Minimalistycznie i funkcjonalnie

5 września 2012 (artykuł sprzed 8 lat)
Natalia Lebiedź

Studio Potorska zostało poproszone o zaprojektowanie wnętrza - nadmorskiej kawalerki usytuowanej w sercu Gdyni. Mieszkanie ma jedynie 24 mkw, ale dobra, funkcjonalna aranżacja dowodzi, że nawet na małej przestrzeni można zmieścić wszystkie niezbędne do codziennego życia elementy, nie rezygnując przy tym z dobrego stylu.



Motywem przewodnim aranżacji jest minimalizm oraz designerskie akcenty. Zróżnicowanie użytych materiałów wykończeniowych dzieli mieszkanie na dwie części: wąski, ale nieprzytłaczający przedpokój oraz jasny salon z aneksem kuchennym.

- Duża lustrzana szafa w przedpokoju pozwala zachować porządek na małej przestrzeni, skrywając ubrania oraz drobiazgi, które na co dzień nie są używane. Powiększa ona optycznie pomieszczenie, a odbijający się w tafli lustra widok zza okna cieszy oko i tworzy efekt przenikania zewnętrza do środka. Uwagę przykuwa również designerski wieszak na ubrania, którego kształt kojarzy się z drzewem wypuszczającym młode pędy - tłumaczy Monika Potorska, projektantka ze studia Potorska.

Przed wejściem do salonu znajduje się mała łazienka, w której sprytnie zaprojektowane zabudowy ukrywają nieestetyczne piony kanalizacyjne. W salonie w oczy rzuca się biała zabudowa, w której osadzony jest telewizor. Jej funkcją jest także ukrycie pralki oraz przechowywanie odzieży.

- Prawdziwym hitem w aranżacji jest pomysł umiejscowienia radia. W kontaktach znajduje się zarówno gniazdo z miejscem na wtyczkę jak i głośnik radiowy z potencjometrem - mówi Potorska.

Ciekawym akcentem w pomieszczeniu są też drewniane parapety schodzące do podłogi, opasające powierzchnię ściany pod oknami. Na środku salonu znajduje się stół, nad którym powieszono gumową lampę skandynawskiej marki Muuto.

Posadzka, podzielona jest materiałem na strefę "domową" oraz "łatwo zmywalną". Ta pierwsza wyłożona jest drewnem, dodającym ciepła salonowi. Drugą stanowią kafle ciągnące się od przedpokoju, zahaczające o jasną zabudowę i kończące się przy kuchennym blacie roboczym. Aneks kuchenny wypełniający wnękę pomieszczenia zaprojektowany został podobnie jak zabudowa - minimalistycznie, w lekko szarym matowym wykończeniu.

Wnętrze dopieszczone jest designerskimi detalami - poduszkami, obrazkami, krzesłami od Kartella oraz odpowiednio dobranym oświetleniem. W korytarzu użyto przewodu z kierunkowymi lampkami, które swoje zastosowania znalazły również przy zabudowie kuchennej. Natomiast w pokoju zostało wykorzystane oświetlenie halogenowe.

Mieszkanie spełnia wszelkie oczekiwania właścicielki. Została zachowana pierwotna konwencja, dzięki której mieszkanie jest nie tylko eleganckie i minimalistyczne, ale przede funkcjonalne.