stat

Fazy księżyca i starożytne amfory - Terroir win naturalnych

26 listopada 2012 (artykuł sprzed 7 lat)
MW

Od kilku lat coraz większą popularność zdobywa w winiarstwie trend tzw. win naturalnych, przy produkcji których nie wykorzystuje się chemicznych środków ochrony roślin i technologicznych metod ulepszania wina. W tej kategorii mieszczą się modne wina ekologiczne, i nieco tajemnicze w nazwie wina biodynamiczne.



W sobotnie popołudnie grupa otwartych na nowości miłośników wina spotkała się w sopockiej restauracji Bulaj na degustacji komentowanej przez Wojciecha Bońkowskiego, współautora (obok Marka Bieńczyka) przewodnika "Wina Europy", redaktora magazynu "Wino" i współzałożyciela portalu  winicjatywa.pl. Trudnego zadania dopasowania dań degustacyjnych do win podjął się szef kuchni Bulaja, Artur Moroz, jedna z ważniejszych postaci polskiego slow foodu. Każda z potraw została przygotowana z kilku prostych, doskonałej jakości składników pochodzących wyłącznie z Pomorza.

Degustowane w Bulaju wina pochodziły z prywatnych kolekcji i z oferty trójmiejskich importerów, którzy zaprezentowali się w drugiej, wieczornej części spotkania. Choć wina naturalne nie cieszą się jeszcze w Polsce wielkim zainteresowaniem, okazało się, że każdy z wystawców miał takie wino w swoim portfolio. Winem najoryginalniejszym było białe gruzińskie Telavi Satrapezo 10 Kvevri z amfory (Wino i Oliwa), zestawione z łososiem bałtyckim i rzadko spotykaną gładzicą. Ciekawymi i niedrogimi propozycjami, mogącymi z powodzeniem stanowić alternatywę dla win z supermarketów, były A Mano Promessa z Apulii (Noma), hiszpańskie Solana de Mayorazgo Ecologico (Rio del vino) i bezsiarkowe (!) SoNo Tre Monti z Emilii-Romanii (Dolio Vini). Zaprezentowano również poważniejsze, cięższe wino Les Schistes z niewielkiej langwedockiej posiadłości Borie La Vitarèle (Cyrano & Roxane), które okazało się godnym przeciwnikiem jagnięciny.

Z towarzyszącego degustacji win wykładu Wojciecha Bońkowskiego można się było dowiedzieć, że pojęcie "wina naturalne" obejmuje dwa coraz popularniejsze nurty współczesnego winiarstwa - wina ekologiczne i wina biodynamiczne. Ich cechą wspólną jest jak najmniejsza interwencja w proces tworzenia - wino naturalne to takie, któremu nic nie dodano i nic nie ujęto. W winnicach ekologicznych nie wykorzystuje się pestycydów, herbicydów, ani żadnych syntetycznych czy chemicznych środków ochrony roślin. Grona najczęściej zbiera się ręcznie, dokonując ich selekcji. Podczas procesu winifikacji nie dodaje się sztucznych drożdży, całkowicie rezygnuje się z siarczynów służących do konserwacji wina lub do minimum ogranicza się ich poziom, nie stosuje się popularnych w wielkich winnicach technologicznych metod jego ulepszania.

Biodynamika to coś więcej - praca w winnicy i poszczególne etapy tworzenia wina są dostosowane do faz księżyca, ziemię użyźnia się specjalnymi homeopatycznymi miksturami, wina fermentują w glinianych amforach. To prawdziwa winiarska podróż w przeszłość, okazja do spróbowania, jakie mogły być wina wytwarzane przed setkami lub nawet tysiącami lat.

Wina naturalne często zaskakują nietypowym smakiem i aromatem, różne roczniki od tego samego winiarza, niekiedy nawet różne butelki z tego samego rocznika mogą smakować zupełnie inaczej. To propozycja dla osób, które technicznie poprawne wina od masowych producentów zwyczajnie znudziły i szukają smaków bardziej autentycznych.

Czy uważasz, że zainteresowanie winami biodynamicznymi jest uzasadnione?
11%

oczywiście, miał(a)em okazję próbować takich win, są niesamowite

29%

tak, chociaż mamy mały dostęp do tego typu produktów

19%

średnio, to moda, która podobnie jak slowfood, pewnie przeminie

41%

nie, to kolejny sposób na zdobycie nowego konsumenta

zakończona

łącznie głosów: 69

MW

Degustacja win naturalnych i prezentacja trójmiejskich importerów

fot. Maciej Warowny

Degustacja win naturalnych i prezentacja trójmiejskich importerów

fot. Maciej Warowny

Degustacja win naturalnych i prezentacja trójmiejskich importerów

fot. Maciej Warowny

Artur Moroz

fot. Maciej Warowny

Degustacja win naturalnych i prezentacja trójmiejskich importerów

fot. Maciej Warowny

Degustacja win naturalnych i prezentacja trójmiejskich importerów

fot. Maciej Warowny

Degustacja win naturalnych i prezentacja trójmiejskich importerów

fot. Maciej Warowny

Degustacja win naturalnych i prezentacja trójmiejskich importerów

fot. Maciej Warowny

Degustacja win naturalnych i prezentacja trójmiejskich importerów

fot. Maciej Warowny

Degustacja win naturalnych i prezentacja trójmiejskich importerów

fot. Maciej Warowny

Degustacja win naturalnych i prezentacja trójmiejskich importerów

fot. Maciej Warowny

Wojciech Bońkowski opowiadający o winach naturalnych

fot. Maciej Warowny

Degustacja win naturalnych i prezentacja trójmiejskich importerów

fot. Maciej Warowny

Degustacja win naturalnych i prezentacja trójmiejskich importerów

fot. Maciej Warowny

Degustacja win naturalnych i prezentacja trójmiejskich importerów

fot. Maciej Warowny

Degustacja win naturalnych i prezentacja trójmiejskich importerów

fot. Maciej Warowny

Wojciech Bońkowski opowiadający o winach naturalnych

fot. Maciej Warowny

Degustacja win naturalnych i prezentacja trójmiejskich importerów

fot. Maciej Warowny

Degustacja win naturalnych i prezentacja trójmiejskich importerów

fot. Maciej Warowny

Degustacja win naturalnych i prezentacja trójmiejskich importerów

fot. Maciej Warowny

Degustacja win naturalnych i prezentacja trójmiejskich importerów

fot. Maciej Warowny

Wojciech Bońkowski opowiadający o winach naturalnych

fot. Maciej Warowny