• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Azjatyckie smaki i wina z Alzacji. Degustacja w Thai Thai

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
20 marca 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
Alzackie Grand Cru to trzecia z kolei degustacja organizowana przez Trójmiejskich Sommelierów. Alzackie Grand Cru to trzecia z kolei degustacja organizowana przez Trójmiejskich Sommelierów.

Alzacja Grand Cru to trzecia z kolei degustacja organizowana przez grupę Trójmiejskich Sommelierów. Wtorkowe wydarzenie odbyło się w gdańskiej restauracji Thai Thai. Połączono smaki kuchni tajskiej z francuskimi winami. W spotkaniu wziął udział komplet gości.



Wtorkowa degustacja była trzecim z cyklu spotkań organizowanych przez grupę Trójmiejskich Sommelierów. Wcześniej uczestnicy mieli okazję sprawdzić, czy włoskie wina z Apulli komponują się z burgerami , a  królewskie wino z Piemontu - barolo - z daniami Krzysztofa Koniecznego.

Degustacje w Trójmieście


Tym razem degustacja odbyła się w restauracji Thai Thai, znajdującej się przy ul. Podgarbary 10 zobacz na mapie Gdańska. Restauracja mieści się w jednym z najstarszych budynków w Gdańsku. Powstał około 1300 roku i pierwotnie pełnił funkcję wozowni przy Złotej Bramie, która była dawniej głównym wejściem do Starego Miasta Gdańska. Serwowana jest tu autentyczna kuchnia tajska, której namiastkę można było poznać podczas wtorkowej degustacji.

Spotkanie poprowadził sommelier - Marcin Łysakowski. Oprócz niego Trójmiejskich Sommelierów reprezentowali: Dawid Sojka, Mariola Nowakowska, Tomasz KalenikŁukasz Chwojnicki.

Alzacja to region we Francji, położony przy północnej granicy z Niemcami, na wschód od Szampanii i na północ od Burgundii. Alzackie wina stanowią głównie białe szczepy: pinot gris, pinot blanc, muscat, sylvaner, riesling, gewurztraminer i tylko jeden czerwony szczep - pinot noir. Natomiast AOC Alsace Grand Cru obejmuje 51 konkretnych miejsc, w których uprawiać można jedynie cztery szczepy: riesling, muscat, pinot gris i gewurztraminer. Charakterystyczny jest też fakt, że są to wina jednoszczepowe. Wina z Alzacji rozpoznać możemy po charakterystycznej wydłużonej butelce - tzw. flûte to kształt zastrzeżony dla win alzackich od 1972 roku. Sommelierzy zgodnie twierdzą, że to wina idealnie nadające się do kuchni orientalnej, a alzacki "pinot gris" nazywany jest "sułtanem" ze względu na swoje orientalne nuty.

  • Trójmiejscy Sommelierzy postawili sobie za zadanie szerzenie wiedzy o winach w przyjazny sposób.
  • Alphonse Kuentz Pinot Gris Vendange Tradive Eichberg
  • Roladki z kaczką, ogórkiem, szczypiorem i słodkim sosem miso
Goście powitani zostali winem Cremant D'Alsace Brut z winnicy Guy Wach. Musujące wino było orzeźwiającym wstępem do czterodaniowej kolacji.

Na przystawkę zaserwowano rybę. Okoń morski marynowany w soku z limonki podany został z mlekiem kokosowym i marakują, z kawałkami awokado, świeżą kolendrą i czerwoną cebulą. Kwaśne, wyraziste danie miało podkreślić wino o mocnym charakterze, również kwaśne, o jabłkowo-gruszkowym smaku - Riesling Mochenberg Grand Cru z tej samej winnicy, co pierwsze wino. Goście nie kryli, że ten egzemplarz zdecydowanie przypadł im do gustu.


Od cenionego producenta, Ernesta Burna, pochodziło kolejne wino - Muscat La Chapelle Clos Saint Imer-Grand Cru Goldert. Aromatyczne, o intensywnym zapachu, rocznik 2011. Tomasz Kalenik zapewniał, że alzackie wina mają duży potencjał starzenia. Wino stworzyło duet z aromatycznym bulionem z pierożkami wonton z wieprzowiną i nudlami sojowymi, z dodatkiem prażonego czosnku i grzybami szitake.

W kolejnym winie wyczuwalne były dwie nuty zapachowe: liczi i róża. Cave du Vieil Armand Ollwiller Gewurztraminer Grand Cru. Roladki z kaczką, ogórkiem, szczypiorem serwowane były ze słodkim sosem miso, ciętym burakiem i rzepą. Danie zdecydowanie nie zawiodło poszukiwaczy egzotycznych smaków.

Sommelierzy zgodnie powtarzali, że dobierając wino do deseru należy pamiętać o jednej głównej zasadzie: wino musi być trochę słodsze od deseru. 257 gramów cukru przypadało na litr ostatniego wina o złocistym kolorze - Alphonse Kuentz Pinot Gris Vendange Tradive Eichberg, rocznik 2011.

Na zakończenie podano klasyczny tajski deser, czyli świeże mango z kleistym ryżem.

Podczas degustacji serwowane są nieoczywiste wina, również takie, które są niedostępne w Polsce. Spotkania mają także charakter edukacyjny, dlatego w trakcie serwowania kolejnych win odbywały się prelekcje na ich temat prowadzone przez obecnych w restauracji sommelierów.

