• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Karnawałowa degustacja win w ciemno w restauracji Rada Miasta

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
1 lutego 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
W ramach cyklu "Winna środa" w restauracji Rada Miasta w Gdańsku odbyła się degustacja w ciemno. Spróbowano pięciu win musujących. W ramach cyklu "Winna środa" w restauracji Rada Miasta w Gdańsku odbyła się degustacja w ciemno. Spróbowano pięciu win musujących.

W środowy wieczór w restauracji Rada Miasta w Gdańsku odbyła się degustacja win musujących w ciemno. Kameralne grono gości, ponad 20 osób, chętnie dzieliło się swoimi wrażeniami podczas kolacji. Łącznie spróbowano pięciu win skomponowanych z wybranymi przekąskami.



Spotkanie odbyło się w ramach cyklu "Winna środa" organizowanego przez restaurację Rada Miasta. W kameralnym gronie ponad 20 osób spróbowano pięciu win musujących, a każde z nich połączono ze smacznymi przekąskami przygotowanymi przez szefa kuchni, Maurycego Chodorowskiego.

Goście mogli sprawdzić swoją znajomość win musujących z różnych stron świata, gdyż degustacja odbywała się w ciemno. Butelki włożono w czarne pokrowce, a obecni mieli za zadanie rozpoznać wszystkie pięć pozycji oraz odnaleźć wśród nich szampana. O prezentowanych trunkach opowiadała Mariola Nowakowska.

Trochę zaskakujące wydaje się organizowanie degustacji win musujących, które kojarzą się z latem i słońcem, w środku zimy. Organizatorzy podkreślali jednak, że "bąbelki" pojawiają się również w karnawale, w którym główną rolę odgrywa szampan.

- Jesteśmy w środku karnawału, więc nie może być nic lepszego do degustowania niż "bąbelki". Mam nadzieję, że każdy lubi wino musujące. Zaplanowaliśmy degustację w ciemno, ponieważ podczas niej jest trochę więcej zabawy, a jednocześnie nie sugerujemy się etykietami. Wśród podawanych win jest także jeden król, czyli szampan - rozpoczęła spotkanie Mariola Nowakowska.
  • Butelki win ubrano w pokrowce, żeby nie można było rozpoznać etykiet.
  • Każde wino połączone było z odpowiednią przekąską. Jako pierwsza na stołach pojawiła się ostryga z szalotką i consomme z pomidora.
  • Podczas wieczoru spróbowano czterech win musujących i jednego szampana.
  • Degustację poprowadziła Mariola Nowakowska.
Jako pierwsze podano intensywne w smaku wino o wyrazistym miodowym kolorze - jak się później okazało, było to wino musujące Bianchi Sparkling Brut, otrzymywane metodą tradycyjną. Towarzyszyła mu ostryga z szalotką podana z consomme z pomidora.

Sałatka ceviche z białej ryby z awokado, mango, limonką i kolendrą stanowiła przekąskę do drugiego wina, które charakteryzowało się słomkowym kolorem, z wyczuwalnymi w smaku nutami owocowymi. Orzeźwiające bąbelki znalazły się w pochodzącym z Meksyku winie L.A. Cetto Brut Sparkling.

Numerem trzy była Cava Marqués de Moja Rosado, czyli różowa cava ze szczepów trapat i garnacha w niezobowiązującym, wiśniowo-poziomkowym stylu. Do niej zaserwowano krokiet z piotroszem, kuskusem i sosem bearneńskim.

Kolejno na stołach pojawił się łosoś z różowym pieprzem. Właśnie z nim podano jedynego tego wieczoru szampana Bollinger Rose. Powstaje we Francji, gdzie produkuje się go z mieszanki win ze szczepu pinot noir, chardonnay i pinot meunier. Charakteryzuje go bukiet malin, jagód i kwiatów.

Ostatnim z win podanym w trakcie degustacji było intensywnie czerwone musujące wino z bardzo wyraźnymi nutami truskawek i owoców leśnych, produkowane we Włoszech - Concerto Lambrusco Reggiano, które zachwyciło gości. Jako dodatek podano włoski ser - grana padano.

Po zakończonej degustacji w ciemno w kieliszkach gości pojawiło się Marques De Moja Brut, czyli łagodnie wytrawne wino musujące o świeżych aromatach, z delikatnymi nutami białych kwiatów.

Koszt degustacji wyniósł 109 zł od osoby. Kolejne degustacje w Radzie Miasta odbędą się 14 i 28 lutego. Więcej na ten temat już niebawem w naszym Kalendarzu imprez.

Miejsca

Opinie (23) 3 zablokowane

  • Jak w ciemno to powinni miec zawiązne oczy i zatkany nos :) (1)

    • 10 15

    • Receptory smaku pozwalają nam jedynie poznać czy napój jest słony, słodki, kwaśny lub gorzki. Całą resztę zawdzięczamy powonieniu. Degustacja przy zatkanym nosie jest pozbawiona sensu.

      • 1 0

  • chyba (1)

    za degustację powinni płacić producenci, w końcu to jawna reklama ich wyrobów

    • 12 9

    • to nie koryto tylko rozrywka

      i zabawa

      maciusiu

      • 6 1

  • (1)

    W kameralnym gronie ponad 20 osób

    u mnie na imieninach więcej osób

    • 11 11

    • krowa, która dużo ryczy, mało mleka daje

      szczypiorku

      • 5 0

  • Artykul sponsorowany

    • 17 6

  • Ja kupuje szampana Dorato za 12 pln za butelke i super koreczki do tego za kilka zlotych

    Skad takie drogie ceny w tych lokalach ?

    • 11 9

  • zapraszam na degustacje (1)

    win i nalewek

    • 2 3

    • wpadnę z kumplami, bo na pewno będzie lepsza atmosfera

      no i trochę taniej.......

      • 0 0

  • To ta knajpa

    Jeszcze istnieje widac trzeba sie promowac a swego czasu mieli porzadne jedzenie no i chef kuchni byl........z pasją :) ale coz wszystko przemija

    • 9 3

  • ciemno

    We wszystkich radach miasta wszystko jest zazwyczaj w ciemno xD

    • 9 2

  • mam płacic za promocje ?

    Rzeczywiście ......bardzo prestiżowa firma je organizowała ,której nie stać na promowanie swojego biznesu. żenujące !!!!

    • 10 2

  • Rada miasta

    To kto tam jest teraz w koncu Szefem Kuchni? Wlasciciel/menager/pomoc kuchenna? Hahaha

    • 8 1

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja