• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Płatki owsiane dobre na wszystko

Agnieszka Majewska
22 stycznia 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Czekolada - leczy i pielęgnuje czy tylko smakuje?
Ziarno owsa to bogate źródło witamin B1, B2, B6, E, PP i pierwiastków cynku, żelaza, wapnia, selenu, magnezu, sodu, potasu. A to wszystko w towarzystwie wartościowych tłuszczy, węglowodanów i błonnika. Podpowiadamy, jak wykorzystać płatki owsiane w kuchni oraz dla zdrowia i urody. Ziarno owsa to bogate źródło witamin B1, B2, B6, E, PP i pierwiastków cynku, żelaza, wapnia, selenu, magnezu, sodu, potasu. A to wszystko w towarzystwie wartościowych tłuszczy, węglowodanów i błonnika. Podpowiadamy, jak wykorzystać płatki owsiane w kuchni oraz dla zdrowia i urody.

Owies jest traktowany po macoszemu, a ponad 95 proc. jego zbiorów jest przerabiane na karmę dla zwierząt, i niestety wciąż bardzo daleko mu do popularności pszenicy i żyta, a szkoda. Zaufaj naturalnym rozwiązaniom i sięgnij po płatki owsiane, które biją na głowę składem zarówno pszenicę, jak i żyto.



W naszym cyklu "Natura dla zdrowia i urody" podpowiadamy, jak samodzielnie i i szybko zrobić domowe kosmetyki czy produkty wykorzystywane w lecznictwie lub kuchni. W tym odcinku główną rolę grają płatki owsiane.

Czytaj więcej artykułów z cyklu

Czy jadasz owsiankę?

Skład, który robi wrażenie

Ziarno owsa uznawane jest za bogate źródło witamin B1, B2, B6, E, PP, i pierwiastków: cynku, żelaza, wapnia, selenu, magnezu, sodu, potasu, a to wszystko w towarzystwie wartościowych tłuszczy (ważne nienasycone kwasy tłuszczowe, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć), węglowodanów i błonnika. Mimo znacznie większej niż inne zboża gamy witamin, minerałów i przeciwutleniaczy wciąż nie jest zbyt rozpowszechniony. Czas to zmienić.

Płatki owsiane w służbie urody

Pora przypomnieć sobie, że upiększające właściwości owsa były znane już dawno temu. Obecnie powoli zaczynamy ponownie korzystać z jego dobroczynnych właściwości, bo coraz częściej bywa stosowany jako składnik kremów, maseczek, balsamów, jak również w pielęgnacji włosów, szamponów, masek i odżywek. Koi, tonizuje, zmiękcza, odżywia i nawilża. Szczególną uwagę powinny zwrócić na niego osoby o skórze wrażliwej i podatnej na alergie, które to po zastosowaniu owsianych specyfików pokryją skórę cieniutkim, niewyczuwalnym filtrem ochronnym, który osłoni ją przed czynnikami zewnętrznymi. Dodatkowo złagodzi podrażnienia i stany zapalne sprzyjając jej regeneracji. Ten hipoalergiczny produkt sprawdzi się również w pielęgnacji tzw. suchej skóry (np. egzemy, atopii). Polecany jest także do cer dojrzałych i starzejących się z racji tego, że zawiera silne przeciwutleniacze. Oprócz działania zewnętrznego posiada także wewnętrzną moc sprawczą, która opóźnia procesy starzenia, wzmocni nasze włosy i paznokcie i znacznie poprawi wygląd cery! Rano skosztujmy "surówki piękności", jaką jest musli (którego podstawą są właśnie płatki owsiane), stosowaną między innymi w salonach piękności Heleny Rubinstein, a wieczorem sięgnijmy po domowe kosmetyki, by wykorzystać chociaż część cudownych właściwości owsa.

Owsianka - dlaczego warto ją jeść? Owsianka - dlaczego warto ją jeść?

Domowe kosmetyki coraz częściej stają się konkurencją dla gotowych. Są tańsze i niejednokrotnie bardziej skuteczne, dlatego by ukoić, nawilżyć i naprawić drobne uszkodzenia skóry rąk warto sięgnąć po płatki owsiane. Wykorzystanie ich do peelingu zapewni delikatne złuszczenie bez podrażnień czy suchej skóry. Pomoże w utrzymaniu naturalnej równowagi wilgoci, pozostawiając ją przy tym gładką i miękką.

Peeling z płatków owsianych nadaje się zarówno do skóry twarzy, jak i dłoni, a także całego ciała, do stosowania np. pod prysznicem. Zalewamy płatki przegotowaną wodą i odstawiamy aż zmiękną (około 10-30 min.). I już właściwie jest do użycia. Kolistymi ruchami wmasowujemy peeling w skórę, dobrze też jest pozostawić powstałą papkę na 10 minut zanim ją zmyjemy. Wedle gustu i potrzeby możemy dodać soku z cytryny, który rozjaśni drobne przebarwienia, lub oliwy z oliwek, która dodatkowo nawilży, a zastępując wodę mlekiem, wzmocnimy jeszcze efekt nawilżenia skóry.

Maseczka z płatków owsianych sprawdzi się idealnie przy cerze trądzikowej i tłustej. Do dwóch łyżek zmielonych płatków (w mikserze bądź młynku) dodajemy ubite na sztywno białko. Nałożoną papkę nakładamy na twarz i pozostawiamy do wyschnięcia, po tym czasie zmywamy ciepłą wodą. Cera będzie oczyszczona i nawilżona, ale matowa, a pory będą oczyszczone i zmniejszone. Wpłynie też korzystnie na drobne urazy i podrażnienia. Jeśli nie boicie się zapachu świeżej cebuli, warto wypróbować jej antybakteryjne działanie i dodać ją (wcześniej zmiksowaną na puree) do rozdrobnionych płatków zalanych łyżką wrzątku.

Ale korzyści z owsa mogą czerpać posiadacze każdej cery, dobierając odpowiedni komponent do bazy, jaką są płatki z łyżką miodu. Maseczkę oczyszczającą uzyskamy dodając łyżkę jogurtu naturalnego, nawilżającą - połowę dojrzałego banana, a połowa zmiksowanego jabłka będzie przeciwdziałać starzeniu się skóry. Innymi dodatkami może być sok z cytryny, glinka czy oliwa z oliwek.

Pod koniec długiego dnia zapewni nam relaks kąpiel, która będzie miała także właściwości zdrowotne i pomocne w leczeniu chorób skóry takich jak łuszczyca, egzema czy wypryski. Do wody wlewamy szklankę mleka i wsypujemy dwie szklanki płatków oraz łyżkę miodu. Innym sposobem jest umieszczenie płatków i mleka w proszku w bawełnianym woreczku i umieszczenie ich pod strumieniem wlewanej wody. Po takiej kąpieli każdy poczuje się wypoczęty i odprężony.

Na zdrowie!

To kopalnia witamin, a ich właściwości zdrowotne są bardzo liczne. Owsianka pomaga w złagodzeniu stanów depresyjnych, rozdrażnienia, dużej ilości stresów, poprawia samopoczucie, skutecznie zwalcza zmęczenie oraz poprawią pamięć i koncentrację. Pomaga zachować sprawność psychiczną i fizyczną.

- Płatki owsiane chronią przed rozwojem cukrzycy typu drugiego (stabilizują poziom cukru we krwi), chorobami serca, obniżają poziom złego cholesterolu i ciśnienie krwi, zmniejszają też ryzyko zachorowania na raka jelita grubego - zapewnia dietetyk Aneta Dylak, z Dietetycznej Poradni. - Niewskazane są jedynie w alergii, nadmiernej nietolerancji na gluten i celiakii. Dla osób z chorobami układu trawienia jedzenie płatków owsianych jest sprawą bardzo indywidualną i tu najlepiej jest wsłuchiwać się we własny organizm, ale każdy z nas powinien pamiętać, że nadmiar szkodzi, dlatego płatki owsiane należy jeść z umiarem.
Zapobiegają miażdżycy, zakrzepom, a ich jedzenie wpływa bardzo korzystnie na układ pokarmowy, sprzyjając rozwojowi dobrych dla organizmu bakterii jelitowych. Błonnik usuwa produkty przemiany materii i poprawia trawienie, a z racji tego, że pęcznieje w żołądku, dając na długo uczucie sytości i ograniczając podjadanie między posiłkami, idealnie nadaje się dla osób odchudzających się. Osoby aktywne fizycznie docenią płatki owsiane, które w połączeniu z innymi składnikami dadzą energetyczny i odżywczy posiłek, który ma niski indeks glikemiczny i jest lekkostrawny. Energię na długo dają stopniowo uwalniające się cukry, co sprawia, że owsianka jest wymarzonym śniadaniem czy posiłkiem dla ciężko pracujących, podczas intensywnych treningów i innych prac ze wzmożonym wysiłkiem fizycznym, jak i umysłowym.

- Co do smaku i przyrządzania płatków z całą stanowczością można włożyć między książki mit, że płatki owsiane nie są smaczne. Wręcz przeciwnie - są przepyszne, wystarczy tylko odrobina wyobraźni i płatki gotowe - mówi Katarzyna Studzińska ze Smakoszewa, cateringu dietetycznego i okolicznościowego. - Zabieganym polecamy szybkie wsypanie niewielkiej ilości płatków do porannego mleka i spożycie ich, to samo można uczynić z jogurtem porannym. A tym, którzy mają dłuższą chwilkę z rana, polecamy zalanie płatków niewielką ilością wody i postawienie na małym gazie. Dodajemy szczyptę wanilii, łyżeczkę cukru i mieszając czekamy, aż zacznie z całości wydobywać się para. To znak, że można dodać już tylko nieco mleka migdałowego, całość chwilę mieszamy, a następnie przykrywamy szczelnie talerzem, odstawiając na małą chwilę z kuchenki. Tak przygotowane płatki należy przełożyć na talerz i na wierzch pociąć banana w plasterki. Takie śniadanie jest niezwykle istotne dla naszego organizmu, pozwala mu wystartować z należytą siłą - przekonuje Katarzyna Studzińska.
Przepis na owsiane ciasteczka

Szybki przepis na niedzielne ciasteczka owsiane według cateringu Smakoszewo:
1,5 szklanki płatków owsianych górskich, 4 łyżki otrębów, 1 jabłko, 1 jajko, 1 banan, 8 śliwek suszonych (opcjonalnie miód). Można dodać (lub zastąpić) również inne bakalie wedle gustu, takie jak żurawina lub rodzynki. Jabłko trzeba włożyć do mikrofalówki na 3-5 minut. Powstały mus przekładamy do miski (mus nie jest obowiązkowym składnikiem, wyjdą równie dobre bez niego). Dodajemy banana zmiażdżonego widelcem, śliwki pokrojone na drobne kawałki i pozostałe składniki. Powstałą masę zagniatamy rękami. Odstawiamy na kilka minut. aż płatki owsiane napęcznieją. Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na blaszce i spłaszczamy. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 °C, na 15 min. Takie proporcje dadzą nam ok. 9 ciasteczek, każde po ok. 130 kcal.

Jakie płatki wybierać?

Możemy wyróżnić 3 rodzaje: zwykłe (powstające z całego ziarna), górskie (powstałe z pokrojonego ziarna) i błyskawiczne (pokrojone ziarno poddawane jest obróbce hydrotermicznej). Jak łatwo można się domyślić, im mniej procesów do uzyskania końcowego efektu, tym lepiej, dlatego najbardziej przetworzone płatki błyskawiczne posiadają najmniej wartościowych substancji, i należy sięgać po nie tylko wtedy, kiedy nie mamy czasu. Także warto trochę dopłacić, żeby mieć pewność, że jest to wyrób najwyższej jakości, i kupić płatki ekologiczne (lub inne w stylu "bio").

Prozdrowotne właściwości owsa, dla całego ciała, są niezaprzeczalne, dlatego zanim znów sięgniemy po drożdżówkę w biegu na śniadanie, zastanówmy się, co jest dobre dla naszego zdrowia.

Miejsca

Opinie (71)

  • Owsianka! (4)

    Owsianka na śniadanie codziennie od prawie 2 lat - można zrobić na tysiąc sposobów, nigdy się nie znudzi! Pyszna i zdrowa!

    • 68 7

    • Dobra owsianka nie jest zła!!
      A i rozgrzewa w zimne poranki :D

      • 7 0

    • Ale na zakąskę nie nadaje się.

      • 2 0

    • (1)

      ja robię na wodzie + łyżeczka masła - suszona w\loszczyzna + pieprz sól , troszkę cukru i koncentrat pomidorowy - wychodzi jak pomidorówka - bardzo smaczna - ale nie syci mnie na długo - jajko na miękko daje lepszy efekt u mnie.

      • 1 0

      • u mnie tez jajko na miękko

        bardzo ładnie łagodzi żołądek na kacu

        • 0 0

  • Tylko nie zalewać ich mlekiem. Mleko (10)

    jest szkodliwe dla dorosłych. Najlepiej zalać płatki przegotowaną wodą.

    • 42 62

    • Mówisz o tym najtańszym mleku uht ,to typowa trucizna obejrzyjcie na youtube ,te mleko to po prostu odpad,a firmy mleczarskie zarabiają na nim miliony

      • 15 7

    • diabeł

      wcielony

      mleko to spisek masonerii!

      • 16 1

    • ...postawić na palenisku

      Obowiązkowo w glinianej misie, na środku jaskini. Odtańczyć taniec dwudziestu czterech przemian, dodać włosy najsilniejszej osoby z plemienia i już!

      Można biec do korpo-biura. Tylko z maczugą, bo można spotkać tygrysa z leniwcem i mamutem.

      • 11 7

    • Mleko to rzeczywiście temat "kontrowersyjny" (5)

      ale są dorośli dobrze trawiący laktozę, choć pewnie nieliczni,
      np. mój dziadek żył 95 lat i do końca życia jadł zupę mleczną rano i wieczorem,
      tata- już kilka lat po 80-tce, uwielbia mleko i pije codziennie ok. 500 ml

      • 12 2

      • liczni liczni

        dopiero zaczynamy prowadzić badania genetyczne i zaczynamy rozumieć jak ludzie ewoluowali i zaczęli trawić mleko,
        wygląda na to, że mleko zaczęli trawić ci, którzy zaczęli hodować zwierzęta,
        natomiast ci, którzy raczej polowali i zbierali, mleka nie trawią

        czyli wraz z osadnictwem i specyfiką danego terenu,
        tam gdzie były łąki tam były owce i krowy i mleko, np stepy itp

        u mnie w rodzinie połowa trawi a połowa niebradzo

        • 2 3

      • acha, nie wiem jak z gotowanym mlekiem (3)

        czy jest jakas róznica czy nie w porównaniu do trawienia świeżego

        • 0 0

        • (2)

          Nie ma. Mleko (laktozę) trawia tylko cielaki. Potrzebują jej do wytworzenia i wzmocnienia rogów i kopytek. Koncerny dodają nawet sproszkowane żołądki cieląt, żeby ludzie mogli to trawić. Smacznego... polecam mleko roślinne :-)

          • 1 5

          • nie mam nic przeciwko dodawania żoładków (1)

            wręcz przeciwnie, uznam to za wzbogacenie,
            ale na poważnie, nie sądzę, żeby flora potrzebna do trawienia laktozy
            przetrwała proszkowanie,
            a gdyby była aktywa w mleku to sama by to mleko rozłożyła,

            musisz się postarać bardziej

            • 0 1

            • flora nie potrzebuje laktozy.
              bo własnie laktoza jest tym czego organizm nie trawi.
              i jest aktywna w mleku. w mniejszym stopniu w jogurtach, kefirach, czy zsiadłym mleku, bo tam zamieniana jest w kwas mlekowy.
              poza tym gdyby nie była aktywna to po co robiliby mleko bez laktozy? :)
              wiec chyba ty musisz się bardziej postarać.

              • 0 0

    • 100% racji...lekarze bija na alarm...ludziom po40-tce nie wolno pic mleka krowiego...

      poniewaz bardzo uczula na przewod pokarmowy,- jest przyczyną wzdęć, zmian jelitowych uszkadzających śluzowkę jelit, powoduje cięzko-strawnosc...nie powinno sie jesc owsianek z mlekiem.

      • 0 1

  • szkoda tylko (8)

    że cały dzień jestem jak balon po owsiance..

    • 18 23

    • a przed owsianką nie ? :P

      • 16 3

    • można spróbować zalać owsiankę wodą dzień przed i rano wylać tą wodę i zalać wrzątkiem, może pomoże ;)

      • 14 1

    • to nie jedz jej aż tyle... (1)

      • 14 2

      • za dużo błonnika

        pewnie sypie tam suszonych owoców i inych błonnikowo nasyconych cudów
        to się zapycha bidak

        • 0 0

    • laktoza (2)

      Pewnie przez mleko

      • 11 0

      • albo gluten (1)

        • 2 2

        • Gluten w płatkach owsianych... nóż mi się w kieszeni otwiera jak czytam posty dzisiejszych ekspertów od dietetyki wykształconych na filmach z żółtymi napisami i wszędzie widzących GLUTEN.

          • 0 0

    • wentyl

      to popuść wentyl.

      • 4 2

  • (5)

    Owsianka z amarantusem, łuskanymi nasionami konopi, jabłkiem tartym i bananem - możesz zapomnieć o lekarzu

    • 28 5

    • (2)

      O lekarzu rodzinnym, ale trzeba częściej zamawiać wizyty u psychiatry

      • 9 18

      • Sądząc po efektach, do twojego "specjalisty" nie ma kolejek ...

        • 5 2

      • a od kiedy na Sreberku pacjenci mają dostęp do internetu ? czy może flustracja z powodu braku wystarczającej dziennej dawki lajków

        • 2 3

    • do chrupania

      racja, po konopi zawsze mam atak głodu. Paczka owsianki jak najbardziej.

      • 1 0

    • cebula i czosnek

      owsianka tylko jako jeden z wielu dodatków,
      wtedy morzesz zapomnieć o lekarzu :)

      • 0 0

  • Płatki owsiane! (1)

    Uwielbiam. Same, na sucho, łyżeczką. Gotowane w mleku (rano, przed pracą). Dosypane do jogurtu + trochę dżemiku dla wzbogacenia smaku. Zastępują mi różnego rodzaju wątpliwe "chrupki" i "musli" ...

    • 21 5

    • Płatki owsiane powinno się zalać wrzątkiem,

      najlepiej dzień przed, by zneutralizować kwas fitynowy. Nie powinno się jeść ich na sucho

      • 1 0

  • (2)

    Po owsiance pierdzę jak szalony....

    • 44 5

    • No i wiemy skąd ten smród na dzielni

      • 9 2

    • bo za szybko jesz

      i ugotuj ją najpierw dobrze, i gryź a nie połykaj ":)
      może mleko dodajesz i nie trawisz mleka,
      wtedy nawet po lodach będziesz pierdzieć

      • 0 0

  • tak!

    zalewam owsiankę wodą wieczorem (nie wrzątkiem), rano jest delikatna i pyszna! dzięki zastąpieniu mleka wodą mój brzuszek nie jest balonem :) a ja czuję się syta :) polecam!

    • 28 0

  • Mi owsianka dobrze czysci kichy. A zalewam woda 85'C , wlewam okolo 100ml mleka i daje dwie lyzki miodu. Inaczej zjesc nie potrafie.

    • 24 1

  • ja (2)

    Owsiankę jemy z dziećmi zrobioną na soku jabłkowym 100% i jest przepyszna :).Polecam wszystkim niejadkom.

    • 14 6

    • ale musi być kwasior (1)

      • 1 4

      • chyba po soku z biedulki

        • 1 0

  • (2)

    owsiankę robię tylko na wodzie z uwagi na nietolerancje laktozy

    • 22 3

    • (1)

      zawsze można kupić mleko bez laktozy

      • 3 2

      • od kozy bez laktozy

        • 6 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Dzień dla Zdrowia w Galerii Morena

badania, konsultacje

Młodzieżowa Grupa Wsparcia

100 zł
warsztaty

Konferencja "SM i co z tego?"

konferencja

Najczęściej czytane