Marzec ekskluzywnie. Gdzie warto bywać

1 marca 2016 (artykuł sprzed 4 lat)
Olga Miłogrodzka
Najnowszy artukuł na ten temat

Lipiec deluxe. Gdzie warto bywać

Marzec przynosi szeroką ofertę wydarzeń. W pierwszej połowie miesiąca w szczególności panie uczestniczyć będą mogły w inspirujących spotkaniach, organizowanych z okazji ich święta. Pierwszego dnia wiosny 12 trójmiejskich lokali - w ramach kolejnej edycji Gout de France - przygotuje ucztę kulinarną pod auspicjami Francji. Nie zabraknie też wieczorów poświęconych winom. W końcu nie sposób zapomnieć o bursztynie. Połowa miesiąca to czas targów Amberif - wielkiego święta branży jubilerskiej.



Dzień Kobiet

Początek miesiąca obfitować będzie w wydarzenia dedykowane kobietom. Na szczególną uwagę zasługują dwa. Po pierwsze Festiwal Zatoka Kobiet. Bogaty, rozpisany na całą sobotę program imprezy obejmuje warsztaty, wykłady, konsultacje, debaty z udziałem inspirujących gości, takich jak: Waris Dirie, Lidia Popiel, Edyta Herbuś, Małgorzata Bogdańska, Andrzej Saramonowicz, Vienio i wielu innych.

Tego samego dnia w Hotelu Nadmorskim w Gdyni zorganizowany zostanie II Międzynarodowy Kongres Imperium Kobiet. Wydarzenie skierowane jest do pań zainteresowanych biznesem i budowaniem własnej marki. Wśród prelegentów wieczoru znajdą się trenerzy komunikacji biznesowej, eksperci z zakresu budowania kariery (m.in. Anna Urbańska, Ewa Hartman, Piotr Szczerkowski), a także Ola Mikołajczyk, Paulina Drażba i Krystyna Mazurówna. Trzy dni później, w tym samym miejscu, zainaugurowany zostanie e-magazyn "Marka jest kobietą - Twoja silna strona kobiecości".

Między 5 a 8 marca szczególną ofertę kulinarną dla par przygotował szef kuchni restauracji 1611 w Dworze Oliwskim. Menu obejmie m. in. łososia marynowanego z sezamem, mesclun i ogórkiem oraz kurczaka z zielonym groszkiem, kapustą włoską i fenkułem (Cena: 130 zł/os.).

Natomiast w Eliksirze 8 marca odbędzie się specjalne wydarzenie w formie warsztatów kreatywnych. Uczestniczki spotkania wykonają m.in. deser na ciekłym azocie (warsztat kuchni molekularnej) oraz własnoręcznie przygotują koktajle na bazie Cointreau. (Koszt udziału: 130 zł/os.)

W drugiej połowie marca wydarzeń dedykowanych paniom także nie zabraknie. Polecamy dwa: Konferencję Frontwoman Kobieta Przedsiębiorcza - wspierającą kobiety w prowadzeniu własnego biznesu oraz pokaz mody Marantha, prezentujący debiutancką kolekcję wg. projektu gdańskiej skrzypaczki - Marty Nanowskiej.

Amberif

Połowa miesiąca to gratka dla wszystkich miłośników biżuterii, szczególnie tej z bursztynem. Między 16 a 19 marca halą AmberExpo zawładną targi "Amberif. Międzynarodowe Targi Bursztynu, Biżuterii i Kamieni Jubilerskich". To jedna z największych imprez bursztyniarskich w Europie - w trakcie jej 23. już edycji swoje wyroby zaprezentuje ponad 480 firm z 17 krajów.

17 marca Filharmonia Bałtycka w Gdańsku gościć będzie Amber Look - uroczystą Galę Bursztynu i Mody towarzyszącą targom, połączoną z finałem Konkursu Amber Look Project. Od kilku lat dyrektorem artystycznym wieczoru jest Michał Starost. W tym roku myślą przewodnią pokazów będzie czysta forma, miękkość, naturalność, bliskość przyrody i florystyka.

Smaki Francji

21 marca, czyli w pierwszy dzień wiosny, druga edycja międzynarodowego wydarzenia "Goût de France / Good France" zgromadzi na pięciu kontynentach wielbicieli kuchni francuskiej. W każdej restauracji, która weźmie udział w projekcie, specjalnie przygotowana kolacja będzie hołdem dla wyśmienitej sztuki kulinarnej Francuzów. W Polsce do projektu zakwalifikowały się 94 restauracje z 36 miast. 12 z nich to lokale trójmiejskie. Na szczególną uwagę zasługuje oferta: Restauracji Morskiej, Sztuczki, Cyrano & Roxane, Krew i woda oraz restauracji 1611 w Dworze Oliwskim.

Kolejną kulinarną atrakcją marca będzie kolacja w ciemności serwowana w Brasserie d'Or.

Jako że Polacy rozsmakowują się w winie, podobnie jak w lutym, tak i w miesiącu marcu, przebierać można w imprezach skoncentrowanych na tym trunku. Poniżej lista tych najciekawszych:
Wina wulkanu i słońca / Vinoteque Food & Wine (2 marca)
Pokochaj wino - warsztaty z winem dla wszystkich / Amici (4 marca)
Deliwina wine dinner / Sztuczka (5 marca)
Wine Dinner / Szafarnia 10 (5 marca)
Kolacja komentowana z winami portugalskimi / Przystanek Orłowo (8 marca)

Druga edycja warsztatów "Un MONDO di gusto" poświęcona zostanie nalewakom. Wieczór poprowadzi Karol Majewskim - właściciel i założyciel firmy Nalewki Staropolskie.

Na co zdecydujecie się w tym miesiącu?
W marcu zdecyduję się na:
4%

kulinarne odkrycia

6%

kolację z winami

9%

smaki Francji

13%

ciekawą imprezę z okazji Dnia kobiet

10%

inspirujące szkolenie

28%

coś zupełnie innego

30%

nie mam obecnie ochoty wychodzić z domu

zakończona

łącznie głosów: 135