• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Guest Chef z Kubą Winkowskim w Fedde Bistro

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
9 marca 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
Zespół odpowiedzialny za przygotowanie kolacji: Guest Chef VI z Kubą Winkowskim w Fedde Bistro. Zespół odpowiedzialny za przygotowanie kolacji: Guest Chef VI z Kubą Winkowskim w Fedde Bistro.

Weekend dla gości Fedde Bistro zaczął się wyjątkową kolacją. Do szóstej odsłony swojego cyklu Guest Chef, Jacek Fedde, zaprosił uznanego szefa kuchni - Kubę Winkowskiego. W degustacyjnym menu połączono dwa style serwując autorskie dania.



Cykl Guest Chef to autorski pomysł szefa kuchni Jacka Fedde. Na każdą z kolacji zapraszany jest inny szef kuchni z Polski lub zagranicy. Jak podkreśla współwłaściciel Fedde Bistro - wybór gości nie jest przypadkowy, bo są to szefowie kuchni, których on zna od lat. Wraz z gospodarzem przygotowują siedmiodaniowe menu degustacyjne.

Wydarzenia kulinarne w Trójmieście


Piątkowy wieczór wyróżniał się z kilku względów. National Chef of the Year to najbardziej prestiżowy konkurs dla branży gastronomicznej w Wielkiej Brytanii. Ponad dwadzieścia lat temu jego laureatem był Gordon Ramsay. W tym roku wygrał go Polak - Kuba Winkowski. Aktualnie jest szefem kuchni restauracji w hotelu The Feathered Nest, położonym w hrabstwie Oxfordshire, niedaleko Londynu. Pochodzi z Gdańska, ale od 15 lat bywa tu sporadycznie. Do szóstej odsłony cyklu Guest Chef zaproszono właśnie jego. Była to pierwsza jego kolacja w Polsce, podczas której mógł pokazać się z najlepszej strony.

- Mam nadzieję, że dzisiejszych gości zainteresują produkty, które przygotowuję i dobieram bardzo starannie. Zależy mi, żeby pokazać, szczególnie w dzisiejszych czasach, kiedy jesteśmy atakowani przez jedzenie, które musi być tanie i produkowane w dużych ilościach, że produkt jest najważniejszy. Myślę, że dzięki temu, że jestem z Polski, ale mieszkam w Anglii, mogę pokazać inne spojrzenie na sztukę kulinarną - mówił Kuba Winkowski.
- Podczas tej kolacji chcieliśmy pokazać jakość produktu, wszystkie rzeczy, które produkowane są przez Kubę: domowe rzeczy, które on promuje w swojej restauracji: od wędlin, masła, poprzez własny chleb, regionalne produkty. Dużo takich ciekawych elementów znajdzie się dzisiaj na talerzach gości - dodał Jacek Fedde.
  • Popisowy deser Kuby Winkowskiego: Sticky Toffee.
  • Gościem specjalnym kolacji był Kuba Winkowski - zwycięzca prestiżowego konkursu National Chef of the Year 2019.
  • Wieczór umilał występ muzyczny duetu Mika&Mike.
  • Szefowie kuchni postawili na jakość produktów.
  • Do kolacji serwowano selekcję win.
Gości powitał Mirosław Wasik, który przedstawił szefów kuchni.

Na dobry początek zaserwowano gościom pieczywo i wędliny własnego wyrobu. Za dobór win do kolacji odpowiedzialna była firma Winers, którą reprezentowali w Fedde: Tomasz Kalenik oraz Łukasz Kopka.

Do przystawki podano białe, świeże wino hiszpańskie: Azumbre Verdejo, Rueda. Autorem dania był Kuba Winkowski, a na talerzach znalazł się jesiotr, czyli tradycyjna polska ryba, podany z koperkiem, maślanką, plastrami kalarepy, które przykryły kawałek ryby tworząc mech. "Kropką nad i" był kawior.

Podstawę wiosennej zupy stanowił szpinak w formie kremu z przełamaniem smaku za sprawą gałki muszkatołowej. Na kremie ułożono kawałki mięsa z różnych części królika. Dobrano do niego białe wino z północnych Włoch, posiadające lekko wędzone aromaty: Tenuta Grimani Farinaldo Soave. Autorem dania był Jacek Fedde.

W połowie kolacji, dla oczyszczenia kubków smakowych zaserwowano gościom intermezzo w formie sorbetu z tropikalnych owoców.

Danie rybne, czyli zębacza, Jacek Fedde, okrył wiosennymi warzywami: rzodkiewką w plastrach i gotowaną, rukwią wodną oraz strąkami groszku cukrowego. Z rukwi wodnej wykonano również puree z oliwą. Zaserwowano wino o głębokim słomkowym kolorze z intensywnymi aromatami - Weingut Muller Leiten Reserve, Austria.



Perliczka stanowiła serce dania głównego przygotowanego przez Kubę Winkowskiego. Podana na sosie grzybowym, ze smardzami i czosnkiem niedźwiedzim. Obok kawałków mięsa znalazło się rozpływające się żółtko ułożone na podwędzanym puree z ziemniaków. Duet z daniem stanowiło dwunastoletnie wino z włoskiego rejonu Barbera D'Alba - Sorelle de Nicola Superiore.

Kolację podsumował popisowy deser Kuby Winkowskiego: angielski pudding oblany sosem toffee z kremem cytrynowym, bitą śmietaną i orzechami pekan. Komponował się z nim wermut z Hiszpani - Cuatro Rayas Vermouth Verdejo.

Jeśli deser, to za mało, to goście mogli dopełnić swoje podniebienia słodkimi petit four przygotowanymi przez Jacka Fedde. Kolejno były to: creame brulee z kafirem, makaroniki karmelowe, trufle czarna porzeczka oraz brownie bananowe.

Podczas wieczoru gościom towarzyszyła muzyka wykonywana na żywo przez duet Mika&Mike.

Koszt kolacji wynosił 195 zł, a z selekcją win 259 zł za osobę.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (19) 7 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • I super

    • 11 7

  • A jak brzmiałby ten tytuł (1)

    w języku polskim?

    • 24 3

    • to by bylo

      jeeeeeea oł jeeeeeea deliszys fud

      • 9 0

  • (3)

    wino o głębokim słomkowym kolorze

    jal słomkowy to chyba nie głęboki - klituś bajduś, ble ble i o niczym pojęcia

    • 23 5

    • Podana na sosie grzybowym, ze smardzami i czosnkiem niedźwiedzim. Obok kawałków mięsa znalazło się rozpływające się żółtko ułożone na podwędzanym puree z ziemniaków

      przerost formy nad treścią

      • 21 6

    • delikatny acz stanowczy zapach aromatu

      • 6 0

    • jak słomkowy ... to jakieś siki ?!!

      mocz ma kolor słomkowy

      • 1 0

  • A mogło być "U Chomika"

    A o u Fryty?

    • 7 4

  • Danie główne - ryba. (1)

    A na talerzu rzodkiewka z nieodciętą nacią i garstka liści.
    To nie kucharz to sztukmistrz.

    • 19 4

    • magik z oxfordsire

      • 3 0

  • Opinia wyróżniona

    pysznie!

    było na prawdę pysznie! Smardze niesamowite, i rzadko spotykane na stołach w Polsce, podobno przyjechały z Anglii. Duże zaangażowanie obu szefów i super serwis :-)

    • 11 12

  • ???

    Wojciech Kalenik dostarcza wino do wszystkich 3miejskich restauracji? ha ha pół darmo

    • 6 3

  • Jak to dziala?

    Tam jest zawsze pusto

    • 19 3

  • się kręci

    Podstawą powodzenia tych akcji jest przemożna chęć pokazania się w mediach społecznościowych jej uczestników, zarówno laureatów prestiżowych konkursów kulinarnych, jak i wysublimowanych degustatorów.
    I tak mnie dziwi, że zawsze na takie relacje zapełnią lokal. Kto potem będzie tracił czas i pieniądze na takie popisy?

    • 17 2

  • sine nobilitate (1)

    • 4 1

    • ?!

      czyli po naszemu: snobizm (dotyczy to również autora pow.komentarza)

      • 2 1

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja na 6 rąk

385 zł
degustacja

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

5 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja