• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Homar, czyli wyjątkowe frutti di mare

Marta Nicgorska
24 listopada 2011 (artykuł sprzed 12 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Podwodny świat na talerzu

Specjalnie dla Trojmiasto.pl szef kuchni Avocado przygotował homara grillowanego, czyli smażonego na niewielkiiej ilości tłuszczu. Zobacz, jak przyrządzić i zjeść tak wykwintną potrawę.



Dziś startujemy z kulinarnym cyklem filmowym pod tytułem "Trójmiejskie smaki", w którym odkrywamy wyjątkowe, oryginalne i wykwintne potrawy, jakie serwują restauracje w Trójmieście. Bohaterem pierwszego odcinka jest homar - jeden z najszlachetniejszych skorupiaków morskich.



Uchodzi za prawdziwy rarytas i jest jednym z dań ikon, jak ostrygi czy trufle. Wyglądem przypomina raka rzecznego, ale jest od niego o wiele większy. Smakuje jak duża krewetka, a jego ciemny pancerz, który po ugotowaniu zmienia kolor na czerwony sprawia, że na talerzu robi się widowiskowo. Smakosze twierdzą, że to creme de la creme i za tę rozkosz dla podniebienia skłonni są słono zapłacić. W trójmiejskich restauracjach ceny homara przyrządzonego w iście królewski sposób zaczynają się od 200 złotych.

Homar - jeden z najszlachetniejszych skorupiaków morskich Homar - jeden z najszlachetniejszych skorupiaków morskich
W Polsce homar gości na bankietach i wystawnych przyjęciach, w Stanach Zjednoczonych z kolei jest po prostu przekąską. Chociaż kupno homara nie graniczy już w Polsce z cudem, to nie jest to towar powszechny i sprzedawany na masową skalę, importują go tylko nieliczne restauracje. W Trójmieście zaledwie kilka lokali gastronomicznych ma homara w swojej karcie. Dostępne są zwykle homary mrożone - tym większą przyjemnością dla miłośników frutti di mare są restauracje, które przygotowują homara ze świeżych okazów. Własnym homarium szczyci się sopockie Avocado, które specjalizuje się w przygotowaniu tych skorupiaków i serwuje go pod kilkoma postaciami.

Mięso homara, bogate w białko, jest białe, chude, delikatne i uznawane za dietetyczne. Jadalne jest mięso ze szczypiec, odwłoka, z nóg oraz ikra. Prawdziwym rarytasem jest ceniona przez smakoszy wątróbka przydatna do doprawiania sosów. Na niewykorzystane resztki z homara jest masa pomysłów - skorupa na przykład to świetna baza do rybnej zupy lub wywar do gotowania muli.

Homar to jedno z dań ikon jak ostrygi czy trufle. Homar to jedno z dań ikon jak ostrygi czy trufle.
Homara można przyrządzać na różne sposoby: dusić, piec, gotować. Do gotowania dodaje się minimalną ilość przypraw, aby mięso nie straciło swoistego, delikatnego smaku. Gotuje się go w osolonej wodzie, trzymając wraz ze szczypcami pod powierzchnią około dwóch - trzech minut.

Konsumpcja homara nie jest skomplikowanym zadaniem jakby się na pierwszy rzut oka mogło wydawać. Cała sztuka polega tylko na odłamaniu szczypiec za pomocą specjalnych nożyc. Po rozkruszeniu skóry i wydłubaniu mięsa można już tylko kosztować smakowite kąski, posługując się sztućcami do ryb lub widelcem. I tak jak "kaczki oraz kury bierze się w pazury", tak i homara można rozebrać na części palcami i po prostu wysysać soczyste kawałki. Zachęcamy zatem do obejrzenia naszego materiału filmowego, którego bohaterem jest homar grillowany, czyli smażony na niewielkiej ilości tłuszczu.

Miejsca

Opinie (45) ponad 10 zablokowanych

  • Fajny homar, fajne miejsce. (4)

    Właśnie wpłyneła moja wypłata 1100zł :D Pooglądałem homary a teraz ide po parówki i mielonke w bloku.

    • 74 7

    • do Biedronki

      taki żywot, ale bedzie lepiej

      • 3 0

    • Czyli...jak nie zaszalejesz, to może starczy Ci do 1-go.

      • 3 1

    • (1)

      Ciekawe jaki kierunek kończyłeś , ja mam 39 lat skończyłem PG BL i mam 10000 brutto.

      • 2 10

      • Ja mam 30, wieczny student. Na razie 9250 brutto, myślę że jak będę w Twoim wieku, to dołożę drugie tyle Panie Inżynierze ;-)

        • 6 5

  • mniam, maniam

    • 5 3

  • jeżeli rybka i cóś z morza to tylko w Sopot - bar na plaży (1)

    • 3 15

    • też tam bardzo lubie jeść.

      • 0 2

  • Jaki to homar grillowany jak smażony na oleju na patelni? (1)

    To panierowany schabowy z kapustą też jest grillowany?

    • 26 1

    • ?

      W PRL-u to tak! Ale teraz???
      Byłem widziałem, nie skomentuje!

      • 0 0

  • Avocado robi co może... o_O (2)

    • 4 13

    • Ty też pajacu!

      • 1 0

    • i świetnie im to wychodzi :)

      • 0 0

  • o boże (3)

    patrzcie uważnie na jeden z czułków tego homara na patelni !!
    dokładnie 01:50 nagrania - RUSZA SIE ! MASAKRA ! :O

    • 7 9

    • taak taak bo mięsko bierze sie ze sklepu a nie ze świnki hihi

      • 3 0

    • Taaaaa, przepołowiony homar rusza czułkami. Puknij się w .... czułko (nie mylic z czołem)

      • 7 1

    • cardamon ale ty jestes głupi

      przekrojony homar na dwie połowy i co może jeszcze żyje ścina sie białko dlatego czułka sie ruszają

      • 2 0

  • znowu lipna dziennikarka

    • 9 10

  • fajno

    • 4 2

  • "Homara można przyrządzać na różne sposoby: dusić, piec, gotować. " (3)

    a nie wystarczy go zabić ? trzeba się znęcać ?

    • 13 2

    • przecież to skorupiak... jeśli choć chwile uważałeś na lekcjach Biologii to wiesz że (1)

      budowa ich układu nerwowego wyklucza jakąkolwiek świadomość i możliwość odczuwania bólu - to zwykła biochemiczna maszynaka do jedzenia i rozmnażania się działająca na zasadzie bodziec=reakcja, to tak jakby znęcać się nad marchewką

      • 12 5

      • IQ 66 ?

        • 2 0

    • homar

      homara się lokuje w zamrażalniku,gdzie spokojnie usypia i zasypia.bezboleśnie.też tego nie lubię.

      • 0 0

  • (6)

    a ja sie pytam gdzie w Trójmieście można kupić świeżego homara, najlepiej żywego?? mrozonki z owoców morza nie bardzo nadaj sie do jedzenia.

    • 9 1

    • Można kupić (1)

      W Macro

      • 4 0

      • A ile liczą i za jak dużego?

        • 1 1

    • w biedronce są homary w... KROPKI

      • 7 0

    • Świeżego (żywego) homara możesz kupić w Makro na Hutniczej w Gdyni.
      Pozdrawiam

      • 2 1

    • homar w 3city (1)

      na Bernardowie jest sklepik rybny, Pan wszytsko sprowadzi, homara swiezego tez, sprawdzalam

      • 1 0

      • Bernardowo?

        To gdzieś w śledziowni czy poza trójmiastem?

        • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja