stat

Punkt widokowy przy wejściu do portu w Gdańsku

16 lutego 2017, 19:00
Rafał Borowski

Porośnięty trawą kopiec z ukrytą w jego wnętrzu restauracją i tarasem widokowym na jego szczycie - taki oto obiekt powstanie przy wejściu do gdańskiego portu zobacz na mapie Gdańska. Jego budowa rozpocznie się już na początku przyszłego roku.



Przypomnijmy: w październiku 2015 roku, Zarząd Morskiego Portu Gdańsk wraz ze Stowarzyszeniem Architektów Polskich Oddział "Wybrzeże" ogłosił konkurs architektoniczny na opracowanie koncepcji estetyzacji frontów wodnych przy Wolnym Obszarze Celnym oraz przy Nabrzeżu Ziółkowskiego. Konkurs to kolejny krok na drodze do poprawy wizerunku portu.

- Konkurs ma służyć poprawie wyglądu portu od strony toru wodnego. Chciałabym jednak podkreślić, że ogłoszenie konkursu poprzedziły zakrojone na szeroką skalę prace inwestycyjno-remontowe, które przeprowadziliśmy w ciągu kilku ostatnich lat. Przede wszystkim wyburzyliśmy niepotrzebne budynki i odnowiliśmy elewacje wielu magazynów. Realizacja konkursu będzie więc kolejnym etapem prac, dzięki którym port wypięknieje - tłumaczyła w marcu ubiegłego roku Monika Wszeborowska, dyrektor biura marketingu ZMPG.
Czytaj także: Gdański port zamieni się w ogród

Zwycięski projekt opracował zespół z Gdańska w składzie: Maciej Jacaszek, Roland Kwaśny, Piotr Karaś, Rafał Jacaszek, Artur Dubis i Maja Smulska, zgrupowany w trzech pracowniach architektonicznych: "Restudio", "Studio R" i "Midi".

Nowa wizja kopca widokowego

Najbardziej charakterystycznym założeniem projektu miał być kopiec widokowy o wysokości 4 metrów, który miałby stanąć tuż przy wejściu do portu. Na jego szczycie miał zostać umieszczony ogromny, podświetlany napis "Port Gdańsk". Jego litery miałyby ponad 7 metrów wysokości, dzięki czemu byłby on widoczny z daleka dla wszystkich wpływających do Gdańska jednostek.

Jednak podczas szczegółowych prac projektowych, młodzi architekci postanowili znacząco zmienić pierwotną koncepcję kopca. W czwartek, 16 lutego, przedstawili oni ostateczną wizję punktu widokowego, który powstanie na terenie Falochronu Zachodniego i będzie górował nad wejściem do gdańskiego portu.

Przeszklona restauracja z tarasem widokowym na dachu

Zgodnie z nową wizją, we wnętrzu porośniętego trawą kopca znajdzie się wielofunkcyjny obiekt z częścią gastronomiczną i wystawienniczą, które będą rozdzielone mobilną ścianą. Jego łączna powierzchnia wyniesie ok. 900 m. kw. Pojemność części gastronomicznej oszacowano na ok. 40 osób, zaś części wystawienniczej na ok. 50 osób.

Ściany obiektu od strony Zatoki Gdańskiej i kanału portowego będą całkowicie przeszklone. Natomiast na jego szczycie zostanie ulokowany przestronny taras widokowy o wysokości ok. 9-10 metrów nad powierzchnią lustra wody.

Podświetlany napis wytłoczony w blasze

Wspomniany wcześniej napis "Port Gdańsk" nie powstanie w formie ogromnych, przestrzennych liter, ale zostanie umieszczony na perforowanych ścianach wykonanych z blachy aluminiowej, które zostaną umieszczone po dwóch stronach kopca - naprzeciwko wspomnianych wcześniej, przeszklonych ścian. Podobnie, jak pierwotnie zakładano, napis ten będzie podświetlany po zapadnięciu zmroku.

Dokładne koszty budowy kopca wraz z umieszczonym w jego wnętrzu przeszklonym budynkiem pozostają na razie nieznane. W ciągu najbliższych 12 miesięcy ma powstać projekt budowlany inwestycji, zaś jej realizacja ma rozpocząć się na początku 2018 roku.
autor

Rafał Borowski

r.borowski@trojmiasto.pl