

        Będzie dobrze

        • 9 2

      • I rowerzyści na zmianę z biegaczami...

        • 9 1

    • Takie obrazki sa w calej Polsce

      • 2 2

    • jak odejdzie szczur.

      • 4 3

  • (5)

    Jeśli Pani Dominika to żona Pana Konrada to znak, że nawet lekarz odnajdzie się w branży gastronomicznej :)

    • 36 1

    • bardziej figurantka

      • 13 0

    • jaki lekarz

      psycholog

      • 9 1

    • a to nie z Wilbo? (2)

      • 11 0

      • (1)

        dokładnie z Wilbo

        • 8 0

        • Wilbo już nie ma, jest tylko na papierze

          Wilbo za czasów Wilandta kwitniało, później byli inni "prezesi" i było coraz gorzej, aż w końcu przyjechali "prezesi" z Warszawy zwolnili wszystkich ludzi, budynki sprzedali a maszyny pocięli i w rzeczywistości Wilbo istnieje tylko na papierze

          • 4 0

  • Lepsze to niż KFC

    Będzie większy wybór. A nie tylko te kurczaki

    • 38 14

  • a nasze? (11)

    mamy polskie żołądki i powinniśmy jeść polskie jedzenie!

    • 61 25

    • tu jest Polska (2)

      Bo każdy Polak ma polski organizm i to co polskie mu nie szkodzi.

      • 15 2

      • W każdym kraju (1)

        w turystycznej miejscowości podają specjały lokalne dla turystów właśnie. Tylko w Polsce nie wiedzieć czemu - pizza, hamburgery i hot-dogi... Wstyd? Nie ma żadnych lokalnych potraw? Nie ma odważnego, który by to umiał podać?

        Skąd te kompleksy?

        • 20 3

        • Żadne kompleksy.

          Może polska kuchnia nadaje się tylko do wykwintnej knajpki, a w miejscu turystycznym lepiej jest mieć coś innego. Poza tym, kuchnia polska jest przyciężka na lato. Nie piszcie o zaletach jaglanej i gryczanej, to se można spreparować w domu w własnym zakresie. Schabowy i kapusta też nie rzucą na kolana.

          • 6 5

    • Bigos i kasza gryczana w gorący wakacyjny dzień to słaby pomysł. (2)

      • 12 2

      • ale młode ziemniaczki i chłodnik? (1)

        mniam

        • 16 1

        • masz pomysl na biznes - idz i zarabiaj :)

          • 5 0

    • "Powinniśmy"? Dlaczego wypowiadasz się za innych. Jedz co chcesz, ale nie mów nam co powinniśmy. (1)

      • 9 5

      • Bo trzeba umieć czytać między wierszami

        I nie wszystko brać tak dosłownie :)

        • 6 2

    • "polski żołądek" - tekst miesiąca! :D (2)

      • 10 3

      • Polski żołądek wszystko przerobi.

        Na tych nowych budach powinna pojawić się nazwa ze słowem "narodowy" :)

        • 1 1

      • to i tak dobrze, że nie napisał narodowy i katolicki

        • 1 0

  • Konrad Wilandt (1)

    ten z Wilbo i wszystko jasne. Drewniane budy będą super pasowały do otoczenia

    • 41 4

    • Może

      Może oscypki dorzucą ..

      • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane