Grill idealny. To musisz wiedzieć przed zakupem

3 czerwca 2015 (artykuł sprzed 6 lat)
Kamil Zawiślak
Grillowanie, czyli świetny sposób na spędzanie czasu w letnie dni. Więcej zdjęć (3)

Grillowanie, czyli świetny sposób na spędzanie czasu w letnie dni.

mat. prasowe

Grillowanie, czyli świetny sposób na spędzanie czasu w letnie dni.

mat. prasowe

Sezon grillowy w pełni, a w sklepach aż roi się od przeróżnych modeli, jednak wbrew pozorom, wybór tego odpowiedniego nie jest wcale taki prosty. W ofercie znajdziemy tradycyjne węglowe grille, ale popularne są też te na gaz czy prąd. Teoretycznie różnice są niewielkie, choć czasem bardzo istotne, dlatego postanowiliśmy zebrać te najważniejsze i przedstawić je w przystępny sposób.



Na samym początku należy odpowiedzieć sobie na zasadnicze pytanie - gdzie i jak często będziemy grillować? Tradycyjne grille są dużo łatwiejsze w transportowaniu, a gazowe i elektryczne mają ograniczenia w postaci źródła "energii". W jednym przypadku trzeba ze sobą zabierać butlę gazową, w drugim, jeżeli w pobliżu nie ma prądu - nie pogrillujemy...

Martyna Szkudlarek z restauracji Delmonico Cut Steakhouse zwraca uwagę, że "mięso przygotowywane na tradycyjnym grillu charakteryzuje się zdecydowanie niepowtarzalnym aromatem i zapachem, dlatego ważne, żebyśmy kupowali węgiel drzewny, a nie brykiety grillowe". Ci, którzy są bardziej otwarci, mogą pokusić się o brykiet kokosowy czy drewno aromatyczne, które dorzuca się do paleniska w celu uzyskania pożądanego aromatu. Niestety, w przypadku grilli gazowych czy elektrycznych, ciężko uzyskać wspomniany niepowtarzalny aromat, który podbija walory smakowe.

ORIGINAL KETTLE - cena ok. 600 zł. Stalowy grill z termometrem w pokrywie, na który jest aż 10 lat gwarancji na kocioł i pokrywę. Więcej zdjęć (3)

ORIGINAL KETTLE - cena ok. 600 zł. Stalowy grill z termometrem w pokrywie, na który jest aż 10 lat gwarancji na kocioł i pokrywę.

mat. prasowe

ORIGINAL KETTLE - cena ok. 600 zł. Stalowy grill z termometrem w pokrywie, na który jest aż 10 lat gwarancji na kocioł i pokrywę.

mat. prasowe

Oczywistą sprawą w gastronomii jest to, aby mięso kłaść zawsze na dobrze rozgrzanym ruszcie. Martyna Szkudlarek dodaje, że "im mniej będziemy je przewracać, dotykać czy nakłuwać, tym lepiej. Pamiętajmy o obowiązkowym okresie "odpoczynku" mięsa po grillowaniu, wtedy następuje redystrybucja soków".

Najbardziej popularne, bo dostępne na szeroką skalę w wielu marketach, są zwykłe otwarte grille. Aczkolwiek niekoniecznie są one uniwersalne. Dobrze sprawdzają się, jeśli głównie chodzi o opiekanie mięsa (metoda bezpośrednia), ale lepszym rozwiązaniem są grille z pokrywą. Zamykana konstrukcja pozwala na dłuższe utrzymanie temperatury, a do tego, np. przy kulistych grillach, można uzyskać termoobieg znany z domowych piekarników. Dzięki temu mięso w zamkniętym grillu można upiec. W dużych grillach pieczenie całych kurczaków nie stanowi problemu. Mamy tu do czynienia z metodą pośrednią - zamknięta pokrywa z węglem ułożonym dookoła i bliżej ścianki.

Potężny grill gazowy Hudsonville - 1499 zł - z komorą węglową. Długość 150 cm. Więcej zdjęć (3)

Potężny grill gazowy Hudsonville - 1499 zł - z komorą węglową. Długość 150 cm.

mat. prasowe

Potężny grill gazowy Hudsonville - 1499 zł - z komorą węglową. Długość 150 cm.

mat. prasowe

Jeśli zaś chodzi o grille gazowe i elektryczne - te szybko osiągają pożądaną temperaturę i dużo skuteczniej utrzymują ją przez dłuższy czas. To niewątpliwa zaleta, jeśli planujemy grillować długo i chcemy działać wygodnie. Niestety, zwykle są one sporo droższe od swoich węglowych odpowiedników.

Przy zamykanych grillach można spróbować zaskoczyć gości. Do grillowania ryb świetnie nadaje się cedrowa deska (ok. 30 zł), a do pieczenia pizzy specjalny kamień (ok. 90 zł), który trzeba solidnie nagrzać. Przy rozgrzanym grillu wystarczy kilkanaście minut, by np. pizza była gotowa.

Grillować można w zasadzie wszystko, nie trzeba ograniczać się tylko do mięs, warzywa i owoce też świetnie nadają się na ruszt. Martyna Szkudlarek zaznacza, że im większa marmurkowatość (czyli zawartość tłuszczu międzymięśniowego) mięsa, tym stek jest lepszy.

Reasumując, jeśli zależy nam na smaku potrawy, najlepiej zaopatrzyć się w porządny grill węglowy o kulistej formie z zamykaną pokrywą. Taki grill wymaga nieco większej uwagi, ale aromat powinien to wynagrodzić. Osoby, które liczą na szybkie przygotowanie potraw, powinny zainteresować się grillem elektrycznym lub gazowym.
Czy warto inwestować w dobry sprzęt do grilla?
26%

tak, ponieważ to zapewnia lepszy smak potraw

4%

tak, ponieważ taki grill dobrze się prezentuje

36%

tak, ponieważ mam pewność, że posłuży mi na lata

34%

nie, ponieważ nie ma sensu przepłacać

zakończona

łącznie głosów: 221

Opinie (41) ponad 10 zablokowanych

  • Ok, grill fajna rzecz ale w Polsce nie ma dobrego mięsa. (4)

    I tyle w temacie.

    Ps. Tak naprawdę jest szansa na mięso, ale trzeba stanąć na głowie.

    • 18 45

    • jeśli w Polsce nie ma dobrego mięsa to gdzie jest? (3)

      Polecam Tadeusza Sobolskiego (84-239 Bolszewo; Rzeźnicka 4). Mała lokalna masarnia, która mięso wysyła do Dubaju. Pyszne wędliny i doskonałe mięso.
      ...i nie trzeba stawać na głowie.

      • 8 3

      • Bolszewo powiadasz, tuż pod nosem jednym słowem (2)

        a steki mają?
        jak mają to z czego one są?

        PS. w Gdyni na hali czasami jest dobra wołowina,
        ale to czasami, trzeba upolować
        bo ta z supermarketów, nawet z Almy to żart

        • 6 1

        • Steki mogą być, ale u nas nie są chodowane na dużą (1)

          skale rasy krów, które nadają się na grillowanie. Stąd też burgery, które zdobywają popularność, są w gruncie rzeczy bez smaku, jeżeli porównać je do tych za oceanem.

          • 7 1

          • czyli zostaje świnina (też sklepowa bez smaku i często nieświeża)

            albo ryby, najbezpieczniej bo można dostać w Polsce świeżą rybę łatwiej niż dobre czerwone mięso,

            kurczaka bym nie ruszył, nie ma w Polsce dobrych,
            chyba, że ze wsi od kogoś zaufanego

            • 2 3

  • Ja w grillu palę meblami z Mesmetric i BoConcept. (2)

    Dodają smażonemu mięsu odrobinę prestiżu.

    • 167 3

    • szacun, styl i rispekt bro!

      • 29 2

    • a ja grilluję osmiorniczki

      no i wino podgrzewam

      • 8 0

  • Wolę kiełbachę z ogniska.

    Z ogniska jest lepsze i zdrowsze.

    • 36 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.