stat

Za nami Mistrzostwa Młodych Sommelierów

13 października 2019, 10:00
Justyna Michalkiewicz-Waloszek

Wiedza na temat wina to sztuka, wymagająca wielu lat pracy z własnymi zmysłami. Międzynarodowe Mistrzostwa Młodych Sommelierów to okazja, aby nagrodzić tych najlepszych i jednocześnie najmłodszych z całej Europy. Zwycięzcą drugiej edycji mistrzostw, które odbyły się w gdańskim hotelu Mercure, został Markus Winkler z Austrii.



Degustacje wina w Trójmieście


Międzynarodowe Mistrzostwa Młodych Sommelierów to wydarzenie, które przyciąga zainteresowanych z całego świata. Dzięki temu zawodnicy, którzy nie mają więcej niż 30 lat, mają doskonałą okazję, aby zmierzyć się w międzynarodowym towarzystwie. W tym roku w szranki stanęło kilkunastu zawodników z takich krajów jak: Litwa, Łotwa, Estonia, Słowacja, Czechy, Serbia, Cypr, Niemcy, Austria, Gruzja, Rosja, Kazachstan i oczywiście Polska.

Konkurs był podzielony na trzy etapy. Najpierw jury wytypowało 12 najlepszych zawodników, a następnie - trzech finalistów. Na ostatnim etapie o zwycięstwo rywalizowali: Markus Winkler z Austrii, Kristina Veselova z Rosji i Jakub Filipek z Polski.

Podczas gdy młodzi sommelierzy brali udział w rozgrywkach, jury dokładnie oceniało każdy ich krok. Zadania były zróżnicowane i polegały przede wszystkim na ocenie poszczególnych rodzajów win za pomocą zmysłów. Zawodnicy stopniowo odkrywali przed publicznością, z jakim bukietem win przyszło im się zmierzyć. Ocenie poddana była również umiejętność obsługi gości. Wina i zadania były dla wszystkich uczestników takie same, więc gdy pierwszy zawodnik brał udział w konkurencji, pozostali znajdowali się w odosobnionych pomieszczeniach.

Finał pierwszych Międzynarodowych Mistrzostw Młodych Sommelierów - Sopot 2017 rok:
Pierwsza konkurencja polegała na identyfikacji win białych. Następnie uczestnicy otrzymali wina czerwone. Opierając się na zmysłach węchu, wzroku i smaku, musieli ocenić ich rodzaj i pochodzenie. W trzeciej konkurencji udział wziął szef kuchni hotelu Mercure Łukasz Miecznikowski, który przygotował dla uczestników potrawę z doborem wina. Uczestnicy musieli skosztować dania, dowiedzieć się o nim jak najwięcej, a następnie ocenić i uzasadnić, czy wybrane wino pasuje do potrawy.

Czwartą konkurencją było kompleksowe obsłużenie jury: zaproponowanie wina, zadbanie o komfort przy stolikach, umiejętną współpracę z kelnerem oraz prowadzenie tzw. small talk, aby goście czuli się komfortowo. Członkowie jury, odgrywając role gości, czasami zadawali pytania dodatkowe. Przy tej konkurencji nie zabrakło żartów sytuacyjnych, które pisało samo życie. W tej ostatniej rozgrywce sylwetki młodych sommelierów zostały poddane ocenie holistycznej.

Po wszystkich konkurencjach goście niemal jednogłośnie przyznali Kristinie Veselowej nagrodę publiczności. Natomiast jury zdecydowało, że najlepszy warsztat posiada Austriak - Markus Winkler, który zdobył tytuł Najlepszego Młodego Sommeliera 2019.

W międzyczasie, pomiędzy występami uczestników, organizatorzy urządzali dla publiczności quizy ze znajomości win. Osoby, które udzieliły poprawnych odpowiedzi, wygrywały butelkę wina. W przerwach pomiędzy konkurencjami wszyscy uczestnicy wydarzenia mogli testować wina z różnych stron świata.