Kocham polską wódkę. Degustacja owocowych specjałów

20 września 2020 (artykuł sprzed 1 roku)
Magda Mielke
Degustacja Kocham Polską Wódkę była okazją do spróbowania wysokoprocentowych trunków w sześciu ciekawych smakach. Więcej zdjęć (13)

Degustacja Kocham Polską Wódkę była okazją do spróbowania wysokoprocentowych trunków w sześciu ciekawych smakach.

fot. Edyta Steć/Trojmiasto.pl

Degustacja Kocham Polską Wódkę była okazją do spróbowania wysokoprocentowych trunków w sześciu ciekawych smakach.

fot. Edyta Steć/Trojmiasto.pl

Kocham polską wódkę - pod takim hasłem odbyła się w sobotę degustacja wysokoprocentowych trunków w restauracji Ducha 66. Spróbować można było kilku polskich wódek, do produkcji których wykorzystano owoce i warzywa. Królową wieczoru okazała się propozycja V One z pszenicy o smaku ogórka. Wysokoprocentowe napoje serwowane były w połączeniu ze specjalnie dobranymi, ciekawymi przekąskami.



Degustacje w Trójmieście


Wódka, wódeczka, wódzia, wódziunia... Polacy kochają wódkę. Choć społeczne sondaże pokazują, że spożywamy jej coraz mniej, niezmiennie jest ona najczęściej wybieranym wysokoprocentowym trunkiem. Poza czystą wódką, dużą popularnością cieszą się smakowe specjały, których na naszym rynku jest coraz więcej. W sobotni wieczór w restauracji Ducha 66 odbyła się degustacja polskich wódek, do produkcji których użyto owoców i warzyw.

- Muszę się przed państwem wytłumaczyć, dlaczego - chociaż degustacja nazywa się Kocham Polską Wódkę - to praktycznie nie będziemy próbować żadnej polskiej wódki. Otóż od 2018 roku obserwujemy wybuch małych producentów, powoli pojawiają się małe destylarnie, które produkują w małych partiach ciekawy polski alkohol. Dzięki temu możemy próbować rzeczy, których ustawa o polskiej wódce, określająca, co można nazywać polską wódką, nie ujęła. Dziś spróbujemy kilku rzeczy, które są produkowane w Polsce, z polskich produktów, w sposób niekonwencjonalny i niemieszczący się w ramach ustawy - tłumaczył Łukasz Czerkowski, który poprowadził sobotnią degustację.

Czytaj także: Szampańskie śniadanie w Fino Noir



Spróbować można było sześciu zapowiadanych specjałów: OVII wódki z jabłek, Wolf & Oak Geist Truskawkowy, Ducha Sadu Jabłko w butelce z hibiskusem, Ducha Sadu Jabłko w butelce z mango, V One z pszenicy o smaku ogórka i V One z pszenicy o smaku trzech jagód. Jak pokazały wyniki ankiety, przeprowadzonej na koniec spotkania, gościom do gustu najbardziej przypadła wódka o smaku ogórka, a w dalszej kolejności doceniono Ducha Sadu z hibiskusem i V One z jagodami. Większość próbowanych trunków jest nie do zdobycia, nie ma ich już w regularnej sprzedaży.

Były także dwie degustacyjne niespodzianki. Na dobry początek zaserwowana została wódka zupełnie niepasująca do pozostałych - żytnia, o ziołowym, intensywnym aromacie, w smaku przypominająca wódkę z ziemniaków. Wódka ta, robiona trochę inaczej niż cała reszta, w całości - od pola do butelki - produkowana jest w Podolu Wielkim, najbliższej Trójmiastu kraftowej gorzelni. Po właściwej degustacji można było zaś spróbować Ducha Sadu Jabłko w butelce z wędzoną gruszką, która przez rok była starzona w dębowych beczkach. Propozycja ta zapowiedziała temat kolejnej degustacji z cyklu Kocham Polską Wódkę, a mianowicie: polskie wódki starzone w beczkach.

- Nie boję się powiedzieć sloganu, który nam przyświeca, czyli kocham polską wódkę. Moim marzeniem jest, żebyśmy promowali tę wódkę w restauracjach, barach i wszędzie, gdzie się da, bo polska wódka jest na tyle fantastyczna, że możemy ją podawać z różnymi tapasami i jedzeniem regionalnym. Będziemy dziś prezentować wódki, które są owocowe, ale dajemy im także trochę życia w postaci jedzenia - zapowiadał Daniel Matz, właściciel restauracji Ducha 66 i pasjonat polskiej wódki.
Enigmatycznie zapowiada degustacja przekąsek okazała się foodpairingiem z prawdziwego zdarzenia. Do każdej z wymienionych wódek została starannie dobrana ciekawa propozycja kulinarna. Degustacja rozpoczęła się od OVII wódki z jabłek, do której podano opalanego tuńczyka z puree z zielonego groszku i mięty z dodatkiem jabłka kompresowanego w cydrze. Duch Sadu Jabłko w butelce z hibiskusem został sparowany z łososiem MOWI podanym z lokalnym serem Kozia Rura, hibiskusem i sosem z czerwonego wina. Do kolejnej wódki z Ducha Sadu - Jabłka w butelce z mango - podano chałkę z serem, konfiturą z pigwy i tartym chrzanem. Słodka przekąska świetnie przełamała chmielową gorycz wódki. Doskonałe połączenie stanowiła też zaskakująca wódka V One z pszenicy o smaku ogórka, do której podano dorsza z melonem, przyprawionego bazylią, limonką i chili. Ostatnie dwie pozycje stanowiły słodkie zakończenie wieczoru. Najpierw, do wódki Wolf & Oak Geist Truskawkowy zaserwowano deserowy słoiczek składający się z twarogu śmietankowego, wrześniowych truskawek, miodu spadziowego, solonych pistacji i czarnego pieprzu. Na sam koniec, do V One z pszenicy o smaku trzech jagód podano w zdekonstruowanej wersji jagodziankę z kruszonką i kremem z mascarpone i wanilii.

Trójmiejskie lokale z widokiem na wodę



Sobotni wieczór upłynął nie tylko pod znakiem degustacji, ale i mini-wykładu. Łukasz Czerkowski przybliżył historię i specyfikę powstania każdej z degustowanych wódek, opowiadał o polskich gorzelniach i rozwijającym się rynku kraftowych trunków. Nie zabrakło również osobistych anegdot. Był także czas na mini-konkurs. Przede wszystkim jednak była to okazja do tego, co w degustacjach najważniejsze - wymiany wrażeń i opinii pomiędzy uczestnikami. Koneserzy wysokoprocentowego trunku dyskutowali zarówno o smakach i aromatach serwowanych propozycji, wyglądzie butelek i etykiet, jak i oceniali dopasowanie potraw.

Degustacja alkoholi i przekąsek kosztowała 80 zł od osoby. W planach są kolejne takie wydarzenia. Następna degustacja dotyczyć będzie wódki starzonej w beczkach.
Który wysokoprocentowy trunek pije(a)sz najczęściej?
35%

whisky

4%

rum

4%

bourbon

41%

wódkę

5%

gin

2%

koniak

2%

tequilę

7%

inny

zakończona

łącznie głosów: 826

Opinie (91)

  • Gratulacje ! Wspaniała impreza która jak czytam opinie odbiła się szerokich echem. (8)

    • 24 13

    • (1)

      nie tylko echem

      • 5 0

      • Mnie się odbiło gołąbkami

        • 12 0

    • Wielkie mi halo (2)

      Przecież spotkania miłośników polskiej wódki odbywają się codziennie przed Cristalem i to od lat!

      • 18 0

      • taaa wódki ;) (1)

        • 3 0

        • hehehe

          ;)
          /wódke miłują, ale może piją "tańsze zamienniki"

          • 3 0

    • Dlaczego (2)

      Tak często pojawiają się artykuły promujące picie alkoholu ???? Serio ? Za mało tragedii wydarzyło się ???

      • 8 3

      • a może ... (1)

        ....chodzi o promocje kultury spożywania trunków ?

        • 6 6

        • a może

          lepiej promować życie bez picia? dlaczego w ankiecie nie ma opcji "nie piję alkoholu"?
          alkohol to narkotyk najgorszy, a takimi imprezami i akrtykułami trywializuje się problem alkoholizmu, który przez to, że

          lepiej promować życie bez picia? dlaczego w ankiecie nie ma opcji "nie piję alkoholu"?
          alkohol to narkotyk najgorszy, a takimi imprezami i akrtykułami trywializuje się problem alkoholizmu, który przez to, że zyskuje taką nową aktrakcyjną oprawę przestaje być postrzegany jako coś nagannego, a zaczyna być uważany za element współczesnego stylu życia
          kiedyś pijak to był żul brudny i przewracający się na ulicy obdartus i zakała klatki schodowej, dzisiaj w dobie korporacji, alkoholikami są częściej wykształceni, średnio lub dobrze sytuowani ludzie w średnim lub młodym wieku, ten wizerunek jest inny, ale problemy takie same, albo większe

          powinno się zakazać imprez mających na celu wyłącznie promocję spożycia alkoholu - dlaczego palenie, choć mniej szkodliwe społecznie jest tak tępione, a spożywanie alkoholu nie?

          • 9 4

  • Fajnie (5)

    O kraftowych piwach dużo się mówi i wszędzie je już można dostać a z wodka chyba nadal ciężko przynajmniej ja się rzadko spotykam

    • 23 4

    • Skoro się rzadko spotykasz, to może wyjdź do ludzi.

      • 0 4

    • Po co

      Ta promocja picia alkoholu ????

      • 1 6

    • Ciesz się, znaczy że jesteś wolny od tego zdradliwego zgubnego nalogu

      • 3 2

    • wódki smakowe są dobre

      • 0 1

    • Ja wchodze na rynek z kraftowym denaturatem o smaku bekonu.

      • 1 0

  • (6)

    jakos nie przekonuja mnie takie wymysle cuda. wodka tylko czysta!

    • 52 11

    • (3)

      To nie sa Alkohole do upijania sie tylko po jedzeniu do deseru jeden kieliszek tak jak sie to praktykuje w cywilizowaych krajach

      • 4 16

      • (1)

        szczególnie Wielka Brytania, Skandynawia i Japonia - cywilizacja leżenia w rynsztokach

        • 29 1

        • Ale tam nie ma rynsztokow

          • 0 9

      • Taki aperitif, ale to trzeba mieć kulturę i wiedzieć kiedy przestać

        • 2 1

    • a ja od siebie dodam, wbrew politycznej poprawności że każda czysta smakuje tak samo

      jeden prąd. Jak chcę mieć ultra czystą to kupuje spirytus i driny robie z czym chce, mając oczywiście szacunek do 2,5 raza większej mocy.

      • 4 3

    • Stop

      Promocji alkoholu

      • 4 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

19.09.2020 Kocham Polską Wódkę Owocowa Rewolucja

19.09.2020 Kocham Polską Wódkę Owocowa Rewolucja

fot. Edyta Steć

Łukasz Czerkowski

Łukasz Czerkowski

fot. Edyta Steć

19.09.2020 Kocham Polską Wódkę Owocowa Rewolucja

19.09.2020 Kocham Polską Wódkę Owocowa Rewolucja

fot. Edyta Steć

Tuńczyk opalany / zielony groszek / mięta / jabłko fermentowane

Tuńczyk opalany / zielony groszek / mięta / jabłko fermentowane

fot. Edyta Steć

19.09.2020 Kocham Polską Wódkę Owocowa Rewolucja

19.09.2020 Kocham Polską Wódkę Owocowa Rewolucja

fot. Edyta Steć

19.09.2020 Kocham Polską Wódkę Owocowa Rewolucja

19.09.2020 Kocham Polską Wódkę Owocowa Rewolucja

fot. Edyta Steć

19.09.2020 Kocham Polską Wódkę Owocowa Rewolucja

19.09.2020 Kocham Polską Wódkę Owocowa Rewolucja

fot. Edyta Steć

Łukasz Czerkowski

Łukasz Czerkowski

fot. Edyta Steć

Goście

Goście

fot. Edyta Steć

19.09.2020 Kocham Polską Wódkę Owocowa Rewolucja

19.09.2020 Kocham Polską Wódkę Owocowa Rewolucja

fot. Edyta Steć

19.09.2020 Kocham Polską Wódkę Owocowa Rewolucja

19.09.2020 Kocham Polską Wódkę Owocowa Rewolucja

fot. Edyta Steć

Goście

Goście

fot. Edyta Steć

Goście

Goście

fot. Edyta Steć

Goście

Goście

fot. Edyta Steć

Tuńczyk opalany / zielony groszek / mięta / jabłko fermentowane

Tuńczyk opalany / zielony groszek / mięta / jabłko fermentowane

fot. Edyta Steć

19.09.2020 Kocham Polską Wódkę Owocowa Rewolucja

19.09.2020 Kocham Polską Wódkę Owocowa Rewolucja

fot. Edyta Steć

Łosoś / kozia rura / hibiskus / czerwone wino

Łosoś / kozia rura / hibiskus / czerwone wino

fot. Edyta Steć

19.09.2020 Kocham Polską Wódkę Owocowa Rewolucja

19.09.2020 Kocham Polską Wódkę Owocowa Rewolucja

fot. Edyta Steć

19.09.2020 Kocham Polską Wódkę Owocowa Rewolucja

19.09.2020 Kocham Polską Wódkę Owocowa Rewolucja

fot. Edyta Steć

Młody Szeneker / chałka / pigwa / chrzan

Młody Szeneker / chałka / pigwa / chrzan

fot. Edyta Steć

Łukasz Czerkowski

Łukasz Czerkowski

fot. Edyta Steć

Goście

Goście

fot. Edyta Steć

Goście

Goście

fot. Edyta Steć

Amine Behilil

Amine Behilil

fot. Edyta Steć

19.09.2020 Kocham Polską Wódkę Owocowa Rewolucja

19.09.2020 Kocham Polską Wódkę Owocowa Rewolucja

fot. Edyta Steć

Dorsz / melon / bazylia / limonka / chili

Dorsz / melon / bazylia / limonka / chili

fot. Edyta Steć

Twaróg śmietankowy / wrześniowe truskawki / miód spadzisty / pieprz czarny / pistacje solone

Twaróg śmietankowy / wrześniowe truskawki / miód spadzisty / pieprz czarny / pistacje solone

fot. Edyta Steć

Daniel Matz

Daniel Matz

fot. Edyta Steć

Jagodzianka / kruszonka / mascarpone / wanilia

Jagodzianka / kruszonka / mascarpone / wanilia

fot. Edyta Steć