stat

Jak smakuje wino z 2019 roku? Beaujolais nouveau w Trójmieście

19 listopada 2019, 8:00
Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz

Już wkrótce w ramach święta beaujolais nouveau będziemy mogli spróbować młodego wina, pochodzącego z tegorocznych zbiorów. Jak co roku na całym świecie odbywają się festiwale wina i degustacje. Sprawdźcie, gdzie w Trójmieście skosztujecie czerwonego wina 2019.



Wielu specjalistów twierdzi, że im starsze wino, tym lepsze. Jest również sporo osób, które doceniają świeżość młodego wina i często z sukcesem znajdują w nim mnóstwo ciekawych aromatów. Właśnie ci drudzy wkrótce obchodzić będą beaujolais nouveau. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby do nich dołączyć i dowiedzieć się, jak smakuje czerwone wino z 2019 roku.

Wydarzenia kulinarne w Trójmieście


W tym roku święto beaujolais nouveau przypada 21 listopada, ponieważ według tradycji odbywa się w trzeci czwartek listopada. Tradycja tego święta narodziła się we Francji w regionie Beaujolais, gdzie od setek lat lokalni producenci wina, tuż przed początkiem adwentu, kosztują trunku z danego roku. Dla producentów i sommelierów jest to okazja do sprawdzenia, jakie będzie tegoroczne wino.

Nie kto inny, jak konsul Francji w Polsce, Alain Mompert, uczci święto młodego wina w hotelu Sofitel Grand w Sopocie już w najbliższy piątek. Na wydarzenie mają wstęp tylko zaproszeni goście.

Francuskie menu połączą z regionalnym winem właściciele restauracji A la française znajdującej się na Wyspie Spichrzów. Tutaj świętowanie trwa od 21 do 24 listopada.

- W każdym trzecim tygodniu listopada odbywa się święto młodego wina. Jak co roku, także teraz, będziemy świętować to wydarzenie. W tym roku do beaujolais nouveau przygotowujemy specjalną przystawkę: żabie udka. Polacy są bardzo ciekawi, jak smakuje to danie. Oprócz żabich udek do młodego wina polecamy ślimaki, zupę cebulową gotowaną na winie, policzki wołowe po burgundzku, deskę francuskich serów, ale też wiele innych pozycji z naszej karty. Święto będzie trwać u nas od czwartku do niedzieli włącznie - opowiada Joanna Piórkowska-Chesnais z restauracji A la française.
Nie zawiedli również trójmiejscy sommelierzy, którzy z tej okazji zapraszają na kolację Beaujolais, która odbędzie się 21 listopada w Zakorkowani Wine Bistro w Gdańsku. Goście będą próbować sześciu młodych win podanych z czterema daniami.

Na trzydaniową kolację w święto młodego wina zaprasza restauracja Winne Grono. W menu znajduje się consomme z gęsi, konfitowane policzki wieprzowe z puree z marchwi i malin, a an deser ciasto czekoladowe.

Świętuje także restauracja Corrèze. Mamy możliwość wzięcia udziału z kolacjach, które odbędą się aż w dwa dni: 21 i 22 listopada. W sześciodaniowym menu znajdziemy m.in.: bisque z krewetek, ostrygi z kawiorem z jabłek, królika z musem z pietruszki, halibut z gruszką i orzeszkami pini, a na deser czekoladowy fondant. Do dań serwowane będzie, rzecz jasna, młode wino.


- W Wine Barze Probiernia organizujemy w tym roku Beaujolais Nouveau w bardzo luźnym stylu. Tradycyjnie w trzeci czwartek listopada od godz. 19 zapraszamy na klasyczne francuskie przekąski w formie bufetu, koncert francuskiej piosenki oraz beaujolais od najlepszego producenta J.P. Brun. Mimo mocno komercyjnego charakteru wydarzenia, które jest swoistym fenomenem marketingowym, uważam, że warto kultywować tę tradycję, choć bardzo trudno trafić na naprawdę pijalne młode wina - opowiada sommelier, Łukasz Chwojnicki.
Od ponad 20 lat młode wino podlega próbie w sklepie winiarskim Festus w Sopocie. W tym roku degustację poprowadzi właściciel sklepu Piotr Zastróżny. Najpierw podany zostanie kieliszek młodego wina, a potem Rioja.

Degustację komentowaną przygotował również sklep Zielone Butelki. Goście będą mogli spróbować wina beaujolais nouveau Brut de Cuvee 2019 od Isabelle et Bruno Perraud oraz pięciu innych win z różnych stron świata. Kolacja, na którą przystawki przygotuje wspomniana francuska restauracja A la française, odbędzie się w najbliższy czwartek.