Lekkie koktajle na upalny weekend

23 sierpnia 2019 (artykuł sprzed 1 roku)
Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz

Koktajle na bazie bąbelków i delikatnych likierów cieszą się popularnością głównie w sezonie letnim. Dlatego korzystając z ostatnich i co ważne, słonecznych dni wakacji, warto wybrać się do jednego z trójmiejskich koktajlbarów i spróbować autorskich trunków.



Kolorowe koktajle bez alkoholu


W ciepły weekend warto wybrać się na miasto i skorzystać z plenerowych atrakcji. Tych w Trójmieście nie zabraknie, a wszystkie wydarzenia można sprawdzić w kalendarzu imprez. W drodze na wybrane wydarzenie albo na spotkanie ze znajomymi czy partnerem, warto wybrać się do jednego z koktajlbarów, w których zamówimy autorskie spritzy czy lekkie drinki na bazie bąbelków. Często dodawane są do nich mniej lub bardziej znane alkohole (np. Aperol) i likiery, a także owoce.

Owoce w roli głównej: cydr i truskawki



Wybierając się do centrum Gdańska można wstąpić do Małej Sztuki, która proponuje zarówno klasyki, jak i wymyślne koktajle.

- Przygotowujemy koktajle na bazie bąbelków w bardzo szerokiej gamie, dostosowując wszystko do naszych gości. Koktajle takie jak Aperol Spritz, Mimoza czy Hugo są w naszym lokalu jak najbardziej dostępne. Poza klasykami, serwujemy również Strawberry Campari Spritz oraz Italicus Spritz - mówi Aleksander Pelowski z Małej Sztuki.
3
miejsce: Drink Bary
w rankingu Drink Bary
Wiśniewski
Gdańsk, Piwna 22
6.7/10
+ Oceń


Na Strawberry Campari Spritz składa się: Campari infuzowane truskawkami, pulpa z truskawek po infuzji oraz prosseco. To dobry wybór dla wielbicieli owocowych smaków.

Być może nie każdy wie, że istnieją wytrawne cydry, które z powodzeniem zastąpić mogą prosecco w koktajlach. Będzie to jeszcze lżejsza wersja spritza ze względu na niską zawartość alkoholu. Miejsce, w którym możemy wybierać spośród cydrów z całego świata, jest Cider Garden Papieroovka w Gdańsku.

- Najpopularniejszym smakiem tegorocznych wakacji stały się koktajle na bazie prosecco. Jest to zdecydowanie najlepsze orzeźwienie na letnie upały. Oprócz klasycznych koktajli, w sezonie letnim naszym gościom proponujemy wiele lekkich i owocowych napojów. Bez wątpienia hitem na upały stał się Aperol Spritz, który doskonale smakuje o każdej porze dnia. Niepowtarzalny smak znajdą państwo w naszym autorskim koktajlu - Sadova Spritz. Jest to idealnie wyważone połączenie cydru i likieru jabłkowego. Delikatny i orzeźwiający smak napoju znakomicie komponuje się z każdą potrawą - proponuje Marta Zelek, Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu Papieroovka Cider Garden.
Miłośnicy wakacyjnych smaków mogą spróbować również pozostałych propozycji koktajli na bazie prosecco, np. Hugo (z czarnym bzem) czy Goldwasser Spritz (Goldwasser Cognac).

Klasyka odświeżona: szampan i włoskie spritzy



Pub 10/6, znajdujący się w Hotelu Quadrille w Gdyni, proponuje klasyczny koktajl Aperol Spritz, który jest mieszanką aperolu, prosecco i wody sodowej z odrobiną pomarańczy i który otrzymujemy w stylowym kieliszku do wina Spiegelau. Jest popularny wśród gości, szczególnie latem, więc nie znika praktycznie z karty i jest jednym z tutejszych bestsellerów.

- W zeszłym miesiącu zaczęliśmy oferować również spritz oparty na innym włoskim, nieco bardziej niszowym aperitivie, pochodzącym tak jak Aperol z północnych Włoch P31, który, jak nazwa wskazuje, stanowi mieszankę aż 31 różnych ziół. Co ciekawe, szczegółowa receptura trzymana jest w tajemnicy przez producenta. Fantastyczny żywy zielony kolor sprawia, że drink prezentuje się świetnie, a słodsze nuty P31 rumianku, wanilii czy goździków, wspaniale komponują się ze świeżością bąbelków prosecco i kwasowością limonki - mówi Marcin Oziębły, Front of House Manager Hotelu Quadrille.
W Probierni Win możemy wybrać klasyczny Aperol Spritz, ale znajdziemy tutaj również dwa inne orzeźwiające koktajle na bazie prosecco. Pierwszy z nich to Elderflower Spritz - połączenie likieru z kwiatów czarnego bzu, prosecco i aromatycznego nowozelandzkiego Sauvignon blanc z dużą ilością lodu, sokiem z limonki i cytryny. Drugi z nich to Green Spritz - na bazie ziołowego likieru P31, prosecco i wody gazowanej.

Wśród najpopularniejszych włoskich koktajli znajdziemy Negroni Sbagliato. Powstał podobno przez przypadek, gdy jeden z barmanów zamiast ginu dolał do niego prosecco. Włoską klasykę przypomnieć możemy sobie na ul. Ogarnej w Gdańsku.

- Jednym z naszych ulubionych koktajli jest Negroni Sbagliato. Drink powstał przez pomyłkę, gdy do wermutu i campari dodano prosecco. My robimy to już specjalnie. Negroni Sbagliato to świetna, orzeźwiająca alternatywa dla wytrawnego Negroni, z zachowaniem lekko ostrego, ziołowego klimatu tego klasycznego koktajlu - mówi Marta Sałek, manager restauracji Canis.
Z widokiem na gdańskie kamienice, Motławę i Stare Miasto, można skonsumować koktajl w Rooftop by Sassy, który został otwarty niespełna dwa miesiące temu.

- W lokalu Sassy Rooftop, na 8 piętrze Chmielnej 10-11, postanowiliśmy odbiec od utartych schematów i wprowadzić coś nowego. Ponieważ całość lokalu jest utrzymana w konwencji edenu, w którym króluje szampan Perrier-Jouet, stworzyliśmy własne wersje ostatnio popularnych spritzów. Codziennie już od godz. 13, serwujemy klasyczny szpryc w trzech wariantach, za każdym razem na bazie szampana Perrier-Jouet, do tego francuski wermut Lillet i klasycznie soda. Posiadamy też wariant bardziej tropikalny, w którym dodajemy werbenę cytrynową i własnej produkcji syrop na bazie ananasów lub wariant, w którym można znaleźć także sok z grejpfruta i kolendrę. Poza klasycznymi szprycami, posiadamy także menu autorskie, w którym można znaleźć inne koktajle na ochłodę w te ciepłe dni, np. jeden z naszych bestsellerów jakim jest Drzewo Życia, czyli połączenie musu jeżynowego, ginu, cytryny, sody i piany z szampana, skomponowane jest w taki sposób, aby wyglądało jak mała sadzonka drzewa w kieliszku - przekonuje Oskar Waręża, SASSY Head of Bars .
Popularne spritzy znajdziecie również w większości restauracji, zwłaszcza w ofercie sezonowej.


Czy lubisz poznawać smaki nowych koktajli?
73%

tak, chętnie poznaję nieznane receptury

27%

nie, wolę klasyczne smaki

zakończona

łącznie głosów: 80