stat

Orzeźwiające koktajle na letnie wieczory

8 sierpnia 2018, 9:00
Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz

Lato nas w tym roku rozpieszcza. Upalne dni kończą się przyjemnymi wieczorami, które chętnie spędzamy na świeżym powietrzu. Niezależnie czy wybierzemy domowy taras czy restauracyjny ogródek, relaks umilą nam schłodzone koktajle, które o tej porze roku powinny być delikatne i orzeźwiające. Postanowiliśmy dowiedzieć się od najlepszych barmanów w Trójmieście, które połączenia smakowe dadzą nam wymarzony efekt.



Jednymi z popularniejszych letnich drinków są szpryce (ang. spritz), czyli niskoprocentowe słodko-kwaśno-gorzkie drinki. Osoby, które myślały, że w świecie koktajli nie da się wynaleźć nic nowego, myliły się. "Smak nocy letniej", to projekt gdańskiej restauracji Eliksir, w którym postawiono na... wyobraźnię klientów. Mamy możliwość zaprojektowania własnego szpryca - dokładnie takiego, na jakiego mamy danego dnia ochotę.

Każdy koktajl składa się z trzech składników: najpierw wybieramy bazę, później dodatek, a na koniec bąbelki. Bazę stanowi 40 ml wybranego alkoholu, a na liście znajdują się: białe lub czerwone wino, Lillet Blanco i Rose, Aperol, Campari, Suze, Cynas i Sherry Pedro Ximenez. Dodatkiem może być pomarańcza, cytryna, grejpfrut, anyż, różowy pieprz lub mięta. Ostatnim składnikiem, który jednocześnie decyduje o cenie koktajlu, są bąbelki. Do wyboru mamy: tonik (21 zł), prosecco (27 zł), szampan (37 zł) lub cydr (23 zł).

- Wraz z nadejściem wakacji i sezonu urlopowego, wprowadziliśmy w Eliksirze nowe menu. Zależało nam na lekkich i delikatnych koktajlach. Dzięki karcie "Smak Nocy Letniej" rozsmakowaliśmy naszych gości w szprycerach, czyli koktajlach, które przywędrowały do nas z gorących i słonecznych Włoch. Nie mamy gotowych pozycji w menu. Każdy w prosty sposób może go skomponować sobie sam, a wtedy uzyska swoją własną oryginalną kompozycję. Podstawą jest baza - do wyboru mamy wina, wina wzmacnianie lub słodko-gorzkie likiery. Kolejny krok to uzupełnienie w dodatek smakowy - cząstki cytrusa lub przyprawy. Wykończeniem całości może być cydr, tonik, prosecco albo szampan. Kombinacji, a tym samym smaków jest wiele. Taki właśnie wg Eliksiru jest smak letniej nocy - delikatny, lekki, orzeźwiający, nienachalny - opowiada Mateusz Trzeciak, współwłaściciel Eliksiru.

Oprócz własnych kompozycji można zamawiać oczywiście koktajle ze stałej karty. Wśród letnich świeżych propozycji znajduje się koktajl "Jungle Fever". To połączenie cachace (brazylijski destylat z trzciny cukrowej) z Sherry Pedro Ximenez, które charakteryzuje się intensywnym smakiem czerwonych owoców. Całość zalana jest piwem rabarbarowym własnej produkcji. Bardzo orzeźwiające są także bąbelki, które dominują w koktajlu "All Inclusive" - połączenie soku ananasowego, parzonej herbaty rooibos z wytrawnym porto i szampanem. Efekt wizualny wzbogaca mieniący się w promieniach słońca jadalny złoty brokat.

Wracając z pobytu na plaży w Sopocie lub właśnie się na nią wybierając, możemy wstąpić do koktajlbaru Fidel, w którym czeka na nas mnóstwo kompozycji koktajli, które zarówno profesjonalnie smakują jak i wyglądają.

- Mango Lalka to propozycja, która przypadnie do gustu niejednej kobiecie. Ten kremowo tropikalny koktajl zawiera wszystko, czego w wakacje potrzeba: rum, likier jogurtowy, kokos, mango i kardamon. Natomiast nazwa koktajlu Dobrze i Mocno, mówi sama za siebie - prosty, ale zaskakujący. Jest to owocowo-pikantna mieszanka rumu ananasowego oraz piwa imbirowego własnej produkcji - opowiada Rita Aniołowska z koktajlbaru Fidel.
Tuż nad Motławą mieści się budynek hotelu Hilton i restauracji Mercato, w którym znajdują się również aż dwa bary z pięknym widokiem. W pierwszym z nich, barze High 5, popularnością cieszy się koktajl Purple Lady. Wygląda nietypowo, a smakuje jak słodko-kwaśne słodycze. Podstawą jest gin Bombay Sapphire, jeden z najbardziej rozpoznawalnych ginów na świecie, do tego likier pomarańczowy, odrobina likieru wiśniowego, grenadyna i aquafaba.

- Moim ulubionym koktajlem jest Polacco - mówi Marcin Żabinski, manager baru High 5. - To zdecydowanie męska propozycja, idealna dla fanów Campari z sodą lub Americano, czyli Campari ze słodkim wermutem i sodą. Dodawana jest również wódka Vestal - jedna z najbardziej znanych wódek na świecie.
Delikatniejsze propozycje koktajli przygotowywane są z myślą o kobietach, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby i panowie spróbowali kompozycji oferowanych przez barmanów.

- Na tarasie baru F32 w hotelu Hilton, z widokiem na Motławę, można spróbować także bardziej kobiecych koktajli. Wśród nich jest Irish Garden: maliny, mięta pieprzowa i irlandzka whisky Jameson Black Barrel starzona w dębowych wypalanych beczkach - to połączenie trafia w kobiecy gust - dodaje Marcin Żabinski.
W Gdyni Orłowie znajduje się restauracja Espléndidos, która specjalizuje się w kuchni hiszpańskiej, tworzonej przez szefa kuchni Piotra Nowakowskiego. Od niedawna restauracja może się pochwalić także mniej oficjalnym patio Costa Maison, na którym obowiązuje specjalne, dodatkowe menu zmieniające się co miesiąc. Oprócz autorskich odsłon m.in. potraw kuchni polskiej, serwowane są tu również oryginalne koktajle. Barmani proponują m.in. koktajl Espléndidos, na który składają się: World's End Spiced Rum, cytrusy, migdały i krople ziołowe, a także drink o nazwie Costa Maison: Gin Malfy, Galiano, cytryna, woda różana, białko jaja i palony rozmaryn.

W Gdyni warto zajrzeć również do niewielkiego lokalu Tam Gdzie Zawsze, które istnieje od ponad dwóch lat. Karta koktajli opiera się na sezonowych owocach oraz warzywach, co jest ciekawym urozmaiceniem.

- W aktualnej karcie znajdują się takie mieszanki jak: Marakuja Mojito - nasza odpowiedz na klasyczny drink Mojito, do którego dodaliśmy słodycz marakui. Drugim drinkiem jest Copa Special - duży kielich wypełniony malinami, truskawkami, jeżynami, wódką mango oraz naszą lemoniadą. Trzecia propozycja to Aloe Vera - jeden z najchętniej wybieranych naszych koktajli. Jest to połączenie aloesu, ginu infuzowanego owocami truskawek i hibiskusa - mówi Jakub "Kubens" Brzycki szef baru w lokalu Tam Gdzie Zawsze.

Jakie napoje najchętniej pijesz latem?
25%

wodę z cytryną i miętą

7%

schłodzoną lemoniadę w kilku wersjach smakowych

6%

delikatne koktajle alkoholowe

25%

zimne piwo lub wino

5%

świeżo wyciskane soki

26%

samą wodę

6%

coś innego

łącznie głosów: 311