• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Lody Calypso mają już 60 lat

Rafał Borowski
5 czerwca 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 

Zwiedź z naszą kamerą wnętrze zakładów Lodmor

Znają ją nie tylko mieszkańcy Trójmiasta, choć powstaje właśnie tutaj. Pierwotnie dostępna w dwóch smakach, obecnie aż w szesnastu. Mowa o kostce lodów Calypso, która właśnie obchodzi okrągły jubileusz. Pierwsza partia legendarnego deseru zjechała z taśmy produkcyjnej zakładów przy ul. Długa Grobla 4a zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku - funkcjonującego obecnie pod nazwą Przedsiębiorstwo Przemysłu Chłodniczego Lodmor S.A. - w roku 1959, czyli dokładnie sześć dekad temu.



Starszym czytelnikom zapewne kojarzą się przede wszystkim z wypoczynkiem na plaży i ich zakupem od przechadzających się między plażowiczami "lodziarzy", czyli ubranych w białe stroje handlarzy z przewieszonymi przez ramię niewielkimi lodówkami z suchym lodem. Warto wspomnieć, że za sprawą zmiany przepisów sanitarnych w ostatnich latach ten obrazek odszedł bezpowrotnie w przeszłość. Doskonale kojarzą je jednak również młodsi czytelnicy, gdyż po dziś dzień są dostępne w niemal każdym sklepie osiedlowym w Trójmieście.

Kultowe lody Calypso, które nieodłącznie kojarzą się z Gdańskiem, obchodzą właśnie 60. urodziny. Niezmiennie są produkowane w tym samym miejscu, czyli w zakładach firmy Lodmor - funkcjonujących w okresie PRL-u pod nazwą Państwowa Chłodnia Składowa w Gdańsku - przy ul. Długa Grobla 4A na Dolnym Mieście. Pierwsza partia lodowego deseru zjechała z taśmy w roku 1959. Bez cienia przesady można stwierdzić, że był to wręcz historyczny moment. Lody Calypso były bowiem pierwszymi lodami produkowanymi na skalę przemysłową w całym kraju.

  • Pracownica Państwowej Chłodni Składowej w Gdańsku przy obsłudze automatu do pakowania lodow Calypso. Przedsiębiorstwo zostało założone w 1957 roku. Kwiecień 1969 roku.
  • Pracownice Państwowej Chłodni Składowej w Gdańsku przy obsłudze automatu do pakowania lodów Calypso. Kwiecień 1969 roku.

Słynna kostka z głową Murzynka



Dzięki determinacji pracowników, ale również wiernym smakoszom lodów Calypso, zakładom na Dolnym Mieście udało się przetrwać burzę transformacji ustrojowej, która na początku lat 90. zmiotła mnóstwo państwowych firm. Dostosowanie formy prawnej przedsiębiorstwa do realiów gospodarki wolnorynkowej nastąpiło w 1993 roku. Jednostka gospodarki uspołecznionej Państwowa Chłodnia Składowa w Gdańsku została wówczas przekształcona w spółkę akcyjną o nazwie P.P.Ch. (skrót od Przedsiębiorstwo Przemysłu Chłodniczego) Lodmor.

Choć lody Calypso są obecne w sprzedaży już od sześciu dekad, ich wygląd na przestrzeni lat praktycznie nie uległ zmianie. Wciąż mają formę prostokątnych kostek, zapakowanych w impregnowany papier, na którym zawsze widnieje logotyp głowy Murzynka. Dlaczego właśnie ten symbol stał się znakiem rozpoznawczym słynnych lodów?


- Głowa Murzynka miała po prostu budzić skojarzenia z egzotycznymi krajami, w których panuje gorący klimat i tym samym z wakacjami. Podobnie prezentuje się etymologia nazwy lodów Calypso, która również miała przywodzić na myśl wakacje i dobrą zabawę [calypso to gatunek muzyczny i taniec towarzyski z Wysp Karaibskich - przyp. red.]. Natomiast rysunek morsa, którego kształt nieznacznie zmieniał się na przestrzeni lat, to po prostu logo naszych zakładów, które towarzyszy im prawdopodobnie od samego początku, czyli od roku 1957. Mors jest ssakiem żyjącym w wodach Arktyki, więc idealnie pasował do działalności zakładów chłodniczych. Natomiast obecna nazwa naszej firmy powstała z połączenia słów "lody" i "morze", tak więc Lodmor można przetłumaczyć jako "lody znad morza" - tłumaczy Zbigniew Mikusek, prezes spółki Lodmor.
  • Sprzedaż lodów Calypso na Długim Targu w Gdańsku. Warto zwrócić uwagę, że najsłynniejszy plac nad Motławą ma jeszcze nawierzchnię z czasów, gdy nosił nazwę Langer Markt. Wyłożenie Długiego Targu granitowymi płytami miało miejsce w latach 1971-1973. Marzec 1967 roku.
  • Budka z lodami Calypso na Długim Targu w Gdansku. Sierpień 1967 roku.

Pięć nowych smaków z okazji jubileuszu



Pierwotnie lody Calypso były produkowane w dwóch smakach - czekoladowym i śmietankowym. Na przełomie lat 80. i 90. oferta smakowa rozrosła się do sześciu propozycji, a obecnie wynosi aż szesnaście. Klasyczne smaki, czyli przede wszystkim te dwa wspomniane na początku akapitu, są na stałe, zaś inne pojawiają się i znikają w zależności od gustów klientów. Przykładem smaków, których nie uświadczymy już w sklepach są guma balonowa lub wiśnia z czekoladą.

Warto nadmienić, że pięć smaków z bieżącej oferty Lodmora zostało wypuszczonych na rynek w tym roku, specjalnie z okazji jubileuszu. Cztery z nich to desery lodowe o dość oryginalnych smakach - kawy irlandzkiej, bezowe z kawą i daktylami, czekolady ze słonym karmelem oraz mascarpone z owocami leśnymi.

Na pierwszym planie seria czterech deserów lodowych, która pojawiła się w sklepach z okazji 60-lecia lodów Calypso. Pod nimi znajduje się kolejna jubileuszowa niespodzianka - lody śmietankowe, produkowane według oryginalnej receptury z roku 1959. Na pierwszym planie seria czterech deserów lodowych, która pojawiła się w sklepach z okazji 60-lecia lodów Calypso. Pod nimi znajduje się kolejna jubileuszowa niespodzianka - lody śmietankowe, produkowane według oryginalnej receptury z roku 1959.

Niezwykła kampania na opakowaniach



Natomiast piąta z okolicznościowych propozycji to niebywała okazja - dla starszych czytelników - do przypomnienia sobie, jak dawniej smakowały lody Calypso lub - dla młodszych czytelników - przekonania się, jakimi lodami raczyli się ich rodzice czy dziadkowie. Jubileuszową ofertę zamykają bowiem lody śmietankowe, wyprodukowane według oryginalnej receptury z 1959 roku. Na ich okładce znajduje się rysunek ulicznego handlarza lodów. Jak można przekonać się dzięki załączonym do artykułu historycznym zdjęciom, tacy handlarze byli w latach 60. i 70. nieodłącznym elementem krajobrazu ulic centrum Gdańska w miesiącach letnich.

Na opakowaniach wspomnianych deserów lodowych można dostrzec czarno-białe fotografie, na których utrwalono wizerunki kilkuletnich dzieci. Jak informują nadrukowane pod nimi napisy, to podobizny osób, którym lody Calypso towarzyszyły od najmłodszych lat i które związały z nim swoje życie zawodowe.

- Kiedy w dzieciństwie jeździłem z rodzicami do mojego kuzyna Jurka, który mieszkał na Stogach, przejeżdżałem zawsze koło zakładów przy Długiej Grobli. Rodzice zwrócili mi pewnego razu uwagę na to, że właśnie tutaj są produkowane moje ulubione lody. Już wtedy zrodziła mi się w głowie myśl, że bardzo chciałbym pracować w tym miejscu. Choć trudno w to uwierzyć, po wielu latach moje dziecięce marzenie stało się faktem. Od siedmiu lat zajmuję się sprzedażą i promocją lodów Calypso - opowiada Piotr Leśniewski, kierownik działu handlowego, którego wizerunek widnieje na smaku z dodatkiem - nomen omen - owoców leśnych.
  • Uliczne stoisko z lodami naprzeciwko Dworca Głównego w Gdańsku, na ówczesnym placu Maksyma Gorkiego - obecnie to teren City Forum. Warto zwrócić uwagę na nieistniejący obecnie neon na dworcowym gmachu. Maj 1973 roku.
  • Sprzadaż lodów Calypso na Długim Targu w Gdańsku. Kwiecień 1971 roku.

Od wymieszania do hartowania



Z okazji jubileuszu odwiedziliśmy z kamerą zakłady Lodmor. Dzięki załączonemu na początku artykułu filmowi możecie na własne oczy zobaczyć, jak mniej więcej wygląda produkcja lodów Calypso. Na niemal w pełni zautomatyzowanej hali produkcyjnej jest zatrudnionych ok. 35 osób, a praca odbywa się trybie trzyzmianowym, czyli przez całą dobę.

- Początek produkcji to wymieszanie składników, z których składają się lody. Uzyskaną w ten sposób mieszankę podgrzewamy do odpowiedniej temperatury i pasteryzujemy przez dwie godziny. Następnie schładzamy ją i umieszczamy w specjalnych kotłach, w których dojrzewa przez cztery godziny. Po zakończeniu dojrzewania mieszanka jest schładzana do temperatury -4 stopni i można rozpocząć proces formowania kostek i ich pakowania w tempie 45 taktów na minutę. Następny proces to hartowanie lodów w komorze chłodniczej w temperaturze -37 stopni przez 40 minut. Po zakończeniu tego procesu lody są gotowe i zostają zmagazynowane w chłodni, w której panuje temperatura -22 stopnie - wyjaśnia Ewa Karaś, kierowniczka działu produkcji.
Lody Calypso są już od wielu lat jedynym produktem, który jest produkowany przez spółkę Lodmor. Oprócz tego zajmuje się ona również dystrybucją w naszym regionie przeróżnych wyrobów mrożonych firm z Polski i zagranicy - od konkurencyjnych lodów poprzez mięso na warzywach i owocach kończąc. Zapewne niemałym zaskoczeniem będzie fakt, że wśród partnerów zagranicznych Lodmoru znajdują się spółki z nawet tak odległych zakątków naszego globu jak Argentyna czy Urugwaj.

1
  • Stoisko z lodami w formie łodzi przed Bramą Wyżynną w Gdansku. Rok 1963.

Lody Calypso będą dostępne w całej Polsce



W ostatnich latach produkcja lodów Calypso wynosi ok. 550 ton rocznie. Dotychczas ich sprzedaż ograniczała się wyłącznie do terenów północnej Polski - przede wszystkim województwa pomorskiego - ale wkrótce ulegnie to zmianie i będzie można zakupić je niemal w całym kraju.

Przedstawiciele firmy Lodmor podpisali właśnie umowę na wprowadzenie swoich wyrobów do sieci supermarketów Aldi oraz Piotr i Paweł, prowadzą też negocjacje na ten temat z innymi sieciami sklepów o zasięgu ogólnopolskim. Jak zapewniają dumnie nasi rozmówcy, lody Calypso w wyszukanych, jubileuszowych smakach spotkały się również ze sporym zainteresowaniem ze strony trójmiejskich hoteli i restauracji, a część z nich już wprowadziła je do swojego menu.

Miejsca

  • Lodmor Gdańsk, Długa Grobla 4A

Opinie (198) ponad 20 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • (7)

    smak dzieciństwa....te obecne też dobre ale już nie to samo

    • 162 8

    • Bo się w d...ie poprzewracało (2)

      • 9 10

      • komu?

        • 4 1

      • Truskawkowe i czekoladowe ...

        • 2 0

    • (1)

      Kubki smakowe masz przepite...

      • 16 2

      • chyba ty

        • 5 3

    • STOP Hejt

      W porządku obrad na razie nie mam pojęcia co się stało z tym, że to właśnie dzięki temu będzie można zobaczyć na własne życzenie klienta.

      • 3 3

    • Najlepsze lody

      Na świecie

      • 6 1

  • kiedys z prawdziwej smietanki (1)

    kiedys z prawdziwej smietanki a dzisiaj z proszku

    • 138 11

    • Szklana butelka z kapselkiem.

      Kiedyś (świeżą) śmietanę kupowałeś w sklepie. Bez UHT.

      • 26 0

  • (3)

    A tak wczoraj właśnie widząc ich reklamy, pomyślałem czy moje ulubione lody są znane w dalszych częściach kraju... Neutralny temat i jest cień szansy, że hieny prezesa nie zabłoca forum walonkami

    • 19 57

    • bo ja wiem? ten Murzynek na pozłotku... taki niearcypolski...

      • 12 1

    • Za to Ty zabłociłeś swoją wypowiedź politycznym wtrętem. To przecież artykuł o historii marki lodów i ich producenta! WTF? Jesteś chory psychicznie?

      • 12 4

    • Troll czy paranoik?

      • 3 1

  • Calypso.... (5)

    lody mojego dzieciństwa. Bardzo dobre i niedrogie były. Może warto wrócić do dawnych opakowań ?
    Najlepsze były te śmietankowe i z galaretką.

    • 124 6

    • Dokładnie!!

      Najlepsze;D

      • 9 3

    • A ja wolę

      kawowe i śmietankowe.

      • 17 1

    • Z galaretką nie były dobre

      • 15 16

    • (1)

      Były i są. Ale Wy zakompleksione Gdańszczanie i Gdańszczanki wolicie kupić europejskie lody z Lidla lub z Tesco...

      • 7 8

      • odpowiedź

        kompleksy to ty masz a nie Gdanszczanie ...

        • 7 2

  • (4)

    Osobno obok chłodni z lodami leżały patyki :)

    • 114 0

    • Szok kulturowy (3)

      Prawie zawsze były patyczki.
      Kiedyś w Moskwie jesienią też chciałem kupić loda, który był opakowany jak nasze duże Calypso. Zapytałem o patyczek, ale pani nie wiedziała po co. Pokazała, że lody należy gryźć. I faktycznie tam lody się gryzie.

      • 13 1

      • no jak złote zęby to nie bolą:)

        • 13 0

      • Bo to dziki wschód jest (1)

        Dywany wiesza się na ścianach, zamiast muszli toaletowej dziura w ziemi i bez ścianek, a lody się gryzie

        • 4 0

        • dodaj do tego dodawanie bimbru do każdego piwa

          u ruskich nawet haineken wali spirem !!!

          • 3 0

  • Opinia wyróżniona

    Super! (2)

    Kiedyś lody były dla dzieci a czasem i dla dorosłych raczej rarytasem. Spędzając czas na plaży, kupowało się je więc do pana, który je sprzedawał. Pamiętam, ze krzyczał "Lody, lody dla ochłody, dla zdrowia i urody!" Ech smaki i wspomnienia dzieciństwa... Dobrze, ze można do nich wrócić.

    • 99 4

    • A w Gdyni (1)

      królowały lody "MEWA" . Lody mewa na śmietanie, kto poliże ....

      • 2 0

      • ten dostanie?

        • 0 0

  • Były bardzo dobre jak byłem mały i nie było innych. (10)

    Teraz do pięt nie dorastają np. Koralowi.

    • 20 124

    • (3)

      och Koral... sam syrop glukozowy i olej palmowy... gratuluje wyboru

      • 50 2

      • A w tych śmietana babcina i same zdrowe dodatki. (2)

        • 5 4

        • Prawdopodobnie jeszcze gorzej.

          • 1 3

        • wsadzają babcie w mikser i włączają zasilanie.....

          • 2 0

    • ganeralnie fakt (1)

      ze calypso w większości nie są wybitne, niektóre są wręcz złe, ale te z galaretką to akurat mistrzostwo.

      • 18 3

      • :)

        Dziś w sklepie dumalam które wybrać. Padło na słony karmel. Ale już wiem, że następne będą te z galaretką:)))

        • 2 0

    • Calypso

      Koral ma dobre lody "jak dawniej", ale za dużo tam cukru. Calypso były zawsze dobrze zrównoważone.

      • 16 4

    • (1)

      Bzdura lody calypso są supeer

      • 5 1

      • Gdzie je kupić? Calypso jest jak yeti.

        • 2 0

    • Są lepsze

      • 0 0

  • A takie Lody Mewa (7)

    Pamiętacie?

    • 79 2

    • najpyszniejsze (1)

      lody na świecie, szkoda, że nieosiągalne

      • 14 2

      • Muszla

        Te lody były już wtedy wyjątkowo kiepskie. Ale był to jedyny chłodny produkt dostępny na plaży. Dziś byś tego patyczka nie wziął do ręki.

        • 5 4

    • Lody kręcone mevo. Mmmm (2)

      • 2 2

      • no, (1)

        na tym całym mevo to ktoś niezłe lody kręci.....

        • 2 1

        • Najlepsze lody kręci się z publicznego garnuszka

          • 1 1

    • Świętojańska 16 Gdynia myłem tam kasty

      Świętojańska 18 16 Gdynia beretem

      • 0 0

    • Kiedyś były jeszcze lody Mewa Pingwin i Bambino ale Calipso chyba były najlepsze:)
      Lody Mewa miały chyba zaokrąglony walcowaty kształt jak połowa rurki z bitą śmietaną i były na cieniutkim drewnianym patyczku jak patyczek do szaszłyków, były pyszne śmietankowe nieduże ale pyszne:)

      • 1 0

  • (4)

    Widząc reklamy na mieście, chciałem odświeżyć smak wspomnień z dzieciństwa, niestety po przeczytaniu listy składników odłożyłem je z powrotem do lodówki.
    Stare dobre czasy minęły bezpowrotnie.

    • 82 12

    • (2)

      a co takiego przeczytałeś/znalazłeś niepokojącego w składzie tych lodów?

      • 6 4

      • Mleko cukier lód do drinków i się przestraszył (1)

        • 11 5

        • a lód do drinków zawiera H2O!!

          • 6 0

    • Kiedyś nie czytało się składu. Tylko się je jadło. I nie jestem pewny ale nie był drukowany sklad

      • 3 0

  • i ten murzynek na opakowaniu (16)

    Dzisiaj by bylo larum, ze rasizm sie dzieciom wpaja od najmlodszych lat. Kakaowe byly pyszne, I smietankowe z galaretka.

    • 115 11

    • (7)

      To jest Afroamerykanin

      • 20 7

      • 60 lat

        To już Afropolak

        • 29 0

      • (2)

        Murzyn od zawsze był murzynem. To nie jest obraźliwe słowo, nie ma takiej rasy jak afroamerykanin. Są afrykańczycy, biali, azjaci.... Albo jesteś afrykaninem albo amerykaninem

        • 34 2

        • Wypowiedział się biały na temat który go nie dotyczy super (1)

          • 6 16

          • gimby nie znajo

            ale w PRLu na opakowaniu polskiego KAKAO była cała afryka ... palmy murzynki czarne dziewczyny i małpy na palmach z kokosami - noooooo piękne to było

            • 2 0

      • Bamboo

        Jeżeli nigdy nie dotknął ziemi amerykańskiej to jaki z niego afroamerykanin?

        • 20 1

      • rom (1)

        a we Francji to jak się nazywają ?

        • 8 0

        • afromakrony

          • 6 0

    • To wszystko zasługa lewactwa i feminizmu czyli zarazy obecnej epoki! (3)

      Afroamerykanin tak się mówi na murzynów w USA obecnie .Kiedyś nie mówiło się Europejczyk Amerykanin tylko białas i tez nikt się nie obrażał.

      • 22 6

      • (1)

        Pogadaj o tym z Izu bokserem

        • 0 6

        • ...z Ugonohem???No to akurat moj kolega jest;)Wiec slabo ha ha

          • 3 0

      • Ej, ale to właśnie sami zainteresowani chcą, aby tak o nich mówić. Nie wiem co ci to przeszkadza, z drugiej strony, ale oczywiście: lewaki i dżęder.

        • 3 0

    • Powinny być jeszcze (2)

      z gejem, księdzem, azjatą, żydem, cyganem i feministką. Tak żeby nie urazić innych mniejszości.

      • 8 0

      • (1)

        ... i z tępym zakompleksionym polakiem też.

        • 7 4

        • Z taką główką cebuli z oczami :)

          • 0 0

    • dzisiaj nie ma larum

      bo murzynek wciąż jest na opakowaniu.....więc przestrzeliłeś , a rasizm to byłby wtedy gdyby murzynka zdjęli....

      • 5 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Grzegorz Bierecki

Grzegorz Bierecki urodzony 28 października 1963 roku. Od 1990 prezes Fundacji na Rzecz Polskich...

Najczęściej czytane