stat

Modne jedzenie: masło z alg i lody z awokado

7 marca 2019, 10:00
Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz

Co roku pojawia się lista modnych produktów spożywczych, które mają zdominować kuchnie i restauracje. Podobno będziemy jeść lody z awokado, a zdrową przekąską będzie lilia wodna. Sprawdźcie, jakie kulinarne rarytasy pojawią się jeszcze w tym roku.



Wydarzenia kulinarne w Trójmieście


Superfoods, czyli superżywność, to produkty, które odznaczają się wysoką wartością odżywczą, są bogate w substancje, które mają działać antynowotworowo, przeciwutleniająco, wzmacniać naczynia krwionośne i odporność. Znanymi superproduktami są: nasiona goji, acai, jarmuż, czosnek, jagody, a także: sok z brzozy, czarnuszka, pokrzywa, mniszek lekarski, zielona pietruszka.

Amerykańska firma Whole Foods Market opublikowała listę produktów spożywczych, które ich zdaniem zdobędą miano "superfoods 2019" roku. Produkty pojawiać się będą także w serwisach społecznościowych, na zdjęciach internetowych gwiazd i zapewne zagoszczą, w mniejszym lub większym stopniu, w kartach dań szefów kuchni.

- Super żywność czy tzw. superfoods to trend wciąż raczkujący, choć zdobywający coraz większą popularność. Konta w mediach społecznościowe fit blogerów i świadomych blogerów piszących na tematy rodzinne, a w szczególności nastawiony na doznania wizualne Instagram, obfitują w zdjęcia bogatych w witaminy, związki bioaktywne i składniki odżywcze potraw. Mając takich ambasadorów jak Anna Lewandowska, Zosia Zborowska czy Monika Brodka możemy z dużą dozą prawdopodobieństwa założyć, że superfood przestaną być tylko przelotnym trendem w social mediach, a staną się świadomym i przemyślanym elementem naszych decyzji i motywacji zakupowych - komentuje Kamila Kotowska, account manager w Personal PR.
Wielbiciele słodyczy mogą być zaskoczeni najnowszymi smakami lodów. W tym sezonie mają być przygotowywane z popularnego awokado i hummusu. Pewnie nie będą słodkie, ale na pewno zdrowsze od lodów, do których przywykliśmy.

Od teraz algi nie będą nam się kojarzyć już tylko z zabiegami kosmetycznymi i kremami. Przeżywają swoje pięć minut i w tegorocznym zestawieniu znalazły się w maśle. Inspiracje smakami z oceanu widać również w przekąskach: te z nasion lilii wodnej mają zagościć na naszych talerzach. Warto dodać, że na aktualnej liście super produktów znajdują się przenośne pakiety przekąsek zarówno słonych jak i deserów, wszystko w formie fit oraz ładnie zapakowane. Nietuzinkowo brzmią też kluski z krasnorostów morskich.


Dla smakoszy kawy pojawiły się chociażby "charcoal latte", czyli czarna kawa z aktywnym węglem lub "moon milk", czyli mleko ze zdrowymi dodatkami roślinnymi, np. z adaptogenenem, czyli bogatym w składniki odżywcze suplementem.

Twórcy listy twierdzą również, że w naszych kuchniach pojawi się mnóstwo smaków Azji, a to za sprawą zarówno rosnącej popularności tego rodzaju kuchni na świecie, jak i właściwościom tych produktów. Jagody goji, to modny produkt z zeszłego roku. Kolorowe owoce, w tym: guawa, pitaja i marakuja mają je zastąpić, choć bardziej prawdopodobne, że owoce i nasiona będą funkcjonować jednocześnie w naszych dietach.

Olej CBD pozyskiwany jest najczęściej z konopi przemysłowych, zwanych też siewnymi. CBD to skrót od kannabidiolu, który można znaleźć w roślinach konopi, ale nie ma właściwości psychoaktywnych. Olej ten podobno pomaga walczyć naszemu organizmowi ze stresem i ułatwia zasypianie.

Po modne produkty sięgają również najlepsi szefowie kuchni, traktując je jednak w autorski sposób.

- Przeglądając listę natknąłem się na dwa "modne produkty" w bieżącym roku: suszoną skórę z łososia i lody z hummusu. Odzwierciedlają one to, co robiliśmy jakiś czas temu w Białym Króliku, ale i nadal kontynuujemy: suszoną skórę z ryb, smażoną w tłuszczu na prażynkę i lody, które w ubiegłe lato zrobiliśmy z tradycyjnej mizerii.

Myślę, że słowo "modne" zastąpiłbym "kreatywne", ponieważ to kucharz, szef kuchni kreuje taką listę poprzez przetworzenie produktu i nadanie mu nowego smaku, wyglądu czy też nowe zastosowanie. Te listy właśnie pokazują, że z hummusu-pasty można zrobić lody, czy z różnych odmian owoców zaskoczyć na przykład niespotykaną konfiturą, którą możemy serwować z serami. Wszystko zależy od naszej wyobraźni, kreatywności i wysokiej jakości produktu - najlepiej regionalnego - opowiada Rafał Koziorzemski, szef kuchni restauracji Biały Królik.

Co prawda nie znalazło się na liście super produktów, ale z pewnością stanie się popularne w ciągu najbliższych miesięcy - różowe wino z... łez "jednorożca".

Różowe wina istnieją i można przypuszczać, że najchętniej sięgają po nie kobiety. Z myślą o nich powstało wino Lágrimas de Unicornio (co oznacza łzy jednorożca) hiszpańskiej marki Gik. Producenta możemy znać przede wszystkim za sprawą niebieskiego wina, które obiegło cały internet.

Nowe, niebieskie wino - jakie naprawdę jest?

Wino, o którym mowa, ma owocowo-cukierkowy smak i aromat. Producent opisuje je jako: "oryginalne różowe wino, które doda szczyptę magii każdemu przyjęciu". Z myślą o panach stworzono też GikLive, czyli kobaltowe (dzięki barwnikom antocyjanom i indygo) wino tego samego producenta.

Którego z modnych produktów chciał(a)byś spróbować?
26%

lody z hummusa lub awokado

18%

masło z alg

31%

różowe wino ze "łzami jednorożca"

9%

przekąski z nasion lilli wodnych

16%

kawę z aktywnym węglem

zakończona

łącznie głosów: 182