Dieta na zamówienie. Catering w wersji fit

31 lipca 2015 (artykuł sprzed 6 lat)
Aleksandra Sobocińska
Przykładowy posiłek z firmy Dieta Do Domu - omlet z warzywami. Więcej zdjęć (12)

Przykładowy posiłek z firmy Dieta Do Domu - omlet z warzywami.

mat. prasowe/Justyna Jazgarska

Przykładowy posiłek z firmy Dieta Do Domu - omlet z warzywami.

mat. prasowe/Justyna Jazgarska

Chcemy być zdrowi; wiemy, jak o zdrowie dbać; mamy wiedzę, pieniądze, chęci, ale wiecznie brakuje nam na to czasu. To swoisty paradoks dzisiejszych czasów - mamy możliwości, ale z nich nie korzystamy. Naprzeciw zapracowanym, ale pragnących jeść zdrowo, wychodzą firmy oferujące catering dietetyczny. Sprawdziliśmy, co mają w swojej ofercie, ile to kosztuje oraz czy jest... smaczne.



Bez względu na to, czy chcesz poprawić stan swojego zdrowia, czy zrzucić kilka kilogramów, podstawą każdego planu odżywiania jest regularne spożywanie odpowiednio zbilansowanych dań. Co ok. 3 godziny powinniśmy zjeść zdrowy, najlepiej przemyślany wcześniej posiłek. Jeśli zdecydujemy się na skorzystanie z oferty jednej z firm cateringowych, na dobre zapomnimy o zakupach spożywczych, o wyszukiwaniu nowych przepisów i o spędzaniu czasu w kuchni.

Kto układa dietę?

Catering dietetyczny składa się zazwyczaj z 5 lekkostrawnych posiłków, które - specjalnie dla nas - kreuje wykwalifikowany szef kuchni, po uprzedniej konsultacji z dietetykiem. W niektórych firmach (np. Dieta Do Domu) można zamówić tylko 2 posiłki, które np. będziemy spożywać w miejscu pracy.

Zanim jednak zamówienie złożymy, spotykamy się z dietetykiem, który - poza dokładnymi badaniami - przeprowadza wywiad dotyczący naszego gustu kulinarnego. Nie ma zatem szans, abyśmy musieli jeść to, czego nie lubimy. Dania powstają w oparciu o składniki, które lubimy oraz efekt, jaki chcemy dzięki diecie osiągnąć.

- Każdy nasz oddział posiada swoją własną wykwalifikowaną dietetyk, która po wypełnieniu szczegółowego wywiadu żywieniowego z klientem, układa dla niego indywidualne menu, dostosowane do jego potrzeb i preferencji. Konsultacja dietetyczna połączona jest z zamówieniem posiłków. Nie oferujemy samej konsultacji dietetycznej - mówi Aleksandra Rybak, prezes firmy Na Zdrowie.
Kontakt z dietetykiem nie kończy się jednak na konsultacji, bowiem przez cały czas korzystania z cateringu, jest się pod jego opieką i można korzystać z jego wiedzy. W większości firm ta usługa wliczona jest w cenę całego pakietu.

Co mamy do wyboru?

Klienci mogą wybierać spośród wielu różnorodnych diet - w zależności od firmy, są one komponowane zgodnie ze stanem zdrowia, kalorycznością czy celem, jaki dana osoba chce osiągnąć. W gdyńskiej Rukoli są to diety: zbilansowane, bezglutenowe, wegetariańskie i wegetariańskie z rybami; w gdańskiej Pro-Diecie: dieta 1000 kcal, 1200 kcal, 1500 kcal; w sopockiej Diecie Do Domu: klasyczna, wegetariańska, bezpszeniczna (ale nie bezglutenowa) i strukturalna, oparta na różnych koktajlach; w gdańskim Na Zdrowie - dieta dla sportowców, dla kobiet w ciąży, dla kobiet karmiących, a nawet dla dzieci.

- Diety przygotowywane są z produktów najwyższej jakości, w oparciu o normy Instytutu Żywności i Żywienia. Proponujemy naszym klientom odpowiednio zbilansowane diety, o różnych kalorycznościach, pozwalające zdrowo i skutecznie schudnąć. Dieta 1200 kcal to dieta o najniższej kaloryczności, jaką oferujemy naszym klientom, pozwalająca zgubić bez większych wyrzeczeń zbędne kilogramy, a jednocześnie pozwalająca nabrać nawyków zdrowego odżywiania się. Diety przygotowywane są w oparciu o produkty z niskim IG - mówi Sylwia Wójtowska z firmy DLS Catering Dietetyczny.
Z oferty cateringu korzystają nie tylko te osoby, które chcą schudnąć, ale również ci, którzy po prostu dbają o zdrowie i dobre samopoczucie, a np. nie lubią sami gotować lub nie mają na to czasu.


Kto i kiedy dostarczy nam posiłki?

Posiłki są odpowiednio zapakowane tak, aby jak najdłużej zachowały świeżość.

- Dania są w opakowaniach zamykanych hermetycznie, co zapewnia nie tylko świeżość, ale i większe bezpieczeństwo - mówi Sylwia Wójtowska z DLS Catering Dietetyczny.
W niektórych firmach cateringowych można samemu odebrać 5 posiłków na cały dzień, niemniej wszystkie firmy oferują dowożenie ich do klienta. Można poprosić o przywiezienie dań prosto do pracy (np. rano), albo do domu (np. późnym wieczorem, na kolejny dzień).

- Posiłki są dostarczane codziennie, godziny są dostosowywane indywidualnie, bo dostarczamy i z rana, i w południe, i po południu - mówi Krzysztof Żeleźniak z firmy Dieta Do Domu.
Podobną elastycznością wykazuje się firma Na Zdrowie, w Rukoli dostawy odbywają się w godzinach 17-21, Pro-Dieta dostarcza dania w godzinach 7-15.

Ile to kosztuje?

W niektórych firmach cena jest stała, bez względu na rodzaj diety, na jaki się zdecydujemy, w innych cena jest niższa, jeśli zamówimy dietę na dłuższy okres czasu.

- Koszt dzienny cateringu, przy zamówieniu 5 posiłków, to wydatek 48 zł. Jeśli jest to dieta indywidualna lub specjalistyczna, koszt wynosi od 63 zł za 5 posiłków dziennie - mówi Aleksandra Rybak z Na Zdrowie.
W firmie Pro-Dieta cena zależna jest zarówno od rodzaju diety, jak i pakietu, jaki wykupimy (plan jedno- lub ośmiotygodniowy). Ceny zaczynają się od 40 zł za dzień, a kończą na 65 zł za dzień.

- Koszt dziennego, pięcioposiłkowego cateringu, wynosi 50-62 zł - mówi Iwona Pietrzak z Rukoli.
Czy to jest w ogóle smaczne?

Choć o gustach się nie dyskutuje, trzeba przyznać, że w większości ofert już sama estetyka dań wygląda zachęcająco.

- Przez długi czas korzystałam z oferty gdyńskiej Rukoli. Byłam na diecie 1200 kcal i wbrew moim obawom, posiłki były ciekawe, różnorodne, kolorowe i przy tym naprawdę smaczne. Jadłam 5 posiłków dziennie, które były tak zbilansowane, że nie miałam już ani ochoty, ani potrzeby, aby między nimi podjadać. Hitem diety była owsianka z owocami, po prostu pyszna. Dzięki diecie zrzuciłam kilka zbędnych kilogramów. W tym samym czasie przyjaciółka korzystała z oferty innej gdańskiej firmy i nie była zadowolona. Dania były mało różnorodne i niezbyt smaczne - opowiada pani Magdalena Kaszubowska z Gdańska.
Gdzie zamówić catering dietetyczny? Zobacz listę firm z Trójmiasta
Catering dietetyczny jest:
20%

świetną opcją dla zapracowanych

13%

ciekawą alternatywą dla tych, którzy chcą schudnąć

3%

dobrym rozwiązaniem dla osób, które mają problemy zdrowotne

61%

fajny, ale drogi

3%

nie mam zdania

zakończona

łącznie głosów: 430

Opinie (83) 10 zablokowanych

  • (5)

    Ja nie korzystam, bo lubię gotować i znajduje na to czas, ale wielu znajomych korzysta z takich usług i generalnie chwali sobie. Powody są dwa, dieta redukcyjna i brak czasu.
    Pozdrawiam.

    • 26 6

    • (4)

      z jednej strony drogo a z drugiej do wspomnianego braku czasu itp. to jak ktos ma gotować dla 1 osoby to jest trudno uzyskać efekt skali i per posiłek wychodzi sporo kasy albo się dużo wyrzuca i marnuje jedzenia

      • 19 3

      • I to usprawiedliwia wydawanie circa 1800PLN per miesiąc na styropian i trochę warzyw z Biedronki? (3)

        Za darmo bym tego nie chciał jeść. Ba, nie zastanawiałbym się nawet nad udziałem w tym eksperymencie, gdyby za to mi zapłacili.
        O niebo można lepiej jeść za ok. 250-300PLN na osobę na miesiąc (trzy pełnowartościowe

        Za darmo bym tego nie chciał jeść. Ba, nie zastanawiałbym się nawet nad udziałem w tym eksperymencie, gdyby za to mi zapłacili.
        O niebo można lepiej jeść za ok. 250-300PLN na osobę na miesiąc (trzy pełnowartościowe zbilansowane posiłki z dużą ilością warzyw i owoców), ale skoro ktoś potrzebuje nadzorcy, który będzie mu wydzielał karmę w paśniku i dobrze się z tym czuje, że ktoś mu "obmacuje" np. takie plastry owoców czy słupki warzyw do spożycia, to proszę bardzo. Kto bogatemu lemingowi zabroni trwonić kasę na bzdety.

        • 5 9

        • uszy do góry

          przyjacielu! przyjdzie PiS, spełni obietnice, i tyle będziesz zarabiał, że sam knajpę otworzysz! a na otwarcie zadmiesz w Dudę! chyba, że przyjdzie Kukiz, to wszystko chlejemy i dragi!

          • 3 0

        • Prosze, rozpisz mi diete za 300 pln na 31 dni po 5 porcji x 2000 kcal dziennie, z cenami i miejscem gdzie kupie produkty.

          • 10 1

        • za 250 na miesiąc na osobę na zbilansowane posiłki ?!

          sorry, ale mimo, iż jestem oszczędna, to dziwnie mało i nierealne

          • 3 0

  • Świetna sprawa dla kogoś kto nie za bardzo lubi gotowanie. (9)

    A żeby gotować zdrowo trzeba jeszcze masę czasu spędzić na zakupach. Znam to. Kilka produktów z Biedry, kilka z Lidla, kilka z Tesco. Do tego chlebek z bio piekarni a warzywa z targu. I proste zakupy trwają cały dzień.

    A żeby gotować zdrowo trzeba jeszcze masę czasu spędzić na zakupach. Znam to. Kilka produktów z Biedry, kilka z Lidla, kilka z Tesco. Do tego chlebek z bio piekarni a warzywa z targu. I proste zakupy trwają cały dzień. Ale lepiej stracić czas na zakupach niż później w kolejce do lekarza. A 1000 zł tylko z początku wydaje się dużą ceną, bo przecież odpadają Ci wszystkie spożywcze zakupy, poza wodą mineralną.

    • 29 7

    • (7)

      jak stać cię żeby wydać 1200- 1650zł na samo jedzenie (nie licząc wody mineralnej i napojów typu kawa/ herbata), to nie musisz chodzić od biedry do lidla na zakupy tylko kupujesz wszystkie produkty w jakimkolwiek

      jak stać cię żeby wydać 1200- 1650zł na samo jedzenie (nie licząc wody mineralnej i napojów typu kawa/ herbata), to nie musisz chodzić od biedry do lidla na zakupy tylko kupujesz wszystkie produkty w jakimkolwiek hipermarkecie, plus warzywa na targu i chleb w piekarni. Od razu zakupy zajmują mniej czasu :)
      Ale sam pomysł na zamawianie zdrowych i smacznych posiłków nie jest zły, gdyby było mnie stać zamawiałabym takie obiady do pracy, żeby nie jeść głównego posiłku między 18:00 a 20:00. Lubię gotować ale w tygodniu nie mam kiedy.

      • 10 0

      • nie chodzi o ceny (6)

        Chodzi o to że w marketach jest deficyt zdrowszych produktów. I one wcale nie zawsze są droższe. Np. W tesco możesz kupić dobre, drogie sery, ale w każdym jest cukier. Dla mnie zbędny. Zdrowy majonez można dostać tylko w lidlu. A biedronke uwielbiam za łososia w super cenach i bez zbędnej chemii. Nie da się tego połączyć, uwierz że próbowałem :-)

        • 6 2

        • "Zdrowy majonez" (1)

          Może uzdrawiający nawet ?

          • 7 2

          • tak! dokładnie!

            Nie musisz zmieniać diety. Zmień jakoś produktów których używasz a to już będzie bardzo dużo

            • 6 1

        • czytam skład serów- w wielu nie ma cukru...oszukują ? (3)

          • 1 0

          • mleko = laktoza = cukier (2)

            Dla niezorientowanych, laktoza, jeden z głównym składników mleka, to cukier. Cukier mleczny. Analogicznie fruktoza, sacharoza, wszelkie -ozy to są cukry.
            https://pl.wikipedia.org/wiki/Laktoza
            Jak możecie gadać o diecie bez znajomości podstaw ;)

            • 6 5

            • (1)

              A kto dołącza do diety ser żólty w dużych ilościach? To tak jakby mieć pretensje że w batonikach jest cukier

              • 1 2

              • Każdy ser to laktoza, nawet ten niemal całkowicie odtłuszczony.
                Widać, że o diecie piszą kretyni zupełnie nie mający pojęcia o czym mówią.

                • 3 0

    • o rany julek

      Poszarpanie kilku listków sałaty i pokrojenie pomidora to NIE JEST GOTOWANIE!!!

      • 5 0

  • Korzystam - polecam. (8)

    Korzystam - polecam. Żeby nie pojawiły się głosy, że to jakaś kryptoreklama, pominę z jakiej firmy korzystam, ale zdecydowanie polecam takie rozwiązanie. Jedzenie przywożone jest codziennie rano, także jak wstanę to już

    Korzystam - polecam. Żeby nie pojawiły się głosy, że to jakaś kryptoreklama, pominę z jakiej firmy korzystam, ale zdecydowanie polecam takie rozwiązanie. Jedzenie przywożone jest codziennie rano, także jak wstanę to już mam pakiet na cały dzień. Wygoda takiego rozwiązania jest niesamowita, bo wystarczy zapakowane porcje wsadzić dodatkowo w termoizolacyjną torbę i taki zestaw może spokojnie w bagażniku czekać na swoją kolej. Moja praca wymaga tego, że sporo się przemieszczam i ciężko mi było samemu szykować sobie jedzenie na cały dzień, dodatkowo tak wygodnie zapakowane, że zatrzymuje się, zrywam folię, jem i wyrzucam opakowanie. Dodatkowo nie byłbym w stanie sobie sam gotować w tak różnorodny sposób, bo przecież nie jest praktycznie możliwe gotowanie codziennie jednej, małej porcji zupy itd. Koszt? I tutaj jak się naprawdę dobrze przeliczy, ile się wydaje na jedzenie + media + CZAS, to nagle się okaże, że zaczyna się to opłacać.

    Naprawdę polecam spróbować, bo może się okazać, że tylko wyjdzie nam to na zdrowie :)

    • 32 13

    • dokładnie (4)

      Jedzenie wysokiej jakości + dietetyk + gotowanie i dostawa do domu. To atrakcyjna cena.

      • 5 5

      • Zdecydowanie atrakcyjna 1500-2000 za jedzenie na miesiąc dla jednej osoby. (3)

        Normalnie zamówię podwójny zestaw tak tanio:)

        • 24 4

        • (2)

          "Koszt dzienny cateringu, przy zamówieniu 5 posiłków, to wydatek 48 zł." - przy założeniu, że zamawiasz tylko na 5 dni w tygodniu, zaokrąglając, wychodzi 250 zł tygodniowo. Czyli około 1000 miesięcznie. Nie wiem skąd wziąłeś 1500, a tym bardziej 2000... :)

          • 9 4

          • cyt:"Ceny zaczynają się od 40 zł za dzień, a kończą na 65 zł za dzień" (1)

            A dlaczego zakładać że zamawiasz tylko 5 dni w tygodniu ? W pozostałe dwa dni pościsz ?
            Bardzo dziwne że pozostałe dni nagle opłaca ci się gotować :-)
            31 dni. Ceny są od 40 do 65 złotych co daje 1240 do 2015 złotych.

            • 14 2

            • Czytaj uwaznie, co pisze

              Kwestia zdrowego odzywiania przy bardzo dynamicznej pracy (np. wlasna firma albo duzo spotkan) faktycznie jest problemem dla pojedynczej osoby. Natomiast nie znaczy to wcale, ze facet nie potrafi sobie sam ugotowac

              Kwestia zdrowego odzywiania przy bardzo dynamicznej pracy (np. wlasna firma albo duzo spotkan) faktycznie jest problemem dla pojedynczej osoby. Natomiast nie znaczy to wcale, ze facet nie potrafi sobie sam ugotowac zdrowego posilku. Ja wole gotowac sobie sam, kupujac polprodukty na hali albo w podziemiach Olivii na przyklad (etykietki "bio" do mnie nie przemawiaja), ale na takie gotowanie, choc go nie "celebruje", mam czas tylko jak nie pracuje.

              • 1 0

    • Idąc dalej tym tokiem rozumowania możan powiedzieć że opłaca się jadać w restauracjach:) (2)

      Bo po co gotować w domu ?

      Koszty można sobie optymalizować. Trzeba sobie przygotować czegoś więcej i np. .zamrozić. Taką samą zupę możemy przecież jeść dwa dni.
      I suma summarum zapłacimy 30% tego co

      Bo po co gotować w domu ?

      Koszty można sobie optymalizować. Trzeba sobie przygotować czegoś więcej i np. .zamrozić. Taką samą zupę możemy przecież jeść dwa dni.
      I suma summarum zapłacimy 30% tego co wydajemy w takiej firmie.
      W tańszej wersji 48 złotych x 31 = 1488 złotych. Dla większości ludzi w tym kraju to jednak trochę sporo.
      Pic na wodę i naciąganie, i tyle.

      • 7 9

      • Ok, ale.. (1)

        Ok, ale nie bierzesz jednej rzeczy pod uwagę - czas. Zamiast starać się optymalizować koszta, wolę skupić się na zarabianiu i w przeliczeniu na roboczogodzinę, czas poświęcony na gotowanie, kosztuje znacznie więcej niż

        Ok, ale nie bierzesz jednej rzeczy pod uwagę - czas. Zamiast starać się optymalizować koszta, wolę skupić się na zarabianiu i w przeliczeniu na roboczogodzinę, czas poświęcony na gotowanie, kosztuje znacznie więcej niż taki catering.

        Wiem, że można mrozić, można jeść coś dwa i więcej dni, ale w sumie po co? :)

        Nie twierdzę, że to idealne rozwiązanie dla każdego, ale dla mnie akurat tak. Żeby nie było, lubię gotować i podobno wychodzi mi to całkiem nieźle! I dlatego gotuję sobie w sobotę i niedzielę, kiedy mam więcej czasu :)

        • 9 4

        • Jak kogoś stać i nie ma czasu to niech się tak stołuje.

          Ja mam czas i z miłą chęcią sam sobie przygotowuję posiłki.
          I wiem co jem.

          • 11 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.