• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Francuska kuchnia zagości w Trójmieście. 21 marca powróci Goût de France

Alicja Olkowska
20 marca 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
21 marca, w 17 restauracjach w Trójmieście, które biorą udział w czwartej edycji akcji "Goût de France/Good France", będzie można spróbować francuskich specjałów. 21 marca, w 17 restauracjach w Trójmieście, które biorą udział w czwartej edycji akcji "Goût de France/Good France", będzie można spróbować francuskich specjałów.

Ponad 3300 restauracji ze 150 krajów 21 marca weźmie udział w czwartej edycji święta francuskiej kuchni, czyli "Goût de France/Good France". Smaki Francji powrócą również do Trójmiasta - tego dnia 17 lokali zaproponuje gościom specjalne menu. Lista miejsc znajduje się poniżej.



Kuchnia francuska:

Wydarzenie promujące francuską kuchnię ewidentnie przypadło polskim restauracjom i ich klientom do gustu, ponieważ w tym roku pod względem liczby zgłoszonych obiektów Polska uplasowała się na... drugim miejscu, tuż po Francji. Tę tendencję widać także w Trójmieście: trzy lata temu w "Goût de France/Good France" wzięło udział jedynie pięć lokalnych restauracji, dwa lata temu już 12, a rok temu 14.

21 marca menu inspirowanego kuchnią znad Sekwany skosztujemy w łącznie 17 lokalach w Gdańsku, Gdyni i Sopocie. Pomysłodawcą wszystkich edycji jest francuskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych oraz Alain Ducass - francuski szef kuchni, uważany za jednego z najlepszych w branży gastronomicznej.

W tej odsłonie wyróżniono szczególnie jeden region - Nową Akwitanię, w której wytwarza się wina rozpoznawane na całym świecie jako wina z Bordeaux. Właśnie wina i inne francuskie alkohole mają zostać zaprezentowane przez restauratorów z wyjątkowym uwzględnieniem. Organizatorzy Goût de France stawiają sobie za cel także wypromowanie samej Francji i zachęcenie do jej odwiedzenia, co może się udać za sprawą smacznej kuchni.

Gdańsk

A la française, godz. 18-22, cena: 100-160 zł/os.
Bistro Słowacki, 21-25 marca, godz. 12-22, cena: 115 zł/os.
Corrèze, godz. 17-22, cena: 140 zł/os.
Ibis Kitchen (Ibis Gdańsk Stare Miasto), 21-25 marca, godz. 12-23, cena: 120 zł/os.
Mnie to Rybka, godz. 17-20, cena: 95-149zł/os.
Novo Square Lounge Bar (Novotel Gdańsk Centrum), 21-25 marca, godz. 12-23, cena: 120 zł/os.
NOVO 2 (Novotel Gdańsk Marina), 21-25 marca, godz. 12-23, cena: 120 zł/os.
Restauracja Filharmonia, godz. 12-22, cena: 99-124 zł/os.
Winestone (Mercure Gdańsk Stare Miasto), 21-25 marca, godz. 12-23, cena: 120 zł/os.
Winestone (Mercure Gdańsk Posejdon), 21-25 marca, godz. 12-23, cena: 120 zł/os.
Winne Grono, godz. 19-22, cena: 180 zł/os.

Gdynia

Biały Królik, godz. 19-22, cena: 240 zł/os.
Przystanek Orłowo, godz. 19:30-22, cena: 120-200 zł/os.
Winestone (Mercure Gdynia Centrum), 21-25 marca, godz. 12-23, cena: 120 zł/os.

Sopot

Art Deco, od godz. 12:30-22:30, cena: 190 zł/os.
Cyrano et Roxane, godz. 19-22, cena: 250 zł/os.
Petit Paris, godz. 19, cena: 125 zł/os.

Tak jak podczas ostatnich edycji, w skład kolacji wejdą m.in.: aperitif, przekąski, przystawki (ciepłe lub zimne), danie główne, deska serów, deser oraz francuskie wina i szampany.

"Goût de France/Good France" to akcja zainicjowana w 2015 roku przez francuskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych i Rozwoju Międzynarodowego w celu promowania francuskiej gastronomii na świecie. Co roku 21 marca restauracje w ponad 150 krajach oraz francuskie ambasady na całym świecie serwują kolację à la française. Menu skomponowane jest w typowy dla Francji sposób: aperitif, przystawki, danie główne, deska serów, deser, a serwowane jest wraz z francuskimi winami lub szampanem. "Goût de France/Good France" to święto francuskiej kuchni, pełnej inwencji, żywej i otwartej, a jednocześnie wiernej temu, co rozsławiło ją na świecie: połączeniu jedzenia z przyjemnością, towarzyskim spotkaniem, smakiem wyśmienitych produktów. Ta wyjątkowość tradycyjnego francuskiego posiłku została dostrzeżona przez UNESCO, które w 2010 roku wpisało go na listę niematerialnego dziedzictwa ludzkości.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (50) 4 zablokowane

  • Z tymi cenami trochę przesadzili (1)

    • 30 5

    • Dlaczego?

      To nie pizza. Musi kosztować. To duźo taniej jak męska czy damska prostytutka, a przyjemność dłuższa i większą. W Trójmieście kilkaset z nich codziennie ma co robić, to i knajpy znajdą klientów

      • 0 0

  • (1)

    Ceny przystępne dla beneficjentów układu okrągłostołowego chyba tylko.

    • 32 6

    • Ceny

      pod premiera-bankstera

      • 1 0

  • (6)

    Ostatnio z ciekawości przeglądałem restauracje w Paryżu. Jedna z lepszych oferuje obiad z deserem od 40 euro. Dla miejscowego to śmieszna kwota biorąc pod uwage fakt,że to restauracja w super hotelu w samym centrum Paryża. Niestety,ale ceny niektórych restauracji w naszym kraju to jakis żart. Nie wiem na czym to polega.

    • 40 3

    • 40 Euro za jeden posiłek to wcale nie jest "śmieszna" kwota dla przeciętnego Francuza. (5)

      Polecam się zorientować a nie żyć mrzonkami.

      • 9 11

      • (4)

        ok
        Ale tak czy owak wychodzi na to, że u nas to powinno kosztować 40 złotych.

        • 17 2

        • Przecież jak pójdziesz na schabowego czy pierogi to zapłacisz do 40 zł (3)

          Do dań francuskich importuje się w dużej mierze składniki z zachodu, więc naturalnie, że jest drożej.

          • 8 8

          • (1)

            Schaboszczaka porownujesz do dan w dobrej francuskiej restauracji we Francji? Schabowy z kapusta I ziemniakami powinien kosztowac max 25 zl u naszych restauratorow.

            • 7 1

            • Kucharz

              Powinien zarabiać 2 zł na godzinę. Będziesz.miał taniej na.paragonie

              • 0 1

          • Do dań francuskich importuje się składniki, które najpierw się tam eksportuje.

            • 7 1

  • ceny przystępne dla misiewiczów (1)

    nowobogackich prominentów PiS, ośmiorniczki za 50 zł/kg już wyszły z mody i były za tanie
    teraz stać ich na więcej

    • 19 16

    • Ni i jeszcze

      Dla kleru i Norwegów

      • 0 0

  • (4)

    Dla tłustych kotów z PO,,,,,

    • 16 24

    • oho uwaga pisior na trójmiasto:)

      • 6 6

    • Lepsze już te tłuste koty niż banda tłustych piss głupków

      • 6 6

    • ciekawe na co poszlo 15 mln z kart kredytowych maciory , beatka bydlo po tym jak sobie pzyznala nagrode 65 tys tez z glodu we francuskiej restauracji nie umrze

      • 4 0

    • Ceny

      Dla kleru i premiera bankstera

      • 0 0

  • a na zdjęciu slimaki z masłem pieruszkowym z lidla. (2)

    grubo

    • 40 1

    • Hahha

      O tym samym pomyślałam ;)

      • 11 0

    • Historia tych ślimaków jest dłuższa.

      Najlepsze slimaki to polskie winniczki. Czy na zdjęciu skorupki przypominają naszego winniczka ? No właśnie. Żeby zrobić francuskiego ślimaka trzeba mieć skorupę od ślimaka z Turcji. A nasz ślimak stanowi nadzienie. I ot mamy Francję elegancję.

      • 2 0

  • Le Bouillon Chartier w Paryżu (6)

    byliśmy tam na obiedzie we 4 osoby przy okazji ostatniej wizyty w Paryżu. Przystawki, dania główne, butelka wina, kawa i desery dla 4 osób i rachunek w granicach 100 euro (w centrum stolicy Francji, nie w Gdyni). Dziękuję, pozdrawiam.

    • 30 1

    • Czyli tak jak u nas (2)

      to 400 z ł na 4 osoby.

      • 2 4

      • (1)

        Ale u nas to piata czesc przecietnej pensji a tam dwudziesta czesc...to roznica co?!

        • 7 0

        • tak różnica bo zarobki u nas są do d*py a nie ceny w knajpach

          • 4 2

    • dlatego ze wszystko najtansze z menu zamowiliscie lol

      • 2 2

    • restauracja dla turystow-gamoni

      • 1 0

    • Widziałem twoje menu na ich www

      Jajko z majonezem, kurczak z frytkami i sorbet. To jest kantyna a nie restauracja
      Przepłacone nawet w Paryżu

      • 0 0

  • uwielbiam ślimaki w bitej śmietanie

    • 2 4

  • Jak mozna wydac na kolacje 120 PLN jesli wiekszosc z nas zarabia 1600 PLN na reke na miesiac ? (3)

    • 11 8

    • ja zarabiam aż 2 tyś na rękę....

      • 5 1

    • Dla tej większości jest McDonald.

      • 2 0

    • Mniejszość tyle zarabia

      Każdy kucharz zarabia minimum 3000

      • 1 0

  • a ogólnie gdzie jest jakaś dobra restauracja francuska w Gdańsku,żeby skoczyć sobie od czasu do czasu? (3)

    • 2 1

    • Na stagiewnej

      Bistro francuskie

      • 0 0

    • Ikea

      Bistro szwedzkie :)

      • 0 1

    • Wy

      Google aj

      • 0 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja