Kawa w domu jak z kawiarni. Dobre ekspresy do kawy

29 maja 2020, 10:00
Alicja Olkowska

Jedni najchętniej piją ją tylko na mieście, inni w pracy, jeszcze inni nie wyobrażają sobie rozpoczęcia dnia bez aromatycznej filiżanki kawy wypitej w domu. Żeby jednak uwolnić wszystkie jej walory i bogactwo smaku, potrzebne będą nie tylko dobrej jakości ziarna, ale też ekspres. Jaki? Zapytaliśmy ekspertów.



Salony ze sprzętem AGD w Trójmieście


Dla każdego coś dobrego i... innego



Zanim kupimy wymarzony ekspres do kawy, powinniśmy sobie odpowiedzieć na kilka pytań. Jaką kawę lubimy najbardziej - parzoną tradycyjnie czy pod ciśnieniem? Czy koniecznie musi być z mlekiem, a jeśli tak, to jakim - krowim, a może roślinnym, które nie nadaje się do każdego modelu? Czy mamy czas na czyszczenie ekspresu?

Czy ważny jest dla nas design, a maszyna ma być ważnym elementem wystroju kuchni? Wygląd też jest istotny, zwłaszcza że ekspres do kawy często jest pierwszą rzeczą, jaką widzimy chwilę po przebudzeniu. Niech cieszy nie tylko kubki smakowe, ale również nasze oczy.

W dużym skrócie: na rynku dostępnych jest wiele modeli ekspresów do kawy, a podzielić je można na kilka rodzajów. Wybierać możemy spośród ciśnieniowo-przelewowych, przelewowych oraz ciśnieniowych (automatyczne, kolbowe i kawiarki). Te ostatnie mogą być stworzone z myślą o zabudowie lub wolnostojące, z wbudowanym młynkiem albo saszetkowe (nie mylić z kapsułkowymi).

Wybór jest ogromny w każdym przedziale cenowym. Tylko na co się zdecydować? Która firma jest najlepsza? Co wziąć pod uwagę? O to zapytaliśmy ekspertów z Trójmiasta.

Bariści o najlepszych ekspresach



Nie każdy szuka w ekspresach "wszystkiego w jednym". Niektórzy doceniają urządzenia skoncentrowane na wybranych funkcjach, które wymagają już obycia z tematem i doświadczenia.

- Najważniejszy jest napój ze świeżo wypalonej kawy (najlepiej do trzech miesięcy od palenia) i zmielony bezpośrednio przed parzeniem. Dlatego nie polecam ekspresów na kapsułki oraz kawy mielonej w paczkach - mówi Mariusz Bulak, miłośnik kawy i barista w palarni kawy Kawana. - Osobiście polecam sprzęty tzw. przelewowe, dające mocny kofeinowy i aromatyczny napój. Urządzenia działające na zasadzie trzy w jednym, czyli "młynek, spieniacz i jeden guzik" dają napój kawowy o obniżonych wartościach smakowych. Jakość traci w starciu z szybkością parzenia.

Palarnie kawy w Trójmieście


Marcin Potkański z Mitte chleb i kawa jest podobnego zdania, że do domu sprawdzi się dobrej jakości ekspres przelewowy. Ci, co kochają kawę z mlekiem, muszą zwrócić uwagę na elementy, które mają z nim styczność.

- Decydując się na ekspres, dobrze odpowiedzieć sobie na pytanie: jaką kawę głównie pijam? Czy jest to cappuccino, caffe latte, a może klasyczna czarna? Z ekspresem do kawy, podobnie jak z każdą inną rzeczą, powinniśmy unikać rozwiązań tzw. od wszystkiego, czyli "all in one". Jeżeli decydujemy się na kawę czarną, to w zupełności wystarczy nam klasyczny ekspres przelewowy. Gustując w kawach mlecznych, kupując ekspres, zwróćmy uwagę na prostotę czyszczenia mechanizmu do spieniania mleka. Częste awarie są spowodowane brakiem odpowiedniego dbania o tę część. Z reguły nie chce nam się czyścić/przepłukiwać systemu mlecznego, bo trwa to za długo. Taki system powinien być czyszczony co najmniej raz dziennie. Dlatego też łatwy i szybki demontaż i ponowny montaż jest bardzo ważny przy codziennym zastosowaniu.
Praktyczne podejście do ekspresu do kawy prezentuje także Jacek Kosowski z Gdyńskiej Palarni Kawy. Taki napój ma być smaczny i pieścić zmysły, ale nie zapominajmy, że trzeba go codziennie czyścić, a z tym bywa już różnie...

- Wybierając domowy ekspres do kawy, należy zwrócić szczególną uwagę na możliwość czyszczenia ekspresu. Niektóre dobre marki dają możliwość łatwego wyjęcia bloku zaparzającego. Warto przynajmniej raz w tygodniu wyjąć blok i wypłukać pod bieżącą wodą. W ekspresie jest wilgotno, ciepło, a w kawie jest tłuszcz, to idealne warunki do rozwoju pleśni. Jeśli nie ma możności wyjęcia bloku, należy systematycznie korzystać z programu czyszczenia z użyciem odpowiedniej chemii. Ważne też, aby system spełniania mleka był jak najprostszy i jak najłatwiejszy do utrzymania w czystości - mówi Jacek Kosowski. - Poza tym dobrze, jeśli ekspres ma możliwość stosowania filtra do wody i regulację stopnia zmielenia kawy w młynku. Według mnie młynek koniecznie musi być żarnowy. Polecam marki specjalizujące się w ekspresach do kawy.

Najlepsze ekspresy - propozycje znawców



Poprosiliśmy przedstawicieli trójmiejskich firm zajmujących się dystrybucją ekspresów do kawy o wskazanie jednego konkretnego modelu, który szczególnie polecają. Co wybrali?

Miele CM5 Silence



Spośród firm, które produkują ekspresy, wyróżnia się Miele. W ofercie mają wiele modeli, które przypadną do gustu miłośnikom kawy. Najmłodszym "dzieckiem" w rodzinie Miele jest wolno stojący CM5 Silence (wejdzie do sprzedaży w połowie czerwca 2020). To urządzenie stworzone z myślą o tych, którzy rano lubią rozsmakować się w pysznym naparze bez konieczności budzenia całego domu.

- Za redukcję hałasu podczas mielenia kawy w nowych modelach ekspresów CM5 Silence odpowiada nowy, znacznie cichszy silnik młynka. Kawa zrobiona w CM5 Silence jest wyjątkowo aromatyczna. AromaticSystem sprawia, że dynamiczny zaparzacz rozszerza się przy napływie wody i zmielona kawa intensywnie miesza się z wodą. W CM5 Silence możesz zrobić wiele rodzajów kaw, m.in. ristretto, espresso, cappuccino czy latte. Przygotowanie odpowiedniej kawy ułatwia też regulowana wysokość dyszy od 8 do 13,5 cm, co oznacza, że możesz mieć swoją ulubioną latte także w wysokiej szklance - mówi Barbara Prange z Miele Experience Center.
2
miejsce: Kawiarnie i herbaciarnie
w rankingu Kawiarnie i herbaciarnie
Zakręcona Cafe
Gdańsk, ignacego krasickiego 9/1
8.5/10
+ Oceń


To model, który sprzyja spotkaniom z bliskimi. Dzięki funkcji "dzbanek kawy" można przygotować większą ilość napoju naraz.

Jura J6 Piano White



Kolejną firmą z tradycją jest Jura. W jej pokaźnej ofercie warto zwrócić uwagę na model J6 Piano White, który docenią koneserzy kawy, nowoczesnego designu oraz technologicznych rozwiązań - można go obsługiwać za pomocą smartfona lub tabletu. Zakupimy go w salonie Coffema w Gdańsku.

- Dzięki aplikacji J.O.E. można łatwo sterować ekspresem do kawy JURA, korzystając z ekranu dotykowego smartfona. Aplikacja na bieżąco informuje o aktualnym statusie urządzenia i wezwaniach do działania, np. kiedy trzeba uzupełnić wodę lub ziarna kawy. J.O.E. jest kompatybilny ze wszystkimi ekspresami automatycznymi JURA wyposażonymi w funkcję Smart Connect - mówi Beata Mozer z Coffema.
Oprócz tego ten automatyczny ekspres oferuje najwyższą jakość specjałów kawowych dzięki zastosowaniu młynka AromaG3 i Procesu Ekstrakcji Pulsacyjnej, 13 specjałów kawowych (od klasycznego espresso po flat white), opatentowaną technologię filtracji wody oraz dopracowany design.

- Ekspres został w całości wykończony podwójnie lakierowanym materiałem w kolorze lśniącej bieli. Szklana taca ociekowa i chromowane elementy dopełniają całości nowoczesnego wzornictwa - dodaje Beata Mozer.
Gdzie na co dzień najchętniej pijesz kawę?
73%

w domu

15%

w pracy

2%

w drodze do pracy

2%

po prostu na mieście

2%

tylko w dobrej kawiarni / palarni kawy

6%

nigdzie, bo nie pijam kawy

zakończona

łącznie głosów: 1405