Koszt kolacji wynosił 160 zł od osoby. Kolejna degustacja organizowana przez Trójmiejskich Sommelierów już 24 kwietnia.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (39) 1 zablokowana

Wszystkie opinie

  • jeszcze mi tam tylko takich fantazyjnych połączeń brakuje jak: (5)

    śledzi z dżemem i kiszonych ogórków z mlekiem połączone z degustacją na bieżąco robionego przez stare indianki tego Masato z manioku .... i byłby komplet :))))

    • 38 9

    • i ćwiara do tego (1)

      • 11 3

      • i zasmażka

        ;)

        • 3 0

    • dobre jedzenie ale jest bardzo drogo (1)

      wyjście we dwoje: coś do picia, przystawka, zupa, 2 danie, deser to z 250-300 zł

      • 1 3

      • nie stać mnie na helikopter

        chciałbym się tobie pożalić,
        poza tym w domu sobie ugotujesz, na Youtube pełno przepisów jest

        • 2 0

    • A te nazwy

      • 0 2

  • Promocja alkoholizmu w ładnym opakowaniu. (6)

    Stek bzdur, proszę zrobić sobie przerwę od alkoholu około miesiąc, dwa.
    Jedyny zapach i smak jaki się będzie czuło to ferment alkoholu z zepsutych winogron.
    :)

    • 30 19

    • smutna prawda

      lecz prawda

      • 7 5

    • Nie rozumiem? (3)

      Po wszelkich przerwach ("odtrutkach") zdolność rozpoznawania smaków i zapachów znakomicie wzrasta.
      Alzacja to jest to, lubię Rieslingi.

      • 10 3

      • No to czego nie rozumiesz? (2)

        P.S. Po co znak zapytania postawiłeś po twierdzeniu?

        • 0 4

        • Bo alkohol zniszczył mi komórki mózgowe& (1)

          • 3 1

          • Nie prawda przy alkoholu nie jedna się zdziwiła jak prawda boli

            • 0 0

    • Twoja opinia

      No coz - jest Twoja, ale moze nie warto dzielic sie wszystkimi przemysleniami ? Chwila refleksji zalecana.

      • 2 1

  • Co tak tanio (8)

    • 14 6

    • (4)

      Szanowna Pani/Panie
      Na tym polega dzialność trojmiejskiej grupy sommelierów, ma być przystępnie zarówno cenowo jak i cała forma jest bez nadęcia i w luźniej atmosferze.

      • 6 5

      • (2)

        Szanowny Panie, proponuje sobie sprawdzic znaczenie slowa "szydera".

        • 4 8

        • szanowna pani (1)

          sprawdzilem, w slowniku sommelierskim nie ma takiego pojecia. proszę o pomoc.

          • 18 2

          • należy sprawdzać w SJP, a nie w hermetycznym tworze...

            • 0 2

      • Kogo smargelów

        • 0 0

    • pytanie (2)

      Butelka dobrego wina kosztuje ponad 100 zł.
      Zdaje się, że za 160 zł nie da się degustować lepszych win.
      Jak sobie z tym poradziliście?

      • 2 1

      • Wina na kolacje

        Wina kupujemy i otrzymujemy od importerów, osób prywatnych itd. Chodzi o przedstawienie win w normalny sposób, z normalnymi cenami. Chcemy przedstawić różne regiony i spróbować win czasami ciężko dostępnych w Polsce. Naszą grupę tworzą osoby zawodowo związane z winem w różnych miejscach. Wartość rynkowa win podczas kolacji na ogół jest większa od łącznych kosztów kolacji. Dobrym przykładem było Barolo. Rekomenduję sprawdzić menu oraz dobrane wina na kolację z winami z Burgundii. Zapraszam serdecznie

        • 8 3

      • Mam w domu 30l.z działkowych winogron

        • 0 0

  • (1)

    Lubi jedzenie z Azji ale jak gotuje ktoś z Azji, z doświadczenia wiem że jak gotuje Polak to żadna rewelacja, sam ugotuje lepjej. To jest tak jak by Chińczyk miał kotować np polskie pierogi......

    • 16 2

    • Zgadza się, do tego w Polsce panuje nachalny trend aby z prostych dań stworzyć coś wykwintnego. W rezultacie wychodzą twory które w niczym nie przypominają dań na karcie.

      • 9 1

  • Kogo stac na cos takiego?! (2)

    Pytam w pelni powaznie, 160zl/os za wypicie kilku szklaenk wina i zjedzenie nie wiadomo czegos co pewnie nasz zoladek nie strawi bo nie jest przyzwyczajony. dziekuje postoje

    • 10 21

    • Jeszcze dolicz dwie dychy za miskę ryżu, no przecież Tajowie same kaczki zra, ryż jest luksusem.

      • 2 3

    • twoj zoladek jest przystosowany

      tylko do mielonego z biedry i piwa "kustosz mega mocne", wiec w ogole sie ta kolacją nie przejmuj

      • 5 4

  • uuu a winko nie zaszumiało w głowie?

    • 6 1

  • Parasol

    O i parasola z Corezze przywiało

    • 2 6

  • jak zwykle po fakcie....

    • 1 1

  • Opinia wyróżniona

    Kuchnia azjatycka jest bardzo dobra. Uwielbiam.

    • 6 1

  • Opinia wyróżniona

    Super sprawa

    Na pewno był to świetny wieczór w towarzystwie pysznego wina

    • 4 3

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja