• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kolejna odsłona "Cztery razy smaczniej". Przedostatnia kolacja w Mercato

Alicja Olkowska
17 marca 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Szefowie kuchni oraz zespół, który pomógł im przygotować kolację z cyklu "Cztery razy smaczniej". Szefowie kuchni oraz zespół, który pomógł im przygotować kolację z cyklu "Cztery razy smaczniej".

Prawie pięćdziesięciu gości, czterech szefów kuchni z czterech trójmiejskich restauracji i niecodzienne menu. Druga edycja kulinarnego cyklu "Cztery razu smaczniej" powoli zbliża się do finału. Przedostatnia kolacja odbyła się w gdańskiej restauracji Mercato.



Paweł Stawicki z Mercato, Jacek Koprowski ze Sztuczki, Marcin PopielarzBiałego Królika oraz Paweł WątorEliksiru (tym razem był nieobecny z powodu choroby, ale przepis wykonał jego zastępca, Bartek Kurek) ponownie połączyli siły i stworzyli specjalne menu, które - co istotne - skosztować można tylko jeden jedyny raz: podczas kolacji "Cztery razy smaczniej".

Tym razem specjalnym gościem odpowiedzialnym za deser, po m.in. Michale Wiśniewskim, szefie cukierni w Hotelu Haffner czy Krzysztofie Ilnickim z Umam, był Patryk Szczepański, mistrz cukiernictwa i znawca czekolady, który - można śmiało powiedzieć - wie na jej temat wszystko.

Podobnie jak podczas poprzednich odsłon cyklu, w piątkowy wieczór frekwencja dopisała - goście wypełnili salę do ostatniego miejsca. Jak zawsze chętnie też komentowali popisowe dania oraz zadawali pytania szefom kuchni, którzy wielokrotnie do nich wychodzili i w lekki sposób przybliżali sekrety menu. Odśpiewali również "Sto lat" Pawłowi Stawickiemu, który dzień wcześniej obchodził trzydzieste urodziny.

Przeczytaj nasze poprzednie relacje z cyklu "Cztery razy smaczniej"

  • Paweł Stawicki z Mercato opowiada gościom o menu.
  • Biały Królik: dzik/ salsefia/ burak/ dereń.
  • Eliksir (przystawka ciepła)
Risotto z topinamburem/twaróg estragonowy/ czarne kurki/ espuma grzybowa/ suszone wiśnie
  • Menu kolacji oraz - na talerzu - ryba cobia.
  • Goście.
  • Sztuczka (przystawka zimna): tatar z troci/ czarny ptyś/ rzeżucha/ rokitnik.
  • Deser idealny wg Patryka Szczepańskiego: kokos/ kakao/ pomarańcza.
  • Szefowie kuchni w akcji.
Zanim kolacja rozpoczęła się na dobre, goście skosztowali trzech rodzajów amuse bouche, czyli przystawki na jeden, dwa kęsy, która już same w sobie stanowi zapowiedź menu oraz wizji szefa kuchni. Smakiem wyróżniła się zwłaszcza propozycja Sztuczki: biszkopt lubczykowy z trocią, piklowanym burakiem i espumą z koziego sera, której kontynuację stanowiła pierwsza zimna przystawka podana chwilę później.

- Trzy elementy z amuse bouche powtarzają się w zimnej przystawce, czyli lubczyk, troć i burak, ale w zupełnie innym wydaniu. Przygotowaliśmy dla gości ptysia z sepią, którego połączyliśmy z burakiem, tatarem z marynowanej troci i majonezem lubczykowym. Do tego są lekko kwaśne lody z rokitnika, piklowana sałata rzymska i oliwa koperkowa - mówił Jacek Koprowski.
Eliksir na przystawkę ciepłą podał risotto z topinamburem. W tym daniu na pierwszy plan wysunęły się aromatyczne leśne grzyby, estragon oraz suszone wiśnie. Całość była delikatna i kremowa.

Paweł Stawicki postawił na cobię, rzadko spotykaną w trójmiejskich restauracjach rybę. Połączył ją z karczochem: w postaci puree oraz czipsa, a także selerem naciowym i sosem z pomarańczy. Kropkę nad i stanowił kawior z jesiotra rosyjskiego.

Drugim głównym daniem, przygotowanym przez restaurację Biały Królik, był dzik w bardzo jesienno-zimowym wydaniu, podany w esencjonalnym, wyrazistym w smaku sosie. Tutaj kulinarną ciekawostką był dereń jadalny, czyli bogaty w witaminy, lekko cierpki owoc.

Deser poprzedził pre-deser: kwaskowate lody z agrestu z dodatkiem marakui. Zaś kolację zamknęło słodkie dzieło sztuki, które stworzył Patryk Szczepański - tak smaczny i różnorodny deser okazał się godnym ukoronowaniem czterogodzinnej kolacji.

- Głównymi składnikami są: kakao, pomarańcza i kokos. Macie państwo przed sobą lody kokosowe oraz krem czekoladowy na 65 proc. czekoladzie, a więc to element bardziej wytrawny. Do tego biszkopt ze świeżym kokosem oraz konfiturę z całej pomarańczy, czyli esencję z całego owocu, a także galaretkę ze zredukowanego soku z pomarańczy z dodatkiem pokruszonego ziarna kakaowca - opowiadał Patryk Szczepański.
Udział w kolacji kosztował 190 zł/os., do tego - dla chętnych - serwowano wybrane wina dodatkowo płatne. Ostatnie spotkanie w cyklu "Cztery razy smaczniej" odbędzie się 20 kwietnia w Białym króliku.

Informacji na temat innych kulinarnych warto szukać w naszym kalendarzu imprez.

Wydarzenia

4 razy smaczniej

190 zł
degustacja

Miejsca

Opinie (14) 6 zablokowanych

  • Super !

    • 5 11

  • jestem pod wrazeniem

    • 7 11

  • .."frekfencja dopisala" ..pieknie, ale z rozmow ze znajomymi wydaje sie, ze ten caly gastronomiczny boom zaczyna sie ludziom "przejadac"..

    • 23 7

  • Cztery razy smaczniej=cztery razy mniej=cztery razy drożej :D

    • 25 7

  • rozczarowanie ! (1)

    Niestety to tylko marketingowa zagrywka....rzeczywistosc niestety jest zupełnie inna....

    • 18 7

    • Nie podoba Ci się troć z burakiem za 190PLN?

      Czy może cobia, której cena w Indiach wynosi 15.82pln/kg? :D

      • 5 4

  • Towarzystwo wzajemnej adoracji (1)

    Na zdjęciach są znajome osoby a imprezy tego typu robione są po to by przetrwać martwy sezon. Aby do wiosny!

    • 18 5

    • Żeby przetrwać martwy sezon trzeba przetrawic martwą troć.

      • 8 2

  • eeeehhhh... Panowie KUCHARZE, już Was wszyscy znają. Jak będą chcieli to przeżyją! Zima jest...

    • 6 2

  • Wole do Baru Mlecznegoc

    Na mielonego z buraczkami lepiej się przejść !!!

    • 7 2

  • Slabo (1)

    Słaba restauracja udająca nie wiadomo co;)
    Przereklamowane dno dna;) co to za czasy gdy zwykle kuchciki gotujące gorzej niż moja żona i kolegi żona i prawie każda inna żona chcą by ich niewykształcone i niedorobione umysły traktować jak bóstwa jakieś.., żenujące...

    • 9 1

    • Mojej nie znasz.

      • 2 0

  • menue

    Jakiś obłęd z tymi potrawami, co to za nazwy, składniki. Przerost formy nad treścią... glupota ogarnia już wszystko łącznie z jedzeniem.

    • 4 1

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja