• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nasze podróże: autorskie menu w Eliksirze

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
24 stycznia 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
Paweł Wątor i Pavlo Gorianskyi opowiadali o serwowanych daniach i koktajlach w trakcie kolacji. Paweł Wątor i Pavlo Gorianskyi opowiadali o serwowanych daniach i koktajlach w trakcie kolacji.

Cykliczna zmiana menu stała się domeną większości autorskich restauracji. Również restauracji Eliksir, w której pieczę nad smakiem sprawuje szef kuchni, Paweł Wątor. W środku tygodnia odbyła się premiera nowego menu, zatytułowanego "Nasze podróże".



Na Hemara 1 w Gdańsku zobacz na mapie Gdańska, gdzie mieści się restauracja Eliksir, zebrało się kameralne grono gości, których powitał główny komentator kolacji i twórca tegoż menu, Paweł Wątor. Nowa karta, nazwana: "Nasze podróże", zawiera inspirowane głównie europejską kuchnią, choć nie tylko, dania połączone z koktajlami, w których specjalizuje się to miejsce. Degustacja składała się z siedmiu dań i sześciu koktajli.

- "Nasze podróże" to kolejne menu, na które przyszło państwu poczekać aż trzy miesiące. Z różnych względów. Postaramy się przybliżyć wam historię tych dań i koktajli w trakcie degustacji. Jak zwykle u nas nie wszystko jest takie, jakim się wydaje: niektóre dania są proste, niektóre bardziej złożone. Liczymy na wasze opinie, możecie być z nami szczerzy - rozpoczął Paweł Wątor, szef kuchni.

Wydarzenia kulinarne w Trójmieście: w tym tygodniu



W ostatnich tygodniach w restauracji Eliksir zaszły pewne zmiany. Dlatego podczas tego wieczoru oficjalnie przedstawiono nowego szefa baru, którym został obecny i współprowadzący wydarzenie Pablo Gorianskyi.

Na dobry początek podano kwaśnicę przygotowaną na wywarze jagnięcym. W zupie znalazł się bigos z baraniny, pieczone ziemniaki, chipsy z boczku i oliwa z lubczyku. Podano również pieczywo własnego wyrobu z palonym masłem.

  • Jako pierwsze danie pojawiła się kwaśnica o bardzo wyrazistym, dobrze skomponowanym smaku.
  • Nowością w restauracji Eliksir ma być przygotowywanie koktajli nie tylko przy barze, ale również przy stolikach gości.
  • Ośmiorniczki podane na kaszy kuskus z konfitowanymi pomidorkami i sałatą rzymską.

Pierwszą przystawkę stanowił wędzony łosoś podany na ciepło z sałatką z kopru włoskiego, musem z pomarańczy, piklowaną czerwoną cebulą i podpalanym fenkułem baby. Towarzyszył mu koktajl o nazwie "Holenderska odwaga", skomponowany z odpowiedniej ilości wódki Bols Genever, sody jabłkowej i również kopru włoskiego. Był orzeźwiający i lekko kwaśny. Szef baru przygotowywał go na oczach gości, jednocześnie zapowiadając, że od teraz koktajle przygotowywane będą przy stoliku, jeśli klienci będą sobie tego życzyć.

Intensywne doznania zapewniło z pewnością pate, czyli delikatny pasztet z kaczych wątróbek z jabłkowym chutneyem (gęstym sosem), żurawiną i rozmarynem. Danie nawiązujące do kuchni francuskiej zaserwowano w towarzystwie "Dziedzictwa Peru" opracowanego na ziołowym rumie Pimento Dram, z dodatkiem Pisco Torontel i żurawiny.



Danie klasyczne, ale w autorskim wydaniu, to risotto na białym winie z serem i piklowanym selerem naciowym na wierzchu. Dodatek stanowiły chipsy z jarmużu i rozdrobnione orzechy. Do risotto podano, można by powiedzieć: koktajl, który przypadnie do gustu każdej kobiecie, to Bordeaux Spritz. Oparty jest na likierze Lillet i prosecco z dodatkiem soku z pomarańczy i nutą marchwi.

Choć szef kuchni wielokrotnie powtarzał, że w Eliksirze nie będzie owoców morza, to przy okazji tego menu zrobił wyjątek, podając danie inspirowane Afryką. Małe ośmiorniczki podano na kaszy kuskus, sałacie rzymskiej, a dodatek stanowiły chipsy z manioku, konfitowany pomidorek cherry oraz dwa rodzaje majonezu. W duecie pojawił się klasyczny meksykański koktajl "La Paloma", składający się z tequili Olmeca Altos Plata, grejpfruta i sody.

Bardzo miękkie, delikatnie duszone policzki wołowe zaserwowano w klasycznym duecie z ziemniaczanym puree z gałką muszkatołową, puree z dyni, muskat z chrupiącą natką pietruszki. Całość dopełnił "Włoski sour" składający się z Chivas Extra, wina Acanto Primitivo, powideł śliwkowych, cytryny i czekolady.

Na deser podano klasykę: czekoladowy fondant z powidłami śliwkowymi, kokosem, granitą śliwkową (ze śliwowicą) przyprószoną migdałami. Do niego zaserwowano kawę w wysokoprocentowym wydaniu, czyli koktajl z rumem, śliwką i biterem korzennym Aamer Picon.

Koszt kolacji wynosił 199 zł za osobę.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (40) 5 zablokowanych

  • 199 zł za kolację ? (6)

    Stanowczo za drogo

    • 30 10

    • za 7 dań i 6 koktajli? (2)

      ?

      • 9 1

      • (1)

        a kto tyle je?

        • 6 1

        • No właśnie

          Kto tyle zje i wypije naraz?

          • 4 2

    • Aha (1)

      A widziales rozmiar tych dan? Plasterek łososia... To sa raczej przystawki i tak 200zl to mega drogo

      • 7 3

      • pajac

        • 0 1

    • z jednej strony masz racje. to Sporo spokojnie mozna za to przezyc 4-5 dni. Z drugiej zarabiam 11 tys zlotych (tak wiem - jestem w mniejszosci), pracuje duzo i conajmniej raz w miesiacu w weekend mam ochote wyjsc z dziewczyna, dobrze zjesc, odpoczac i cieszyc sie zyciem na odpowiednim poziomie. Moze nie codziennie, ale raz na jakisc czas chetnie. props za artykul.

      • 5 4

  • Znowu te same twarze przypadkowych gości (10)

    Chyba stali bywalcy

    • 21 3

    • A gdzie schabowy?

      Splebsiał? Z drugiej strony tyle dań i tyle drinkow, to nie jest już namawianie do nałogu

      • 4 3

    • (3)

      główny komentator kolacji i twórca tegoż menu, Paweł Wątor

      komentator?

      • 8 1

      • Teraz taka moda (2)

        Nie może kucharz powiedzieć normalnie - przygotowałem wam danie z tego i z tego-tylko komentuje, na żywo, jak to komentator, oczywiście nowomową...

        • 5 3

        • (1)

          to takie tłumaczenie co artysta miał na myśli..?

          • 3 1

          • ja chętnie usłyszę co kucharz miał na myśli

            • 0 0

    • (4)

      inspirowane głównie europejską kuchnią

      istnieje takie pojęcie, słyszałem o kuchni niemieckiej, hiszpańskiej, francuskiej ale o unijnej jeszcze nie

      • 8 2

      • Człowiek uczy się codziennie nowych rzeczy

        My dziś dowiedzieliśmy się o kuchni europejskiej

        • 3 2

      • a kuchnia azjatycka jest? (2)

        • 0 1

        • jest (1)

          w każdym kraju azjatyckim inna

          • 0 0

          • to europejska jest już bardziej spójna

            • 1 0

  • (2)

    a fenkul to nie jest koper wloski?

    • 12 1

    • (1)

      koper podpalany staje się fenkułem

      • 0 3

      • tak samo jak gruszka staje się mielonym

        • 2 0

  • Ustawowo zobowiązał bym do opisu dania wyłącznie w języku polskim, choćby z tego powodu omijam tego typu pseudo super restauracje

    • 16 3

  • Opinia została zablokowana przez moderatora

  • Jedno muszę uczciwie przyznac -zawsze wychodzę z działu deluxe szczere rozbawiony. (1)

    • 36 4

    • bo głupiego to wszystko cieszy

      • 0 3

  • OOOO :D

    Ooooo Piotruś Pan w Eliksirze . Pozdro Piotrek - nie poco Ci się dłonie w tych czarnych gumiakach .
    Mam Twojo gazete z super przepisami . Elo

    • 4 4

  • Wazne pytanie ?

    „Samodzielnie wedzony losos”
    Czy to oznacza,ze losos mial opinie samodzielnego w zyciu?
    Moze to tez oznaczac swoisty wolontariat w zakonczeniu zywota w wedzarce?
    A moze on sam sie uwedzil / na zlosc np.?
    Jakie macie zdanie, bo spac przez to nie moge ?

    • 8 6

  • Ten Pablo Pavlo to skąd? (2)

    • 1 2

    • z Senegalu (1)

      chyba widać

      • 1 2

      • Pavlo z Ukrainy a skąd może być z takim imieniem.

        • 0 0

  • Ci sami goście...

    ...te same komentarze. Ciekawe czy dożyje czasów, w których hejt zniknie chociaż spod artykułów o tematyce gastronomicznej...

    • 9 5

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja